Смекни!
smekni.com

Дослідження пам'яті у підлітків (стр. 3 из 11)

Наступним ступенем є форми пізнавання, які пов'язані з почуттям знайомості, без можливості, проте, ототожнення предмета, що дізнався, з раніше сприйнятим. Я можу відчувати, що цей предмет не той або що слово, яке мені підвернулося, не то, яке я шукаю, але в той же час я не в змозі визначити цей предмет або назвати потрібне слово. Тільки по відношенню до цього виду пізнавання може бути застосовне пояснення, яке В. Вундт висував для пізнавання взагалі, коли стверджував, що ми дізнаємося речі не стільки за їх ознаками, скільки по тих почуттях, які вони в нас збуджують; услід за моторними реакціями або одночасно з ними в пізнаванні починають грати роль емоційні моменти, які створюють як би емоційні обертони свідомості.

Третім ступенем пізнавання є ототожнення предмета. Предмет, даний мені зараз в одному контексті, в одній ситуації, виділяється з цієї ситуації і ототожнюється з предметом, даним раніше в іншому контексті. Таке пізнавання по суті припускає оформлену сприйняття в понятті. Воно у свою чергу може здійснюватися на різних рівнях і на різній основі. Але це завжди вже більш менш складний пізнавальний акт.

Пізнавання, з одного боку, здійснюється усередині сприйняття і в той же час воно у своїй розгорнутій формі - акт мислення. Воно упирається в сприйняття, з одного боку, і в мислення - з іншою. Сам процес пізнавання може протікати по-різному: в одних випадках він здійснюється на основі уявлень або спогадів про конкретну ситуацію, в якій був у минулому сприйнятий цей або аналогічний предмет; відповідній категорії предметів; перший спосіб - за даними дослідження Ф.С.Розенфельд - особливо часто зустрічається у маленьких дошкільників.

Останнім психічним процесом, який ми розглянемо, буде відтворення.

В процесі відтворення відтворне не лише відтворюється, але певною мірою формується, оскільки мовне оформлення смислового змісту формує само цей зміст. Відтворення може здійснюватися мимоволі, у такому разі визначаючись в основному асоціативним механізмом і неусвідомленими установками. Воно може відбуватися на основі свідомої установки на відтворення, перетворюючись у такому разі на свідомий процес згадки або - при утрудненнях - пригадування.

Залежність між пригадуванням і відтворенням двостороння, взаємна. Пригадування є не лише передумовою відтворення, але і його результатом. Часто-густо пригадування здійснюється в самому процесі відтворення на основі контексту, який в нім оформляється. Необхідність при відтворенні оформити в мові смисловий зміст мобілізує думку, у міру розгортання в мові змісту пригадується те, що здавалося забутим. Залежно від характеру опорних точок, з яких воно виходить, пригадування може здійснюватися то як перехід від окремих частин до цілого, то від сенсу цілого до окремих частин.

Істотною особливістю активного відтворення є свідоме відношення до відтворного: відтворення усвідомлюється суб'єктом у своєму відношенні до минулого, яке воно відтворює; звідси прагнення до точності, до правильного, адекватного відтворення. Через це відтворення перетворюється на свідому реконструкцію минулого, в якій істотну роль грає розумова робота зіставлення, висновку, перевірки. Пам'ять, відтворююча минуле, і мислення, поновлююче це минуле, опосередковано, шляхом висновку, сплітаються в цьому процесі в нерозривній єдності, взаємнопроникнення один в одного. [2; 278-279]

Приватним видом відтворення є процес згадки. Згадка - образ, віднесений до минулого. Спогад припускає відносно високий рівень свідомості. Воно можливе тільки там, де особа виділяє себе зі свого минулого і усвідомлює його як минуле. Спогад включає усвідомлення відношення відтвореного образу до того минулого, яке воно відтворює.

Спогад - це представлення, віднесене до більш менш точно певного моменту в історії нашого життя. Ця сторона пам'яті нерозривно пов'язана з усім процесом формування особи. Лише завдяки ній ми не виявляємося кожного разу відчуженими від самих себе, від того, чим ми самі були в попередній момент нашого життя. Це історична пам'ять, в якій виражається єдність нашої особистої свідомості. Це специфічна людська пам'ять. Навряд чи яка-небудь тварина має спогад про своє минуле. Завдяки пам'яті в єдності нашої свідомості відбивається єдність нашої особи, що проходить через увесь процес її розвитку і перебудови. З пам'яттю пов'язана єдність особистої самосвідомості. Всякий розлад особи, що доходить в крайніх своїх формах до її розпаду, завжди тому пов'язаний з амнезією, розладом пам'яті і притому з пам'яті, втрачаються для особистої свідомості.

У нашій "історичній" пам'яті, відтворюючій наше минуле, особливо виразно виявляється значення для формування пам'яті вимог, що пред'являються до людини соціальними стосунками, в які він вступає. Необхідність діяти надалі відповідно до характеру зобов'язань перед іншими людьми спричиняє за собою необхідність зберігати спогад про минуле. Участь в громадському житті вимагає збереження і уточнення спогадів, і воно ж дає для цього опорні точки. Ми повинні пам'ятати наше минуле, оскільки воно пов'язане з іншими людьми, і саме це участь в колективному житті зв'язує події нашого індивідуального життя з подіями колективного досвіду; це дає можливість відновити перші, виходячи з других. І на пам'яті, отже, позначається те, що він - громадська істота, включена в громадське життя. [2; 281-282]

Досліджуючи пам'ять, ми також не можемо не згадати її види.

Існує декілька підстав для класифікації видів людської пам'яті. Одне з них - ділення пам'яті за часом збереження матеріалу, інше - по переважаючому в процесах запам'ятовування, збереження і відтворення матеріалу аналізатору. У першому випадку виділяють миттєву, короткочасну, оперативну, довготривалу і генетичну пам'ять. У другому випадку говорять про рухову, зорову, слухову, нюхову, дотикову, емоційну і інших видах пам'яті. Розглянемо і дамо коротке визначення основним з названих видів пам'яті.

Миттєва, або іконічна, пам'ять пов'язані з утриманням точної і повної картини тільки що сприйнятого органами чуття, без якої б то не було переробки отриманої інформації. Ця пам'ять - безпосереднє віддзеркалення інформації органами чуття. Її тривалість від 0,1 до 0,5 с. Миттєва пам'ять є повним залишковим враженням, яке виникає від безпосереднього сприйняття стимулів. Це - пам'ять-образ.

Короткочасна пам'ять є способом зберігання інформації протягом короткого проміжку часу. Тривалість утримання мнемічних слідів тут не перевищує декількох десятків секунд, в середньому близько 20. У короткочасній пам'яті зберігається не повний, а лише узагальнений образ сприйнятого, його найбільш суттєві елементи. Ця пам'ять працює без попередньої свідомої установки на запам'ятовування, та зате з установкою на наступне відтворення матеріалу. [4; 291-220] Кількість об'єктів або думок, які вона може схопити, обмежена, але її об'єм різними способами можна збільшити. [5; 29] Він в середньому дорівнює від 5 до 9 одиниць інформації і визначається по числу одиниць інформації, які людина в змозі точно відтворити через декілька десятків секунд після одноразового пред'явлення йому цій інформації.

Короткочасна пам'ять пов'язана з так званою актуальною свідомістю людини. З миттєвої пам'яті в неї потрапляє тільки та інформація, яка зізнається, співвідноситься з актуальними інтересами і потребами людини, привертає до себе його підвищену увагу.

Оперативною називають пам'ять, розраховану на зберігання інформації протягом певного, заздалегідь заданого терміну, в діапазоні від декількох секунд до декількох днів. Термін зберігання відомостей цієї пам'яті визначається завданням, що постало перед людиною, і розрахований тільки на рішення цієї задачі. Після цього інформація може зникати з оперативної пам'яті. Цей вид пам'яті по тривалості зберігання інформації і своїм властивостям займає проміжне положення між короткочасною і довготривалою.

Довготривала - це пам'ять, здатна зберігати інформацію протягом практично необмеженого терміну. Інформація, що потрапила в сховищі довготривалої пам'яті, може відтворюватися людиною скільки завгодно раз без втрати. Більше того, багатократне і систематичне відтворення цієї інформації тільки зміцнює її сліди в довготривалій пам'яті. Остання припускає здатність людини в будь-який потрібний момент пригадати те, що колись було ним запам'ятало. При користуванні довготривалою пам'яттю для пригадування нерідко вимагається мислення і зусилля волі, тому її функціонування на практиці зазвичай пов'язане з двома цими процесами.

Генетичну пам'ять можна визначити як таку, в якій інформація зберігається в генотипі, передається і відтворюється у спадок. Основним біологічним механізмом запам'ятовування інформації в такій пам'яті є, мабуть, мутації і пов'язані з ними зміни генних структур. Генетична пам'ять у людини - єдина, на яку ми не можемо вплинути через навчання і виховання.

Зорова пам'ять пов'язана із збереженням і відтворенням зорових образів. Вона надзвичайно важлива для людей будь-яких професій, особливо для інженерів і художників. Хорошу зорову пам'ять нерідко мають люди з ейдетическим сприйняттям, здатні протягом досить тривалого часу "бачити" сприйняту картину у своїй уяві після того, як вона перестала впливати на органи чуття. У зв'язку з цим цей вид пам'яті припускає розвинену у людини здатність до уяви. На ній заснований зокрема процес запам'ятовування і відтворення матеріалу : те, що людина зорово може собі уявити, він, як правило, легше запам'ятовує і відтворює.