Смекни!
smekni.com

Батьківська поведінка та її вплив на особистість (стр. 9 из 11)

З самого раннього віку правильний процес розвитку дитини здійснюється в першу чергу завдяки турботам батьків. Маленька дитина вчиться у своїх батьків мислити, говорити, розуміти і контролювати свої реакції. Завдяки особистісним зразкам, якими є для нього батьки, він вчиться тому, як ставитися до інших членів сім'ї, родичам, знайомим: кого любити, кого уникати, з ким більш-менш вважатися, кому висловлювати свою симпатію чи антипатію, коли стримувати свої реакції. Сім'я готує дитину до майбутнього самостійного життя в суспільстві, передає йому духовні цінності, моральні норми, зразки поведінки, традиції, культуру свого суспільства. Напрямні, узгоджені виховні методи батьків вчать дитину розкутості, в той же час він навчається керувати своїми діями і вчинками згідно з моральними нормами. У дитини формується світ цінностей. У цьому багатосторонньому розвитку батьки своєю поведінкою і власним прикладом надають дитині велику допомогу. Однак деякі батьки можуть утрудняти, гальмувати, навіть порушувати поведінку своїх дітей, сприяючи прояву у нього патологічних рис особистості.

Дитина, яка виховується в сім'ї, де особистісними зразками для нього є батьки, отримує підготовку до подальшим соціальним ролям: жінки або чоловіки, дружини або чоловіка, матері чи батька. Крім того, досить сильним є соціальний тиск. Дітей зазвичай хвалять за поведінку, яка відповідає їхнім підлозі, і засуджують за дії, властиві протилежній статі. Правильне статеве виховання дитини, формування почуття приналежності до своєї статі складають одну з основ подальшого розвитку їх особистості.

У результаті розумного застосування заохочень розвиток заохочень розвиток людини як особистості можна прискорити, зробити більш успішним, ніж використовуючи покарання і заборони. Якщо все ж таки виникає потреба в покаранні, то для посилення виховного ефекту покарання по можливості має йти безпосередньо за заслуговує його провиною. Покарання більш ефективно в тому випадку, якщо провина, за який дитина покараний, доступно йому пояснений. Дуже суворе може викликати у дитини страх або збурити його. Будь-яка фізична вплив формує у дитини переконання, що він теж зможе діяти силою, коли його щось не влаштує.

Поведінка дитини багато в чому залежить від виховання в сім'ї. Дошкільнята, наприклад, часто бачать себе очима дорослих. Т.ч., позитивне чи негативне до нього ставлення з боку дорослих формує його самооцінку. Діти, у яких занижена самооцінка, незадоволені собою. Це відбувається в сім'ях, де батьки часто лають дитини або ставлять перед ним завищені завдання. Крім того, дитина, що бачить, що батьки не ладнають, часто звинувачує в цьому себе, і в результаті самооцінка знову-таки занижується. Така дитина відчуває, що не відповідає бажанням батьків. Існує й інша крайність - завищена самооцінка. Зазвичай це відбувається в родинах, де дитину заохочують по дрібницях, а система покарань дуже м'яка.

Само собою, що діти з неадекватною самооцінкою згодом створюють проблеми і собі, і своїм близьким. Тому з самого початку батьки повинні намагатися формувати у своєї дитини адекватну самооцінку. Тут потрібна гнучка система покарання і похвали. Виключається захоплення і похвала при дитині, рідко даруються подарунки за вчинки, не використовуються вкрай жорсткі покарання.

Крім самооцінки батьки задають і рівень домагань дитини - те, на що він претендує у своїй діяльності та відносинах. Діти з високим рівнем домагань, завищеною самооцінкою і престижною мотивацією розраховують лише на успіх, і у випадку невдачі можуть отримати важку психічну травму. Діти з низьким рівнем домагань і низькою самооцінкою не претендують на багато що ні в майбутньому, ні в сьогоденні. Вони не ставлять перед собою високих цілей і постійно сумніваються у своїх можливостях, швидко миряться з невдачами, але при цьому часто багато чого домагаються.

У кожній родині об'єктивно складається певна, далеко не завжди усвідомлена система виховання. Тут мається на увазі і розуміння цілей виховання, і прийомів виховання, і врахування того, що можна і чого не можна допустити у відношенні дитини. Можуть бути виділені 4 тактики виховання в сім'ї і відповідають їм 4 типи сімейних відносин, які є передумовою і результатом їх виникнення: диктат, опіка, "невтручання" і співробітництво.

