Смекни!
smekni.com

Дослідження пам'яті у підлітків (стр. 7 из 11)

У нашу роботу ми також включили висловлювання Б. Заззо відносно підліткового віку. Вона показала, що початок отроцтва майже усі відносять до 14 років, зв'язуючи його із статевим дозріванням. Проте уявлення про терміни його закінчення розходяться. Робітники і низькокваліфіковані службовці, що їх отроцтво закінчилося в 19 років, інженерно-технічні працівники відсовують цей термін до 20 років, підприємці і особи вільних професій - до 21 року. Таким чином, суб'єктивна середня тривалість отроцтва коливається залежно від соціального положення і тривалості освіти в цілому від 4 до 7 років.

У підлітковому віці, підкреслював Л.С. Виготский, має місце період руйнування і відмирання старих інтересів, і період дозрівання нової біологічної основи, на якій згодом розвиваються нові інтереси. Він писав: "Якщо на початку фаза розвитку інтересів стоїть під знаком романтичних прагнень, то кінець фази знаменується реалістичним і практичним вибором одного найбільш стійкого інтересу, переважно безпосередньо пов'язаного з основною життєвою лінією, що обирається підлітком. Л.С. Виготский перерахував декілька основних груп найбільш яскравих інтересів підлітків, яких він називав домінантами. Це "егоцентрична домінанта"(інтерес підлітка до власної особи); "домінанта дали" (установка підлітка на великі, великі масштаби, які для нього набагато суб'єктивніше прийнятні, ніж ближні, поточні, сьогоднішні); "домінанта зусилля" (тяга підлітка до опору, подолання, до вольової напруги, яка іноді проявляється в упертості, хуліганстві, боротьбі проти виховного авторитету, протесті і інших негативних проявах); "домінанта романтики" (прагнення підлітка до невідомого, ризикованого, до пригод, до героїзму).

Л.С. Виготский, як і Ж. Пиаже, особливу увагу звертав на розвиток мислення в підлітковому віці. Головне в розвитку мислення опанування підлітка процесом утворення понять, який веде до вищої форми інтелектуальної діяльності, нових способів поведінки.

Згідно Л.С. Виготскому, істотні зміни відбуваються в цьому віці і в розвитку уяви. Під впливом абстрактного мислення уява "йде в сферу фантазії". Говорячи про фантазію підлітка, Л.С. Виготский відмічав, що "вона звертається у нього в інтимну сферу, яка ховається зазвичай від людей, яка стає виключно суб'єктивною формою мислення, мислення виключно для себе". Підліток ховає свої фантазії "як потаємну таємницю і більш охоче признається у своїй провині, чим виявляє свої фантазії".

Наступну концепцію, яку ми розглянемо, розробив Д.Б. Ельконин. У ній підлітковий вік, як всякий новий період, пов'язаний з новоутвореннями, які виникають з провідної діяльності попереднього періоду. Учбова діяльність виробляє "поворот" від спрямованості на світ до спрямованості на самого себе. До кінця молодшого шкільного віку у дитини виникають нові можливості, але він ще не знає, що він є. Вирішення питання "Що я таке"? може бути знайдено тільки шляхом зіткнення з дійсністю. Особливості розвитку підлітка в цьому віці проявляються в наступних симптомах:

-Знаву виникають трудності у відношенні з дорослими: негативізм, упертість, байдужість до оцінки успіхів, відхід з школи, оскільки головне для дитини відбувається тепер поза школою.

-Дитячі компанії(пошуки друга, пошуки того, хто може тебе зрозуміти).

-Дитина починає вести щоденник.

Порівнюючи себе з дорослим, підліток приходить до висновку, що між ним і дорослим ніякої різниці немає. Він починає вимагати від оточення, щоб його більше не вважали маленьким, він усвідомлює, що також має права. Центральне новоутворення цього віку - виникнення уявлення про себе як "не про дитину"; підліток починає почувати себе дорослим, прагне бути і вважатися дорослим, він відкидає свою приналежність до дітей, але у нього ще немає відчуттів справжньої, повноцінної дорослості, та зате є величезна потреба у визнанні його дорослості оточенням. Це дуже важлива частина підліткового віку і ми не могли не розглянути види дорослості. Ми узяли класифікацію Т. В. Драгунавой :

- - Наслідування зовнішніх ознак дорослості - куріння, гра в карти, вживання вина, особливий лексикон, прагнення до дорослої моди в одязі і зачісці, косметика, прикраси, прийоми кокетування, способи відпочинку, розваг, залицяння. Це найлегші способи досягнення дорослості і найнебезпечніші.

- - Рівняння підлітків хлопчиків на якості "справжнього чоловіка". Це - сила, сміливість, мужність, витривалість, воля, вірність в дружбу і тому подібне. Засобом самовиховання часто стають заняття спортом. Цікаво відмітити, що багато дівчат нині також хочуть мати якості, які віками вважалися чоловічими.

