Смекни!
smekni.com

Методика використання компютерних технологій при вивченні дисципліни Бухгалтерський облік (стр. 12 из 24)

Для формування кваліфікованих фахівців економічного профілю, володіючих практичними уміннями щодо ведення бухгалтерського обліку необхідно впровадити в робочу навчальну програму практичні заняття з використанням програмного продукту “1С.Підприємство”. Це дозволить майбутнім фахівцям економічного профілю в подальшій роботі застосовувати набуті теоретичні знання та практичні уміння.

Виявлені існуючі недоліки обумовлюють наше подальше дослідження та розроблення методики використання комп’ютерних технологій при вивченні дисципліни “Бухгалтерський облік”.


РОЗДІЛ 3

Розробка МЕТОДИКИ ВИКОРИСТАННЯ КОМП’ЮТЕРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ПРИ ВИВЧЕННІ ДИСЦИПЛІНИ “БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК”

3.1 Мета, завдання, прнципи та зміст методики використання комп’ютерних технологій при вивченні дисципліни “Бухгалтерський облік”

У сучасній педагогіці ведеться полеміка щодо встановлення співвідношення між поняттями “методика навчання” і “технологія навчання”. При розробці методики даного дослідження ми дотримувались думки вчених [27, 30], які вважають, що поняття “методика” ширше ніж поняття “технологія”, оскільки перше відповідає на питання: “чого, кого та як навчати”, а друге – тільки на питання “як навчати”. За цих умов методика розглядалась нами як система науково-обгрунтованих правил та прийомів навчання, а технологія – як інструмент досягнення цілей навчання. У цьому контексті заслуговують на увагу підходи ряду вчених [27, 57] щодо виокремлення у структурі методики двох компонентів, а саме організаційно-технологічного і дидактичного. До дидактичного компоненту належать: мета, завдання, принципи, зміст, методи і форми навчання, засоби навчання, критерії і методи оцінки. До організаційно-технологічного компоненту автори відносять: етапи підготовки, засоби підготовки, розподіл засобів підготовки за етапами. Цей підхід є основою використання комп’ютерних технологій при вивчені дисципліни “Бухгалтерський облік”.

Методика вивчення дисципліни “Бухгалтерський облік” у вищій школі є складною науково-практичною системою роботи. Вона ґрунтується на класичних та інноваційних підходах до навчально-пізнавальної діяльності студентів і постійно вдосконалюється під впливом економічних та соціальних процесів, що відбуваються в Україні.

Мета методики проектувалась, виходячи зі структури та функцій професійної діяльності інженерів-педагогів економічного профілю, освітньо-кваліфікаційної характеристики і освітньо-професійної програми підготовки цих фахівців. Метою розробленої методики є формування у майбутніх фахівців економічного профілю умінь з бухгалтерського обліку засобами комп’ютерних технологій.

Мета методики використання комп’ютерних технологій при вивченні дисципліни «Бухгалтерський облік» досягається насамперед через практичне оволодіння студентами основ програмування та настроювання в системі «1С».

Завдання методики використання комп’ютерних технологій при вивченні дисципліни «Бухгалтерський облік» у майбутніх фахівців економічного профілю:

- сформувати у студентів уміння щодо обліку товаро-матеріальних цінностей;

- сформувати у студентів уміння щодо обліку основних засобів;

- сформувати у студентів уміння щодо обліку інвестицій;

- сформувати у студентів уміння щодо обліку грошових коштів;

- сформувати у студентів уміння щодо обліку доходів та витрат;

- сформувати у студентів уміння щодо нарахування, виплати та обліку витрат на заробітню платню та соціальні заходи;

- сформувати у студентів уміння щодо створення та формування звітності;

- сформувати у студентів уміння щодо нарахування та обліку податків;

- позитивно вплинути на мотивацію навчальної діяльності при вивченні дисципліни “Бухгалтерський облік”.

Принципи методики використання комп’ютерних технологій при вивченні дисципліни «Бухгалтерський облік».

Під принципами навчання у сучасній педагогіці розуміють вихідні положення, які визначають зміст, організаційні форми і методи навчального процесу відповідно до загальних цілей і закономірностей [36, с.229]. Принципи виражають нормативні основи навчання, взятого в конкретно-історичному вигляді. На основі аналізу літературних джерел [45, 46] виділено сукупність загальнодидактичних принципів навчання як основи розробки методики використання комп’ютерних технологій при вивченні дисципліни «Бухгалтерський облік». До таких принципів віднесено:

- принцип науковості у навчанні;

- принцип системності і послідовності у навчанні;

- принцип свідомості і активності у навчанні;

- принцип індивідуального підходу у навчанні;

- принцип міцності знань, навичок і умінь.

