Смекни!
smekni.com

Батьківська поведінка та її вплив на особистість (стр. 5 из 11)

У підлітковому віці завершується формування складної системи соціальних установок. Також в обох статей можна виявити акцентуації характерів. У цьому ж віці присутній і виражена полоролевая диференціація, тобто розвиненість форм жіночого і чоловічого поведінки у юнаків та дівчат. Вони знають, як себе вести в тих чи інших ситуаціях, їх рольова поведінка є досить гнучким. Підлітковий період - пора першого кохання, виникнення інтимних емоційних відносин між юнаками і дівчатами формує особистісні якості вірності, прихильності, особистої відповідальності за долю близької людини.

Процес формування особистості триває і за межами школи, до закінчення якої більшість підлітків вже робить свій професійний вибір. Проте багато з того, що людина як особистість набуває в шкільні роки, залишається з ним на все життя і значною мірою визначає її долю.

Хоча основними в період юності є фізичне дозрівання і адаптація до сексуальності, в цей період відбуваються також і важливі зміни в мисленні та поведінці. У підлітків з'являється абстрактне мислення, зростає здатність планувати і передбачати. Підлітки набувають схильність до самоаналізу і самокритики, що призводить до появи у них нової форми егоцентризму. Крім того, підлітки здатні розмірковувати на високому моральному рівні, можуть розглядати свою поведінку у минулому, інтегрувати його з реальністю і подумки переноситися у власне майбутнє.

Щоб задовольняти новим вимогам дорослого життя, підліткам доводиться використовувати все, нього він навчився за все своє минуле життя. Зокрема, підлітку доводиться засвоювати дорослі ролі. Це досить складно, тому що доводиться перебудовувати свої відносини з батьками, однолітками, і ця перебудова не завжди відбувається гладко.

V етап: рання зрілість (від 20-ти до 40 років).

Рання зрілість - це той період, коли ми здатні досягти піку фізичної діяльності. Після 30ти років фізичні можливості людини починають повільно, але помітно йти на спад, хоча до 40 років рівень фізичних можливостей дорослих продовжують залишатися надзвичайно високим.

Фізичний розвиток у ранній зрілості зазвичай тягне за собою більш зрілі форми сексуальної поведінки і сексуальних відносин, ніж у юності. Крім цього, в цей період репродуктивність обох статей перебуває на піку свого розвитку.

Когнітивний розвиток, за даними досліджень, не закінчується разом з юністю, хоча немає цілковитої згоди у питанні про те, які здібності дорослих змінюються і яким чином. Розвиток діалектичного мислення, відповідальності і обов'язковості, гнучке використання інтелекту і розвиваються смислові системи - тільки деякі з описаних когнітивних досягнень, характерних для ранньої зрілості.

Розвиток дорослої людини можна описати в контексті трьох самостійних систем, які співвідносяться з різними аспектами його Я. Вони включають розвиток особистого Я, Я як члена сім'ї (доросла дитина, чоловік (дружина) або батько) і Я як працівника. Всі ці системи взаємопов'язані і зазнають зміни як під впливом різних подій і обставин, так і в результаті взаємодії з більш широким соціальним оточенням.

Згідно Еріксону, найважливіше завдання, встає перед людиною в юності і ранньої зрілості - встановлення своєї ідентичності в близьких відносинах з іншими людьми та трудової діяльності. Формування ідентичності - безперервний процес. Дорослі повинні структурувати і переструктурувати свою особисту, професійну і сімейну ідентичності тісно пов'язаний розвиток близькості з друзями і, в кінцевому підсумку, з чоловіком або з дружиною. Близькість є вирішальним чинником у встановленні приносять задоволення любовних відносин. Ті, хто нездатний сформувати близькі відносини в період ранньої зрілості, можуть відчувати чималі труднощі в соціальній адаптації і страждати від почуття самотності, пригніченості й підозрілості. Важливим контекстом розвитку дорослих є сім'ї. Хоча родина зазвичай вважається володінням жінки, чоловіки теж вважають свої сімейні ролі важливими щодо формування своєї ідентичності та забезпечення емоційного єдності. Робота може визначати наш соціальний статус, рівень доходів, престиж, розпорядок дня, наші соціальні контакти і можливості особистого розвитку. Для людини робота означає або просто спосіб заробляння грошей, або щось більше, що допомагає розвиватися. Велике значення в цьому випадку відіграють дружні стосунки з колегами.

