Смекни!
smekni.com

Методика використання компютерних технологій при вивченні дисципліни Бухгалтерський облік (стр. 11 из 24)

У темі “Управлінський облік в економіці” вивчаються такі питання: визначення та загальні принципи; організація управлінського обліку на підприємстві; користувачі інформації управлінського обліку; об’єкти управлінського обліку та калькулювання витрат; центри витрат, відповідальності і прибутку; внутрішня система облікової інформації, її організація та використання.

У темі “Витрати на виробництво і калькулювання собівартості продукції” вивчаються такі питання: собівартість продукції та її складові; витрати, що включаються і не включаються до собівартості продукції; прямі і непрямі витрати; змінні і постійні витрати; статті калькуляції витрат; зв’язок управлінського і фінансового обліку; облік і калькулювання собівартостості продукції за повними витратами; віднесення на собівартість продукції; віднесення та розподіл непрямих витрат; облік і калькулювання собівартості продукції за неповними витратами; облік загальновиробничих витрат та їх віднесення на собівартість продукції; визначення маржинального доходу за змінними витратами; облік постійних витрат.

У темі “Облік адміністративних витрат, витрат на збут та інших витрати операційної діяльності” вивчаються такі питання: організація аналітичного обліку адміністративних витрат за центрами їх виникнення; облік витрат на збут на підприємствах гуртової і роздрібній торгівлі; особливості обліку витрат підприємств громадського харчування; облік інших витрат операційної діяльності.

У темі “Облік фінансових результатів по центрах відповідальності” вивчаються такі питання: облік та визначення фінансових результатів діяльності за центрами витрат, відповідальності і прибутковості; калькулювання прибутковості окремих видів продукції, сегментів діяльності, структурних підрозділів, спільних проектів.

2.2 Аналіз методів, засобів і форм навчання дисципліни “Бухгалтерський облік”

Методами навчання дисципліни “Бухгалтерський облік” є сукупність способів і прийомів спільної роботи викладача і студентів. В результаті такої взаємодії досягається мета навчання дисципліні “Бухгалтерський облік”, засвоюються знання, формуються уміння та навички. Підхід до класифікації методів виходячи з характеру навчально-пізнавальної діяльності студентів діляться на пояснювально-ілюстративні, репродуктивні, проблемно-пошукові, дослідницькі. Вони також реалізуються за допомогою слова, наочності та практичних дій. За етапами навчання, де ставляться різні конкретні завдання, виділяють методи придбання знань, формування вмінь і навичок, застосування знань, закріплення знань і умінь. У навчанні дисципліни “Бухгалтерський облік” широко використовуються словесні методи, де джерелом знань є такі словесні методи навчання як розповідь, лекція, бесіда, пояснення, диспут, навчальна дискусія. Також використовуються письмові словесні методи навчання такі як підручники і навчальні посібники, методичні вказівки, праці вчених економістів, словники, довідники, закони, нормативи, бухгалтерські журнали, бюлетені та інші друковані видання. У процесі вивчення дисципліни “Бухгалтерський облік” цей метод поєднується з усними словесними, наочними і практичними методами.

Викладачі з урахуванням конкретних умов звертаються до лекційному методу викладу навчального матеріалу. Лекція являє собою систематизоване, послідовне виклад викладачем теми, розділу проблеми. У лекції доказово викладається основний теоретичний матеріал, а деякі другорядні і фактичні дані (таблиці, схеми, діаграми) пропонуються студентам для самостійного вивчення за підручником, навчальним посібником, роздатковим матеріалом.

Лекція вимагає особливо ретельної підготовки за такими етапами: формулювання теми; визначення цілей і завдань; відбір нового навчального матеріалу з теми; добірка основних положень пройденого матеріалу, який відтворюється в пам'яті студентів для успішного засвоєння нових знань; підготовка наочних посібників і засобів для їх демонстрації; формулювання питань і подвопросов як план лекції; підготовка системи питань для активізації студентів, для короткої розмови, якщо її передбачає викладач, для узагальнення та закріплення основного змісту матеріалу, викладеного методом лекції. Практичні методи навчання з дисципліни “Бухгалтерський облік” включають практичні роботи, передбачені в програмах дисципліни, різні вправи, дослідницьку роботу.