- - Соціальна зрілість. Вона виникає в умовах співпраці дитини і дорослого в різних видах діяльності, де підліток займає місце помічника дорослого. Зазвичай це спостерігається в сім'ях, що переживають труднощі, там фактично підліток займає положення дорослого. Тут турбота про близьких, благополуччя їх приймає характер життєвої цінності. Багато хлопчиків прагнуть опанувати різні дорослі уміння, а дівчатка - готувати, шити, в'язати. Початок підліткового віку - дуже сприятливий час для цього. Тому психологи підкреслюють, що необхідно включати підлітків на правах помічника у відповідні заняття дорослих.

- - Інтелектуальна дорослість. Вона виражається в прагненні підлітка щось знати і уміти по-справжньому. Це стимулює розвиток пізнавальної діяльності, зміст якої виходить за межі шкільної програми. Значний обсяг знань у підлітків - результат самостійної роботи. Вчення придбаває у таких школярів особистий сенс і перетворюється на самоосвіту.

Для підліткового віку характерне панування дитячого співтовариства над дорослим. Тут складається нова соціальна ситуація розвитку. Ідеальна форма - те, що дитина освоює в цьому віці, з чим він реально взаємодіє, - це область моральних норм, на основі яких будуються соціальні взаємини. Спілкування зі своїми однолітками - провідний тип діяльності в цьому віці. Саме тут освоюються норми соціальної поведінки, норми моралі, тут встановлюються стосунки рівності і пошани один до одного. Якщо підліток в школі не може знайти системи спілкування, що задовольняє його, він часто "йде" з школи, зрозуміло частіше психологічно, хоча не так вже рідко і буквально.

Л.И. Божович відмічала, що на початок перехідного віку в загальному психічному розвитку з'являються нові, ширші інтереси, особисті захоплення і прагнення зайняти самостійнішу, "дорослішу" позицію в житті. Проте в перехідному віці ще немає можливостей, щоб зайняти цю позицію. Л.И. Божович вважала, що розбіжність між виниклими потребами і обставинами життя, що обмежують можливість їх реалізації, характерно для кожної вікової кризи. Характеризуючи підлітковий вік, Л.И. Божович писала: "Протягом цього періоду ламаються і відстоюються усі колишні стосунки дитини до світу і до самого собі. і розвиваються процеси самосвідомості і самовизначення, що приводять, кінець кінцем, до тієї життєвої позиції, з якою школяр починає своє самостійне життя".

У перехідний період відбуваються перетворення в самих різних сферах психіки. Кардинальні зміни торкаються мотивації. У змісті мотивів на перший план виступають мотиви, які пов'язані зі світоглядом, що формується, з планами майбутнього життя.

Підлітковий період знаменує собою перехід до дорослості, і особливості його протікання накладають відбиток на усе наступне життя. У 19 столітті А.И. Герцен писав: "Повноліття законом визначається в 21 рік. Насправді, що втікає від арифметичних одноманітних визначень, можна зустріти старого років двадцяти і хлопцеві років п'ятдесяти. Є люди, абсолютно нездатні бути повнолітніми, так, як є люди нездатні бути юними. Для одного юність - епоха, для іншого - ціле життя. У юності є щось, що мусить проводити до труни, але не усе: юнацькі марення і романтичні затії дуже жалюгідні в старому і дуже смішні в старій. Зупинятися на юності тому погано, що на усьому зупинятися погано, - потрібно швидко мчати в житті".

У підлітковому віці відзначаються як біологічні, так і соціальні зміни, що обумовлюють психологічну перебудову.

Біологічним критерієм переходу від дитинства до отроцтва являється досягнення статевої зрілості, пов'язане з дозріванням репродуктивних функцій. В процесі статевого дозрівання можна виділити п'ять стадій, характерних як для хлопчиків, так і для дівчаток(Марцинковская Т. Д. і д.р., 2001; Фізіологія зростання і розвитку дітей і підлітків).

Перша стадія - дитинство(інфантилізм). На цій стадії репродуктивна система розвивається повільно і фактично непомітно. Регуляції розвитку здійснюються гормонами щитовидної залози і соматотропними гормонами гіпофіза. Статеві органи в цей час зазнають повільні зміни, вторинні ознаки підлоги не розвиваються. Перша стадія завершується у дівчаток в 8-10 років, а у хлопчиків в 10-13 років.

Друга стадія - власне початок пубертата - пов'язана із збільшенням активності гіпофіза. Зростає виділення секреції гипофізійних гормонів(соматотропіну і фолітропіну), які визначають прискорення зростання тканин і появу початкових ознак статевого дозрівання.

Стадія закінчується у дівчаток в 9-12 років, у хлопчиків в 12-14 років.

Третя стадія - етап активізації статевих залоз, які виділяють стероїдні гормони (андрогени і естроген), посилюється функціонування інших залоз внутрішньої секреції(щитовидної залози, надниркових залоз).