Смекни!
smekni.com

Батьківська поведінка та її вплив на особистість (стр. 7 из 11)

Проблеми зі здоров'ям, що виникають у старості, часто носять хронічний характер. Найчастіше у людей похилого віку зустрічається артрит, захворювання серцево-судинної системи, гіпертонія. Нові проблеми зі здоров'ям в значній мірі відображають зниження здатності організму справлятися зі стресом, включаючи стрес, пов'язаний з хворобою. Іноді слабке здоров'я в старості може бути наслідком убогого або неправильного харчування, тому людям цього віку потрібно узгоджена дієта.

Багато людей схильні вважати, що розум людей похилого віку слабшає. Це не завжди так. Більшість розумових навичок старінням не зачіпається, хоча може зменшуватися швидкість виконання розумових і фізичних операцій. Але подібні зміни можна віднести на рахунок погіршення здоров'я, соціальної ізоляції, браку освіти, слабкості мотивації. Крім того, в старості спостерігаються деякі погіршення вторинної пам'яті, особливо в частині запам'ятовування нової інформації. Процеси навчання, сенсорна, первинна і пам'ять на віддалені події в старості не зачіпається. Що ж стосується старечого недоумства, то воно часто викликається хворобами, такими, як хвороба Альцгеймера або ін органічними ураженнями мозку.

Крім фізичних змін, в старості відбуваються і психосоціальні зміни. Старість, як і попередні стадії життя, складається з послідовних змін статусу, включаючи власне настання старості, вихід на пенсію і часто - вдівство. Старечі немочі і проблеми, пов'язані з організацією життєвого середовища, лягають важким психологічним тягарем на багатьох людей похилого віку. Літнім людям доводиться змінювати свою Я-концепцію у міру того, як вони втрачають колишню автономію і стають більш залежними від інших у задоволенні своїх повсякденних потреб. Одні пристосовуються до цього легко, інші не можуть пристосуватися. Оцінка людиною свого фізичного стану часто є показником його психологічного благополуччя. Старіючи, люди починають виходити з того, скільки їм залишилося жити. Одна з центральних завдань розвитку в похилому віці пов'язана з тим, що до кінця життя люди повинні відмовитися від старих зв'язків і поступитися місцем іншим. Люди похилого віку також відчувають потребу проводити багато часу в роздумах про те, як пройшла їхнє життя, і в спробах оцінити те, що вони залишать після себе людям.

Старіння може по-різному позначатися на чоловіках і жінках. Чоловіки зазвичай стають більш пасивними і дозволяють собі проявляти риси характеру, більш властиві жінкам, у той час як літні жінки стають більш агресивними, практичними і владними. Але індивідуальна реакція на старіння може визначати як ступінь подальшого пристосування до нього, так і особливості розвитку особистості в похилому віці.

Значною зміною статусу в пізньої зрілості є видалення від справ. Реакція на вихід у відставку або на пенсію залежить від таких факторів, як бажання залишити роботу, здоров'я, фінансове становище і ставлення колег. Пристосування до виходу на пенсію часто проходить легше, якщо людина планував свій догляд.

Зміни статусу також на сімейних та особистих відносинах, коли старі звикають до припинення виховної діяльності в сім'ї, до ролей дідусів (бабусь), прадідусів (прабабусь), до здійснення догляду за хворим чоловіком (дружиною). Такі події, як втрата чоловіка (дружини) і близьких людей у ​​старості можуть викликати сильний стрес. Багато літніх людей, залишившись на самоті, страждають від цього самотності і нав'язаної їм долею незалежності.

Смерть - останнє критичне подія в житті людини. На фізіологічному рівні смерть являє собою незворотне припинення всіх життєвих функцій. На психологічному рівні вона має особисту значимість і особисте значення для самого вмираючого і для його рідних і близьких. Померти - значить, припинити відчувати, залишити улюблених людей, залишити незакінчені справи і піти в невідоме.

Згідно психоаналітичним дослідженням, для людей нормально боятися смерті. У цілому смерті менше всього бояться люди похилого віку і люди, що мають мету в житті. Дожили до похилого віку лякає не стільки смерть, скільки можливість тривалого й болісного вмирання.

Розділ 2. Роль сім'ї у становленні особистості

2.1 Фактори, що впливають на розвиток особистості

Термін "розвиток" вказує на зміни, які з часом відбуваються в будові тіла, мисленні або поведінці людини в результаті біологічних процесів в організмі і впливу навколишнього середовища.

Всі живі організми розвиваються відповідно до їх генетичним кодом, чи планом. Психологи, кажучи про процес розвитку у зв'язку з генетичним планом, користуються терміном "дозрівання". Процес дозрівання складається з послідовності запрограмованих змін не тільки зовнішнього вигляду організму, але і його складності, інтеграції, організації та функції. Неправильне харчування або хвороба можуть уповільнити дозрівання, але це не означає, що правильне харчування, гарне здоров'я і навіть спеціальна стимуляція і навчання мають його прискорити.

Дозрівання органів тіла і моторних здібностей йде з різною швидкістю. Кожен орган або здатність зазвичай має свою точку оптимальної зрілості. Термін "зростання", як правило, означає збільшення розміру, функціональних можливостей або складнощів до такої точки. Термін "старіння" відноситься до біологічних змін, що відбуваються після проходження точки оптимальної зрілості. При цьому процеси старіння не обов'язково передбачають спад активності або зношування організму. Так само, як старіння підвищує якість деяких вин, воно може підвищувати людську розсудливість і проникливість. Крім того, слід зауважити, що старіння деяких тканин організму починається вже в підлітковому віці і навіть у дитинстві.

Кожна мить ми піддаємося впливу навколишнього середовища. Світло, звук, тепло, їжа і багато чого іншого може служити задоволенню основних біологічних і психологічних потреб, заподіювати серйозну шкоду, привертати увагу або ставати компонентами навчання. Деякі впливи середовища носять тимчасовий характер. Однак багато інших середовищні впливи можуть бути постійними. Середовищні впливи можуть затримувати або стимулювати ріст організму, породжувати стійку тривогу або сприяти формуванню складних навичок.

Соціалізація - це загальний процес, завдяки якому людина стає членом соціальної групи: родини, громади, роду. Соціалізація включає засвоєння всіх установок, думок, звичаїв, життєвих цінностей, ролей та очікувань конкретної соціальної групи. Цей процес триває все життя, допомагаючи людям знайти душевний комфорт і відчувати себе повноправними членами суспільства або якоїсь культурної групи всередині цього суспільства.

2.2 Сім'я як основний чинник, що впливає на становлення особистості

Серед різних соціальних факторів, що впливають на становлення особистості, одним з найважливіших є сім'я. Традиційно родина - головний інститут виховання. Те, що людина набуває в сім'ї, він зберігає протягом усього подальшого життя. Важливість сім'ї обумовлена ​​тим, що в ній людина знаходиться протягом значної частини свого життя. У сім'ї закладаються основи особистості.

У процесі близьких стосунків з матір'ю, батьком, братами, сестрами, дідусями, бабусями та іншими родичами у дитини з перших днів життя починає формуватися структура особистості.

У сім'ї формується особистість не тільки дитини, але і його батьків. Виховання дітей збагачує особистість дорослої людини, посилює його соціальний досвід. Найчастіше це відбувається у батьків несвідомо, але останнім часом стали зустрічатися молоді батьки, свідомо виховують також і себе. На жаль, ця позиція батьків не стала популярною, не дивлячись на те, що вона заслуговує найпильнішої уваги.

У житті кожної людини батьки відіграють велику і відповідальну роль. Вони дають дитині нові зразки поведінки, з їх допомогою він пізнає навколишній світ, їм він наслідує у всіх своїх діях. Ця тенденція дедалі більше посилюється завдяки позитивним емоційним зв'язкам дитини з батьками і його прагненням бути схожим на матір і батька. Коли батьки усвідомлюють цю закономірність і розуміють, що від них багато в чому залежить формування особистості дитини, то вони ведуть себе так, що всі їхні вчинки та поведінку в цілому сприяють формуванню у дитини тих якостей і такого розуміння людських цінностей, які вони хочуть йому передати. Такий процес виховання можна вважати цілком свідомим, тому що постійний контроль за своєю поведінкою, за ставленням до інших людей, увага до організації сімейного життя дозволяє виховувати дітей у найбільш сприятливих умовах, що сприяють їх всебічному і гармонійному розвитку.

Сім'я впливає на особистість дорослих не тільки у зв'язку з вихованням дітей. Велику роль відіграють в сім'ї взаємини між представниками різних поколінь, а також у межах одного і того ж покоління (подружжям, братами, сестрами, дідусями, бабусями). Сім'я як мала соціальна група впливає на своїх членів. Одночасно кожен з них своїми особистими якостями, своєю поведінкою впливає на життя сім'ї. Окремі члени цієї малої групи можуть сприяти формуванню духовних цінностей її членів, впливати на цілі і життєві установки всієї родини.

Всі етапи розвитку вимагають від людини адаптації до нових соціальних умов, що допомагає індивіду збагачуватися новим досвідом, ставати соціально більш зрілим. Багато етапи розвитку сім'ї можна передбачати і навіть підготуватися до них. Проте в житті бувають такі ситуації, які не піддаються передбаченню, тому що виникають миттєво, як би стихійно, наприклад, важка хвороба когось з членів сім'ї, народження хворої дитини, смерть близької людини, неприємності на роботі і т.п. Подібні явища також вимагають від членів сім'ї адаптації, тому що їм доводиться вишукувати нові методи взаємин. Подолання кризової ситуації найчастіше підсилює згуртованість людей. Проте буває, що така ситуація стає поворотним пунктом у житті сім'ї, призводить до її розпаду, дезорганізує її життя.