Смекни!
smekni.com

Провода і кабелі: класифікація, маркіровка, вибір перерізу і галузь застосування (стр. 10 из 10)

б) за стелями і перегородками із негорючих будівельних матеріалів згідно з ДСТУ Б В.2.7-19 - у трубах, коробах і тучних рукавах, вироблених із негорючих або важкогорючих матеріалів, а також кабелями, що не поширюють полум'я. Повинна бути забезпечена можливість заміни проводів і кабелів, а також доступ до місць відгалуження, до світильників і електроустановочного обладнання.

Примітка. Під підвісною стелею із негорючих матеріалів розуміють таку стелю, що викопана із негорючих матеріалів, при цьому інші будівельні конструкції, що розташовані над підвісною стелею, включаючи міжповерхове перекриття, також виконані із негорючих матеріалів.

У житлових будинках стояки ліній живлення квартир, групові лінії освітлення сходових клітин повинні прокладатися приховано в каналах будівельних конструкцій (електроблоках). У цих же конструкціях рекомендується розміщувати суміщені поверхові електрошафи (щитки) і ящики для з'єднання і розгалуження провідників. Дозволяється для прокладання стояків застосовувати комплектні струмопроводи і труби.

Поверховий щиток повинен встановлюватись на відстані не більше ніж 3 м по довжині електропроводки від стояка живлення з урахуванням вимог гл. 3.1 ПУЕ.

Прокладання вертикальних ділянок розподільної мережі всередині квартир не допускається.

У технічних поверхах, підпідлогових просторах, неопалюваних підвалах, горищах, вентиляційних камерах, вологих та особливо вологих приміщеннях електропроводку рекомендується виконувати відкрито.

У сходових клітках дозволяється розміщувати тільки мережі освітлення цих кліток і коридорів.

Відкрите прокладання кабелів по сходових клітках не допускається, за винятком кабелів мережі їх освітлення. Ці кабелі не повинні поширювати полум'я і до висоти 2 м від підлоги мати захист від механічних пошкоджень.

У приміщеннях для приготування і приймання їжі, за винятком кухонь квартир, допускається відкрите прокладання кабелів. Відкрите прокладання проводів у цих приміщеннях не допускається.

У кухнях квартир можна застосовувати ті ж види електропроводок, що і в житлових кімнатах і коридорах.

У саунах, ванних кімнатах, санвузлах, душових приміщеннях, басейнах застосовується прихована електропроводка. При цьому не допускається прокладання проводів у металевих трубах і металевих рукавах. Допускається відкрите прокладання кабелів.

Електропроводка повинна мати ізоляцію, що задовольняє вимогам 413.2 ГОСТ 30331.3, без будь якої металевої оболонки. Така електропроводка може складатися, наприклад, з одножильних кабелів в ізолювальній оболонці або багатожильних кабелів з ізолювальною оболонкою.

У ванних і душових приміщеннях в зонах 0,1 і 2 згідно з додатком Л повинні знаходитись тільки ті електропроводки, які необхідні для подачі живлення в ці зони.

В указаних зонах не дозволяється встановлювати з'єднувальні коробки.

У саунах для зон 3 і 4 згідно з додатком М повинна використовуватись електропроводка з допустимою температурою ізоляції не нижче ніж 170 градусiв за Цельсiєм.

У вентиляційних каналах і шахтах прокладання кабелів і проводів не допускається. Ця вимога не розповсюджується на порожнини за непрохідними і підвісними стелями, що використовуються в якості вентиляційних каналів.

Дозволяється перетинати канали і шахти поодинокими лініями, виконаними проводами і кабелями, схованими в металеві труби.

Допускається у спільній трубі, спільному коробі або каналі будівельних конструкцій, виконаних із негорючих матеріалів, сумісне прокладання у межах указаних груп:

а) ліній живлення і керування електроприймачів протипожежних установок;

б) ліній живлення вентиляторів димовидалення і підпору повітря;

в) всіх кіл одного агрегата;

г) силових і контрольних кіл кількох машин, панелей, щитів, пультів, що забезпечують єдиний технологічний процес;

д) кіл, що живлять складний світильник;

е) освітлювальних мереж напругою до 50 В з колами напругою до 380 В за умови прокладання проводів ланцюгів до 50 В у окрему ізоляційну трубу;

ж) кіл кількох груп одного виду освітлення з загального кількістю проводів не більше ніж 12 (без урахування контрольних кіл);

з) ліній живлення квартир і групових ліній робочого освітлення сходових кліток, поверхових коридорів, вестибюлів і інших внутрішньобудинкових приміщень.