У навчальному процесі з дисципліни “Бухгалтерський облік” використовуються дидактичні засоби навчання, які дозволяють його інтенсифікувати, дотримати основні принципи дидактики, активізувати пізнавальну діяльність студентів, реалізувати цілі занять. Дидактичні засоби навчання полегшують роботу і студентів, і викладачів. Студенти отримують розповсюдження друкування, розмноження і роздачу текстів лекцій, збірки вправ, завдань, переліку основних категорій бухгалтерського обліку, схем, таблиць та ін Засоби навчання входять в дидактичну систему поряд з цілями, змістом, методами та організаційними формами. У робочій навчальній програмі з дисципліни “Бухгалтерський облік” основними засобами навчання є підручники і навчальні посібники (традиційні, програмовані, електронні), структурно-логічні схеми, тестові завдання, наочні посібники, наочні засоби, засоби для демонстрації наочності, технічні засоби навчання. Основними групами наочних засобів є:

а) інформаційні навчально-наочні посібники;

б) допомоги для вправ і контролю знань.

Поряд з плакатами до групи інформаційних навчально-наочних засобів включаються роздавальні дидактичні матеріали. Це таблиці, схеми, графіки, формули. Вони в певній тематичної добірці лунають студентам, які використовують їх у міру викладу нового матеріалу, в процесі самостійної роботи з його вивчення і обговорення, а також для закріплення.

Інформаційні навчально-наочні посібники демонструються своєчасно, в міру необхідності і в оптимальній кількості та співвідношення з іншими дидактичними засобами. Прийомами демонстрації є: роздавальний матеріал, плакати, використання дошки та крейди, екрана і проекційного пристрою.

У робочій навчальній програмі з дисципліни “Бухгалтерський облік” технічних засобом вивчення дисципліни є комплекс навчально-методичного забезпечення на екрані проектора.

Основними формами організації навчання з дисципліни “Бухгалтерський облік” є навчальні заняття та самостійна робота студентів.

Основними видами навчальних занять з дисципліни “Бухгалтерський облік” згідно з робочою навчальною програмою є лекція та практичне заняття.

Лекція це основна форма проведення навчальних занять у вищому навчальному закладі, призначених для засвоєння теоретичного матеріалу. Лекція є елементом курсу лекцій, який охоплює основний теоретичний матеріал окремої або кількох тем дисципліни “Бухгалтерський облік” . Тематика курсу лекцій визначена робочою навчальною програмою.

На практичних заняттях викладач організує детальний розгляд студентами окремих теоретичних положень навчальної дисципліни та формує вміння і навички їх практичного застосування шляхом індивідуального виконання студентом відповідно сформульованих завдань. Практичні заняття проводяться в аудиторіях або в навчальних лабораторіях, оснащених необхідними технічними засобами навчання, обчислювальною технікою. Практичне заняття проводиться з студентами, кількість яких не перевищує половини академічної групи. Перелік тем практичних занять визначається робочою навчальною програмою дисципліни “Бухгалтерський облік”. Проведення практичного заняття грунтується на попередньо підготовленому методичному матеріалі - тестах для виявлення ступеня оволодіння студентами необхідними теоретичними положеннями, наборі завдань різної складності для розв'язування їх студентами на занятті. Вказані методичні засоби готуються викладачем, якому доручено проведення практичних занять.

Практичне заняття включає проведення попереднього контролю знань, умінь і навичок студентів, постановку загальної проблеми викладачем та її обговорення за участю студентів, розв'язування завдань з їх обговоренням, розв'язування контрольних завдань, їх перевірку, оцінювання. Оцінки, отримані студентом за окремі практичні заняття, враховуються при виставленні підсумкової оцінки з навчальної дисципліни “Бухгалтерський облік”.


Висновки до розділу 2

В результаті аналізу методів навчання дисципліни “Бухгалтерський облік” було визначено їх поняття та класифікація. Аналізуючи засоби навчання дисципліни “Бухгалтерський облік” було виявлено, що основним технічним засобом вивчення дисципліни є комплекс навчально-методичного забезпечення на екрані проектора. Аналізуючи форми навчання дисципліни “Бухгалтерський облік” були визначені основні форми організації навчання дисципліни “Бухгалтерський облік”, такі як навчальні заняття та самостійна робота студентів.

Аналізуючи систему навчання дисципліни “Бухгалтерський облік” виявлено недостатній рівень використання комп’ютерних технологій при формуванні практичних умінь щодо ведення бухгалтерського обліку.

Одностороннє використання теоретичних методів ускладнює засвоєння матеріалу, знижує засвоюваність, недостатньо активізує студентів. Усне виклад вимагає практично безперервного напруженої уваги студентів, пристосування до особливостей викладу. Ці недоліки усного монологічного викладу усуваються при його поєднанні з практичними уміннями щодо використання комп’ютерних технологій при вивченні дисципліни “Бухгалтерський облік”. Для активізації пізнавальної діяльності студентів, потрібно впровадити використання комп’ютерних технологій при вивченні дисципліни “Бухгалтерський облік”.