Смекни!
smekni.com

Провода і кабелі: класифікація, маркіровка, вибір перерізу і галузь застосування (стр. 7 из 10)

Зрощення починають з розбирання повивів кабелю. Для цього верхній, а потім і подальші повиви кабелю розділяють на два пучки, які потім відгортають і тимчасово прив'язують до оболонки. Починаючи зрощення жив в кабелях з парним скручуванням, зазвичай зрощують пари жил нижньої половини зовнішнього повива, а потім пари жил нижньої половини наступного повива і так далі Потім зрощують всі жили центрального повива і далі всі жили верхніх полуповивів в порядку їх проходження від центрального повива до зовнішнього. При з'єднанні кінців кордельних кабелів з четвірковим скручуванням жил спочатку зрощують жили четвірок центрального повива, а потім подальших повивов. У всіх випадках спочатку в кожному повиві зрощують спочатку жили рахункової пари або рахункової (контрольною) четвірки, а потім подальші пари або четвірки.

Розглянемо технологію зрощення жив в четвірці. Цю операцію починають з того, що дві четвірки однакового порядкового номера в кінцях кабелю, що зрощуються, вирівнюють і укладають поряд. Навиті на ці четвірки нитки зрушують до свинцевої оболонки і затягують, потім на обидві четвірки надягають групові кільця і пишуть на них номер четвірки, а на кожну з жил четвірки одного з кінців кабелю надягають ізолюючі гільзи.

При монтажі муфт без симметрирования кабельних ланцюгів в кожній з четвірок зрощують один з одним жили, що мають однакове забарвлення. У тих муфтах, де передбачене симметрирование ланцюгів, з'єднання жив між собою проводять за особливим правилом. Вибравши в четвірках дві жили, які повинні бути сполучені один з одним, якщо ізоляція трубчаста або кордельно-бумажная, той, що спаяв скручує їх на два обороти разом з ізоляцією, а потім, знявши з жил ізоляцію нижче за скручування і склавши голі жили, також скручує їх і на відстані близько 30 мм від початку скручування обрізає. Решта жил четвірки скручує таким же чином. У кабелів з пластмасовою ізоляцією жив скручування жив разом з ізоляцією не проводять, а скручують жили після видалення з них ізоляції.

Підготовлені скручування жил змочують на довжині 15-20 мм розчином каніфолі і запаюють припоєм ПОС-40. При запаюванні зручно користуватися паяльником у вигляді стаканчика з розплавленим припоєм. Запаяне скручування жили в четвертке відгортають убік, протилежну надітою гиль, а потім надягають гільзу на скручування. Ізольовані таким чином жили складають разом з обох сторін і присувають групові кільця.

Скручування жил різних четвірок розташовують по довжині муфти так, щоб вони виявилися розподіленими рівномірно по всій довжині муфти, що робить її компактнішою. Після закінчення зрощення всіх жил кабелю проводять ретельне просушування місця зрощення для видалення з нього вологи, що особливо важливе у кабелів з паперовою ізоляцією жив. Для кабелів, які прошпарившись при обробленні кінців, просушування проводиться вторинною прошпаркой. Інші кабелі з паперовою або кордельно-бумажной ізоляцією просушують полум'ям паяльної лампи. Для цього лампу встановлюють так, щоб полум'я її проходило під зростком і гаряче повітря охоплювало все скручування.

Після закінчення сушки зросток упаковують декількома шарами стрічки кабельного паперу; у кабелів з пластмасовою ізоляцією зросток спочатку обмотують поліетиленовою стрічкою, а потім декількома шарами стрічки з кабельного паперу.

При прокладці і монтажі кабелів телекомунікації в деяких сполучних муфтах; званих конденсаторними, проводять симметрирование кабельних ланцюгів за допомогою включення між жилами, а також між жилами і землею симетрирующих конденсаторів. Якщо конденсатор повинен бути включений між жилами в четвертке, то його провідники припаюють до відповідних жил. При включенні конденсатора між якою-небудь жилою і землею (оболонкою кабелю) одного його провідник припаюють до жили, а другий - до провідника, що сполучає металеві оболонки обох кінців кабелю. Після того, як приєднання всіх конденсаторів закінчене кабельне скручування просушене і обгорнуте кабельним папером, конденсатори укладають по колу зростка і щільно закріплюють суворою ниткою.

3.3Установка і запаювання свинцевих муфт

Перед установкою на кабель сполучну муфту ретельно протирають і просушують, а в тих місцях, де муфту спаюють зі свинцевою оболонкою, а також в місцях розрізів її зачищають до металевого блиску і для полегшення запаювання іноді залужують.

Якщо запаюванню підлягає циліндрова муфта без розрізу, то після зачистки до блиску кабельної оболонки в місцях її спайки з конусами муфти муфту зрушують з кабелю на місце зростка, конус, що є на муфті, ретельно облямовують дерев'яним молотком до щільного прилягання краю конуса до кабельної оболонки; на іншому кінці муфти, де конус відсутній, його роблять дерев'яним молотком з використанням облямовувань. Якщо встановлюють муфту з одним поперечним розрізом, то її перед установкою розсовують, а потім, встановивши на зросток, стискають так, щоб краї подовжнього шва знаходили один на одного, а також облямовують дерев'яним молотком. Муфти з одним або з двома подовжніми розрізами перед запаюванням тимчасово скріпляють дротяним хомутом.

Після цього в полум'ї паяльної лампи нагрівають паличку припою мазкі ПОС-30 і при досягненні нею температури плавлення шар припою накладають на місце спайки. Потім полум'я паяльної лампи переносять на місце запаювання, і, розігріваючи накладений шар припою, його розминають і розгладжують ганчіркою, просоченою стеарином, до тих пір, поки спайка не прийме необхідну форму. Запаяну муфту охолоджують стеарином і детально оглядають, перевіряючи, щоб спайка мала гладку поверхню без тріщин і виплавлених місць (раковин).

