Смекни!
smekni.com

Провода і кабелі: класифікація, маркіровка, вибір перерізу і галузь застосування (стр. 5 из 10)

Кабелі з окремо освинцьованими жилами перетином 120-150мм, зберігають достатню гнучкість, містять меншу кількість просочувального складу і мають кращі умови для тепловідводу. Недоліком їх є велика маса і підвищена витрата металу для оболонок. Кабелі в свинцевого і алюмінієвого виконання бувають або одножильні, або трижильні, які ізольовані паперовою просоченою ізоляцією жив, кожна з яких має свинцеву оболонку, що дозволяє створити в кабелі радіальне електричне поле (мазкі: ОСБ, ОСЬК, АОСБ, АОСБГ, АОСЬК).

Силові кабелі з гумовою ізоляцією, які призначені в основному для нерухомої прокладки з малими радіусами вигину в мережах змінної напруги 660В або постійної напруги 1,3,6 і 10 кВ. Дані кабелі можуть мати мідні або алюмінієві струмопровідні жили як круглої, так і секторної форми, ізольовані ізоляційною гумою. Поверх ізольованих жил або сердечника кабелю накладається оболонка зі свинцю, полівінілхлоридного пластикату або шлангової гуми, а також зверху для зміцнення ізоляції покривають сталевими стрічками, захищеними антикорозійним покривом. Основні марки кабелів з гумовою ізоляцією приведені в таблиці 5.

Силові кабелі з пластмасовою ізоляцією призначені для нерухомої прокладки і можуть експлуатуватися в електричних мережах змінної напруги 1-35 кВ. Це найбільш перспективний тип кабелів, оскільки вони достатньо прості у виготовленні, зручні при монтажі і експлуатації. Вони виготовляються в одно- і багатожильного виконання з мідними і алюмінієвими токоведущими жилами круглої або секторної форми в діапазоні перетинів 1,5-240мм

(таблиця 6). Для кабелю на напругу 1-10 кВ може використовуватися як полівінілхлоридна, так і поліетиленова ізоляція. Кабелі на напругу 35 кВ мають тільки поліетиленову ізоляцію, яка забезпечує вищі електроізоляційні характеристики.

Таблиця 5.

Марка кабелю Число основних жил Змінне напруга, В Постійна напруга, В
300 6000 10000
СРГ 1 1-240 1,5-500 2,5-500 240-400
АСРГ 1 4-300 4-500 4-500 240-400
СРГ 2,3 1-185 н н н
АСРГ 2 4-240 н н н
АСРГ 3 2,5-240 н н н
ВРГ НРГ 1-3 1-240 н н н
АВРГ 1-3 4-300 н н н
АНРГ 2,5-300
Србгт 1 240,400,500 н н
Асрбгт
СРБГ 1 н 95,240400,500 н
АСРБГ
НРБГ 2,3 2,5-185 н н н
АСРБ 2,3 4-240 н н н
АСРБГ
АВРБ
Аврбн
АВРБГ 2,5-240
АНРБ
АНРБГ

В даний час силові кабелі з пластмасовою ізоляцією все ширше приходять на зміну кабелям з просоченою паперовою ізоляцією.

Таблиця 6.

Марка кабелю Число жив Номінальна напруга, кВ
0,66 3 6
ВВГ, ПВГ, ПСВГ 1-4 1,5-50 1,5-240
ПВВГ
АВВГ, АПВГ
АПСВГ, Апвг 2,5-50 2,5-240
Авббшв Вббшв, Апббшв 2-4 4-50 6-240 6-240
Пвббшв, АпсббшвАпвббшв, Пвббшв
Авашв, ВашвАввшв, Пвашв 3,4 6-240 10-240
АВВГ, ВВГАПВГ, ПВГАпсвг, ПСВГАПВГ, ПАВГАвббшв 3 10-240
Вббшв, АпббшвПбшшв 5 1,5-25

На напругу 110-220 кВ виготовляються, як правило, кабелі низького тиску. Ці кабелі мають тільки мідні луджені жили перетином 120-800 мм, поверх яких накладається паперова ізоляція, просочена малов'язким мінеральним маслом. При великій товщині ізоляції (для кабелю на напругу 200 кВ) іноді робляться додаткові канали під оболонкою кабелю. Свинцева оболонка завжди посилюється двома мідними стрічками, накладеними з різними кроками, а алюмінієва покривається більш вологостійким покриттям у вигляді шланга з полівінілхлоридного пластика. Для додання кабелю з алюмінієвою оболонкою більшої гнучкості іноді застосовують гофрирування оболонки. Поверх оболонок кабелів низького тиску накладаються захисні покриття, при яких визначається умовами прокладки кабелю.

Система маркіровки кабелів низького тиску відрізняється достатньою простотою і включає наступні буквені позначення: М – маслонаповнений, Н – низького тиску, З – свинцева оболонка, А – алюмінієва оболонка, Аг – гофрована алюмінієва оболонка, Шв – шланг з полівінілхлоридного пластикату, Шву – те ж, але з посиленим захисним шаром під шлангом, До – броня з круглих сталевих оцинкованих проволікав, А – захисний покрив з шарів бітумного складу лавсанових (або гумових) стрічок і просоченої кабельної пряжі.

