Смекни!
smekni.com

Дослідження пам'яті у підлітків (стр. 4 из 11)

Слухова пам'ять - це хороше запам'ятовування і точне відтворення різноманітних звуків, наприклад музичних, мовних. Вона потрібна філологам, людям, що вивчають іноземні мови, акустикам, музикантам. Особливий різновид мовної пам'яті складає словесно-логічна, яка тісним чином пов'язана із словом, думкою і логікою. Цей вид пам'яті характеризується тим, що людина, що має її, швидко і точно може запам'ятати сенс подій, логіку міркувань або якого-небудь доказу, сенс він може передати власними словами, причому досить точно. Цей тип пам'яті мають вчені, досвідчені лектори, викладачі внз і учителя шкіл.

Рухова пам'ять є запам'ятовуванням і збереженням, а при необхідності і відтворення з достатньою точністю різноманітних складних рухів. Вона бере участь у формуванні рухових, зокрема трудових і спортивних, умінь і навичок. Вдосконалення ручних рухів людини безпосередньо пов'язане з цим видом пам'яті.

Емоційна пам'ять - це пам'ять на переживання. Вона бере участь в роботі усіх видів пам'яті, але особливо проявляється в людських відносинах. На емоційній пам'яті безпосередньо заснована міцність запам'ятовування матеріалу : те, що у людини викликає емоційні переживання, запам'ятовується ним без особливих зусиль і на триваліший термін.

Дотикова, нюхова, смакова і інші види пам'яті особливої ролі в життя людини не грають, і їх можливості в порівнянні із зоровою, слуховою, руховою і емоційною пам'яттю обмежені. Їх роль в основному зводиться до задоволення біологічних потреб або потреб, пов'язаних з безпекою і самозбереженням організму.

По характеру участі волі в процесах запам'ятовування і відтворення матеріалу пам'ять ділять на мимовільну і довільну. У першому випадку мають зважаючи на таке запам'ятовування і відтворення, яке відбувається автоматично і без особливих зусиль з боку людини, без постановки ним перед собою спеціального мнемічного завдання. У другому випадку таке завдання обов'язково присутнє, а сам процес запам'ятовування або відтворення вимагає вольових зусиль.

Мимовільне запам'ятовування не обов'язково є слабкішим, ніж довільне, у багатьох випадках життя воно перевершує його. Встановлено, наприклад, що краще мимоволі запам'ятовується матеріал, який є об'єктом уваги і свідомості, виступає метою, а не засобом здійснення діяльності. Мимоволі краще запам'ятовується також матеріал, з яким пов'язана цікава і складна розумова робота і який для людини має велике значення. Показано, що у тому випадку, коли матеріалом, що запам'ятовується, проводиться значна робота по його осмисленню, перетворенню, класифікації, встановленню в нім певних внутрішніх і зовнішніх зв'язків, мимоволі він може запам'ятовуватися краще, ніж довільно. Це особливо характерно для дітей дошкільного і молодшого віку.

Відмітивши усі види пам'яті, ми детальніше розглянемо деякі особливості і взаємозв'язки двох основних видів пам'яті, якими людина користується в повсякденному житті, : короткочасну і довготривалу.

Об'єм короткочасної пам'яті індивідуальний. Він характеризує природну пам'ять людини і виявляє тенденцію до збереження протягом усього життя. Їм в першу чергу визначається механічна пам'ять, її можливості. З особливостями короткочасної пам'яті, обумовленими обмеженістю її об'єму, пов'язана така властивість, як заміщення. Воно проявляється в тому, що при переповнюванні індивідуально обмеженого об'єму короткочасної пам'яті людини інформація, що знову поступає, частково витісняє ту, що зберігається там, і остання безповоротно зникає, забувається, не потрапляє в довготривале сховище. Це, зокрема, відбувається тоді, коли людині доводиться мати справу з такою інформацією, яку він не в змозі повністю запам'ятати і яка йому пред'являється безперервно і послідовно.

Короткочасна пам'ять грає велику роль в життя людини. Завдяки ній переробляється найбільший об'єм інформації, відразу відсівається непотрібна і залишається потенційно корисна. Внаслідок цього не відбувається інформаційного перевантаження довготривалої пам'яті зайвими відомостями, економиться час людини. Короткочасна пам'ять має велике значення для організації мислення; матеріалом останнього, як правило, стають факти, що знаходяться або в короткочасній, або в близькій до неї за своїми характеристиками оперативної пам'яті.

Цей вид пам'яті активно працює і в процесі спілкування людини з людиною. Встановлено, що у тому випадку, коли людей, що уперше зустрілися, просять розповісти про свої враження один про одного, описати ті індивідуальні особливості, які вони під час першої зустрічі помітили один у одного, в середньому ними називається зазвичай така кількість рис, яка відповідає об'єму короткочасної пам'яті, тобто 7_2.

Без хорошої короткочасної пам'яті неможливе нормальне функціонування довготривалої пам'яті. У останню може проникнути і надовго відкластися лише те, що колись було в короткочасній пам'яті. Інакше кажучи, короткочасна пам'ять виступає в ролі обов'язкового проміжного сховища і фільтру, який пропускає потрібну, вже відображену інформацію в довготривалу пам'ять.

