Смекни!
smekni.com

Методика використання компютерних технологій при вивченні дисципліни Бухгалтерський облік (стр. 22 из 24)

Наступним етапом формування оцінної моделі є розробка критеріїв по кожному оцінному параметру, виходячи з обраної бальної шкали. З огляду на найбільш звичну й зручну для поставленої задачі 5-ти бальну шкалу, запропонована таблиця критеріїв оцінки кожного параметра по п’ятибальній шкалі (таблиця 5.3)

Таблиця 5.3

Таблиця критеріїв оцінки конкурентоздатності

Критерії оцінки, що рекомендують, конкурентоздатності
№ За/п Оцінювані параметри Оцінка в балах по рівнях
1 (дуже низький) 2 (низький) 3(середній) 4 (високий) 5 (дуже високий)
1 Ціна придбання прав на НПП (рівень доступності придбання прав на НПП) Дуже висока, доступна лише для елітних користувачів Висока, доступна для корист. з високим рівнем забезпеченності Середня, доступна для користувачів із середнім рівнем забеспеченності Низька, доступна для користувачів із низькою забеспеченностю Низька, доступна для користувачів із низькою забеспеченностю
2 Функціональні можливості Дуже обмежені функціональні можливості Обмежені функціональні можливості Середній рівень функціональних можливостей Високий рівень функціональних можливостей Успішно використовуються всі сучасні функціон. можливості навчання
3 Доступність освоєння й впровадження Дуже низька Низька Середня Висока Дуже висока
4 Імідж розроблювача НПП Знову, що утворився ВУЗ, або ВУЗ із незадовільною репутацією Популярність тільки в межах регіону, репутація задовільна Популярність у межах регіону, репутація звичайна (нормальна, середня) Широка популярність і гарна репутація в країні Добре відомий і визначений у країні й за рубежем, має відмінну репутацію
5 Наукова новизна НПП Дуже низька Низька Середня Висока Дуже висока

5.5 Оцінка рівня по кожному оцінюваному параметру й конкурентоздатності розробленого НПП у цілому

Інтегральна оцінка рівня конкурентоздатності НПП (О) визначається по наступній формулі:

О = О1

0,13+О2
0,24+О3
0,18+О4
0,12+О5
0,21+О6
0,11,

де О1, О6 - оцінки по п'ятибальній шкалі по кожному з оцінних параметрів.

За результатами оцінки можна судити про абсолютний і відносний рівні конкурентоздатності в порівнянні з аналогічними продуктами -конкурентами. При аналізі абсолютного рівня конкурентоздатності оцінка рівняється з ідеальним значенням, рівних 5 балів по всіх параметрах, що практично неможливо. Рекомендується інтерпретувати результати інтегральної оцінки в такий спосіб:

- відмінний рівень - понад 4,25 балів;

- високий рівень - від 3,75 до 4,25 балів;

- середній рівень - від 3,25 до 3,75 балів;

- низький рівень - від 2,0 до 3,25 балів;

- дуже низький рівень - менш 2,0 балів.

Висновки до 5 розділу

1. Аналізуючи кваліметричну модель оцінки конкурентоздатності НПП можна зробити висновок, що пропонований НПП – «Методика використання комп’ютерних технологій при вивчення дисципліни “Бухгалтерський облік”», має високий рівень конкурентоздатності на ринку аналогічних НПП. Конкурент – «Методика використання комп’ютерних технологій при вивчення дисципліни “Бухгалтерський облік”», має середній рівень конкурентоздатності.

2. Підвищити рівень конкурентоздатності пропонованого НПП у порівнянні з первісним варіантом (варіант 1) удалося за рахунок: - зменшення ціни придбання прав на НПП; - збільшення функціональних можливостей НПП; - поліпшення якості викладу й оформлення матеріалу.


ВИСНОВКИ

1. У результаті аналізу сучасних тенденцій розвитку вищої освіти виявлено підвищення вимог до рівня володіння фахівцями економічних спеціальностей використання комп’ютерних технологій, зокрема у галузі бухгалтерського обліку. На основі аналізу державних стандартів підготовки фахівців економічного профілю встановлено, що засоби комп’ютерних технологій значно підвищують якість підготовки цих фахівців. Аналіз традиційної підготовки фахівців за цим напрямком виявив її фрагментарність, відсутність цілісності та системності, що не забезпечує якісної підготовки з дисципліни “Бухгалтерський облік”. Це зумовило проблему дослідження – підвищення якості підготовки фахівців економічного профілю з використанням комп’ютерних технологій при вивченні дисципліни “Бухгалтерський облік”.

