Смекни!
smekni.com

Батьківська поведінка та її вплив на особистість (стр. 6 из 11)

Однією з головних проблем ранньої зрілості є успішне поєднання роботи та сімейних обов'язків, що вдається не кожному. Ті ж, кому це вдається, досягає більшої гармонії на шляху особистісного розвитку

VІ етап: середня зрілість (від 40 до 60ти років).

Тривалість цього етапу може змінюватися в залежності від того, як конкретна людина реагує на різноманітні соціальні, фізичні та психологічні ознаки його настання. Середина життя - це той час, коли люди критично оцінюють та аналізують своє життя.

Найбільш очевидні зміни, пов'язані з настанням середнього віку - це зміни фізичні. Саме в середньому віці люди одержують недвозначні нагадування про те, що їхнє тіло старіє.

Функціонування організму, інтелекту й особистості в середньому віці поєднує в собі елементи постійності і змін. Фізичні здібності людини досягають у своєму розвитку плато, з'являються перші ознаки старіння. Окремі фізичні функції починають погіршуватися (наприклад, гострота слуху і зору знижується), хоча це відбувається не дуже помітно. У середньому віці починають відбуватися зміни структури і функцій внутрішніх органів і систем організму. Сповільнюється функціонування нервової системи, особливо після 50ти років. Скелет втрачає колишню гнучкість і кілька стискається. Шкіра і м'язи починають втрачати еластичність, відмічається тенденція до накопичення підшкірного жиру.

Найбільш драматичним морфо-функціональним зміною для жінок є менопауза - подія, як правило, що несе за собою фізичні та психологічні наслідки. Менопауза знаменує собою закінчення дітородного періоду життя жінки. Вона зазвичай наступає у віці від 48 до 51го року. При цьому відбуваються певні фізичні та емоційні зміни. Іноді, щоб послабити небажані наслідки менопаузи, вдаються до замісної гормональної терапії.

В організмі чоловіків зміни відбуваються більш плавно. Тут також спостерігається ряд фізичних і психологічних змін.

Як правило, зміни в організмі людини середнього віку відбиваються і на його сексуальної активності. І чоловіки, і жінки в цьому віці проявляють меншу сексуальну активність. Багато людей цього віку змінюють своє уявлення про сексуальність. Обійми, тримання за руку, дотики і погладжування мають тепер набувають для них важливіше значення, ніж безпосередньо статевий акт.

Середній вік - це період, коли людину починають по-справжньому турбувати різні хвороби. І чоловіки, і жінки середніх років частіше, ніж люди більш молодого віку, страждають від серцево-судинних захворювань, раку, діабету і хвороб органів дихання. Проблеми зі здоров'ям приймають особливо гострий характер у тих, хто курить, зловживає спиртними напоями чи вживає наркотики. Крім того, на фізичний стан організму впливають стресові ситуації, хоча багато чого залежить від ставлення до них самої людини.

Середній вік відрізняється також і низкою змін у пізнавальній діяльності. Деякі дослідники поділяють інтелект на дві групи: текучий, що досягає піку свого розвитку в період юності, а потім поступово знижується, і кристалізований, який з віком підвищується.

При розгляді подій зрілості більшість теорій звертаються до зміни ролей, переломним віх і завданням розвитку. Для середньої зрілості характерні свої завдання, вираз яких по-різному для чоловіків і жінок.

Чоловіки схильні реагувати на досягнення середини життя індивідуально, але все-таки в рамках якоїсь загальної схеми. Більшість чоловіків відчували зобов'язання як по відношенню до сім'ї, так і по відношенню до роботи. Більша частина чоловіків до цього віку вже виробила звичний спосіб життя, який допомагав їм справлятися зі своїми турботами і проблемами. Багато чоловіків стикалися з однаковими проблемами: турбота про старіючих і залежних батьків, складнощі з дітьми-підлітками, звикання до обмежень, визнання своєї фізичної уразливості.

Жінки традиційно більшою мірою визначають себе в рамках сімейного циклу, ніж виходячи з свого становища в професійному циклі. Крім того, жінки сильніше, ніж чоловіки, реагують на старіння.

На всьому протязі середнього віку для представників обох статей особливе значення набуває зв'язок між людьми, ключовими елементами в якій є відносини в родині і з друзями. Люди середнього віку грають роль сполучної ланки між молодшим і старшим поколінням. У середньому віці також відбувається перевизначення у відносинах між батьками та дітьми. Не викликає сумнівів, що процес відпускання дітей у доросле життя є для батьків періодом переходу в новий стан. У батьків, особливо у матерів, з'являється більше вільного часу. Але після того, як батьки відпустять від себе свого найменшого дитини, вони повинні перейти на інші ролі та інтереси, тому що дорослі діти відчувають необхідність віддалитися, принаймні, на час, від батьків, перш ніж вони будуть в змозі більш реалістично дивитися на своїх батьків.

Крім того, ставлення дорослих доньок до батьків відрізняється від ставлення дорослих синів. Дочки значно частіше, ніж сини, доглядають за своїми батьками.

Багато людей середнього віку виявляються в додатковій ролі бабусь і дідусів. Для більшості з них виконання цієї ролі є діяльністю, що приносить глибоке задоволення.

В середині життя, коли істотно змінюється характер сімейних відносин, чимало людей більше покладається на друзів, ніж на членів сім'ї. З юності і до кінця середнього віку люди схильні при виборі друзів користуватися приблизно одними й тими ж критеріями. На цьому етапі люди більше цінують індивідуальні, неповторні сторони особистості своїх друзів.

Людям середнього віку часто доводиться налагоджувати життя у сім'ях,

перебувають у перехідному стані, який є результатом розлучення і повторного шлюбу. Сім'ї з дітьми від попереднього шлюбу вимагають і від дітей, і від дорослих серйозних кроків на зустріч один одному.

Середній вік є також періодом професійної наступності і змін. Багато людей в середині життя оцінюють свою професійну кар'єру, щоб побачити, чого їм вдалося досягти і чи слід їм змінити свої цілі. Часто така переоцінка призводить до змін у кар'єрі. Іноді люди в цьому віці втрачають роботу, що призводить до сильних стресів.

VІІ період: пізня зрілість (60 років і старше).

Пізня зрілість по праву займає важливе місце в житті людини. З періодом старості пов'язані багато стереотипів і спотворені уявлення, як позитивні, так і негативні. "Старики" - це не однорідна група. Їх можна розділити на кілька підгруп.

1. Передстаречому період: 60-69 років. Це десятиліття знаменує собою важливий перехідний період. Перейшовши 60-річний рубіж, багато людей повинні почати пристосовуватися до нової рольової структурі, намагаючись справитися з втратами і скористатися вигодами цього десятиліття. У цьому віці часто скорочуються доходи, а друзів і колег стає все менше. Фізична сила в цьому віці дещо спадає, і для осіб, які працюють на виробництві, це може виявитися серйозною проблемою. Однак і серед переступили 60-річний рубіж є люди, які можуть похвалитися надлишком енергії.

2. Старечий період: 70-79 років. На це етапі старості відбуваються великі зміни, ніж за попередні два десятиліття. Після 70-ти років багато стикаються із втратами та хворобами; вмирають все більше друзів і рідних. Крім цього, багатьом людям у цьому віці доводиться стикатися і з зменшенням своєї участі у формальних організаціях. У цей час проблеми зі здоров'ям від їм все більше клопоту. І у чоловіків, і у жінок часто спостерігається зниження сексуальної активності. У багатьох випадках це відбувається в результаті втрати сексуального партнера. Але незважаючи на перенесені втрати, далеко не всі люди цього віку стають безпорадними інвалідами.

3. Піздньостаречий період: 80-89 років. Більшості 80-тилетних людей стає важче, ніж раніше, пристосовуватися до навколишнього світу і взаємодіяти з ним. Багатьом з них потрібні більш прості умови життя, з мінімумом побутових проблем, що поєднують можливість самоти і вплив зовнішніх стимулів. У цьому віці більшість людей не в змозі підтримувати соціальні та культурні контакти без сторонньої допомоги. Багато хто, хоча і не всі, 85-тирічні люди відрізняються слабким здоров'ям.

4. Дряхлість: 90-99 років. Про цю групу наука має найменшою кількістю даних. Незважаючи на те, що проблеми зі здоров'ям усе поглиблюються, 90-річні знаходять собі нові заняття, що дозволяють їм використовувати свої можливості найкращим чином.

Проблеми та можливості у всіх перерахованих вище груп свої. Але є й загальні сторони, наприклад, фізичні аспекти.

Старіння - процес універсальний і неминучий. Йому піддаються всі тілесні органи і системи організму, навіть при оптимальних генетичних і середовищних умовах. Протягом пізньої зрілості організм зазнає низку змін. Зокрема, ці зміни стосуються зовнішність людини, його органи чуття, м'язи, кістки і рухливість, а також внутрішні органи.

Сивина, в'яне шкіра, зміна постави та поглиблення зморшок - зрадницькі ознаки процесу старіння. Шкіра стає менш еластичною, більш зморшкуватою, сухий і тонкою. Перш зморшки формувалися конкретними м'язами. У старості вони викликаються також втратою підшкірної жирової тканини. Можливо і збільшення кількості бородавок на тілі, обличчі і шкірі голови, виникнення крихітних синців і пігментних плям. Деякі з цих змін зовнішності - результат нормального процесу старіння, тоді як інші мають явно генетичну природу.

Почуття людини зазвичай слабшають в міру його старіння. Дуже поширене явище - погіршення слуху, особливо у чоловіків. Також у літніх часто знижується гострота зору і нюху. Смакові відчуття ж майже не змінюються.

У процесі старіння відбувається зниження м'язової маси, що може призвести до зниження ваги. Кістки стають порожніми, крихкими і неміцними; в старечому віці зростає ймовірність переломів. Робота м'язів сповільнюється. Кровоносні судини втрачають свою еластичність. У результаті можуть виникнути різні захворювання.