Маслонаповнені кабелі високого тиску на змінну напругу 110,220,500 кВ випускаються два мазкий: МВДТ і Мвдтк. Конструкція кабелю містить три фази, затягнуті в сталевий трубопровід, який заповнюється маслом під тиском 1,5 Мпа. Кожна фаза є жилою, скрученою з мідних луджених проволікав і ізольовану просоченим кабельним папером з високою електричною міцністю.

При прокладці кабелю в землі сталевий трубопровід захищається від корозії нанесенням покриву, що складається з шарів тугоплавкого бітуму з каоліном і гидроизолитом. Якщо кабель прокладається в блоках, то зовнішні антикорозійні покриви складаються тільки з шару бітумного лаку завтовшки 0,1-0,25.

2.5 Контрольний кабель. Маркіровка, застосування


Кабель контрольний з Кабель контрольний з Кабелі управління і

ПВХ - ізоляцією ПВХ - ізоляцією Аквббшв, контролю КГВВ

АКВВГЕ, КВВГЕ Квббшв

Контрольні кабелі призначені для приєднання електричних приладів і апаратів в електричних розподільних пристроях із змінною напругою до 660В частотою до 100 Гц або постійним до 1000В при температурі навколишнього середовища від -50 до +50

С. Оні можуть прокладатися і на відкритому повітрі за умови захисту їх від механічних пошкоджень і дії прямих сонячних променів. Дані кабелі виготовляються з однопроволочними мідними і алюмінієвими жилами перетином 0,75-10мм, число яких може складати від 4 до 61. Як матеріали для ізоляції токоведущих жил таких кабелів застосовуються гуми з нормальною і підвищеною нагрівостійкістю, а також пластичні маси (поліетилен, самозатухаючий поліетилен, полівінілхлоридний пластикат, фторопласт).

Система маркіровки контрольних кабелів практично не відрізняється від системи маркіровки силових кабелів низької напруги. Відмінність полягає лише в тому, що на першому місці в марці контрольного кабелю ставиться буква До, якщо кабель має мідні жили, і букви АК, якщо алюмінієві.

2.6 Специальні кабелі. Їх класифікація, маркіровка по ГОСТу

Спеціальні кабелі, гнучкі високої напруги, призначені для електрозварювання, аеродромів, радіоустановок. В даний час використовуються волоконно-оптичні лінії (ВОЛС), найважливішим елементом яких є волоконно-оптичні кабелі (ВОК). Вузький світловий лазерний промінь, що модулюється відповідним чином, може розповсюджуватися на великі відстані і передавати величезний об'єм інформації. Використання його для передачі в атмосфері утруднене із-за великих втрат світлової енергії, із-за поглинання і розсіяння, обумовлених забрудненням передавального середовища. Розвитку виробництва оптично чистих стекол і скляних ниток на їх основі з'явилася можливість передавати світлову енергію по ВОК, основним елементом яких є ОВ (оптичне волокно). Як матеріал для ОВ використовуються стекла на основі чистого кварцу. Виготовлення двошарового ОВ, центральна частина якого (сердечник) за рахунок легуючих добавок має показник заломлення трохи більшого зовнішнього шару ОВ (светоотражающая оболонка).

Направлене розповсюдження світлового потоку відбувається за рахунок багатократних повних внутрішніх віддзеркалень світлових променів від межі розділу сердечник – оболонка. Діаметр сердечника не перевищує 50 мкм, оболонки – 100-150мкм. Така скляна нитка вимагає зміцнення і захисту від зовнішніх дій, тому ОВ поверх світовідбиваючої кварцевої оболонки має захисне полімерне покриття.

Достоїнства ВОК: властивість широкосмугової, поодинці ОВ можна передати частоту 1-3 Ггц, забезпечує велику передачу інформації, яка захищена від зовнішніх магнітних полів, передає секретну інформацію, оскільки випромінювання в навколишньому просторі відсутнє. Також ВОК має малі габарити і масу, не містить дефіцитних металів, як мідь, алюміній і свинець. В недалекому майбутньому традиційні кабелі зв'язку замінять на волоконно-оптичних.

Кабельна лінія служить для передачі електроенергії або окремих її імпульсів і складається з одного або декількох кабелів із сполучними або кінцевими муфтами.

Роботи по прокладці кабельних ліній повинні виконуватися в мінімальні терміни і на ділянці робіт повинні бути забезпечені безпека руху транспорту і пішоходів, а також нормальна діяльність підприємств. Тому до початку робіт слід

добре вивчити технічну документацію, оглянути трасу кабельної лінії і намітити пункти складування необхідних матеріалів, інструментів, пристосувань і механізмів, а також місця руху пішоходів і переїзду транспорту через трасу, з тим, щоб можна було своєчасно підготувати необхідну кількість огорож, сигнальних знаків і пішохідних містків.

Кабельна лінія повинна прокладатися з таким розрахунком, щоб певний комплекс робіт виконувався протягом одного робочого дня. Так, наприклад, після закінчення робіт по риттю траншей і укладання в них кабелю.