Смекни!
smekni.com

Провода і кабелі: класифікація, маркіровка, вибір перерізу і галузь застосування (стр. 6 из 10)


3. МОНТАЖ І ТО ПРОВОДІВ І КАБЕЛІВ

Провода АППВ, ППВ, АППР, АПРН і ПРН прокладають паралельно лініям перетину стін з стелею на відстані 100 − 200 мм від стелі або на відстані 50 − 100 мм від карниза або балки. В приміщенні, оклеюваними шпалерам, верхню горизонтальну проводку вказаними проводами виконують по можливості вище шпалер.

Паралельно трубопроводам дроти і кабелі прокладають на відстані не менше 100 мм, а від трубопроводів с горючими і легкозаймистими речовинами і газами – не менше 400 мм. В місцях перетину і приближення с горючими трубопроводами дроти і кабеля захищають (теплоізоляцією) від впливу високої температури або повинні мати відповідне виконання (наприклад, марки РКТМ або ПСУ)

В місцях виходу дротів і коробів, жорстких труб і гнучких металевих рукавів дроти захищають від механічних ушкоджень втулками.

З’єднання і відгалуження дротів і кабелів розміщують в місцях, доступних для огляду і ремонту. При прокладці на ізолюючих опорах з’єднання і відгалуження дротів слідує виконувати безпосередньо у ізолятора, кліци або на них, а також на ролику.

Найменший допустимий радіус згину дроту з гумовою ізоляцією приймають не менше 6d, з пластмасовою ізоляцією – 10d, а з мідною гнучкою жилою – 5d, де

d – внутрішній діаметр дроту.

Склад монтажних робіт при приєднанні проводів і жил кабелів

1. Визначення призначення проводів і жил кабелів з продзвінкою.

2. Виконання тимчасової маркіровки.

3. Комплектування в пучки, прокладка і кріплення проводів або жил кабелів по конструкціях або панелях апаратів.

4. Відмірювання і відрізання зайвих кінців проводів або жил кабелів.

5. Зняття ізоляції і зачистка жил проводів або кабелів.

6. Установка постійних бирок і виконання написів.

7. Окінцювання наконечниками з опресуванням або вигинанням жил в кільце.

8. Зачистка контактних поверхонь наконечників і місць приєднання їх на апаратах.

9. Відкриття кришок.

10. Введення проводів або жил кабелів в ящики апаратів.

11. Приєднання проводів або жил кабелів до клем апаратів.

12. Закриття кришок апаратів.

3.1 Оброблення кінців кабелів з металевими оболонками

Склад робіт при монтажі кабелів залежить від типу кабелю, способу його прокладки і призначення кабельної лінії.

До основних видів монтажних робіт відносяться зрощення окремих шматків (будівельних довжин) кабелю в сполучних і разветвительных муфтах, монтаж крайових кабельних пристроїв (крайових муфт, боксів і т. п.). а на кабелях, що містяться під надмірним повітряним тиском, -монтаж газонепроникних муфт. Висока якість і ретельність виконання монтажних робіт, точне дотримання правив і інструкцій по монтажу, а також дотримання чистоти і акуратності при проведенні монтажу кабелю в значній мірі зумовлюють надійність і безперебійність дії кабельної лінії в експлуатації.

Оброблення кінців і зрощення кабелю, прокладеного безпосередньо в землі, проводять в котлованах, а кабелю, прокладеного в каналізації, -в кабельних колодязях. При цьому роботам по зрощенню кінців кабелів повинне передувати проведення випробувань і електричних вимірювань кабелів, що зрощуються .

Потім кінці кабелів розмічають з таким розрахунком, щоб кабель після установки на нього муфти можна було укласти на консолі в кабельному колодязі або викласти запас кабелю в котловані на випадок перезаделки муфти в процесі експлуатації кабелю. Колодязь або котлован очищають від землі, що обсипалася, і сміття, а над котлованом незалежно від погоди встановлюють намет. Кінці кабелів, що зрощуються, укладають на козли і міцно до них прив'язують.

Оброблення кінців голих освинцьованих кабелів мазкий ТГ, ТЗГ і ін. проводять таким чином. Кінці кабелів обрізають ножівкою з таким розрахунком, щоб вони перекривали один одного на довжину, рівну або декілька велику довжини встановлюваної свинцевої муфти, і на свинцевій оболонці Роблять відмітки майбутнього положення країв муфти при її подальшому запаюванню. Якщо при з'єднанні кінців кабелів застосовується циліндрова свинцева муфта без розрізу, то її надягають конусом вперед на один з кінців кабелю і тимчасово просувають по кабелю убік, щоб вона не заважала подальшому обробленню; при використанні муфти з поперечним розрізом одну з її половин надягають на один, а іншу на інший кінець кабелю. Відступивши від відміток на кабелі на 30-40 мм, на оболонці кабелів роблять кругові надрізи і від них до кінців кабелів по два подовжні надрізи з відстанню між ними 6-8 мм. Ці надрізи треба робити достатньо акуратно, щоб не пошкодити розташовану під свинцевою оболонкою поясну ізоляцію кабелю. Вузьку смужку свинцю, що утворилася в результаті надрізів, захоплюють плоскогубцями і відривають. Після цього захоплюють частину свинцевої оболонки, що залишилася, розгинають і також видаляють.

