Смекни!
smekni.com

Методика використання компютерних технологій при вивченні дисципліни Бухгалтерський облік (стр. 6 из 24)

4. Педагогічна реалізація, основною метою якої є трансформація педагогічних принципів у конкретні навчальні дії.

А.Вітухновська і Т.Марченко [9, с.84] підкреслюють, що використання комп’ютерних технологій призводить до виникнення загальнодидактичних, професійних, організаційно-методичних і інформаційних проблем. Послідовність вирішення таких проблем представлено авторами як алгоритм, що описує технологію проектування процесу підготовки до навчання із застосуванням комп’ютеру та містить певні етапи, а саме:

- аналіз змісту навчального предмету;

- аналіз процесу навчання за навчальним предметом;

- виявлення проблем і визначення цілей навчання;

- обґрунтування доцільності використання комп’ютера у навчанні за конкретною темою у відповідності до поставлених цілей;

- обґрунтування дидактичних і методичних вимог до програмних засобів;

- виявлення, експертиза і відбір програмних засобів;

- втілення у технологію навчання за предметом.

За результатами проведеного аналізу на основі узагальнення даних нами розроблено алгоритм проектування навчального процесу в умовах використання комп’ютерних технологій у начальному процесі (рис. 1.3). Це стало підґрунтям використання комп’ютерних технологій у майбутніх фахівців економічного профілю при вивчені дисципліни «Бухгалтерський облік».

Наведемо результати проведеної роботи.

В рамках концептуального етапу вивчення дисципліни «Бухгалтерський облік» проаналізовано навчальний процес з використання комп’ютерних технологій як навчального предмету, в рамках якого відбувається формування умінь щодо використання комп’ютерних технологій у майбутніх фахівців економічного профілю. Цілями вивчення цієї дисципліни є озброєння фахівців комплексом умінь щодо використання комп’ютерних технологій для ведення бухгалтерського обліку.

Надалі за розробленим алгоритмом проектування навчального процесу проведено аналіз змісту навчального матеріалу і процесу навчання при вивчені дисципліни “Бухгалтерський облік” на основі використання комп’ютерних технологій.

Рис. 1.3 Алгоритм проектування навчального процесу із використанням комп’ютерних технологій


За результатами розробленого алгоритму проектування навчального процесу виявлено певні особливості підготовки майбутніх фахівців економічного профілю в межах дисципліни “Бухгалтерський облік”, що обумовлюють виникнення протиріч між: обсягом навчального матеріалу, що відображає послідовність вивчення бухгалтерського обліку, та часом, який відводиться на його вивчення; різним вихідним рівнем сформованості знань студентів і необхідністю формування теоретичної бази з бухгалтерського обліку кожного студента на рівні, який забезпечує ефективне формування умінь ведення бухгалтерського обліку з використанням комп’ютерних технологій; необхідністю застосування спеціалізованих комп’ютерних програм при формуванні умінь з ведення бухгалтерського обліку та відсутності підготовки студентів до їх використання.

Аналіз літературних джерел [8, 13, 14, 21] дозволив визначити, що одним із каналів подолання таких протиріч є застосування комп’ютерних технологій у навчальному процесі. Отже, доцільність застосування цих технологій при формуванні умінь щодо ведення бухгалтерського обліку з використанням комп’ютерних технологій обумовлено [22, 23, 32]:

- можливістю вивчення студентами більшого обсягу інформації;

- дефіцитом джерел навчального матеріалу;

- можливістю реалізації диференційованого підходу до навчання;

- адаптацією темпу роботи до особистісних характеристик студентів;

- можливістю проведення об’єктивного контролю знань, умінь і навичок кожного студента за невеликий проміжок часу;

- необхідністю вивчення спеціальних комп’ютерних програм, що використовуються при виконанні професійних обов’язків фахівців економічного профілю та автоматизації розрахунків і аналізу їх ефективності.

Наступним етапом проектування навчального процесу із використанням комп’ютерних технологій є технологічний, де здійснюється відбір програмних засобів у відповідності до певних вимог. Згідно з попередніми висновками засобами комп’ютерних технологій для формування умінь щодо ведення бухгалтерського обліку з використанням комп’ютерних технологій обрано спеціалізовану інструментальну програму. У цьому контексті визначено загальні дидактичні та технічні вимоги до такої програми.

Спеціалізована інструментальна програма застосовується на етапі формування умінь щодо ведення бухгалтерського обліку з використання комп’ютерних технологій і є як предметом вивчення, так і засобом формування відповідних умінь. Основними вимогами до такої програми є зручний інтерфейс, можливість введення інформації, яка впливає на фінансові результати, можливість передачі даних на принтер та інші редактори, широке використання програми при ведені бухгалтерського обліку у сучасних умовах підприємницької діяльності. Таким вимогам відповідає програмний продукт для ведення бухгалтерського обліку “1С:Підприємство”. Але більш поглиблений аналіз ринку програмних продуктів для ведення бухгалтерського обліку встановив наявність подібних комп’ютерних програм, тому наступний етап дослідження передбачає вибір більш ефективного програмного заслобу для цілей навчального процесу.

Останнім етапом проектування процесу навчання із застосуванням комп’ютерних технологій є операціональний, на якому здійснюється мікроаналіз навчального процесу формування умінь щодо ведення бухгалтерського обліку з використанням комп’ютерних технологій. В рамках цього етапу за алгоритмом передбачено виділення основних структурних елементів занять. До структурних елементів традиційного заняття відносять [27, 30, 36]: організаційний момент, основною метою якого є залучення студентів до роботи; повідомлення теми і мети заняття; мотивацію мети, що спрямована на формування інтересу, підвищення зацікавленості студентів до теми, яка вивчається, заохочення студентів до навчальної діяльності; актуалізацію опорних знань, де визначається рівень сформованості базових знань студентів; формування нових знань; формування інтелектуальних і практичних способів діяльності; контроль сформованих знань, умінь і навичок; підведення підсумків; формулювання домашнього завдання. Наявність наведених елементів у структурі заняття залежить від його дидактичної мети.

Аналіз літературних джерел [8, 23, 32, 36] визначив специфічні структурні елементи заняття, наявність яких обумовлено використанням комп’ютерних технологій. Основними серед них виділено такі:

- візуальну адаптацію до комп’ютерної програми, де студентам повідомляється її назва, формується емоціональне відношення до програми, визначається навчальна проблема;

- пояснення алгоритму роботи з комп’ютерною програмою, основною метою якого є організація уваги студентів, пояснення системи команд і послідовності їх виконання для досягнення результату, вказівка на місцезнаходження програми і способу завершення роботи з нею, навчання студентів узагальненим способам діяльності, використанню конкретних клавіш при керуванні програмою;

- синхронна робота студентів на комп’ютерах, що передбачає досягнення мети навчання при використанні комп’ютерних технологій (контроль базових знань, формування нових знань, формування умінь тощо) шляхом виконання студентами певних навчальних завдань.

Введення таких етапів до загальної структури заняття з дисципліни “Бухгалтерський облік” залежить від його типу, мети використання комп’ютерних технологій та від ступеню делегування функцій педагога комп’ютеру. Згідно до цих положень нами виділено структурні елементи практичних занять а саме: організаційний момент; повідомлення теми і мети заняття; мотивація мети; контроль базових знань; візуальна адаптація до комп’ютерної програми; пояснення алгоритму роботи з комп’ютерною програмою; синхронна робота студентів на комп’ютерах, в рамках якої здійснюється: формування нових знань щодо ведення бухгалтерського обліку з використанням комп’ютерних технологій шляхом виконання певних завдань, контроль сформованості відповідних знань і умінь; підведення підсумків; формулювання домашнього завдання.

Наведені результати проектування навчального процесу з дисципліни «Бухгалтерський облік» з використанням комп’ютерних технологій обумовило необхідність аналізу комп’ютерних засобів навчання дисципліни “Бухгалтерський облік”, що стало основою нашого подальшого дослідження.

1.2 Аналіз компютерних засобів навчання дисципліни “Бухгалтерський облік”

Автоматизація бухгалтерського обліку в Україні відбувалася в кілька етапів. Перший етап розробки програм автоматизації бухгалтерського обліку збігся за часом з перебудовою, коли з'явилася реальна потреба в програмних продуктах такого типу для потреб малих підприємств і кооперативів, обслуговування тимчасових трудових колективів й інших нових суб'єктів бухгалтерського обліку. Цей період характеризувався масовим ввозом у нашу країну персональних комп'ютерів, що в значній мірі обумовило вибір останніх у якості основної апаратної платформи для бухгалтерських розробок [47]. Більшість програм створювалося у вигляді АРМ (автоматизованих робочих місць) і призначалося для експлуатації на автономних комп'ютерах. У цей час були популярні перші бухгалтерські програми: «Фінанси без проблем» («Хакерс Дизайн»), «Турбо–бухгалтер» («ДИЦ»), «Парус» («Парус»).