Більшість дорослих, будь вони перебувають у шлюбі або що обрали холосту життя, прагнуть до близьких стосунків з іншою людиною. Близькість - невід'ємна частина стійкою, що приносить задоволення емоційного зв'язку, є основою любові. Згідно з 3-компонентної теорії любові Стернберга, любов має 3 складові:

1. Інтимність, почуття близькості, яке виявляється в любовних відносинах. Близькість має декілька різних проявів. Нам хочеться зробити життя улюблених краще, ми щиро їм симпатизуємо і знаходимося на верху блаженства, коли вони поруч. Ми розраховуємо, що вони підтримають нас у важку хвилину, і намагаємося показати їм, що готові зробити те ж саме. У нас спільні інтереси і заняття, ми ділимося з ними своїми речами, думками і почуттями.

2. Пристрасть - відноситься до таких видів порушення, які призводять до фізичного потягу і сексуальної поведінки у стосунках. Статеві потреби тут дуже важливі, але не є єдиним видом наявних мотиваційних потреб. Іноді близькість викликає пристрасть, а в інших випадках пристрасть передує близькості; іноді пристрасть не супроводжується близькістю, а близькість - пристрастю.

3. Рішення / зобов'язання - ця складова має короткочасний і довгостроковий аспекти. Короткочасний аспект відбивається в рішенні про те, що конкретна людина кохає іншого; довготривалий аспект - у зобов'язанні зберігати цю любов.

Вид любви Компонент
Интимность Страсть Решение/обязательство
Симпатия + - -
Страстная любовь - + -
Придуманная любовь - - +
Романтическая любовь + + -
Любовь-товарищество + - +
Слепая любовь - + +
Совершенная любовь + + +

Близькість може руйнуватися негативними почуттями, особливо гнівом і роздратуванням. Крім того, близькості заважає страх бути відкинутим, відсутність щирості, випадковий секс, придумана любовна гра і садистичні правдивість.

Процес утворення пари - звичайне явище у житті дорослої людини, який часто закінчується вступом у шлюб. Вибір шлюбного партнера може бути обумовлений різними причинами: потягом до батьків протилежної статі, потягом до кого-то, чиї якості доповнюють власні якості людини. Само собою, що самим бажаним є той вибір, в основі якого ляже ретельний аналіз переваг та недоліків потенційного чоловіка, вироблений у процесі залицяння.

Парам, початківцям спільне життя після весілля, доводиться вирішувати завдання визначення своїх ролей, не покладаючись при цьому на соціальні установки. Молодята повинні пристосуватися до своїх різних потреб в незалежності і єдності, розумно розподілити між собою домашні обов'язки, навчитися поважати індивідуальність один одного і виходити з конфліктних ситуацій

Якщо ж люди просто вирішили жити разом, співжиття може бути, а може не бути схожим на шлюбні відносини - в залежності від конкретної пари. У принципі, неоформлене в установленому порядку спільне життя породжує проблеми, подібні до тих, які виникають у молодят плюс осуд з боку суспільства.

Але є і люди, що вибирають самотній спосіб життя, прагнучи до більшої автономії і свободи. Ті ж, хто залишається один після припинення тривалих близьких відносин, розлучення або смерть чоловіка (дружини), часто відчувають емоційне потрясіння і довго не можуть оговтатися.

У ранній зрілості багато людей стають батьками. Батьківство вимагає нових ролей та обов'язків з боку подружжя, покладає на них відповідальність і наділяє новим соціальним статусом. На відміну від подружніх відносин, людина найчастіше продовжує виконувати роль і обов'язки батьків навіть тоді, коли обставини життя змінюються.

Поява дитини стає причиною багатьох стресів і труднощів. Часто після народження дитини в сім'ях починаються конфлікти та суперечки. Крім того, задоволення запитів зростаючих дітей може стати для батьків важким завданням. Особливо важко доводиться батькам, які виховують дітей самі. Багато батьки-одинаки відчувають ті ж труднощі, що й матері-одиначки. Батькам-одинакам буває важко зберегти коло своїх друзів і отримати емоційну підтримку. Це є для них ще більшою стресовою ситуацією.

Професійний цикл людини починається з набуття життєвого досвіду, що веде до вибору професії, триває весь час, протягом якого людина займається обраним справою і припиняється з виходом на пенсію. Цей цикл може супроводжуватися низкою позитивних і негативних подій, що впливають професійну кар'єру людини. На вибір людиною професійної кар'єри впливає безліч різних чинників; цей процес починається ще в дитинстві. Для успішного входження в професію необхідно, щоб людина змогла перетворити свої ідеалістичні мрії в реалістичні цілі. Дуже важлива тут роль наставника, який допомагає молодим працівникам у придбанні майстерності та впевненості в собі. Після того, як працівники адаптуються в своєму професійному середовищі, вони вступаю в період збереження досягнутого, протягом якого займають міцне професійне становище, а іноді роблять кар'єру.