Не допускається сумісне прокладання в одній трубі, каналі, а також коробі або потоку без розділяючих перегородок взаєморезервуючих ліній мереж живлення або розподільних мереж. Вказані лінії можуть бути прокладені по загальній трасі (в одній шахті, сходовій клітці, технічному підлоговому просторі тощо). При цьому відстань між трубами і каналами не нормується.

Взаєморезервуючі кабельні лінії електроживлення установок пожежної сигналізації слід прокладати по різних трасах, що виключає можливість їх одночасного ушкодження при займанні. Прокладання таких ліній належить виконувати в різних кабельних спорудах.

N-провідники повинні прокладатися спільно з фазними провідниками в одній трубі при застосуванні металевих труб, а в кабелях і багатожильних проводах знаходитись у спільній оболонці з фазними провідниками.

Монтаж електропроводки не повинен зменшувати експлуатаційні якості будівельних конструкцій і пожежну безпеку. Ніяка електропроводка не може проходити крізь несучі елементи конструкцій будівлі, якщо цілісність цих несучих елементів конструкції будівлі не може бути забезпечена після монтажу електропроводки. Незахищені ізольовані проводи зовнішньої електропроводки повинні бути розміщені і відгороджені таким чином, щоб вони були недоступні з місць, де можливе часте перебування людей, наприклад, з балконів або з ґанку

ВИСНОВОК

Надійна робота проводів і кабелів залежить від їх правильного вибору за умовами зовнішнього середовища і струмом навантаження. Дроти і кабелі в електроустановках призначені для певних способів прокладки, які слід враховувати. Як правило, ізольовані дроти не прокладаються незахищеними і повинні прокладатися в трубах, лотках і коробах, під штукатуркою. Кабелі в місцях, де можливе їх механічне пошкодження, прокладаються в трубах. Це відноситься і до броньованих кабелів, тому що броня і герметичні оболонки можуть ушкодитися при різних ударах, наприклад, при зачіпанні переміщуваним вантажем. Слід також враховувати, що дроти і кабелі можуть ушкодитися і в трубах від дії води і агресивних рідин, що діють на ізоляцію. Вода, що потрапила в труби з проводами і кабелями з гумовою ізоляцією, погіршує стан ізоляції, що може привести до замикання між проводами, жилами кабелів або їх замиканню на метал труби. Зазвичай виходять з ладу дроту з гумовою ізоляцією в бавовняному обплетенні.При замерзанні води в трубах лід може розірвати дроти і кабелі. Для запобігання попаданню води в труби з проводами або кабелями всі отвори в трубах потрібно закладати водонепроникною мастикою.Окрім води, на гумову ізоляцію впливають нафтопродукти, наприклад, пічне паливо, змащувальні масла, що приводить до розбухання гумової ізоляції і втрати нею всіх необхідних властивостей. Тому при нагоді дії цих продуктів краще застосовувати кабелі або дроти з пластмасовою ізоляцією.Негативна температура приводить до твердіння ізоляції, особливо пластмасової, що приводить до її розтріскування і отколу при вигині проводів. Це потрібно враховувати при монтажі проводів і кабелів і при виборі кабелів для пересувних механізмів.Перевантаження струмом проводів і кабелів приводить перш за все до обгорання ізоляції у місць приєднання проводів до апаратів або до електроприймачів. Можливо не тільки обгорання ізоляції проводів, але і деталей корпусів, до яких кріпляться токоведущие частини, що приводить до виходу з ладу апаратів і панелей коробок затисків електроприймачів.

Усунути це явище можна тільки заміною проводів або кабелів.При перевантаженні струмом можуть зажевріти і самі дроти і кабелі.

Список літератури:

1. Підручник «Конструкційні і електротехнічні матеріали», під ред. В.А.Філікова, 1990г.

2. Підручник «Електроматеріалознавство», під ред. Н.Г.Дроздова і Н.В.Никуліна, 1973г.

3. проектно-сметной документації на будівництво підприємств, будівель і споруд/сніп 1.02.01-85. М, ЦИТБ Держбуду СРСР, 1986.

4. Алексєєв А. Р. Економіка, організація і планування виробництва електромонтажних робіт. М: Стройіздат, 1983.

5. Тріфонов А. Н. Научна організація праці при виробництві електромонтажних робіт. М: Енергія, 1971.

6. Ратькозський В. С, примінення клеїв при виробництві електромонтажних робіт. М.: Енергія, 1978.

7. Інструкція по окінцюванню, з'єднанню і відгалуженню алюмінієвих і мідних жил ізольованих проводів і кабелів і з'єднання їх з контактними виводами електротехнічних приладів139-83. ММСС СССР/ЦБНТІ Мінмонтажспецстроя СРСР, 1983