Якість запаювання муфти перевіряють також стислим повітрям. Для цієї мети в корпус муфти упаюють вентиль, до якого приєднують насос або балон із стислим повітрям, створюють в муфтітиск в межах до 9,8-104 Па, при цьому муфту і всі місця змочують мильною водою і по відсутності бульбашок повітря, що виходять з муфти, судять про доброякісність її запаювання. Після перевірки герметичності муфти вентиль випаюють, а отвір, що утворився в муфті, запаюють.

Технологія запаювання свинцевих муфт на кабелях з алюмінієвою оболонкою (наприклад, МКБАБ, МКПАБ і ін.) має ряд особливостей. Так, при запаюванні конусів муфти як флюс замість стеарину слід застосовувати Грунтову масу МКС-1. Для того, щоб не пошкодити пластмасові стрічки або шланги, що захищають алюмінієву оболонку і броню, запаювання муфти необхідно проводити можливо швидше, не даючи їй сильно перегріватися; з цією ж метою алюмінієву оболонку поблизу від місця запаювання муфти охолоджують мокрим дрантям або встановлюють на оболонці охолоджувачі – масивні роз’ємні мідні диски.

Для збільшення герметичності і надійності запаювання свинцевої муфти на магістральних залізничних кабелях оголену частину алюмінієвої оболонки кабелю і свинцеву муфту покривають бітумно-гумовою мастикою МБР шаром 0,5-0,8 мм, поверх якого з перекриттям намотують шар поліетиленової стрічки. Почергове покриття мастикою і обмотку стрічкою повторюють три-чотири рази. При цьому другим і подальшими шарами стрічки і мастикою покривають і оголену броню кабелів. На верхній шар мастики після її загустівання намотують з перекриттям стеклоленту, заздалегідь просочену мастикою.

Таке багатошарове покриття не тільки підвищує герметичність муфти, але і має на меті захистити алюмінієву оболонку і броню від Грунтової корозії і корозії блукаючими струмами в місцях установки сполучних муфт.

4. ОСНОВНІ НЕСПРАВНОСТІ КАБЕЛЬНИХ ЛІНІЙ ТА МЕТОДИ ЇХ УСУНЕННЯ

4.1 Пошкодження і ремонт кабельних ліній

Пошкодження кабелю можуть бути викликані в процесі експлуатації, дояким відносяться: осушення ізоляції из- за переміщення або стікання пропиточногоскладу; висихання ізоляції кабелів що працюють у важких режимах, частковопов'язано з розкладанням просочувального складу. Вихід з ладу кабельних ліній відбувається також из-за механічнихпошкоджень кабелів при прокладці і перекладанні їх в процесі експлуатаціїкорозія металевої оболонки, яка виникає головним чином на старихкабелях. При експлуатації можливі пошкодження алюмінієвої оболонки кабелюиз-за розриву шланга в процесі монтажу. Пошкодження кінцевих і сполучних муфт відбувається головним чиномиз-за недотримання технології їх монтажу, застосування неконденційних комплектуючихматеріалів і матеріалів з просроченим терміном придатності, а також муфт, невідповідних перетину і U кабелю. Свинцеві сполучні муфти ушкоджуються из- за нехорошого паяннясвинцевого корпусу до оболонки кабелю, утворення порожнеч при восстановленииізоляції роликами і рулонами, недоливання кабельного складу, відсутність контролюза температурою заливальних і прошпарочних складів, кристалізації просочувальногоскладу в процесі експлуатації. Пошкодження епоксидних сполучних муфт пов'язані з наявністю пірі свещей, відсутністю герметизації. Пошкодження епоксидних закладень відбуваєтьсяз - за незадовільного знежирення, обробки кінців найритовихтрубок, гермитизації жил, вигинання жил з неприпустимим радіусом вигину. Основні причини пробоїв кабелів (жив) наступні: попередні пошкодженняпрямі механічні пошкодження, корозія металевої оболонки, осіданнягрунту, дефекти прокладки, будова ізоляції. Механічні пошкодження діляться на прямі, які приводять до одночасноговідмові кабельної лінії, і передуючі, при яких розвиток дефекту кабелюдо пробою відбувається в перебігу часу і які виявляються при випробуванняха також можуть викликати відмови лінії в робочому режимі.

Ремонтні роботи на кабельних лініях здійснюють за планом, розробленомуна підставі даних огляду і випробувань, а також аналізу загального станулінії. Несправності кабельних ліній або їх трас, що представляють загрозубезаварійної роботи, усувають негайно, а несправності, що не викликаютьпрямої загрози надійності роботи лінії, - в плавному порядку. Розкопку кабельних трас проводять тільки з дозволу тієї, що експлуатуєорганізації. При цьому забезпечують нагляд за збереженням кабелів на весьперіод виробництва робіт, а розкриті кабелі укріплюють для попередженняпровисання і зашиті від механічних пошкоджень. На місці робіт встановлюютьсигнальні вогні і попереджувальні плакати. Що підлягає до ремонту кабельнулінію відключають і заземляють.Універсальним способом ремонту кабельної лінії є заміна кабелюна ділянці траси з її розриттям, прокладкою кабельної вставки і заготовлянняммуфт. Кінці розімкненої лінії замикають кабельною вставкою в місці пошкодженнятаким, образом, щоб при цьому було обеспечено правильне з'єднання однойменнихшин між собою. На місці ремонту заздалегідь перевіряють і встановлюютьнайменування фазз подальшою підготовкою жив .