Смекни!
smekni.com

Методика використання компютерних технологій при вивченні дисципліни Бухгалтерський облік (стр. 13 из 24)

- принцип практичної спрямованості;

- принцип інноваційності.

Принцип практичної спрямованності – один із основних принципів нашої методики. Основою принципу є положення, що студенти повинні володіти не лише комплексом теоретичних знань, а й набути необхідних умінь та відпрацювати навички вирішення практичних завдань з обліку. Для досягнення такого результату в навчальному процесі необхідно використовувати спеціальні завдання, що відображають реальний економічний стан розвитку вітчизняного ринку, підприємств, економіки взагалі. Цей принцип нами реалізовано шляхом розробки практичних завдань, що використовуються на всіх етапах підготовки майбутніх інженерів-педагогів економічного профілю до використанням комп’ютерних технологій при вивченні дисципліни “Бухгалтерський облік . Так, вихідні дані завдань, спрямованих на ведення бухгалтерського обліку відображають реальні економічні умови функціонування українських підприємств. Вони містять сучасні дані щодо закони України, податкову систему, функціонування ринків товарів виробничого та споживчого призначення, діяльності існуючих в Україні підприємств та інші. Задані параметри для ведення бухгалтерського обліку з використанням програми “1С:Підприємство” відповідають реальному веденню бухгалтерського обліку на підприємствах.

Принцип інноваційності передбачає постійне оновлення навчального матеріалу з урахуванням останніх наукових досліджень, сучасної практики та методики навчання. Цей принцип реалізовано шляхом використання інноваційного підходу до вивчення основ з бухгалтерського обліку з практичним використанням програми “1С:Підприємство”.

На основі визначених принципів, аналізу підручників і навчальних посібників з питань використання комп’ютерних технологій при вивченні дисципліни “Бухгалтерський облік” [14, 29], результати опитування викладачів навчальних закладів м. Харкова (УІПА, Харківського національного економічного університеті тощо) нами виділено перелік знань і умінь, які формуються під час навчання бухгалтерському обліку з використанням програми “1С:Підприємство”.

Знання, які формуються під час навчання бухгалтерському обліку з використанням програми “1С:Підприємство”:

- знання з обліку первісної документації у бухгалтерському обліку;

- знання з обліку грошових коштів;

- знання з обліку заробітної платні та розрахунків з персоналом;

- знання з обліку доходів та витрат на підприємстві;

- знання з обліку сборів та податків.

Уміння, які формуються під час навчання бухгалтерському обліку з використанням програми “1С:Підприємство”:

- уміння налаштувування та настроювання конфігурації;

- уміння створювати, редагувати та формувати первісну документацію;

- уміння з обліку ТМЦ; уміння формувати оборотно-сальдові відомості рахунків обліку ТМЦ;

- уміння створювати, редагувати та формувати документів з обліку грошових коштів;

- уміння формувати та аналізувати підсумкові відомості з доходів та витрат;

- уміння створювати документи з розрахунків та виплати заробітної платні, уміння формувати документи з розрахунків на соціальні заходи;

- уміння створення, формування та аналізування фінансової звітності;

- уміння нарахування та обліку податків; уміння формування підсумкових відомостей з нарахованих податків.

Зміст методики використання комп’ютерних технологій при вивченні дисципліни “Бухгалтерський облік”.

На основі використання комп’ютерних технологій при вивченні дисципліни “Бухгалтерський облік” зміст розробленої методики представлено теоретичною і практичною частинами.

Теоретична частина методики згідно з робочою програмою дисципліни “Бухгалтерський облік” передбачає проведення лекційних занять в обсязі 34 години. Тематика занять включає:

Модуль 1 “Основи бухгалтерського обліку” Загальне поняття про облік. Виникнення та роль господарського обліку в суспільстві. Місце обліку в системі управління. Бухгалтерський облік як наука, його зв’язок з іншими науками. Метод бухгалтерського обліку як сукупність методичних і технічних прийомів. Система бухгалтерського обліку.

Модуль 2 “Фінансовий облік”. Фінансовий облік містить такі змістовні елементи, як облік власного капіталу, необоротних активів, запасів, розрахунків з персоналом, фінансових інвестицій та вивчення фінансової звітності.

Модуль 3 “Управлінський облік” містить такі змістовні елементи як управлінський облік в економіці, витрати на виробництво і калькулювання собівартості продукції, облік адміністративних витрат, витрат на збут та іншіх витрати операційної діяльності та облік фінансових результатів по центрах відповідальності.

Практична частина розробленої методики у відповідності до робочої програми дисципліни “Бухгалтерський облік” реалізована шляхом проведення практичних занять та самостійної роботи.