2. Проведений аналіз світового і вітчизняного досвіду підготовки фахівців економічного профілю показав, що ефективній підготовки цих фахівців сприяє використання комп’ютерних технологій. Поняття комп’ютерних технологій у навчанні розглядається як сукупність технічних, програмних, навчальних і методичних засобів, що використовуються у навчанні при застосуванні комп’ютерів. На основі аналізу класифікації засобів комп’ютерних технологій виділити спеціальні програми для ведення бухгалтерського обліку. Аналіз літературних джерел дозволив визначити, що застосування комп'ютерних технологій у процесі вивчення дисципліни “Бухгалтерський облік” значно підвищує продуктивність навчання студентів, мотивує іх до навчання, а в подальшому і підвищить продуктивність їх праці як бухгалтерів. Організація бухгалтерського обліку в умовах його комп'ютеризації залежить у першу чергу від реалізованого на відповідних технічних засобах програмного забезпечення. Проведений аналіз літературних джерел дозволив встановити, що раціональною основою вивчення дисципліни “Бухгалтерський облік” є комп’ютерні технології. Розроблено алгоритм проектування навчального процесу із застосуванням комп’ютерних технологій. Реалізація цього алгоритму в межах дисципліни «Бухгалтерськй облік» дозволила обрати програму “1С:Підприємство”. Комплексне використання засобів навчання у вагляді програмного продукту “1С:Підприємство” стало підґрунтям підвищення якості вивчення дисципліни «Бухгалтерськй облік».

3. На основі аналізу літературних джерел виділено і розроблено основні компоненти методики методики використання комп’ютерних технологій при вивченні дисципліни “Бухгалтерський облік”, а саме: мету, завдання, принципи, зміст, методи, організаційні форми, засоби навчання, критерії і методи оцінки та технологію реалізації. Метою методики використання комп’ютерних технологій при вивченні дисципліни «Бухгалтерський облік» визначено формування у майбутніх фахівців економічного профілю умінь з бухгалтерського обліку засобами комп’ютерних технологій. Її завданнями визначено: формування у студентів уміння щодо обліку товаро-матеріальних цінностей; формування у студентів уміння щодо обліку основних засобів; формування у студентів уміння щодо обліку інвестицій; формування у студентів уміння щодо обліку грошових коштів; формування у студентів уміння щодо обліку доходів та витрат; формування у студентів уміння щодо нарахування, виплати та обліку витрат на заробітню платню та соціальні заходи; формування у студентів уміння щодо створення та формування звітності; формування у студентів уміння щодо нарахування та обліку податків; позитивний вплив на мотивацію навчальної діяльності при вивченні дисципліни “Бухгалтерський облік”.

4. Теоретично обґрунтовано та розроблено методику використання комп’ютерних технологій при вивченні дисципліни “Бухгалтерський облік”. З використанням комп’ютерних технологій при вивчені дисципліни «Бухгалтерськй облік» адаптується процес навчання, та робить його більш ефективним та спрощеним. Теоретична частина спрямована на формування у студентів системи знань щодо основ з обліку при вивченні дисципліни “Бухгалтерський облік” шляхом проведення лекційних занять при застосуванні модуля 1 “Основи бухгалтерського обліку”, модуля 2 “Фінансовий облік”, модуля 3 “Управлінський облік”. Практична частина спрямована на оволодіння студентами практичних умінь за темами: “Знайомство з програмою “1С:Підприємство””, “Журнали розрахунків в програмі “1С:Підприємство””, “Поточний облік в програмі “1С:Підприємство””, “Облік необоротних активів та власного капіталу в програмі “1С:Підприємство””, “Облік запасів в програмі “1С:Підприємство”” , “Облік грошових коштів, розрахункові операці в програмі “1С:Підприємство””, “Облік оплати праці і розрахунків з персоналом в програмі “1С:Підприємство””, “Особливості обліку основних засобів в програмі “1С:Підприємство””, “Особливості обліку собівартості і калькулюванню продукції в програмі “1С:Підприємство””, “Облік витрат підприємства в програмі “1С:Підприємство””, “Облік фінансових результатів в програмі “1С:Підприємство”” “Облік інвестицій в програмі “1С:Підприємство”” “Нарахування та облік податків в програмі “1С:Підприємство”” “Фінансова звітність в програмі “1С:Підприємство””. На основі аналізу літературних джерел та визначеної мети, завдання, принципів та змісту методики використання комп’ютерних технологій при вивченні дисципліни “Бухгалтерський облік” визначено застосування таких методів навчання як алгорітмічний та проблемно-пошуковий. У залежності від цілей і завдань заняття в рамках методики визначені форми організації навчальної діяльності студентів, такі як індивідуальна, групова, фронтальна та самостійна форми. Критеріями оцінки розробленої методики обрано мотивацію навчальної діяльності; якість вивчення дисципліни “Бухгалтерський облік” та рівень сформованості умінь, який визначається на основі виконаних студентами практичних завдань з використанням програми “1С:Підприємство”.