Принцип науковості вимагає, щоб зміст освіти знайомив тих, хто навчається, з об’єктивними науковими фактами, поняттями, законами, теоріями всіх основних розділів галузі науки, яка відповідає навчальному предмету; наближався до розкриття сучасних досягнень і перспектив розвитку в майбутньому. У відповідності до цього принципу теоретичну основу процесу обліку складають закони, положення, об’єктивно наукові факти, поняття і теорії, які є основою вивчення дисципліни.

Принцип системності і послідовності у навчанні вимагає, щоб знання, уміння й навички формувались системно, в певному порядку, щоб кожен елемент навчального матеріалу логічно пов’язувався з іншим, а нові знання спиралися на засвоєні раніше і створювали фундамент для засвоєння наступних знань. Попередній аналіз організації навчання з використанням комп’ютерних технологій виявив суттєві порушення цього принципу, що стало однією з причин неможливості якісної підготовки спеціалістів при вивченні дисципліни “Бухгалтерський облік”.

Принцип свідомості і активності у навчанні відображає сутність діяльнісної концепції [36, 46], згідно з якою оволодіння знаннями і уміннями здійснюється тільки завдяки власній активній діяльності шляхом цілеспрямованих зусиль щодо отримання запланованого результату. Свідоме засвоєння знань і умінь залежить від мотивів навчання, рівня і характеру пізнавальної активності тих, хто навчається, організації навчально-пізнавального процесу і управління пізнавальною діяльністю, застосованих методів і засобів навчання тощо. Згідно з цим принципом використанням комп’ютерних технологій при вивченні дисципліни “Бухгалтерський облік” реалізовано на основі педагогічних умов щодо формування мотивації навчальної діяльності. Вони включають пояснення значущості використанням комп’ютерних технологій у бухгалтерському обліку у сучасних умовах функціонування вітчизняних підприємств, перспектив використання цих умінь; допомогу педагога у вигляді порад, які спрямовують студентів на пошук вірного рішення при виконанні практичних завдань та інші. Вирішення практичних завдань студентами передбачає самостійне вивчення заданих початкових умов, визначення можливих альтернатив рішення, вибір оптимального варіанту і його обґрунтування.

Принцип індивідуального підходу у навчанні передбачає урахування індивідуальних особливостей, психофізіологічних характеристик студентів для успішного і свідомого оволодіння ними відповідними знаннями і уміннями. Такий принцип відображає особистісно-індивідуальну орієнтацію навчального процесу, що базується на урахуванні індивідуальності кожного студента. Вимоги цього принципу реалізовано шляхом організації навчання з використанням комп’ютерних технологій при вивченні дисципліни “Бухгалтерський облік. Комп’ютерна програма дозволяє адаптувати процес вивчення навчального матеріалу до індивідуальних можливостей студентів, які можуть регулювати темп навчання, додатково вивчати незрозумілі змістовні елементи тощо. За допомогою програмного продукту “1С:Підприємство” здійснюється і контроль як базових знань студентів, так і знань з комп’ютерних технологій у дисципліни “Бухгалтерський облік”. Це дозволяє визначити рівень сформованості теоретичної основи знань кожного студента, виділити помилки і розділи, які необхідно повторити. Особливого значення принцип набуває при організації самостійної роботи, одним із напрямків якої є робота в програмі “1С:Підприємство”. Самостійна робота передбачає виконання індивідуальних завдань з бухгалтерського обліку з використанням програми “1С:Підприємство”. Контроль за виконанням цього завдання здійснюється за допомогою відповідного графіку, що дозволяє систематизувати і оцінити роботу кожного студента.

Принцип міцності знань, навичок і умінь вимагає, щоб знання, уміння, навички були осмислені, добре засвоєні й тривалий час трималися в пам’яті. Урахування принципу передбачає реалізацію компонентів повного циклу навчально-пізнавальних дій тих, хто навчається: первинного сприймання і осмислення навчального матеріалу, його наступного більш глибокого осмислення, запам’ятовування, застосування засвоєних знань на практиці, а також їх повторення і систематизацію. За такою схемою здійснено формування у студентів умінь використання програми “1С:Підприємство” в бухгалтерському обліку в межах розробленої методики. Міцність засвоєння відповідних знань і умінь досягається організацією цілеспрямованої, систематичної, свідомої підготовки до ведення обліку в програмі “1С:Підприємтсво”, вирішенням комплексу завдань щодо обліку з обов’язковим повторенням і контролем.

Для підвищення ефективності умінь використання використанням комп’ютерних технологій при вивченні дисципліни “Бухгалтерський облік використовуються специфічні принципи, які відображають сутність економічної освіти [29, 36, 62,]. Такими принципами є: