Смекни!
smekni.com

Методика використання компютерних технологій при вивченні дисципліни Бухгалтерський облік (стр. 20 из 24)

б) частота максимально можливих оцінок (10 балів), отриманих відповідним показником;

в) загальна оцінка навчального посібника з урахуванням коефіцієнта вагомості кожного показника якості відповідного посібника.

В оцінюванні розробленої методики використання комп’ютерних технологій при вивченні дисципліни “Бухгалтерський облік” приймали участь есперти – викладачі УІПА.

Усього в опитуванні взяли участь 5 експертів. Об’єктом оцінювання є розроблена методика використання комп’ютерних технологій при вивченні дисципліни “Бухгалтерський облік”. За запропонованою методикою В.Черепанова [65] оцінювались такі показники якості, як актуальність та значущість; науковість; повнота та завершеність; реалізація основних функцій; виклад матеріалу; відповідність ОКХ робленої методики використання комп’ютерних технологій при вивченні дисципліни “Бухгалтерський облік”.

Свою оцінку експерти виставили в індивідуальну оцінювальну картку, яка містить зміст вимог до кожного показника й шкалу його оцінювання по 10-бальній системі. Отримані у такий спосіб дані становитимуть сукупність оцінок, виставлених експертом за кожним показником у балах, які набували значень від 1 до 10. У подальшому індивідуальні оцінки кожного експерта переносимо у зведену таблицю й на підставі цих оцінок будуємо зведену таблицю, яка містить ряд кількісних оцінок експертів за кожним оцінюваним показником, їх середньоарифметичне значення, коефіцієнт вагомості показника й результати математичного опрацювання та підсумок результатів оцінювання. Результат від добутку середньоарифметичного значення показника і коефіцієнта його вагомості відповідає рівню якості кожного показника. Сума усіх добутків визначає оцінку розробленої методики використання комп’ютерних технологій при вивченні дисципліни “Бухгалтерський облік”. Зведені показники приведені у табл. 4.2.


Таблиця 4.2

Підсумкові результати визначення коефіцієнтів вагомості показників якості методики використання комп’ютерних технологій при вивченні дисципліни “Бухгалтерський облік”

Показники якості

Сумарна кількість балів

Середньоарифметичне значеня кількості балів

Коефіцієнт вагомості

Рівень якості показника

1. Актуальність та значущість розробленої методики

44 8,8 0,16 1,41

2. Науковість

42 8,4 0,15 1,28

3. Повнота, завершенність, структурованність

43 8,6 0,16 1,34

4. Реалізація основних функцій

48 9,6 0,17 1,68

5. Виклад матеріалу (послідовність, логічність) та оформлення (відповідність нормам, естетичність)

49 9,8 0,18 1,75

6. Відповідність ОКХ

49 9,8 0,18 1,75

Загальна сума

275 63,4 1 9,20

Розрахунки середньо арифметичного значення кількості балів здійснюють за формулою (4.1):

 (4.1)

де Mj - середньоарифметичне значення величини оцінки j-го фактору;

Cij -  значення величини оцінки j-го фактору i-м експертом;

n – кількість експертів, які входять в експертну групу.

У зведену таблицю 3.2 окрім обрахованих середньо арифметичних значень кожного показника було внесено коефіцієнти вагомості відповідних показників, визначених нами на попередньому етапі експертного оцінювання. Результат від добутку середньоарифметичного значення показника і коефіцієнта його вагомості відповідає рівню якості кожного показника. Сума усіх добутків визначає оцінку розробленої методики.

Додатково до показника Мj (середньоарифметичного значення оцінки за відповідний показник) для оцінювання розробленої методики доцільно визначити частоту максимально можливих оцінок, отриманих jм фактором, за формулою (3.2):

k' j =

(4.2)

де k'j - коефіцієнт частоти максимально можливих оцінок j-го фактора;

n' j кількість максимально можливих оцінок (10 балів), отриманих j-м показником;

nj кількість експертів, які оцінювали j-й показник.

Цей показник визначається для кожного оцінюваного фактора і набуває значення при зміні k'j від 0 до 1. В даному випадку k'j дорівнює 1. Таким чином виникає можливість отримати додаткові докази щодо репрезентативності оцінюваних розробленої методики.

Результати розрахунків оцінки методики за показникими якості та рівнями якості у табл. 3.2 представлено на рис. 4.1.

Аналіз даних рис. 4.1 показав, що за результатами експертного оцінювання розробленої методики використання комп’ютерних технологій при вивченні дисципліни “Бухгалтерський облік” вагомими показниками якості виявилися виклад матеріалу та відповідність ОКХ, які набрали найбільшу кількість балів за оцінками експертів. Загальна оцінка розробленої методики за показником якості складає 9,20 балів, що вказує на досить високий рівень якості розробленої методики.


Рис. 4.1 Результати оцінки методики використання комп’ютерних технологій при вивченні дисципліни “Бухгалтерський облік”

Висновки до розділу 4

На основі проаналізованих літературних джерел, доходимо висновку про обумовлення трьох типів процедур освітньої експертизи: доекспертних, власне експертних і післяекспертних. У перші із зазначених процедур входять вибір та ідентифікація об’єкта, формування цілепокладання, вибір суб’єктів та обґрунтування їх функцій у кожному процедурному алгоритмі, обумовлення прав та обов’язків експертів, інструментарію, укладання процедурних алгоритмів та їх нормоконтроль, розроблення системи технологій, формування системи параметрів, показників, критеріїв оцінювання.

Експертне оцінювання розобленої методики використання комп’ютерних технологій при вивченні дисципліни “Бухгалтерський облік” здійснювалося методом експертних оцінок, сутність якого полягає у проведенні експертами інтуїтивно-логічного аналізу за якісними показниками та подальшим опрацюванням здобутих результатів.

Для отримання результатів експертного оцінювання були розраховані такі показники як сумарна кількість оцінок експертів за кожним оцінюваним показником, їх середньоарифметичне значення, коефіцієнт вагомості показника, рівень якості показників та загальний рівень якості розробленої методики, й коефіцієнт частоти максимально можливих оцінок. Проведене експертне оцінювання розробленої методики використання комп’ютерних технологій при вивченні дисципліни “Бухгалтерський облік” показало, що розроблена методика має високі результати за оцінками експертів. Загальна оцінка розробленої методики за показником якості складає 9,20 балів, що вказує на досить високий рівень якості розробленої методики. Найвагомими показниками якості виявилися виклад матеріалу та відповідність ОКХ, які набрали найбільшу кількість балів за оцінками експертів.

Таким чином, в ході експертного оцінювання підтвердилась гіпотеза про те, що реалізація методики використання комп’ютерних технологій при вивченні дисципліни “Бухгалтерський облік”, розробленої на засадах застосування комп’ютерної програми для ведення бухгалтерського обліку “1С:Підприємство”, має сприяти підвищенню якості підготовки фахівців економічного профілю з дисципліни “Бухгалтерський облік”.


РОЗДІЛ 5

ВИЗНАЧЕННЯ РІВНЯ КОНКУРЕНТОЗДАТНОСТІ

ЗАПРОПОНОВАНОГО НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНОГО ПРОДУКТУ

5.1 Обґрунтування вибору напрямку організаційно-економічного дослідження

Можливими напрямками організаційно-економічних досліджень при створенні науково-педагогічного продукту (НПП) є наступні:

- оцінка й обґрунтування економічної ефективності НПП - для НПП, пов’язаних з досягненням певних економічних результатів, а також при необхідності залучення капіталовкладень. Результати розробки по даному напрямку можуть розглядатися як складова частина бізнес-плану.

- оцінка конкурентоздатності НПП – визначення потреби на ринку подібних освітніх продуктів, при необхідності обґрунтування доцільності створення НПП у порівнянні з аналогічними наявними розробками.

- моделювання процесу планування й керування створенням і впровадженням НПП - розробка й реалізація яких є результатом колективної праці протягом тривалого періоду та координації їхньої діяльності.

- оцінка ринкової вартості - для НПП, які можуть представляти об'єкти угод цивільно-правового характеру, наприклад у вигляді об'єктів авторського права або права на інший вид інтелектуальної власності, і бути реалізованими на відповідному вільному конкурентному ринку освітніх послуг (ОП).

З огляду на специфіку виконаного продукту, найбільше доцільно з погляду актуальності вибрати дослідження конкурентоздатності НПП.

У цій мало вивченій проблемі особлива роль повинна приділятися аналізу й оцінці конкурентоздатності НПП. Актуальність проблеми полягає, по-перше, у втратах через низький рівень використання розробок на ринку освітніх послуг й, по-друге, недостатньої науково-методичної бази визначення інтегральної оцінки рівня потреби в НПП. Потреба в дослідженнях, пов’язаних з використанням НПП, виникла порівняно недавно. Відповідно дослідження й публікації по даній проблематиці досить обмежені. Аналіз публікацій російських й українських фахівців, присвячених зазначеній проблемі, показав, що питання комплексної оцінки конкурентоздатності подібних розробок знайшли досить слабке відбиття. Метою даної роботи є формування оцінної квалиметричної моделі конкурентоздатності НПП на основі цільового підходу й методики парних порівнянь.