Диктат у родині виявляється в систематичному придушенні батьками ініціативи та почуття власної гідності у дітей. Зрозуміло, батьки можуть і повинні пред'являти вимоги своїй дитині, виходячи з цілей виховання, норм моралі, конкретних ситуацій, в яких необхідно приймати педагогічно і морально виправдані рішення. Однак ті з них, які віддають перевагу всім видам дії наказ і насильство, зіштовхуються з опором дитини, який відповідає на натиск, примус, погрози лицемірством, обманом, спалахами гніву, а інколи і відвертою ненавистю. Але навіть якщо опір виявляється зломленим, разом з ним відбувається ломка багатьох якостей особистості: самостійність, почуття власної гідності, ініціативність, віра в себе і свої можливості, все це - гарантія невдалого формування особистості.

Опіка в родині - система відносин, при якій батьки, забезпечуючи своєю працею задоволення всіх потреб дитини, захищають його від будь-яких турбот, зусиль і труднощів, приймаючи їх на себе. Питання про активне формування особистості відходить на другий план. Батьки, по суті, блокують процес серйозної підготовки їх дітей до реальності за порогом рідної хати. Така надмірна турбота про дитину, надмірний контроль за всім його життям, заснований на тісному емоційному контакті, називається гіперопікою. Вона призводить до пасивності, несамостійності, труднощів у спілкуванні. Існує також протилежне поняття - гіпоопека, що припускає під собою поєднання байдужого ставлення батьківського відносини з повною відсутністю контролю. Діти можуть робити все, що їм заманеться. У результаті, подорослішавши, вони стають егоїстичними, цинічними людьми, які не в змозі нікого поважати, самі не заслуговують на повагу, але при цьому як і раніше вимагають виконання всіх своїх забаганок.

Система міжособистісних відносин у родині, яка будується на визнанні можливості і навіть доцільності незалежного існування дорослих від дітей, може породжуватися тактикою "невтручання". При цьому передбачається, що можуть співіснувати два світи: дорослі і діти, і ні тим, ні іншим не слід переходити намічену таким чином лінію. Найчастіше в основі цього типу взаємин лежить пасивність батьків як вихователів.

Співробітництво як тип взаємин у сім'ї передбачає опосередкованість міжособистісних стосунків у сім'ї загальними цілями і завданнями спільної діяльності, її організацією і високими моральними цінностями. Саме в цій ситуації долається егоїстичний індивідуалізм дитини. Сім'я, де провідним типом взаємин є співробітництво, знаходить особливу якість, стає групою високого рівня розвитку - колективом.

Багато батьків з завмиранням серця чекають так званого перехідного віку у своїх дітей. У кого-то цей перехід від дитинства до дорослості відбувається абсолютно непомітно, для кого-то стає справжньою катастрофою. Ще недавно слухняний і спокійна дитина раптом стає "колючим", роздратованим, він раз у раз вступає в конфлікт з оточуючими. Це нерідко викликає непродуману негативну реакцію батьків, вчителів. Їх помилка полягає в тому, що вони намагаються підпорядкувати підлітка своїй волі, а це тільки озлоблює, відштовхує його від дорослих і, що найстрашніше, - ламає зростаючої людини, роблячи його нещирим пристосуванцем або як і раніше слухняним аж до втрати свого "Я". Підлітковий самостійність виражається в основному в прагненні до емансипації від дорослих, звільнення від їх опіки, контролю. Маючи потребу в батьках, в їх любові і турботі, в їх думці, вони відчувають сильне бажання бути самостійними, рівними з ними. Те, як складуться відносини в цей важкий для обох сторін період і після нього, залежить, головним чином, від стилю виховання, що склався в сім'ї, і можливостей батьків перебудуватися - прийняти почуття дорослості своєї дитини. Існує 3 стилю батьківської поведінки - авторитарний, демократичний і попустительский.

При авторитарному стилі бажання батька - закон для дитини. Такі батьки пригнічують своїх дітей. Вони вимагають від підлітка беззаперечного підпорядкування і не вважають за потрібне пояснювати йому причини своїх вказівок і заборон. Вони жорстко контролюють усі сфери життя підлітка, причому роблять це не завжди коректно. Діти в таких сім'ях зазвичай замикаються, їх спілкування з батьками порушується. Частина підлітків йде на конфлікт, але частіше діти, які ростуть в подібній сім'ї, пристосовуються до стилю сімейних відносин і стають невпевненими у собі, менш самостійними.

Демократичний стиль сімейних відносин є найоптимальнішим для виховання. Демократичні батьки цінують у поведінці підлітка і самостійність, і дисципліну. Вони самі надають йому право бути самостійним у якихось сферах його життя, не обмежуючи прав, одночасно вимагають виконання обов'язків; вони поважають його думку і радяться з ним. Контроль, заснований на теплих почуттях і розумної турботі зазвичай не дуже дратує підлітка, він часто прислухається до поясненням, чому не варто робити одного і варто зробити інше. Формування дорослості за таких обставин відбувається без особливих переживань і конфліктів.