Перелік тем практичних занять та компоненти програми “1С:Підприємство”, що використовуються при їх проведенні, представлені в табл. 3.1

Таблиця 3.1

Практичні заняття з використанням програми “1С:Підприємство”

№ п/п № заняття Теми заняття Кількість годин Компоненти 1С, що використовуються
1 2 3 4 5
1 1 “Знайомство з програмою “1С:Підприємство”” 2 Інтерфейс програми, повний журнал, користувачі програми, завантаження конфігурації, знайомство з документи
2. 2. “Журнали розрахунків в програмі “1С:Підприємство”” 2 Журнали розрахунків в системі «1С:Підприємство 7.7»; Управління списком журналів розрахунків; Властивості Журналів розрахунків; Створення форми журналів розрахунків; Вбудований конструктор Журналів розрахунків;
3 3. “Поточний облік в програмі “1С:Підприємство”” 2 Довідники. Робота з довідниками. Створення документів первісного обліку.
4 4. “Облік необоротних активів та власного капіталу в програмі “1С:Підприємство”” 2 Робота з документами, “Нарахування зносу”, “Ліквідування та амортизація необоротних активів”
5 5. “Облік запасів в програмі “1С:Підприємство”” 2 Облік МБП, Робота з документами “Приходна накладна”, “Накладна на повернення”
6 6. “Облік грошових коштів, розрахункові 4 Облік грошових коштів у касі, на поточному та інших рахунках у банках. Робота з документом “Банківська
1 2 3 4 5
операці в програмі “1С:Підприємство”” виписка”, “Прибутковий та Розрахунковий” ордерами. Облік операцій в іноземній валюті. Основні поняття: валюта звітності, валютний курс, курсова різниця. Робота з документами “Покупка валюти”, “Продаж валюти” та “Переоцінка валюти”. Робота з докумеентом “Авансовий звіт”
7 7. “Облік оплати праці і розрахунків з персоналом в програмі “1С:Підприємство”” 4 Нарахування заробітної плати, особливості нарахування та виплата заробітної плати. Робота з документом “Нарахування заробітної плати”та “Виплата заробітної плати”. Утримання із заробітної плати. Державне пенсійне і соціальне страхування. Утримання податків та зборів с заробітної платні в “1С:Підприємство”.
8 8. “Особливості обліку основних засобів в програмі “1С:Підприємство”” 2 Робота з документами “Ввід в есплуатацію”. Формування рахунку 10 “Основні засоби”
9 9. “Особливості обліку собівартості і калькулюванню продукції в програмі “1С:Підприємство”” 2 Робота з документом “Калькуляція”, формування 26 рахунку “Готова продукція” та рарунку 943 “Собівартість виробничих запасів”
10 10. “Облік витрат підприємства в програмі “1С:Підприємство”” 2 Заповнення Довіднику “Витрати”, Формування оборотно-сальдових відомостей за рахунками: 94 рахунку “Інші операційні витрати”, рахунку 93 “Витрати на збут”, 92 рахунку “Адміністративні витрати”
11 11. “Облік фінансових результатів в програмі “1С:Підприємство”” 2 Облік формування фінансових результатів від усіх видів діяльності в “1С:Підприємство”. Робота з журналом “Фінансові результати”.
12 12. “Облік інвестицій в програмі 2 Робота з рахунком 15 “Капітальні інвестиції”, його формування.
1 2 3 4 5
“1С:Підприємство””
13 13. “Нарахування та облік податків в програмі “1С:Підприємство”” 2 Робота з оборотно-сальдовими відомостіми рахунків 6411 “Податок з доходів фізичних осіб”, 6415 “ПДВ”, 6416 “Податок на прибуток”.
14 14. “Фінансова звітність в програмі “1С:Підприємство”” 2 Складання звіту “Податкова декларація з ПДВ”, складання звіту “Декларація на прибуток”, складання звіту “Баланс”, особливості його формування в програмі.

Такі практичні завдання спрямовані на формування практичних умінь щодо використання програми “1С:Підприємство”, закріпленню теоретичніх знань, якісною підготовкою фахівців економічного профілю, які мають практичний досвід з бухгалтерського обліку.


3.2 Методи, форми та засоби реалізації методики використання комп’ютерних технологій при вивченні дисципліни “Бухгалтерський облік”

Державна національна програма "Освіта" [51] визначає потребу перегляду установлених підходів до змісту, методів і форм навчання. Метод навчання це спосіб упорядкованої взаємозв’язаної діяльності педагога та студентів, спрямованої на вирішення завдань освіти.