Смекни!
smekni.com

Провода і кабелі: класифікація, маркіровка, вибір перерізу і галузь застосування (стр. 9 из 10)

Піднімати його на висоту більше 2 м дозволяється тільки за допомогою механізмів.

Для освітлення робочих місць колодязях, тунелях необхідно застосовуватипереносні лампи U 12 кВ або акумуляторні ліхтарі.

При роботах в колодязях розпалювати паяльні лампи, розігрівати мастинуі припої слідує тільки зовні.

Риття траншеї для прокладки кабелів вирішується тільки після отримання керівником робіт письмового дозволу від організації, що експлуатує підземні комунікації (кабелі, газопроводи і т. п.), що знаходяться в районі проходження траси кабелю, що знов прокладається. На кресленні траси кабелю точно указують всі підземні комунікації, що перетинаються; місця перетині повинні бути позначені і вказані виробником робіт в натурі на місцевості.

Підземні комунікації, що перетинаються, дозволяється розкривати при ритті траншеї тільки у присутності виробника робіт або майстра. Розтин діють кабельних ліній, що перетинаються, допускається виконувати тільки у присутності того, що спостерігає від організації, що експлуатує лінію, що діє. Той, що спостерігає зобов'язаний припинити роботу, якщо він визнає її виконання небезпечним для тих, що працюють.

У безпосередній близькості від підземних комунікацій, що діють, грунт розробляють уручну лопатами без різких ударів. При цьому забороняється застосовувати ударні інструменти (ломи, кирки, клини і пневматичні інструменти).

При ритті траншей враховують допустимі укоси для відповідних грунтів і в необхідних випадках надійно розкріплюють стінки траншей і котлованів від обвалення. Грунт, що виймається з траншеї, розміщують не ближче 0,5 м від брівки траншеї або котловану по одну сторону. По іншу сторону розміщують матеріал дорожнього покриття.

Механізми, лебідки, кабельні барабани і інші вантажі дозволяється розміщувати тільки за межами призми природного обвалення грунту, при цьому відстань від краю траншеї до вантажів повинна бути не менше глибини траншеї. Якщо цього виконати не можна, то стінки повинні розкріплювати.

Не допускається користуватися кріпленням стінок траншеї для спуску в неї. При глибині траншеї більше 1 м для спуску у траншею повинні бути встановлені сходи або стремянки. У тих місцях, де відбувається рух люди, і транспорту, траншея повинна бути захищена або повинні бути вивішені попереджувальні плакати, а в темний час доби в цих місцях повинні бути встановлені попереджувальні вогні.

Розвантаження і перекочування барабанів з кабелем, а такожрозмотування кабелю з барабанів і прокладку його необхідно проводити в брезентових рукавицях. Перед початком перекочування барабана або розмотування кабелю необхідно видалити з щік барабана цвяхи, що стирчать, і прийняті заходи по запобіганню захопленню одягу робочих виступаючими частинами барабана. Необхідно також перс/, початком перекочування міцно закріпити кінець кабелю.

Розмотування кабелю дозволяється проводити тільки за наявності пристосування для пригальмовування барабана Допускається для цієї мети застосовувати дошку.

Кабельний барабан з разкаточним валом (віссю) повинен бути встановлений на домкратах або спеціальному чс -.ліжку

При необхідності прогрівання кабелю перед прокладкою допускається застосовувати напругу не вище 250 В. При напрузі вище 42 В броня і оболонка кабелю, а також вага металеві корпуси апаратів, вживаних при прогріванні, повинні бути заземлені.

При розмотуванні кабелю лебідкою по роликах, а також при розкочуванні уручну на поворотах траси встановлюють кутові ролики. Підтримувати кабель на поворотах траси уручну забороняється. Не дозволяється також при розкочуванні кабелю ставити робочих усередині кутів повороту траси. При прокладці кабелю по складній трасі з проміжними колодязями або поетажними камерами для робочих, що знаходяться в колодязі і камерах, повинна бути забезпечена подача команд через зв'язкових.

При механізованій протяжці кабелю особливу увагу слід звертати на завалювання кінця кабелю до троса лебідки або механізму, що тягне, повинно бути надійним і не повинно допускати зриву кабелю під час тяжіння. При цьому за допомогою динамометра контролюють зусилля тяжіння, яке не повинне перевищувати допустимого.

В кінці розмотування барабана, коли на нім залишається декілька витків, необхідно пригальмувати барабан щоб уникнути удару кінцем кабелю. Забороняється проводити розкочування і протяжку кабелю з приставних сходів і драбин.

При протяжці кабелю усередині приміщень через отвір в стіні робочі повинні бути поставлені по обидві сторони отвору. При затягуванні кабелю в труби слід дотримувати обережність проти затягування в трубу руки або одягу робочого разом з кабелем. Підтримувати кабель перед отвором або трубою слід не ближче чим за 1 м.

Прокладку кабелю на висоті слід проводити з лісів, подмостей або веж з поручнями заввишки не менше 1 м, що мають бортові дошки заввишки не менше 150 мм.

