Смекни!
smekni.com

Провода і кабелі: класифікація, маркіровка, вибір перерізу і галузь застосування (стр. 8 из 10)

Ремонт зруйнованого броньового покриву проводять з такої послідовності:знімають пошкоджену частину, після чого обріз броні спаюють з металевоюоболонкою кабелю. Металеву оболонку незахищеною бронею, покриваютьантикорозійним складом або виконують підмотку пластмасовими стрічками.Характер ремонту металевої оболонки кабелю залежить тому, прониклачи волога всередину його чи ні. Для цього видаляють частину оболонки з обох боківвід місця його пошкодження і перевіряють верхній шар поясної ізоляції на наявністьволога. Якщо вологи усередині кабелю немає, на пошкоджену частину оболонки накладаютьсвинцеву трубу відповідного розміру з двома заливальними отворами.Муфту заповнюють кабельним складом. Якщо усередині кабелю є вологапошкоджену ділянку вирізують і замість нього вставляють відрізок кабелю, відповіднийпо марці, перетину і довжині ремонтованого. З обох сторін кабельної вставкивмонтовують сполучну муфту.Як правило, закладення, що вийшли з ладу, вирізують і вмонтовують нові.Якщо довжина кабелю має достатній запас, ремонт обмежується монтажемтільки кінцевого закладення. Інакше кабель нарощують і додаткововмонтовують сполучну муфту. Текти просочувального складу з кінцевої епоксидноїзакладення можлива в місці закінчення корпусу, а також в місці виходу жив зкорпуси закладення. Дефекти, св’язані з порушенням герметичності закладення, можутьвиникнути із-за поганої обробки поверхні нейритових трубок, недотриманнярозмірів, вказівок по знежиренню.

4.2 Методи визначення несправностей кабельних ліній

При пошкодженні кабельної лінії має велике значення швидкість її ремонту, оскільки порушується нормальна схема передачі електроенергії, знижується надійність електропостачання споживачів і погіршуються техніко-економічні показники електричної мережі. При прокладці кабелю в землі до вказаних причин необхідності прискореного ремонту додається небезпека проникнення вологи в ізоляцію кабелю через отвір в його оболонці і можливість інтенсивного засмоктування вологи по довжині кабелю.

При швидкому знаходженні пошкодження ремонт обмежується короткою вставкою кабелю з монтажем двох муфт, а в сприятливих випадках — навіть однієї муфти. Інакше доводиться з обох кінців від місця пошкодження кабелю вирізувати по декілька метрів, а іноді по декілька десятків метрів зволоженого кабелю. Це значно ускладнює і здорожує ремонт кабельної лінії.

Швидке і точне визначення місця пошкодження в кабельних лініях здійснюється пересувними вимірювальними лабораторіями, що розташовуються в критому фургоні автомашини. Усередині лабораторії вмонтовують установку марнотратника для зменшення перехідного опору ізоляції в пошкодженому місці кабельної лінії і подальшого визначення місця пошкодження спеціальними вимірювальними приладами, зокрема:

– імпульсним приладом Р5-8 або Р5-9 (вимірник неоднорідностей кабелів) для визначення характеру пошкодження і відстані до місця пошкодження з діапазоном вимірювання від 1 до 10000 м;

– приладом Щ-4120 (або ЕМКС-58) комплектно з приєднувальним пристроєм — для визначення відстані до місця пошкодження кабельної лінії при запливаючих пробоях з діапазоном вимірювання від 40 до 20 000 м методом коливального розряду;

– кабельним містком УКМ або іншого типу — для визначення місця пошкодження методом петлі або ємкісним методом;

– пристроєм для визначення місця пошкодження акустичним методом безпосередньо на трасі за умови, що в пошкодженому місці може бути штучно створений електричний розряд, що прослуховується з поверхні землі;

– устаткуванням і апаратурою для визначення місця пошкодження індукційним методом безпосередньо на трасі.

При пошкодженні кабельної лінії перш за все необхідно визначити характер пошкодження. В більшості випадків для цього буває достатньо за допомогою мегомметра визначити з обох кінців лінії: опори ізоляції кожної струмоведучої жили кабельної лінії по відношенню до землі; опори ізоляції між кожною парою струмоведучих жил. Якщо мегомметром не вдається визначити характер пошкодження ізоляції, що іноді буває, коли кабельна лінія пошкоджена не під час роботи, а при випробуванні, то характер пошкодження визначають додатковими повторними випробуваннями ізоляції струмоведучих жив по відношенню до металевої оболонки кабелю і між собою. В даний час характер пошкодження визначають також імпульсними приладами (ІКЛ-5, Р5-1а, Р5-5, Р5-8 і Р5-9). Після того, як проведені всі необхідні вимірювання, складають схему виду пошкодження кабельної лінії і вибирають метод, який для даного виду пошкодження може дати якнайкращий результат.

