Смекни!
smekni.com

Методика використання компютерних технологій при вивченні дисципліни Бухгалтерський облік (стр. 2 из 24)

Актуальність дослідження зумовлена перебудовою системи вищої освіти. Основними проблемами, що супроводжують цей процес є: підвищення якості підготовки безпосередніх виробників матеріальних цінностей держави – професійних кадрів, приведення їх у відповідність до світових стандартів, розвиток професійної компетентності. Важливим аспектом підготовки фахівців економічного профілю з дисципліни “Бухгалтерський облік” є формування теоретичних знань та практичних умінь, що дозволить майбутнім фахівцям економічного профілю вільно застосовувати свої знання та уміння на практиці. В той же час впровадження комп’ютерних технологій в навчальний процес дозволить автоматизувати не тільки бухгалтерський облік, але й дозволить упорядкувати бухгалтерський облік, збільшити кількість одержуваної інформації, підвищити оперативність бухобліку, зменшити число арифметичних помилок. Це зумовлює необхідність використання можливостей комп’ютерних технологій у навчальному процесі, зокрема в процесі вивчення дисципліни “Бухгалтерський облік”.

Проведений аналіз літературних джерел показав, що проблеми застосування комп’ютерних технологій у навчальному процесі є предметом дослідження багатьох вчених (А.Ашеров, В.Беспалько, Т.Богданова, О.Виштак, Б.Гершунський, І.Захарова, І.Карімов, В.Латишев, Р.Потапова, Г.Сажко, І.Синельник, Н.Тверезовська, Є.Тен та інші). Ці питання досліджуються при підготовці економістів взагалі (Д.Байд, В.Зуєв, Н.Іщук, О.Кареліна, Н.Олійник, В.Подсолонко, В.Приходько, М.Свіржевський, А.Сингаївська та інші), при розв’язанні економічних задач зокрема (П.Демідов, О.Кузнєцов, О.Куцевол, Є.Лукаш, К.Півоваров та інші), в тому числі й при веденні бухгалтерського обліку (К.Барроу, В.Горемикін, Н.Колеснікова, Є.Орлова, С.Покропивний, Л.Сухова). В колі уваги вчених знаходяться і окремі аспекти з бухгалтерського обліку (Е. Перемов, Д. Чистов, А. Таранов, О. Заремба, А. Заремба), але поза увагою залишаються підходи щодо застосування комп’ютерних технологій в процесі вивчення дисципліни “Бухгалтерський облік”. Подальший аналіз процесу вивчення дисципліни “Бухгалтерський облік” в Українській інженерно-педагогічній академії показав недостатній рівень застосування комп’ютерних технологій у навчальному процесі.

Це породжує суперечності між: зростаючими вимогами ринку праці до якості вивчення майбутніми фахівцями економічного профілю бухгалтерського обліку та недостатньою розробленістю теоретичних і практичних аспектів відповідних методик; необхідністю застосування комп’ютерних технологій в процесі підготовки цих фахівців та недостатньою розробленістю методичних основ їхньої реалізації.

Такі суперечності визначили проблему дослідження – підвищення якості вивчення дисципліни “Бухгалтерський облік” фахівцями економічного профілю засобами комп’ютерних технологій. Необхідність розв’язання цієї проблеми зумовила вибір теми дослідження - «Методика використання комп’ютерних технологій при вивчені дисципліни “Бухгалтерський облік”».

Об’єкт дослідження — процес вивчення дисципліни “Бухгалтерський облік”.

Предмет дослідження – методика використання комп’ютерних технологій при вивченні дисципліни “Бухгалтерський облік”.

Мета дослідження – теоретично обґрунтувати та розробити методику використання комп’ютерних технологій при вивченні дисципліни “Бухгалтерський облік”.

Гіпотеза дослідження – якість вивчення дисципліни “Бухгалтерський облік” майбутніми інженерами-педагогами економічного профілю підвищиться за умов використання відповідної методики, розробленої на основі застосування комп’ютерних технологій.

Об'єкт, предмет, мета і гіпотеза дослідження обумовили вибір таких завдань дослідження:

4. Визначити понятійно-термінологічний апарат проблеми дослідження, розкрити сутність поняття “комп’ютерні технології навчання;

5. Обгрунтувати теоретичні основи використання комп’ютерних технологій в процесі вивчення дисципліни “Бухгалтерський облік” ;

6. Розробити методику використання комп’ютерних технологій при вивченні дисципліни “Бухгалтерський облік”;

7. Провести експертне оцінювання розробленої методики.

Експериментальною базою дослідження була Українська інженерно - педагогічної академії.

Для досягнення мети і розв'язання завдань дослідження застосовувалися наступні теоретичні та емпіричні методи:

1. Аналіз, порівняння та узагальнення наукових джерел із досліджуваної проблеми;

2. Спостереження, бесіди, для аналіза існуючої системи навчання дисципліни “Бухгалтерський облік”;

3. Експертне оцінювання.

Теоретична значущість полягає у теоретичному обгрунтуванні методики використання комп’ютерних технологій при вивченні дисципліни “Бухгалтерський облік”.

Практична значущість полягає у розробці практичних рекомендацій щодо застосування програмного продукту “1С:Підприємство” в процесі вивчення дисципліни “Бухгалтерський облік”.

Матеріали дослідження можуть бути використані викладачами вищих навчальних закладів у професійній підготовці майбутніх фахівців економічного профілю.

Обсяг і структура магістерської роботи. Магістерська кваліфікаційна робота складається зі вступу, п’яти розділів, висновків до розділів та загальних висновків, списку літератури з 88 джерел. Повний обсяг магістерської роботи – 127 сторінки. Робота містить 7 таблиць на 19 сторінках і 16 рисунків на 14 сторінках.


РОЗДІЛ 1

ТЕОРЕтичні основи ВИКОРИСТАННЯ КОМПЮТЕРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В ПРОЦЕСІ ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ “БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК”

1.1 Особливості використання комп’ютерних технологій у навчальному процесі

У XXI-му столітті рівень володіння комп’ютерними технологіями починає визначати політичний і господарський статус держав і України зокрема. Для успішної роботи в таких умовах Українї потрібні люди - висококваліфіковані фахівці, що відповідають найвищим вимогам сучасності. Зараз освіта перетворюється в одне з джерел найцінніших стратегічних ресурсів - людського капіталу та знань, що, в кінцевому рахунку, визначає загальний рівень розвитку суспільства, тому основні заходи держави спрямовані на розвиток національної системи освіти, регламентовані законами України «Про освіту», «Про вищу освіту». Головним прискорювачем розвитку системи вищої освіти стає впровадженням комп’ютерних технологій у навчальному процесі.

Комп’ютерізація суспільства, у свою чергу, практично неможлива без комп'ютеризації системи освіти, в силу чого ця проблема за своєю значимістю виходить зараз на перше місце в педагогічній науці [28]. Пріоритетність цієї проблеми посилюється ще й тим, що вона є принципово новою. Виникнувши разом з появою комп'ютера, тобто в останні два десятиліття, вона не може використовувати досвід минулих століть і тисячоліть, як це робиться в класичній педагогіці, і вимушена розвиватися тільки "зсередини", формуючи свою наукову базу одночасно у всіх необхідних сферах - філософії, психології, педагогіки та методики. Ця обставина, у поєднанні з крайньою практичною необхідністю, надає проблемі комп'ютеризації освіти підвищену актуальність, виводить її на перше місце в групі першочергових завдань сучасної педагогіки.

Комплексна інформатизація вищих навчальних закладах орієнтується тепер на формування та розвиток інтелектуального потенціалу науки, вдосконалення форм і змісту навчального процесу, впровадження комп'ютерних методів навчання, використання в педагогічній роботі сучасних інформаційних та комп'ютерних технологій [22, 62].

Розробляючи принципи організації навчання за допомогою комп'ютерних технологій, необхідно приймати до уваги, з одного боку, дидактичні властивості і функції навчання самих засобів комп'ютерних технологій, як основи навчання, з іншого боку, концептуальні напрями дидактичної організації такого навчання, як елемента загальної системи освіти на сучасному рівні.

Перш за все, необхідно представити гідності комп'ютерного методу з психологічної точки зору. Комп'ютерне навчання несе в собі величезний мотиваційний потенціал. За умови правильно складеної програми комп'ютер може допомогти викладачеві індивідуалізувати та диференціювати навчальний процес, у той час як студенти, будуть відчувати постійну присутність доброзичливого інструктора - машини.

Комп'ютер гарантує конфіденційність. У тому випадку, якщо не ведеться запис результатів для викладача, тільки сам учень знає, які помилки він допустив, і не боїться, що викладач впізнає його результати. Таким чином, самооцінка учня не знижується, а на уроці створюється психологічно комфортна атмосфера. Комп'ютер забезпечує велику ступінь інтерактивності навчання, ніж робота в аудиторії. Студенти можуть допускати будь-яку кількість помилок, не відчуваючи при цьому терпіння комп'ютера, і витрачають навчальний час тільки на виправлення, аналіз власних помилок і можуть не слухати, як викладач знову пояснює вже знайомий матеріал [6].

Вирішальним фактором успішного впровадження комп'ютерних технологій у навчальний процес є готовність і здатність викладачів освоїти засоби комп’ютерних технологій і запропонувати нові методики навчання з використанням цих засобів.

Із застосуванням відповідних методик навчання мультимедійні навчальні програми можна використовувати: при проведенні аудиторних заняттях; на факультативних заняттях; на додаткових заняттях з відстаючими; для самостійної роботи студентів у позаурочний час [7].

Н.Голівер [14] наводить ряд суттєвих позитивних факторів, що підвищують ефективність навчання студентів. Використання комп'ютерних технологій: