Смекни!
smekni.com

Дослідження пам'яті у підлітків (стр. 10 из 11)

У підлітковому віці передусім продовжує розвиватися теоретичне мислення. Використовувані в молодшому шкільному віці операції стають формально-логічними операціями. Підліток в змозі досить легко абстрагуватися від конкретного, наочного матеріалу і міркувати словесно. На основі загальних посилок він вже може будувати гіпотези, перевіряти або спростовувати, що свідчить про пріоритетний розвиток у нього логічного мислення.

Для того, щоб виявити на практиці принципову відмінність як мислення молодших школярів і підлітків, досить запропонувати їм вирішити яке-небудь логічне завдання. Наприклад: "У усіх оленів чотири ноги. У цієї тварини теж чотири ноги. Чи можна стверджувати, що це тварина - олень"?. Молодші школярі найчастіше цю задачу вирішують неправильно або взагалі не вирішують, кажучи про те, що вони не знають правильного рішення. Іноді вони знаходять правильне рішення. Але не логічно, а слідуючи образним шляхом ("Ні. У кішок теж чотири ноги"). Підліток не лише дає правильне рішення, але і логічно обгрунтовує його. Наприклад: "Немає, це твердження не є повністю істинним, оскільки таку ознаку мають не лише олені ".

На відміну від молодших школярів у дитини, що досягла підліткового віку, проявляється здатність оперувати гіпотезами при рішенні інтелектуальних завдань. Причому, стикаючись з необхідністю вирішити завдання, яке для нього є новим, в більшості випадків підліток прагне використовувати різноманітні підходи до її рішення, прагнучи знайти найбільш ефективний з них. Ці здібності виникають не самі по собі, а формуються і розвиваються в процесі шкільного навчання, при опануванні знакових систем, прийнятих в багатьох сучасних науках.

Таким чином, однією з найбільш суттєвих особливостей підліткового віку є те, що в процесі навчання дитина освоює на логічному рівні усі розумові операції. Тому не випадково, характеризуючи цю стадію розвитку мислення, Ж. Пиаже визначає її як стадію формальних операцій. Причому головною особливістю розвитку мислення в цьому віці є те, що поступово окремі розумові операції перетворюються на єдину цілісну структуру.

Наступна особливість розвитку мислення підлітків полягає в здатності аналізувати абстрактні ідеї, шукати помилки і логічні протиріччя в абстрактних судженнях. Завдяки цьому у дітей підліткового віку відзначається виникнення інтересів до різноманітних абстрактних філософських проблем, у тому числі до релігійних, політичних, етичних і д.р. Підлітки починають міркувати про ідеали, про майбутнє, придбавають новий, глибший і узагальнений погляд на світ, тобто у них відбувається становлення світогляд, що найбезпосереднішим чином, звичайно, пов'язано з інтелектуальним розвитком.

Крім того, що підліток придбаває дорослу логіку мислення, у нього відзначається подальший розвиток таких пізнавальних процесів, як сприйняття і пам'ять.

Розвиток сприйняття в підлітковому віці значною мірою також залежать від процесу навчання, а точніше, від тенденції ускладнення учбових програм у міру дорослішання дитини. Наприклад, на уроках геометрії, креслення і тому подібне у дитини поступово формуються і розвиваються здатності сприймати непрямі ознаки предметів, подумки трансформуючи їх до рівня, що дозволяє адекватно ідентифікувати сприйманий об'єкт. Таким чином з'являється уміння бачити переріз об'ємних фігур, читати креслення і так далі

Оскільки в процесі дорослішання у дитини змінюється характер діяльності, то не дивно, що це впливає і на розвиток психічних пізнавальних процесів. Пам'ять не є виключенням.

Ускладнення і значне збільшення об'єму матеріалу, що вивчається, призводить до якісної перебудови в організації мнемічних процесів.

Мнемічні процеси - сукупність процесів, що забезпечують функціонування механізмів пам'яті : запам'ятовування, відтворення і ін.

Найчастіше діти, досягнувши підліткового віку, продовжуючи навчання, вимушені відмовлятися від дослівного заучування за допомогою повторень. В процесі ускладнення навчання і розвитку інтелектуальних здібностей діти починають трансформувати текст або інший учбовий матеріал, полегшуючи його запам'ятовування і відтворення. Освоюють різноманітні мнемонічні прийоми, а відтворюючи учбовий матеріал, більшість дітей вже досить легко можуть передати сенс прочитаного.

Мнемонічні прийоми - спеціальні прийоми, свідомо використовувані суб'єктом для ефективного запам'ятовування і відтворення інформації.

У підлітковому віці активно розвивається логічна пам'ять і швидко досягає такого рівня, що дитина переходить до переважного використання цього виду пам'яті, а також довільної і опосередкованої пам'яті. [19; 28-29] Здатність до запам'ятовування постійно, але повільно зростає до 13 років. З 13 до 15-16 років спостерігається швидше зростання пам'яті. [25; 395] Покращується запам'ятовування словесного і образного матеріалу, збільшується швидкість запам'ятовування; об'єм збереженого в пам'яті матеріалу; покращується продуктивність пам'яті. В той же час на тлі домінуючої позиції логічної пам'яті у підлітка сповільнюється розвиток механічної пам'яті, що може призводити до виникнення ряду негативних явищ. Так, внаслідок появи в школі багатьох нових учбових предметів значно збільшується кількість інформації, яку необхідно механічно запам'ятати. Проте у зв'язку з цими тенденціями розвитку у багатьох підлітків виникають проблеми із запам'ятовуванням і вони скаржаться на погану пам'ять. Причому подібні скарги у підлітків можуть зустрічатися навіть частіше, ніж у молодших школярів. Ймовірно, ця проблема є однією з причин, що обумовлюють інтерес підлітків до способів поліпшення запам'ятовування.

З віком міняються і стосунки між пам'яттю і мисленням. Якщо в ранньому дитинстві пам'ять була однією з основних психічних функцій і залежно від неї будувалися усі інші психічні процеси, то у міру розвитку дитини пам'ять втрачає свою домінуючу роль.

У ранньому дитинстві мислення багато в чому визначається пам'яттю, а процес мислення значною мірою є процесом відтворення. При досягненні дитиною молодшого шкільного віку між мисленням і пам'яттю зберігається тісний взаємозв'язок. Більше того, мислення розвивається в безпосередній залежності від пам'яті.

Проте в підлітковому віці відбувається істотне зрушення у відносинах між пам'яттю і іншими психічними функціями. Дослідження особливості мнемічних процесів підлітків показали, що в цьому віці вже мислення визначає особливості функціонування пам'яті. Наприклад, процес, відтворення інформації значною мірою обумовлений особливостями розумових процесів, так само як процес запам'ятовування, який зводиться у підлітка до встановлення логічних стосунків усередині матеріалу, що запам'ятовується. Тому відтворення інформації полягає у відновленні матеріалу по цих стосунках.

У міру дорослішання дитина поступово набуває практичного життєвого досвіду і певні трудові навички. При цьому слід мати на увазі, що уява нерозривно пов'язана з розвитком мислення і пам'яті. Тому чим вище рівень розвитку мислення, чим багатше практичний досвід, тим більше складні форми уяви можуть проявлятися у людини.

Ця тенденція в підлітковому віці передусім проявляється в тому, що дитина все частіше звертається до творчості. Деякі підлітки починають писати вірші, серйозно займатися малюванням і іншими видами творчості. Слід підкреслити, що уява підлітка менш продуктивно, чим уява дорослої людини. Проте уява підлітка не лише істотно багатша за фантазію дитини більш молодшого віку, але і є невід'ємною частиною його психічного життя, що дозволило Л.С. Виготскому висловити припущення про те, що фантазія підлітка - це гра дитини, перерісша у фантазію.

В той же час фантазія дитини виконує ще одну значущу функцію - регуляторну. Незадоволення потреб і бажання підлітка в реальному житті легко утілюється у світі його фантазій. Тому уява і фантазії у ряді випадків приносять заспокоєння, знімаючи напруженість і усуваючи внутрішній конфлікт. [19; 30]

Вивчивши пам'ять підлітків, ми дійшли наступного висновку:

Підлітковий вік - це період кардинальних змін. Зміни торкаються психічних процесів. саме у цьому віці вони переходять з кількісного в якісний стан. У підлітковому віці спостерігається розвиток опосередкованої і логічної пам'яті, знижується рівень механічною. Пам'ять підлітків покращується, звичайно спостерігаються і відхилення. дітям в цьому віці необхідно запам'ятовувати більше інформації, а механічна пам'ять слабне і їм складно перебудуватися. У зв'язку з цим діти скаржаться на погану пам'ять. Але якщо підліток навчиться мислити логічно, то він засвоюватиме більше інформації. Цього вистачає важливо для особи, що розвивається.

Розділ 2. Досвідчено-емпіричне дослідження особливостей пам'яті у підлітків

Окрім аналізу психологічної літератури, ми провели практичне дослідження. Воно проходило в два етапи.

Метою цього експериментального психологічного дослідження є: виявлення особливостей пам'яті підлітків.

Також ми визначили наступні завдання:

1. Підбірка методик для перевірки гіпотези

2. Формування дослідницької групи

3. Обробка отриманих даних

Гіпотеза - в підлітковому віці у дітей явно виражена опосередкована і логічна пам'ять, також знижується рівень механічної пам'яті.

Методи досвідчено-емпіричного дослідження стандартизовані.

Методики:

1. Методика "Діагноста опосередкованої пам'яті"

2. Методика на визначення коефіцієнта логічної і механічної пам'яті

Досвідчено-емпіричною базою служило МОУ СОШ №4 міста Калінінграду, 7 "А" класу (20 учнів, 11 хлопчиків і 9 дівчаток)

У дослідженні брали участь :

1. Башанова К., 13 років

2. Сафонова Ю., 13 років