Майже у всіх випадках пошкоджень кабельних ліній заздалегідь визначають зону пошкодження на лінії і після цього різними методами уточнюють місце пошкодження безпосередньо на трасі лінії. Для визначення зони пошкодження лінії застосовують наступні основні методи: імпульсний, коливального розряду, петлі, ємкісний. Для знаходження місця пошкодження безпосередньо на трасі лінії рекомендується застосовувати наступні основні методи вимірювань: акустичний, індукційний, метод накладної рамки.

Імпульсний метод заснований на вимірювання часу між моментом посилки в кабель короткочасного імпульсу постійного струму і приходом до місця установки приладу ІКЛ імпульсу, відбитого від місця пошкодження. При цьому відбитий імпульс при короткому замиканні жил кабелю своїм вістрям направлений вниз, а при обриві жив — вгору. На екрані приладу при вимірюванні видно лінії масштабних відміток часу і імпульсу. Ручкою поєднання імпульсу поєднується імпульс з початком масштабної відмітки і проводиться відлік числа відміток від початку імпульсу до його віддзеркалення.

Відстань до місця пошкодження визначається по формулі: Lx = vn де v = 160 м/мкс — швидкість розповсюдження імпульсу по кабельній лінії, а n — кількість масштабних відміток. Прилад Р5-9 на відміну від інших моделей цього типу має вбудоване автономне джерело живлення.

Метод петлі застосовується у випадках: пошкодження одній або два жив за наявності однієї здорової жили в цьому ж кабелі; пошкодження три жив за наявності можливості використання поряд прокладеного кабелю; пошкодження три жил, якщо величини перехідних опорів жил відрізняються один від одного більш ніж в 100 разів; якщо перехідний опір пошкодженої жили не перевищує 5000 Ом при використанні моста низької напруги і при великих перехідних опорах при роботі мостом високої напруги.

Метод заснований на прослуховуванні над місцем пошкоджень розрядів від посиланих імпульсів в кабельну лінію. Як генератор імпульсів застосовують кенотрон з додатковим включенням в схему високовольтних конденсаторів і кульового розрядника. Замість конденсаторів може бути використана ємкість непошкоджених жил.

Індукційний метод заснований на принципі прослуховування з поверхні землі за допомогою кабелешукача звуку, що створюється електромагнітними коливаннями в результаті протікання по жилах кабелю, струму звукової частоти (800—1000Гц). За допомогою індукційного методу визначають двух- і трифазні замикання стійкого характеру по величині перехідного опору в місці пошкодження близько 10 Ом.

Місце пошкодження визначається по змінах звуку в телефоні. Над тестором пошкодження звукові сигнали посилюватимуться і за тестором пошкодження повністю зникнуть. Ці зміни уловлює оператор, що йде уздовж траси кабельної лінії Метод накладної рамки застосовується на відкрито прокладених кабельних лініях, а в землі — відритій траншеї або спеціально відритих шурфах по трасі лінії для визначення місця пошкоджень на кабелях з окремо освинцьованими жилами. Він може бути використаний і на кабелях з поясною ізоляцією при пробоях однієї жили на оболонку або декілька жив з великим перехідним опором.

5. ЗАХОДИ БЕЗПЕКИ ПРИ МОНТАЖІ КАБЕЛЬНИХ ЛІНІЙ

При перекочуванні барабанів з кабелем необхідно приймати заходизахоплення виступаючими частинами одягу робочих. До початку перекочування тих, що єна барабані виступаючі цвяхи слід видалити, а кінці кабелю надійно закріпити.

Кабель, порожні карабінні, механізми, пристосування і інструменти розміщуватибезпосередньо у брівки і трашей забороняється. Переміщати і розміщувати механізмилебідки, барабани з кабелем допускається тільки за межами призми обваленнягрунту. Відстань від краю траншеї повинна бути не менше її глибини.

Розмотувати кабель з барабанів дозволяється тільки при наявність тормозногопристосування. Кабелі, що прокладаються горизонтально і вертикально, підніматипіднімати з приставних стремянок забороняється.

При розкочуванні кабелю по роликахна поворотах траси необхідно встановлювати кутові ролики.

При прокладки кабелю усередині приміщення через отвори, робочі виннізнаходитися по обидві сторони від отвору. Якщо кабель протягують через сталевихтруби, закладених в стіні, необхідно приймати заходи проти поранення рукі падіння робочих при випадковому захопленні кабелю.Натягувати кабель уручну з приставних стремянок забороняється.