Смекни!
smekni.com

Батьківська поведінка та її вплив на особистість (стр. 2 из 11)

Доношені діти мають цілу низку складних рефлексів і рефлекторних комплексів. Вважається, що ці рефлекси мають значення в ході виживання виду в ході еволюції і відображають ті форми поведінки, які в минулому (а в деяких відносинах - і зараз) життєво важливі для дитини. Більшість цих рефлексів зникає через 2-4 місяці, але все ж деякі з них заслуговують на увагу. Це рефлекс Моро, шийно-тонічний рефлекс, рефлекс крокування, хапальний рефлекс, рефлекс пошуку грудей і смоктальний рефлекс. Зоровій системі новонародженого також властивий ряд рефлекторних рухів і моторних патернів. Повіки у відповідь на роздратування відкриваються і закриваються. Зіниці розширюються в темряві і звужуються на світлі.

Поведінкою немовляти управляє і безліч інших рефлексів. Одні з них, такі, як кашель і чхання, необхідні для виживання, другі, мабуть, є спадщиною предків; призначення третіх ще не з'ясовано.

Дитинство для дитини - період відкриттів у сфері сприйняття і дії. Кожен день приносить із собою нові знання про людей, предмети і події, що становлять оточення немовляти. Це - один з найважливіших періодів розвитку людини, так як він сильно розвивається як фізично, так і психічно. Наприклад, до кінця четвертого місяця вага дитини збільшується майже в два рази, а зростання - на 10 і більше см. Шкіра значно відрізняється шкіри новонародженого, на голові з'являється новий волосяний покрив. Змінюються також кістки немовляти; до 6-7му місяцю з'являється перший зуб. Приблизно в цей же час починається і відкриття себе. Немовля раптом виявляє, що в нього є руки і пальці, і може розглядати їх по кілька хвилин поспіль, стежачи за їхніми рухами. До п'яти місяців немовля проходить шлях від рефлекторного хапання до довільного; хапання стає все більш досконалим. У вісім місяців більшість дітей вже можуть перекладати предмет з однієї руки в іншу. Більшість дітей у 8 місяців можуть самостійно сідати і майже всі - сидіти без підтримки після того, як їм допомогли прийняти сидяче положення. Між 5 і 8м місяцями більшість дітей починають ті чи іншим способом пересуватися в просторі. До 12ти місяців більшість дітей вже стоять без підтримки і пробують ходити. Однорічні діти мають розвиненою здатністю до маніпулювання, вміють відсувати засувки, відкривати ящики, підбирати дрібні предмети. До півтора років майже всі діти вміють самостійно ходити, вже можуть їсти самі і в змозі навіть частково роздягатися без допомоги дорослих. До дворічного віку діти вміють не тільки ходити і бігати, а й кататися на двоколісному велосипеді, підстрибувати на місці на обох ногах.

Важливе значення у розвитку дитини має харчування. Серйозні порушення об'єму і структури харчування в перші 30 місяців життя вже майже неможливо компенсувати. Основним джерелом харчування для немовлят є грудне молоко. Якщо тільки мати не важко хвора, нормально харчується і не вживає алкоголь або наркотики, грудне молоко - ідеальний продукт харчування для немовляти.

У три місяці дітей зазвичай починають підгодовувати протертою їжею. До восьми місяців більшості дітей вже пропонують широкий асортимент спеціально приготовленої їжі, а годування молоком починає скорочуватися.

У перші два роки життя відбувається також розвиток різних перцептивних аналізаторів. Вже протягом перших 4-6-ти місяців зорові здібності немовлят швидко розвиваються; поліпшується фокусуються здатність очі, зростає гострота зору і сприйняття кольорів. Значно підвищується і гострота слуху. Немовлята вловлюють досить відчутні зміни в гучності, висоти і тривалості звуків. Органи смаку, нюху і дотику функціонують з народження, даючи немовлятам відчувати дотики, розрізняти смакові якості їжі і відчувати біль. Дослідники вважають, що в принципі немовлята з'являються зі сформованими рецепторними функціями, які згодом - і спілкуватися з людьми.

З самого народження діти включаються в процес спілкування. Дуже скоро вони навчаються повідомляти батькам про свої основні потреби. У віці близько року більшість дітей більшість дітей вимовляють своє перше слово; до півтора років вони з'єднують два слова і більше, а до двох років вже знають більше ста слів і здатні вести розмову.

Оволодіння мовою є хоча і важким, але природним процесом. Величезну роль тут грають такі фактори, як наслідування і підкріплення. Свої перші слова дитина вивчає завдяки розвиненому слуху й наслідуванню, тому що дитина не може придумувати слова і відкривати їх сенс самому собі. Що стосується підкріплення, то на дитину, безумовно, впливає реакція дорослих на його спроби заговорити.

У період оволодіння мовою все діти роблять схожі помилки. Два види таких помилок - це розширення і звуження значень слів, що пов'язано зі специфікою понять дитини і розумінням слів, які вони вживають для їх вираження.

