Смекни!
smekni.com

Дослідження пам'яті у підлітків (стр. 5 из 11)

У багатьох життєвих ситуаціях процеси короткочасної і довготривалої пам'яті працюють у взаємозв'язку і паралельно. Наприклад, коли людина ставить перед собою завдання запам'ятати що-небудь таке, що свідомо перевершує можливості його короткочасної пам'яті, він часто свідомо або несвідомо звертається до використання прийому смислової обробки і угрупування матеріалу, який полегшує запам'ятовування. Таке угрупування у свою чергу припускає використання довготривалої пам'яті, звернення до минулого досвіду, витягання з нього необхідних для узагальнення знань і понять, способів угрупування матеріалу, що запам'ятовується, відомості його до кількості смислових одиниць, що не перевищують об'єму короткочасної пам'яті.

Переведення інформації з короткочасної в довготривалу пам'ять нерідко викликає утруднення, оскільки для того, щоб це якнайкраще зробити, необхідно спочатку осмислити і певним чином структурувати матеріал, зв'язати його з тим, що людина добре знає. Саме із-за недостатності цієї роботи або із-за невміння її здійснювати швидко і ефективно пам'ять людей здається слабкій, хоча насправді вона може мати великі можливості.

Довготривала пам'ять зазвичай починає функціонувати не відразу після того. як людиною був сприйнятий і запам'ятав матеріал, а через деякий час, необхідне для того, щоб людина внутрішньо змогла перемкнутися з одного процесу на інший, із запам'ятовування на відтворення. Ці два процеси не можуть відбуватися паралельно, оскільки структура їх різна, а механізми несумісні, протилежно спрямовані. Акустичне кодування характерне для переведення інформації з короткочасної в довготривалу пам'ять, де вона вже зберігається, ймовірно, не у формі звуків, а у вигляді смислових кодів і структур, пов'язаних з мисленням. Зворотний процес припускає переведення думки в слово.

Якщо, наприклад, після деякої кількості прочитань або прослуховувань ми спробуємо через деякий час відтворити довгий ряд слів, то так само зазвичай здійснюємо помилки, як і тоді, коли не спрацьовує при запам'ятовуванні короткочасна пам'ять. Проте ці помилки бувають іншими. В більшості випадків замість забутих слів при спогаді ми використовуємо інші, близькі до них по звучанню або написанню, а по сенсу. Часто буває так, що людина, будучи не в змозі точно згадати забуте слово, в той же час добре пам'ятає його сенс, може передати його іншими словами і упевнено відкидає інші, не схожі на це слово поєднання звуків. Завдяки тому, що сенс згадуваного приходить на пам'ять першим, ми кінець кінцем можемо згадати бажане або принаймні замінити його тим, що досить близько до нього по сенсу. Ялини б цього не було, то ми б зазнавали величезні труднощі при пригадуванні і часто терпіли невдачу. На цій же особливості довготривалої пам'яті, ймовірно, заснований процес пізнавання колись баченого або чутого.

Вище ми вже згадували про види пам'яті. Виходячи з цього, ми відмітили дослідження, що характеризують індивідуальні особливості пам'яті у людей. Також виділили найбільш видатних дослідників тих, що займаються проблемами пам'яті.

Пам'ять у людей розрізняється по багатьох параметрах: швидкості, міцності, тривалості, точності і об'єму запам'ятовування. Усе це кількісні характеристики пам'яті. Але існують і якісні відмінності. Вони торкаються як домінування окремих видів пам'яті - зоровою, слуховою, емоційною, руховою і інших, так і їх функціонування. Відповідно до того, які сенсорні області домінують, виділяють наступні індивідуальні типи пам'яті : зорову, слухову, рухову, емоційну і різноманітні їх поєднання. Одна людина для того, щоб краще запам'ятати матеріал, обов'язково повинен його прочитати, оскільки при запам'ятовуванні і відтворенні йому найлегше спиратися на зорові образи. У іншого переважають слухове сприйняття і акустичні образи, йому краще один раз почути, чим кілька разів побачити. Третій найлегше запам'ятовує і відтворює рухи, і йому можна рекомендувати записувати матеріал або супроводжувати його запам'ятовування якими-небудь рухами.

"Чисті" види пам'яті в сенсі безумовного домінування одного з перерахованих украй рідкісні. Найчастіше на практиці ми стикаємося з різними поєднаннями зорової, слухової і рухової пам'яті. Типовими їх змішеннями є зорово-рухова, зорово-слухова і рухово-слухова пам'ять. Проте у більшості людей все ж домінуючою виступає зорова пам'ять.

