Смекни!
smekni.com

Дослідження пам'яті у підлітків (стр. 9 из 11)

- - учбовій декомпенсації - стан дитини, що характеризується виникненням утруднень у вивченні окремих предметів при збереженні загального інтересу до школи;

- - шкільній дезадаптації - на цій стадії разом із зростаючими труднощами в навчанні виникають порушення поведінка, виражена у вигляді конфліктів з педагогами і однокласниками, учбових прогулів;

- - соціальній дезадаптації - на цій стадії відзначається повна втрата інтересу до навчання, перебування в школі, відхід в асоціальні компанії, захоплення спиртними напоями, наркотиками;

- - криміналізація середовища вільного проведення часу. Ця стадія настає, наприклад, при відрахуванні з школи дітей п'ятнадцятирічного віку (що допускається законом "Про освіту"). По суті, відрахування з школи викидає дітей на вулицю, де вони не можуть легально працевлаштуватися. Озлобленість, що з'явилася, штовхає їх в групи, де вони отримують підтвердження своїм почуттям, несправедливе за їх оцінкою відношення до них бумерангом повертається до оточення.

4. соціально-економічні чинники включають соціальну нерівність, розшарування суспільства, зубожіння значної маси населення, непідкріпленність вченості і чесності людей рівнем їх достатку, безробіття, інфляцію, незахищеність більшої маси населення і, як наслідок, соціальну напруженість. Вказані соціальні явища деформують свідомість і моральність молоді і юнацтва, згубно впливаючи на вибір ними способів поведінки.

Розглянувши підлітковий вік, ми можемо підвести підсумки вищесказаному. Отже, підлітковий вік - це складне соціальне явище. Існує безліч різних точок зору, але усі вони в якомусь сенсі співпадають. Підлітковий вік характеризується фізіологічним, соціальним і психологічним дозріванням. Психологічна зрілість настає набагато пізніше, ніж соціальна і фізіологічна. Також важливою особливістю підліткового віку є визнання дорослості підлітка. У цей період розвивається мислення і уява. Знижується увага, сприйняття, відбуваються зміни в процесі пам'яті. Також міняється поведінка дитини. Це проявляється в неслухняності, протестах, конфліктах, демонстрації агресії і так далі. У підлітка повністю перебудовується організм від дитячого типу до дорослого.

1.3 Особливості пам'яті підлітків

Однією з головних характеристик підліткового віку є продовження навчання в різних загальноосвітніх установах. Навчання в школі або в училищі займає велике місце в житті підлітка. Позитивне тут - готовність підлітка до тих видів учбової діяльності, які роблять дорослішим в його власних очах. Така готовність може бути одним з мотивів вчення. Для підлітка стають привабливими самостійні форми занять. Підліткові це імпонує, і він легше освоює способи дії, коли учитель лише допомагає йому.

Звичайно, інтерес до учбового предмета багато в чому пов'язаний з якістю викладання. Велике значення мають подача матеріалу учителем, уміння захоплююче і дохідливо пояснити матеріал, що активізує інтерес, посилює мотивацію вчення. Поступово на основі пізнавальної потреби формуються стійкі пізнавальні інтереси, що ведуть до позитивного відношення до учбових предметів в цілому.

У цьому віці виникають нові мотиви навчання, пов'язані з усвідомленням життєвої перспективи, свого місця в майбутньому, професійних намірів, ідеалу.

Знання придбавають особливу значущість для розвитку особистості підлітка. Вони є тією цінністю, яка забезпечує підлітка розширення власної свідомості і значуще місце серед однолітків. Саме у підлітковому віці докладаються спеціальні зусилля для розширення життєвих, художніх і наукових знань. Підліток жадібно засвоює життєвий досвід значущих людей, що дає йому можливість орієнтуватися в буденному житті. В той же час уперше підліток починає сам шукати художні і наукові знання. Разом з однолітками він їздить в художні науково-просвітницькі музеї, ходить на лекції, в театри.

Ерудований підліток має авторитет у однолітків як носій особливого фетиша, що спонукає його примножувати свої знання. При цьому самі по собі знання доставляють підліткові істинну радість і розвивають його розумові здібності.

Знання, які отримує підліток в процесі учбової діяльності в школі, також можуть приносити йому задоволення. Проте тут є одна особливість: в школі підліток не вибирає сам знання, що осягаються. В результаті можна бачити, що деяке підлітки легко, без примусу, засвоюють будь-які шкільні знання; інші - лише обрані предмети. Якщо підліток не бачить життєвого знання певних знань, то у нього зникає інтерес, може виникнути негативне відношення до відповідних учбових предметів.