Свинцеву оболонку у обріза злегка відгортають назовні, видаляють задирки і перев'язують оголене кабельне скручування хомутом з провареної в парафіні міткалевої стрічки так, щоб частина її потрапила під свинцеву оболонку, що оберігає поясну ізоляцію кабельного скручування від пошкоджень об гострий край свинцевої оболонки і від розриву поясної ізоляції при подальшому відгортанні в сторони кабельних пар або четвірок. Далі з кабельного скручування змотують паперові стрічки поясної ізоляції і, скрутивши їх в ролики, тимчасово підв'язують до кабелю .

У кабелів місцевого зв'язку мазкі ТГ або ТБ з легко-паперовою ізоляцією жив звільнене від поясної ізоляції кабельне скручування, як правило, прошпарюють кабельною масою МКП-1. Для цього кінці кабелів поміщають над деком і поливають нагрітою до 120-130° З кабельною масою до припинення виділення з кабельного скручування піни і бульбашок повітря. Кабелі з кордельно-бумажной і пластмасовою ізоляцією жив не прошпарюють.

Кінці підземних броньованих кабелів ТБ, ТЗБ і ін. при установці сполучних і роздільних муфт зазвичай обробляють в котлованах. Закріплені в котловані на козлах кінці

броньованих кабелів обрізають з таким розрахунком, щоб вони перекривали один одного на довжину, рівну або декілька велику довжини чавунної муфти.

Проти циліндрових частин муфти на зовнішній покрив з кабельної пряжі встановлюють бандажі з трьох-чотирьох витків спаєчного дроту; такі ж дротяні бандажі ставлять на стрічкову броню у обріза кабелів, щоб при знятті зовнішнього покриву броньові стрічки не розкручувалися. У бандажів кабельну пряжу обрізають і видаляють. На довжині 40-50 мм від обріза кабельної пряжі поверхню броньових стрічок ретельно зачищають напилком і залужують. На місці, що лудить, на відстані 15 мм від обріза кабельної пряжі встановлюють бандажі з двох шматків мідного дроту діаметром 1,2 мм і завдовжки близько 750 мм і припаюють їх до броні, а кінці дроту, що залишилися, скручують і тимчасово відгортають убік. Ці кінці дроту надалі служать для електричного з'єднання броні і свинцевої оболонки кінців кабелів, що зрощуються.

На відстані 10 мм від краю бандажа броньові стрічки по черзі надпилюють до половини товщини тригранним напилком, потім, знявши бандажі і розкрутивши бронеленти, їх відламують по надпилу. Після видалення броні розмотують і обережно відрізують нижній шар кабельної пряжі і кабельного паперу, а оголену свинцеву оболонку протирають до блиску ганчіркою, змоченою бензином. Подальше оброблення кінців броньованого кабелю зі свинцевою оболонкою виконується так само, як і оброблення голих освинцьованих кабелів.

Оброблення кабелів з алюмінієвою оболонкою має деякі особливості в порівнянні з обробленням кабелів, що мають свинцеву оболонку. Після розмітки на алюмінієвій оболонці місць майбутньої установки конусів свинцевої сполучної муфти в місцях майбутнього обріза оболонки на ній тригранним напилком роблять кільцеві надпили і від цих надпилів убік від кінців кабелю алюмінієву оболонку залужують цинково - олов'янистим припоєм.

Перед залужуванням оболонку в місці нанесення припою протирають ганчіркою, змоченою в бензині, і ретельно зачищають сталевою кардной щіткою. Залужування проводять за допомогою лудильних кліщів, основною деталлю яких є паяльна роз'ємна муфта, виготовлена з міді. Внутрішній діаметр муфти повинен бути рівний зовнішньому діаметру залужуваної оболонки.

Муфту лудильних кліщів нагрівають полум'ям паяльної лампи до температури плавлення цинково-олов'янистого припою і на внутрішню поверхню муфти наплавляють припій, який скупчується в ночвоподібному вирізі муфти; потім швидко розсунувши кліщі, обхвачують муфтою алюмінієву оболонку і, стиснувши рукоятки кліщів, два-три рази повертають їх навколо осі кабелю і знімають; при поверненні кліщів різець знімає з поверхні оболонки плівку оксиду і тому лудіння поверхні проходить досить добре. За відсутності лудильних кліщів лудіння виконують, нагріваючи місце залужування полум'ям паяльної лампи і розтираючи розплавлений припій по поверхні оболонки сталевою кардной щіткою, що знімає плівку оксиду.

На поясочок, що лудить, оболонки наносять шар звичайного свинцево-олов'янистого припою ПОС-30 і розгладжують його ганчіркою, просоченою прошпарочною кабельною масою. Після такого залужування алюмінієвої оболонки оброблюваних кінців кабелів оболонку надломлюють по зробленому раніше кільцевому надпилу і, обертаючи по напряму намотування стрічок поясної ізоляції, знімають.


3.2Зрощення жил кабелів в сполучних муфтах

Перш ніж приступити до зрощення (з'єднанню) жил, з котловану або колодязя видаляють всі сторонні предмети (обрізання кабельної пряжі, броні і ін.), а на дно котловану або колодязя розстилають брезент. Потім готують і протирають бензином інструмент для з'єднання жив, і монтер, що проводить зрощення, ретельно протирає бензином руки. Монтажні матеріали безпосередньо перед зрощенням жил просушують, а використовувані при зрощенні паперові гільзи, групові кільця і нитки прошпарюють.