Є унікальні випадки такої пам'яті, описані в літературі. Один з них нам представив А.Р.Лурія. Він детально вивчив і описав пам'ять людини по прізвищу Ш., який міг швидко, міцно і надовго запам'ятати зорову інформацію. Об'єм його пам'яті так і не вдалося експериментально встановити. "Йому - писав А.Р.Лурія, - було байдуже, чи пред'являлися йому осмислені слова, безглузді склади, числа або звуки, чи давалися вони в письмовій або усній формі; йому треба було лише, щоб один елемент пропонованого ряду був відокремлений від іншого паузою в 2-3 секунди". Цей час, ймовірно, і є те, яке цій людині вимагалося для здійснення вказаного переведення і необхідного відпочинку. У звичайних людей це час і що додаються для цього зусилля більше.

Як з'ясувалося надалі, механізм пам'яті Ш. був заснований на ейдетичному зорі, який у нього був особливий добре розвинено. Після одноразового зорового сприйняття матеріалу і його невеликої розумової обробки Ш. як би продовжував його "бачити" у відсутності самого цього матеріалу в полі зору. Він був здатний відновити в деталях відповідний зоровий образ опісля багато часу, навіть через декілька років.

Ейдетическая пам'ять, особливо сильно розвинена у Ш., не таке вже рідкісне явище. У дитинстві вона є у усіх людей, а у дорослих поступово зникає. Цей тип пам'яті вправляємо, буває непогано розвинений у художників і, мабуть, є одним із завдатків до розвитку відповідних здібностей. Сферою професійного застосування такої пам'яті можуть стати музика, ті види діяльності, в яких особливі вимоги пред'являються до зорово точного запам'ятовування і відтворення побаченого.

Найбільшого розвитку у людини зазвичай досягають ті види пам'яті, які найчастіше використовуються. Великий відбиток на цей процес накладає професійна діяльність. Наприклад, у учених відзначається дуже хороша смислова і логічна пам'ять, але порівняно слабка механічна пам'ять. У акторів і лікарів добре розвинена пам'ять на обличчя.

Процеси пам'яті тісним чином пов'язані з особливостями особи людини, його емоційним настроєм, інтересами і потребами. Вони визначають те, що і як людина запам'ятовує, зберігає і пригадує.

Істотну роль в пам'яті окрім емоційного характеру враження може грати загальний стан особи у момент отримання цього враження, а також її фізичний стан в цілому. Те, що пам'ять найтіснішим чином пов'язана з фізичним станом, доводять випадки хворобливого порушення пам'яті. Практично в усіх таких випадках відбуваються характерні розлади пам'яті, які у своїх особливостях відбивають розлади особи хворого. Відомий дослідник розладів пам'яті Т. Рибо писав із цього приводу, що наше більш менш постійне уявлення про себе в кожен цей момент часу підтримується пам'яттю, живиться нею, і варто пам'яті прийти в стан розладу, як негайно ж міняється уявлення людини про саме собі.

Засновник психоаналізу З. Фрейд приділив велику увагу аналізу механізмів забувають, які трапляються в повсякденному житті. Він писав про те, що один з таких дуже поширених механізмів полягає в "порушенні ходу думки силою внутрішнього протесту, що виходить з чогось витисненого". Він стверджував, що у багатьох випадках забувають в його основі лежить мотив небажання пам'ятати.

Прикладами того, що мотивованого забуває, по З. Фрейду, являються випадки, коли людина мимоволі втрачає, закладає куди-небудь речі, пов'язані з тим, що він хоче забути, і забуває про ці речі, щоб вони не нагадували йому про психологічно неприємні обставини.

Схильність до того, що забуває неприємного дійсно широко поширена в житті. Особливо часто таке мотивоване забувають неприємних намірів і обіцянок проявляється в тих випадках, коли вони пов'язані із спогадами, що породжують негативні емоційні переживання.

Багато цікавих фактів, що стосуються пам'яті людини, було встановлено в дослідженнях, автори яких керувалися генштальт теорією пам'яті. Один з них був відкритий Б.В.Зейгарник і дістав назву ефект Зейгарник. Він полягає в наступному. Якщо людям запропонувати серію завдань і одні з них дозволити довести до кінця, а інші перервати незавершеними, то виявляється, що згодом випробовувані майже в два рази частіше згадують незавершені завдання, чим завершені до моменту переривання. Пояснюється це явище так. При отриманні завдання у випробовуваного з'являється потреба виконати його, яка посилюється в процесі виконання завдання. Ця потреба повністю реалізує себе, коли завдання виконане, і залишається незадоволеним, якщо воно не доведене до кінця. Через зв'язки між мотивацією і пам'яттю перша впливає на вибірковість пам'яті, зберігаючи в ній сліди незавершених завдань.

Провівши відповідні експерименти, Б.В.Зейгарник відмітила ще один цікавий факт: " Переважання незавершених завдань виражається не лише в числі утриманих завдань, але також в тій послідовності, в якій випробовуваний називає завдання при опитуванні. В першу чергу випробовувані перераховують незавершені завдання". З цього зауваження можна зробити наступний висновок: людина мимоволі утримує у своїй пам'яті і в першу чергу відтворює те, що відповідає його найбільш актуальним, але не цілком ще задоволеним потребам.