Смекни!
smekni.com

Напрямки покращення агентського обслуговування клієнтури на прикладі агентства по комплексному (стр. 1 из 18)

ЗМІСТ

1 АГЕНТУВАННЯ СУДЕН – ОДИН З ОСНОВНИХ ВИДІВ ПОСЛУГ ПІДПРИЄМСТВ ВОДНОГО ТРАНСПОРТУ

1.1 Основні види послуг, що надаються підприємствами водного транспорту

1.2 Агентування суден для судноплавних компаній

1.3 Актуальність та особливості агентування суден в Україні

2 АНАЛІЗ ДІЯЛЬНОСТІ АГЕНТСТВА «ДУНАЙ ДНІПРОТРАНС» АСК «УКРРІЧФЛОТ»

2.1 Опис та характеристика діяльності підприємства

2.2 Господарська діяльність агентства «Дунай-Дніпротранс»

2.3 Аналіз фінансового стану агентства «Дунай-Дніпротранс»

2.4 SWOT-аналіз агентства «Дунай-Дніпротранс»

3 НАПРЯМКИ ПОКРАЩЕННЯ АГЕНТСЬКОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ КЛІЄНТУРИ АГЕНТСТВОМ «ДУНАЙ ДНІПРОТРАНС» АСК «УКРРІЧФЛОТ»

3.1 Поточний стан рівня агентського обслуговування клієнтури та вплив на ефективність діяльності агентства «Дунай-Дніпротранс»

3.2 Визначення напрямків покращення агентського обслуговування клієнтури

ВИСНОВКИ І ПРОПОЗИЦІЇ

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

ДОДАТКИ


ВСТУП

Актуальність теми. Ефективність роботи водного транспорту України багато в чому залежить від рівня обслуговування транспортного процесу. Найважливішими об'єктами транспортного комплексу України є судноплавні компанії. Конкурентоспроможність будь-якої судноплавної компанії забезпечується багатьма складовими її діяльності. Однією із складових є агентське і комплексне обслуговування флоту.

Агентські компанії України є важливим системостворюючим чинником транспортно-логістичних ланцюгів економіки України. Від злагоджених дій всіх учасників і ланок транспортного процесу залежать як виробничі результати судноплавної компанії, так і успіх кожного підприємства окремо.

Захід морського або річного судна в порт в звичайних експлуатаційних умовах пов'язаний з необхідністю виконання певних операцій, що є метою заходу (вантаження-вивантаження вантажів, бункерування). Поряд з цим при заході судна в порт виникає потреба в деяких допоміжних операціях, послугах, а також у виконанні всіляких формальностей, виробництві розрахунків і платежів. Деякі з цих операцій вимагають відомої завчасної підготовки ще до приходу судна. Інші, навпаки, завершуються вже після відходу судна з порту. Виконувати всі пов'язані із заходом судна в порт операції без відповідної допомоги було б капітанові судна украй важко, особливо в мало знайомих портах. Для забезпечення морському судну при заході в порти найкращого виконання вищезгаданих операцій і формальностей судновласники користуються послугами агентів в портах.

Агентування суден в його широкому розумінні здійснює як сприяння адміністрації судна у виконанні всіх обов'язків в порту, так і захист інтересів судновласника за його дорученням і від його імені, що є значущими послугами, що надаються в процесі торгівельного мореплавання.

В умовах ринкової економіки існує безліч судноплавних компаній, які конкурують між собою і борються за максимальні прибутки в умовах жорсткої конкуренції. У зв'язку з цим напрям підвищення комплексного обслуговування судів є одним з важливих умов нормального функціонування флоту.

Актуальність підвищення якості сервісного обслуговування суден пояснюється перш за все тим, що для продуктивної роботи компанії і своєчасного реагування на зовнішні і внутрішні чинники, що постійно змінюються, їй необхідна найбільш відповідна для неї структура агентування, здатна з часом видозмінюватися і удосконалюватися. Агентська діяльність в умовах жорсткої конкуренції повинна постійно удосконалюватися, чітко і гнучко реагувати на вимоги ринку, що швидко змінюються.

Проблема вдосконалення агентування і його правового регулювання є украй актуальною у всьому світі. Це пов'язано з різким збільшенням об'єму вантажів, що перевозяться, підвищенням вимог до морських і річкових суден, ускладненням методів проведення контролю стану і оснащеності судів, екологічній, санітарній, радіаційній безпеці, загрозою міжнародного тероризму, а також багатьма іншими чинниками. Незважаючи на ці зміни, фігура агента залишається важливою і украй необхідною в торгівельному мореплаванні. Ситуація, що склалася в міжнародному судноплавстві, вимагає не лише теоретичного осмислення змін, що відбуваються у сфері правового регулювання судноплавства і морського агентування зокрема, але і задоволення практичних потреб в аналізі законодавства, пов'язаного з агентуванням.

Поява нової економічної системи в країні привела до відповідних значних змін в організації управління транспортним процесом. Змінилася форма власності у більшості транспортних підприємств. На річковому і морському транспорті з'явилася безліч приватних судноплавних компаній, теж саме сталося і на ринку логістичних, експедиторських і агентських послуг. Одночасно відбувається зміна складу, кількості, якості і напрямів руху інформаційних потоків, використовуваних в системах перевезень і сферах обслуговування суден і вантажів.

Сформувалися нові інформаційні потоки, необхідні для моніторингу і досліджень ринку транспортних послуг.

В порту Ізмаїл діє більш 25 агентських компаній. Не дивлячись на таку велику кількість агентських компаній на території одного порту негативною особливістю в їх роботі можна рахувати не дуже високий рівень сервісу і якості послуг, що надаються.

Зниження якості послуг, що надаються, відбувається з кількох причин, головні з яких:

- робота згідно архаїчній системі агентування судів, що склалася роками, без внесення принципово нових змін в саму систему, які могли б підвищити ефективність роботи і якість послуг, що надавалися;

- слабкий розвиток в системах управління роботою агентських компаній, нових технологій, що базуються на інформатизації процесів управління перевезеннями вантажів, громіздкість організаційних структур і в той же час втрата важливої інформації при передачі її від однієї ланки до іншого, усередині своєї структури.

Економічні умови, що складаються в нашій країні вимагають від агентських компаній адекватних заходів по створенню і впровадженню ефективних систем управління. Без цього важко чекати посилення ролі агентування в наданні необхідних, конкурентноздатних послуг судновласникам.

Агенти повинні пропонувати принципалу такий рівень сервісу, який судновласник не зможе забезпечити самостійно без участі агента, а також довести принципалу, що пропонований ними сервіс останній не зможе отримати, акумулюючи лише свої внутрішні ресурси.

Висока кваліфікація персоналу із сталими діловими зв'язками з пограничними, митними властями і місцевою адміністрацією, індивідуальний підхід до кожного клієнта – ось те, що сьогодні дозволяє надавати послуги з ідеальним поєднанням якості і ціни.

Предметом даного дослідження є науково-методичне обґрунтування створення моделі мобільної фірми по агентуванню і комплексному обслуговуванню транспортних суден, яка відповідала б сучасним міжнародним стандартам.

Об'єкт дослідження – комплексне обслуговування суден Акціонерної судноплавної компанії «Укррічфлот», (далі АСК) а також суден сторонніх організацій агентством «Дунай-Днепротранс».

Мета і завдання мета дипломної роботи полягає у визначенні напрямків покращення сервісного обслуговування суден агентством «Дунай-Днепротранс» АСК «Укррічфлот» за рахунок формування інтегрованого і комплексного підходу до вдосконалення комплексного обслуговування суден на основі сучасної методології агентування, що враховує особливості функціонування судноплавних компаній.

При написанні роботи використовувалися праці авторів, присвячені аспектам проблеми актуальності і вдосконалення агентування і комплексного обслуговування суден: Кудюкина А.А., Брухліса Г.Е., Зубарова М.А., Бурмістрова М.М., Льовікова Г.А., Луговцева А.Ф., Маслова Г.А., Петровського В.В., Плужникова К.І., Донської Л.Н., Кокина А., Мальського В.В., Рашновського М.С., Ханіна М.С. і інших.

Дослідження цих учених і фахівців-практиків дозволили вирішити важливі завдання науково-методичного і практичного характеру, пов'язані з розвитком процесу агентування на водному транспорті і підвищення його ефективності на ринку транспортних послуг України.

1 АГЕНТУВАННЯ СУДЕН – ОДИН З ОСНОВНИХ ВИДІВ ПОСЛУГ ПІДПРИЄМСТВ ВОДНОГО ТРАНСПОРТУ

1.1 Основні види послуг, що надаються підприємствами водного транспорту

Водний транспорт – це найважливіша складова частина транспортної системи України. До основної діяльності водного транспорту відносяться перевезення пасажирів и вантажів, перевантажні роботи, а також пов’язані з ними допоміжні виробництва, роботи і послуги суднам, пасажирам і вантажовласникам. Основні види послуг, що надаються підприємствами водного транспорту: обробка вантажів, паллетізація, сертифікація, послуги із зберігання, митне очищення, послуги, які надаються контейнерними станціями і депо, експедиторські, тальманські та сюрвеєрські, брокерські, санітарно-епідеміологічні та екологічні послуги, а також послуги морських агентств в портах, страхування вантажів та інше.

Компанії, що надають логістичні послуги є важливою ланкою в транспортному процесі, в сучасному бізнесі. Їх діяльність пов’язана з [17,8]:

- управлінням матеріальними потоками і що включає в себе координацію роботи різних видів транспорту, портів, торговельних організацій і банків;

- інформаційні технології управління ланцюгами доставок вантажів;

- управління фінансовими ресурсами и потоками;

- дистриб’юторську діяльність;

- митне діло;

- міжнародні економічні відношення.

Транспортно-експедіторська послуга - робота, що безпосередньо пов'язана з організацією та забезпеченням перевезень експортного, імпортного, транзитного або іншого вантажу за договором транспортного експедірування. Фактично – єкпедіційні підприємства виконують функції організаційного модуля в системі міжнародних перевезень [18,22].