Смекни!
smekni.com

Провода і кабелі: класифікація, маркіровка, вибір перерізу і галузь застосування (стр. 2 из 10)

Кабельні вироби підрозділяються на:

- силові;

- контрольні;

- монтажні;

- управління і зв'язки.

Конструктивна відмінність кабелів від проводів полягає в тому, що жили кабелів мають герметизовану, свинцеву, алюмінієву або пластмасові оболонки.

Кабелі, що мають поверх герметичної захисну (броньову) оболонку називаються броньованими. Броня виготовляється із сталевих стрічок, оцинкованого сталевого круглого або плоского дроту. Кабелі без броньованої оболонки відносяться до категорії голих. Ізоляція кабелів виконується з паперових стрічок, просочених маслоканифольным складом гумою або пластмасою.

Маркіровка кабелю з ізоляцією із СПЕ

Буква, поєднання букв Значення букви або поєднання букв Приклад
А алюмінієва жила Апвп 1x95/16-10
гж герметизація жили Апвп 1х120(гж) /35-10
Пв ізоляція із зшитого (вулканізованого) поліетилену ПВВ 1x95/16-10
П оболонка з поліетилену Апвп 1x150/25-10
Пу - для 10 кВ посилена оболонка збільшеної товщини з поліетилену; - для ПО кВ кВ посилена оболонка з поліетилену сгребрами жорсткості; Апвпу 1x2240/35-110
У оболонка з ПВХ пластикату Апвв 1x185/35-10
Внг оболонка з ПВХ пластикату зниженої горючості Апввнг 1x185/35-10
ч (після позначення оболонки) подовжня герметизація екрану водоблокуючими стрічками Апвпч 1x185/35-10
подвійна герметизація Апвп2ч 1x300/50-110
Цифри
1 число жив 1x185/35-10
185 перетин жили в мм
35 перетин екрану мм
10 номінальна напруга в кВ

Силові кабелі


Для прокладки безпосередньо в землі (траншеї), в спеціальних спорудах (канали, тунелі), а так само усередині приміщень для передачі енергії напругою понад 1000 В.

З 1996 року російське підприємство «АББ Москкабель» освоїло і випускає силові кабелі з ізоляцією із зшитого поліетилену (СПЕ) розраховані на напругу 10-35 кВ і 110-220 кВ.

На відміну від кабелів з паперовою просоченою або маслонаповненою ізоляцією, кабелі з ізоляцією із СПЕ володіють якнайкращими електричними і механічними властивостями і найтривалішим терміном служби серед інших типів кабелів тих, що випускаються серійно. Термін служби кабелю 110 кВ без пробоїв складає мінімум 50 років.

Контрольні кабелі

Для прокладки в приміщеннях, в пересувних ЕУ. Використовується для передачі низьковольтних сигналів управління в ланцюгах вторинної комутації.

Розрахована на напругу до 660 В змінного струму і до 1000 В постійного. Жили контрольних кабелів виготовляють з міді перетином від 0,75 до 6 мм і алюмінію перетином від 2,5 до 10 мм.

Маркіровка контрольних кабелів

Буква, поєднання букв Значення букви або поєднання букв
А жили алюмінієві, якщо буква відсутня - жила мідна
До контрольний кабель
Р ізоляція з гуми
У ізоляція з ПВХ пластикату
П ізоляція з поліетилену
Ф ізоляція з фторопласта
З свинцева оболонка
Би броньований сталевими стрічками
Г протикорозійний захисний шар
Э екранований від дії зовнішніх електричних полів

2.1 Обмотувальні дроти. Їх види, маркіровка. Матеріали вживані у виготовленні і для обмотки проводів, призначення і сортимент.

Обмотковий провід марки ПВДП Обмотковий провід марки ПЭПТ-В-100

Обмотувальні дроти - призначені для виготовлення обмоток електричних машин, апаратів і різних приладів. По матеріалах, вживаних для виготовлення струмопровідних жил, вони діляться на: мідні, алюмінієві і із сплавів опору.

По видах ізоляцію обмотувальних проводів можна класифікувати таким чином: емалева, волокниста, емалево – волокниста, паперова, пластмасова, плівкова, скловолокниста, стеклоэмалевая, суцільна скляна.

Переваги обмотувальних проводів з емалевою ізоляцією:

1. Володіють малою товщиною ізоляції.

2. Хорошими физико-механическими і електроізоляційними характеристиками.

3. Нагрівостійкістю.

Маркіровка з ізоляцією на основі масляних і високоміцних синтетичних лаків: ТІ-105, 120, 130, 155, 180 і вище.