Перехід інформації з короткочасної в довготривалу пам'ять пов'язаний з рядом особливостей. У короткочасну пам'ять потрапляють останні 5 або 6 одиниць інформації, такі, що поступили через органи чуття, вони-то і проникає в першу чергу в довготривалу пам'ять. Зробивши свідоме зусилля, повторюючи матеріал, можна утримувати його в короткочасній пам'яті і на триваліший термін, ніж декілька десятків секунд. Тим самим можна забезпечити переведення з короткочасної в довготривалу пам'ять такої кількості інформації, яка перевищує індивідуальний об'єм короткочасної пам'яті. Цей механізм лежить в основі запам'ятовування шляхом повторення. Зазвичай же без повторення в довготривалій пам'яті виявляється лише те, що знаходиться у сфері уваги людини.

Багато життєвих психологічних проблем, здавалося б, пов'язано з пам'яттю, насправді залежить не від пам'яті як такої, а від можливості забезпечити тривалу і стійку увагу людини до матеріалу, що запам'ятовується або пригадуваному. Якщо вдається звернути увагу людини на що-небудь, зосередити його увагу на цьому, то відповідний матеріал краще запам'ятовується і, отже, довше зберігається в пам'яті. Цей факт можна проілюструвати за допомогою наступного досвіду. Якщо запропонувати людині закрити очі і несподівано відповісти, наприклад, на питання про те, якого кольору, форми і які інші особливості має предмет, який він не раз бачив, повз яке неодноразово проходив, але який не викликав до себе підвищеної уваги, то людина насилу може відповісти на поставлене питання, не дивлячись на те, що бачив цей предмет безліч разів. Багато людей помиляються, коли їх просять сказати, якою цифрою, римською або арабською, зображена на циферблаті їх механічного ручного годинника цифра 6. нерідко виявляється, що її на годиннику немає взагалі, а людина, десятки і навіть сотні разів що дивився на свій годинник, не звертала уваги на цей факт і, отже, не запам'ятав його. Процедура вступу інформації в короткочасну пам'ять і є акт звернення на неї уваги.

Одним з можливих механізмів короткочасного запам'ятовування є тимчасове кодування, тобто віддзеркалення матеріалу, що запам'ятовується, у вигляді певних, послідовно розташованих символів в слуховій або зоровій системі людини. Наприклад, коли ми запам'ятовуємо щось таке, що можна позначити словом, то ми цим словом, як правило, користуємося, подумки вимовляючи його про себе кілька разів, причому робимо це або усвідомлено, продумано, або неусвідомлено, механічно. Якщо вимагається зорово запам'ятати яку-небудь картину, то, уважно подивившись на неї, ми зазвичай закриваємо очі або відволікаємо увагу від розглядування для того, щоб зосередити його на запам'ятовуванні. При цьому ми обов'язково прагнемо подумки відтворити побачене, представити його зорово або висловити його сенс. Часто для того, щоб щось дійсно запам'яталося, ми прагнемо за асоціацією з ним викликати у себе певну реакцію. Породження такої реакції слід розглядати як особливий психофізіологічний механізм, сприяючий активізації і інтеграції процесів, що служать засобом запам'ятовування і відтворення.

У випадках хворобливих порушень довготривала і короткочасна пам'ять можуть існувати і функціонувати як відносно незалежні. Приміром, при такому хворобливому порушенні пам'яті, яке іменується ретроградною амнезією, страждає в основному пам'ять на події, що нещодавно сталися, але зазвичай зберігаються спогади про ті події, які мали місце у далекому минулому. [4; 224-226] Яскравим прикладом амнезії є корсаковский синдром як показник розладу короткочасної пам'яті. Спостерігаючи хворих поліневритом, у яких відзначається цей синдром, С. С. Корсаків констатував наявність у них ясного, усвідомленого сприйняття, але лише враження зникає - воно тут же забувається. Тільки пообідали, прибрали посуд - і хворий стверджує, що не обідав; лікаря, який вже багато разів за день входив в палату, хворий бачить як би перший раз. При цьому пам'ять на події, передуючі початку захворювання, повністю зберігається. При іншому виді захворювання, також пов'язаному з порушенням пам'яті, - антероградній амнезії - підлягаючою зберіганню залишається і короткочасна, і довготривала пам'ять. Проте при цьому страждає здатність введення нової інформації в довготривалу пам'ять.

В той же час обидва види пам'яті взаємозв'язані і працюють як єдина система. Одна з концепцій, що описує їх спільну, взаємозв'язану діяльність, розроблена американськими ученими Р. Аткінсоном і Р. Шифрином. Відповідно до теорії названих авторів довготривала пам'ять представляється практично не обмеженою за об'ємом, але має обмежені можливості довільного пригадування інформації, що зберігається в ній. Крім того, для того, щоб інформація з короткочасного сховища потрапила в довготривале, необхідно, щоб з нею була проведена певна робота ще в той час, коли вона знаходиться в короткочасній пам'яті. Це робота по її редагуванню, тобто перекладу мовою, зрозумілою і доступною мозку людини.