У період часу від 3-х років відбувається становлення перших відносин між дитиною і піклуються про нього дорослими. Починається оформлення темпераменту дитини, з'являються нові емоції, страхи. Страхи 8-12тімесячного дитини найчастіше пов'язані з розставанням з близькими людьми, з незнайомим соціальним оточенням, з новою обстановкою. Дитина, наприклад, може несподівано розплакатися, побачивши незнайому людину і навіть свою власну маму в незнайомому зовнішньому вигляді. Найбільш вираженими страхи бувають між 15 і 18ю місяцями життя, а потім поступово зникають. Швидше за все, страх у цей період відіграє роль пристосувальної реакції, оберігає дитину від неприємностей у незнайомій обстановці.

Протягом першого року життя у дитини формується почуття прихильності. Найбільш сильна прив'язаність виникає у дитини, чиї батьки доброзичливі й уважні до нього, завжди намагаються задовольнити його основні потреби. У цей період починається особистісна соціалізація дитини, відбувається становлення його самосвідомості. Він впізнає себе у дзеркалі, відгукується на своє ім'я, сам починає активно користуватися займенником "Я". Потім діти-трьохлітки починають порівнювати себе з іншими людьми, що сприяє формуванню певної самооцінки, з'являється виражене прагнення відповідати вимогам, які висуваються дорослими людьми. Далі у дітей формується почуття гордості, сорому, рівень домагань.

Приблизно в 3-річного віку з'являється і деяка потреба у самостійності. Своє право на незалежну поведінку діти починають активно відстоювати після ініціативної заяви "я-сам", коли хто-небудь з дорослих намагається їм допомогти в чомусь проти їх волі.

Свої можливості й власні якості особистості дитина починає більш-менш усвідомлювати приблизно з півтора року. На третьому році життя, виконуючи будь-яку дію, дитина його описує.

З появою самосвідомості поступово розвивається здатність дитини до емпатії - розуміння емоційного стану іншої людини. Після півтора років у дітей можна спостерігати явно виражене прагнення втішити засмученого людини, обійняти, поцілувати його, дати йому іграшку.

У період від півтора до двох років діти починають засвоювати норми поведінки, наприклад, необхідність бути акуратним, слухняним і т.п. При переході з другого на третій рік життя відкривається можливість для формування у дитини одного з найбільш корисних ділових якостей - потреби в досягненні успіху. Одним з найбільш ранніх ознак прояву цієї здатності у дітей є приписування дитиною своїх невдач якими-небудь об'єктивних чи суб'єктивних обставин. Має значення і характер пояснення дитиною успіхів і невдач інших людей.

У цілому досягнення дитини до трьох років здаються досить значними. За даними деяких дослідників, до цього віку в дитини можна помітити прояв внутрішньої емоційної життя, наявність певних рис характеру, здібностей до різних видів діяльності соціальних потреб у спілкуванні, досягненні успіху, лідирування, а також прояв волі. Однак дитині належить пройти ще величезний життєвий шлях перш, ніж він стане справжньою особистістю.

ІІ етап: раннє дитинство (від 2-х до 5-ти років).

Роки раннього дитинства відмінні кардинальними змінами фізичних можливостей дитини і помітним розвитком його рухових, когнітивних і мовних навичок. У період з 2-х до 6-ти років, у міру того як тіло змінює свої розміри, пропорції і форми, дитина перестає виглядати немовлям. У порівнянні з досить швидким темпом зростання, які спостерігаються у дітей протягом перших півтора років життя, для раннього дитинства характерний більш рівний і уповільнений темп, який зберігається аж до пубертатного стрибка росту. Діти використовують переваги такого рівномірного зростання в ранньому і середньому дитинстві для придбання нових навичок, особливо рухових. Найбільш помітні зміни в цей період зачіпають грубу моторику - здатність здійснювати рухи великої амплітуди, до яких належить біг, стрибки, кидання предметів. Розвиток тонкої моторики - здатність здійснювати точні рухи малої амплітуди, такі, як лист, користування виделкою і ложкою - відбувається повільніше.

Рухові навички, якими оволодівають діти, - це, як правило, повсякденні дії, такі, як зав'язування шнурків, користування ножицями або виконання різних стрибків. Оволодіння цими навичками дозволяє дитині невимушено пересуватися, самому про себе дбати і проявляти свої творчі нахили.

Зворотній зв'язок, яку діти отримують від своїх досягнень, сприяє підтримці їх мотивації. Цей зв'язок може бути зовнішньої, наприклад, схвальна реакція з боку батьків або однолітків, або внутрішньої і властивої самої задачі: діти виявляють, що їхні дії тягнуть за собою природні наслідки.

Створюючи оптимальну навчальну середу, батьки повинні простежити за тим, щоб у ній не було джерел небезпеки, які могли б завдати дитині шкоду, стати причиною травми або навіть смерті.

Три джерела найбільшої небезпеки для дошкільнят - це автомобілі, предмети, що оточують дітей вдома, і басейни. Необхідно уважно стежити за маленькими дітьми під час їх ігор, оскільки вони, захопившись, схильні нехтувати елементарними правилами безпеки.