Мідні емальовані дроти з ізоляцією на основі масляних лаків(марка ПЕЛ) випускаються в діапазоні діаметрів 0,02- 2,5 мм. Ці дроти мають достатньо високі електроізоляційні характеристики, які зберігаються навіть в умовах дії підвищених температур і вологості. Дроти мазкі ПЕЛ застосовуються, для виготовлення котушок електричних апаратів, рамок приладів і тому подібне

Дроти з ізоляцією на полівінілацеталевой основі відрізняються механічними характеристиками, хорошими електроізоляційними властивостями, стійкістю до дії середовищ агресивних, що дозволяє з успіхом використовувати їх для виготовлення обмоток електричних машин і апаратів без додаткових покриттів.

Емальовані дроти з ТІ-120 випускаються з марок ПЕВТЛ-1,ПЭВТЛ-2 діаметром 0,05-1,6 мм з ізоляцією на основі поліуретанового лаку. Особливістю цих проводів є можливість обслуговування їх без попередньої зачистки емалі, що значно полегшує паяння.

Застосовуються в приладобудуванні і радіотехнічній промисловості.

Круглі дроти випускаються в діапазоні діаметрів 0,50-2,5 мм, а прямокутні – в діапазоні перетинів від 1,6 до 11,2 мм. Крім високої нагрівостійкості ці дроти відрізняються підвищеними механічними характеристиками, стійкістю до струмових перевантажень і хладонів, мають достатньо хороші електричні властивості. Ці дроти використовуються в тих випадках, коли необхідно забезпечити надійну роботу електроустаткування з ТІ-180 і вище, особливо за важких умов виготовлення обмоток.

Обмотувальні дроти з полімідної ізоляцією мають найвищу нагрівостійкість серед емальованих проводів, достатньо хороші електричні характеристики, які практично не змінюються при їх нагріванні до температури 230 °С.

Дроти з волокнистою ізоляцією на основі бавовняної пряжі, натурального шовку, а також синтетичних волокон виготовляються, як правило, методом двошарової обмотки струмопровідних жил.

Для волокнистої ізоляції, яка має ТІ-105, характерні велика товщина ізоляції і гігроскопічність, невисока електрична міцність, що обмежує їх використання без додаткових покриттів, якими, як правило, є емаль - лаки на масляній поливинилаусталевой, полиэфирной і інших основах.

Обмотувальні дроти з волокнистої і емалево-волокнистої ізоляцій використовуються, як правило, для намотування електричних машин, апаратів і приладів в тих випадках, коли при виготовленні обмоток дріт випробовує підвищені механічні навантаження і немає жорстких обмежень по товщині ізоляції.

Обмотувальні дроти з паперовою ізоляцією відносяться до ТІ-105 і випускаються головним чином для виготовлення обмоток масляних трансформаторів.

Обмотувальні дроти з пластмасовою ізоляцією відносяться до ТІ-105 і застосовуються в основному для виготовлення обмоток зовнішніх електродвигунів, які працюють в середовищі перекачуваної рідини при підвищених температурах і тиску.

Обмотувальні дроти з плівковою ізоляцією так само дуже широко застосовуються для зовнішніх проводів з плівковою ізоляцією застосовується для обмоток високовольтних електричних машин. До їх числа відносяться прямокутний дріт мазкі ППЛБО, ізоляція якого складається з 3 шарів лавсанової плівки і одного шару бавовняної пряжі.

Обмотувальні дроти з скловолокнистою ізоляцією набули дуже широкого поширення зважаючи на високу надійність, підвищену нагрівостійкість, стійкість до струмових перевантажень. Вони застосовуються в основному для обмоток електродвигунів для кранів: морських судів і сухих трансформаторів. Випускаються вони з мідними і алюмінієвими жилами як круглого, так і прямокутного перетину.

Для тривалої експлуатації при 400С випускаються обмотувальні дроти із стеклоэмалевой ізоляцією мазкі ПЕЖБ. Для роботи (500С

) випускають дріт з жилою з біметалічного дроту срібло-нікель, марка ПЕЖБ-700.

Обмотувальні дроти з суцільною скляною ізоляцією виходять методом витягування тонкої металевої нитки з розігрітого струмами високої частоти прутка металу, що знаходиться в скляній трубці, і відноситься до класу _ікро проводів. Дроти з манганиновой жилою мають марку ПССМ і використовуються в основному для приготування резисторів (діаметр 3-100 мкм) Мідні дроти мазкі ПМС мають діаметр 5-200 мкм, а товщина ізоляції складає 1-35 мкм.

Види ізоляції обмотувальних проводів

Таблиця 1.