Стійкі учбові мотиви формуються на основі пізнавальної потреби і пізнавальних інтересів. Пізнавальні інтереси підлітків сильно розрізняються. У одних вони характеризуються невизначеністю, мінливістю і ситуативністю. У інших проявляються стосовно вузького круга учбових предметів, у третіх - до більшості з них. При цьому учнів можуть цікавити різні сторони предметів : фактологічний матеріал, суть явищ, використання в практиці.

Опанування учбового матеріалу вимагає від підлітків більш високого рівня учбово-пізнавальної діяльності, чим в молодших класах. Їм належить засвоїти наукові поняття, системи знаків. Нові вимоги до засвоєння знань сприяє поступовому розвитку теоретичного мислення, інтелектуалізація процесів сприйняття, розвивається здатність виділяти головне, істотне.

Засвоєння матеріалу молодшим підліткам може заважати установка тільки на механічне запам'ятовування. Об'єм учбового матеріалу великий і відтворити його, користуючись тільки старими прийомами запам'ятовування, за допомогою неодноразового повторення, складно. Найбільшу ефективність відтворення забезпечує аналіз змісту матеріалу, логіки його побудови, виділення істотного. Підлітки, що використовують мислення при запам'ятовування, мають переваги перед тими, хто запам'ятовує механічно. Розвинена мова, уміння виражати думку своїми словами, творча уява сприяють опануванню учбового матеріалу. Самі підлітки при цьому особливе значення надають розвитку власної мови - адже мова багато в чому визначає успіх в спілкуванні.

Сфера спілкування в отроцтві виходить за межі сім'ї і школи. У підлітка з'являється необхідність диференційованого відношення до співрозмовників. У зв'язку з цим прискорюється формування плануючої функції. Змінюється і зміст і усних висловлювань, усе більше місце в них займає опис, росте число слів, словосполучень і фраз оцінного характеру. Оповідання робляться більш, послідовними і чіткими в композиційному відношенні; зростає об'єм усних висловлювань, їх синтаксичний лад стає усе більш різноманітним і розгорнутим. Помітно розвивається експресивна функція, що виражається не лише описом, але і інтонацією.

Проте в отроцтві можна спостерігати деяку розірвану, уривчастість звучання усної мови, яка виникає із-за недостатнього розвитку у підлітка здатності прогнозування, : часто наступна думка втрачається або він утруднюється її виразити. Пропозиції в усній мові нерідко напливають один на одного, утворюючи не розчленоване ціле, в мові присутня маса обривків не сформульованих пропозицій. Темп мови підлітків, як правило, нерівномірно прискорений: пропускаються необхідні синтаксичні паузи; багато не синтаксичних пауз. Із-за загостреної рефлексії на співрозмовника підліток під час побудови мови занадто напружується емоційно. Як правило, підлітки мислять краще, ніж оформляють свою думку в пропозицію. Так, в творах багато хто може легко переставляти пропозиції, що свідчить про їх недостатню зв'язність.

На формування особи в цей період чинить істотний вплив процес статевого дозрівання. Передусім у молодих людей відзначається бурхливе фізичне зростання організму, яке виражається в збільшенні зростання і ваги, що супроводжується зміною пропорцій тіла. Відбувається остаточна сексуальна орієнтація підлітка. З'являються вторинні статеві ознаки.

У зв'язку з швидким розвитком виникають труднощі у функціонуванні серця, легенях, кровопостачанні головного мозку, для підлітків характерні перепади судинного і м'язового тонусу. При цьому дитина може тривалий час переносити фізичні навантаження, пов'язані з його захопленнями, і одночасно з цим, у відносно спокійний період часу, "падати від втоми". Подібне явище особливе часто проявляється відносно інтелектуальних навантажень. Швидкі переходи до жвавості і активності як би вказують кожного разу на запаси енергії молодших підлітків. Вони можуть нудьгувати на уроках, ліниво займається удома, але серед них навряд чи можна знайти таких, яким було б нудно було б взагалі, які були б байдужі до того, що затіває хто-небудь з їх однолітків або до того, що відбувається навкруги.

Розвиток пізнавальних процесів, і особливо, інтелекту, в підлітковому і юнацькому віці має дві сторони - кількісну і якісну.

Кількісні зміни проявляються в тому, що підліток вирішує інтелектуальні завдання значно легше, швидше і ефективніше, ніж дитина молодшого шкільного віку.

Якісні зміни передусім характеризують зрушення в структурі розумових процесів : важливе не те, які завдання вирішує людина, а яким чином він це робить. Тому найбільш суттєві зміни в структурі психічних пізнавальних процесів у осіб, що досягли підліткового віку, спостерігаються саме в інтелектуальній сфері.

Особливо помітні зміни відбуваються в розвитку мислення.

Мислення є вищим психічним пізнавальним процесом. Суть цього процесу полягає в породженні нового знання, на основі творчого віддзеркалення і перетворення людиною дійсності.

Мислення, як і будь-який психічний пізнавальний процес, має свої специфічні характеристики і ознаки.