При роботі в кабельних колодязях, тунелях і колекторах необхідно дотримувати особливі запобіжні засоби: перед початком роботи повинна бути перевірене відсутність горючих і задушливих газів, при цьому перевірка відкритим вогнем забороняється; відкритий люк колодязя захищають або встановлюють біля нього попереджувальний знак; розігрівати в колодязі мастику, припій або розпалювати паяльну лампу забороняється - все ці операції слід робити тільки зовні; розплавлений припій і розігріту мастику слід опускати в колодязь в закритих каструлях або ковшах, що прикріплюються до сталевого троса на карабіні. Якщо у відкритого люка колодязя чергує монтер з складу бригади, то в колодязі дозволяється працювати одній людині, якщо він має кваліфікацію не нижче III групи.

У тунелях і колекторах після перевірки відсутності газів дозволяється при дотриманні мерів пожежної безпеки розпалювати паяльні лампи і жаровні, розігрівати припій. Розігрівання кабельної мастики слід проводити поза приміщенням. Під час роботи повинні бути відкриті два люки або двоє дверей так, щоб ті, що працюють знаходилися між ними. Для освітлення місця роботи в колодязях, а також в тунелях і колекторах при недостатності постійного освітлення застосовують переносні лампи 12 В або акумуляторні ліхтарі.

При монтажі кабельних закладень із застосуванням лаків і епоксидного компаунда слід керуватися інструкцією, що передбачає заходи захисту проти токсичності цих матеріалів.

5. ТЕХННІКА БЕЗПЕКИ ПРИ МОНТАЖІ ЕЛЕКТРОПРОВОДКИ В ПРИМІЩЕННЯХ

Електропроводку в приміщеннях слід виконувати з урахуванням можливості її заміни; приховано - в каналах будівельних конструкцій, замонолічених трубах; відкрито - в електротехнічних плінтусах, коробах тощо. Розміщення плінтусів, коробів необхідно узгоджувати з архітектурно-будівельною частиною проекту.

Вибір виду електропроводки і способів прокладання проводів і кабелів з урахуванням вимог електробезпеки, пожежної безпеки повинен виконуватись згідно з главою 2.1 ПУЕ. При цьому необхідно враховувати:

а) ізольовані проводи без захисної оболонки слід прокладати тільки в трубах, коробах і на ізоляторах. Не допускається прокладати ізольовані проводи без захисної оболонки в порожнинах будівельних конструкцій, а також на поверхні стін, по стелі, на лотках, кронштейнах, на тросах (струнах). У цьому випадку необхідно застосовувати ізольовані проводи в захисній оболонці та кабелі. Електропроводки в порожнинах будівельних конструкцій можна розташовувати найкоротшим шляхом;

б) не допускається замонолічене прокладання кабелів і проводів без можливості їх заміни в панелях стін, перегородках та перекриттях під час виготовлення конструкцій на заводах будіндустрії або під час спорудження будівель. Не допускається також замонолічення проводів у монтажних стиках панелей;

в) у будинках, конструкції яких виготовлені із негорючих будівельних матеріалів згідно з ДСТУ Б В.2.7-19, допускається прокладання групових мереж кабелем або ізольованими проводами в захисній оболонці в борознах стін, перегородок, перекриттів під штукатуркою, у шарі підлоги. Електропроводки під штукатуркою повинні розташовуватись горизонтально, вертикально або паралельно краю стін приміщення, тобто паралельно архітектурним лініям на відстані не більше ніж 150 мм від плит перекриття і не більше ніж 500 мм від підлоги;

г) кабелі, проводи і інші елементи електропроводки, які мають необхідну вогнестійкість згідно з відповідними стандартами, можуть застосовуватись без будь-яких додаткових запобіжних заходів. Кабелі мережі, що забезпечують постачання електроенергії до обладнання, робота якого в умовах пожежі обов'язкова для проведення швидких та безпечних рятувальних робіт (ліфти для транспортування пожежних підрозділів, електродвигуни вентиляторів систем протидимного захисту, пожежних насосів - підвищувачів систем автоматичного пожежогасіння та внутрішнього водопроводу, пожежної сигналізації, системи оповіщення та керування евакуацією людей при пожежі тощо), повинні відповідати вимогам, установленим нормативними документами;

д) елементи електропроводки (труби, короби, лотоки, кронштейни, скоби тощо), крім кабелів і проводів, які не відповідають як мінімум вимогам відповідних стандартів щодо здатності поширювати полум'я, але у всіх інших відношеннях відповідають вимогам стандартів, повинні бути розміщені повністю в оболонці з негорючих матеріалів або бути захищені (покриті, пофарбовані) вогнестійкими матеріалами.

Електричні мережі, які прокладаються за непрохідними підвісними стелями і в перегородках, розглядаються як приховані електропроводки і їх слід виконувати:

а) за стелями і в порожнинах перегородок із горючих будівельних матеріалів згідно з ДСТУ Б В.2.7-19 - у металевих трубах і закритих металевих коробах;