Смекни!
smekni.com

Основи індустрії гостинності (стр. 10 из 15)

Організовуючи свій бізнес, родинаКуків добре розуміла еластичність попиту на організацію поїздок, а також те, що чим нижче будуть витрати на поїздку, тим більше людей вони залучать. А чим більше людей починають користуватися якимсь конкретним видом транспорту, тим з більшою імовірністю витрати на цей транспорт будуть знижуватися. Наприклад, орендуючи цілі пароплави і потяги і бронюючи великі блоки номерів, компанія Соок's могла значно знизити витрати в перерахуванні на один номер або на одне транспортне місце, тому що операційні витрати на пароплав, потягабо літак з 100-процентним завантаженням тільки ненабагато перевищують аналогічні витрати при завантаженні цих транспортних засобів на 25%.

Cooks також стала піонером і в створенні конгломератних структур, зайнятих в індустрії поїздок, тобто в об'єднанні компаній, що займаються різними функціональними напрямками. І відбулося це задовго до того, як з'явився сам термін «конгломерат». Ще до початку 1875 р. компанія придбала ексклюзивне право перевозити пошту, а також особливих мандрівників і урядових чиновників між містами Ассьонт і Ассонан, розташованими на Нілу.

Після смерті Томаса Кука в 1893 р. власниками і керуючими його компанії стали його три сини. До цього часу бізнес розрісся і включав три основних напрямки: туризм, банківськасправа і перевезення вантажів морськими судами. Пізніше, у 1931 р., компанія Thomas Cook and Son злилася з компанією Wagon Lit Company, що займалася перевезенням пасажирів у спальних вигонах експрес-потягами в Європі. Однак Cook продовжувала робити все можливе, щоб поїздки, що вона організовувала, ставали усе більш і більш зручними. Так, агенти компанії з автомобілями часто зустрічали літаки з відпочиваючими, очікували людей, що приїхали, біля виходу з митниці, щоб відвести їх прямо до стійки реєстрації в замовленому для нихготеліабо в інше місце, куди вони тільки побажають. А призначення ціни за принципом «усе сплачено» у значній мірі полегшувало мандрівникам планування свого відпочинку і загальних витрат на нього.

Після закінчення Другої світової війни уряд Великобританії придбав основні права на компанію Thomas Cook and Son, однак у 1972 р. продав її за $858,5 мільйонів. В даний час її співвласниками є Thrust Houses Forte Automobile, найбільша компанія в індустрії гостинності Великобританії, і асоціація Automobile Association bf Britain. У компанії зараз мається 5 відносно незалежних основних підрозділів, більш 625 офісів, у ній зайнято близько 10 тисяч співробітників, що діють по усім світі. Вона вважаєтьсянайбільшої в галузі, хоча її інтереси тепер дуже диверсифіковані і не обмежуються тільки сферою туризму.

Як було вже показане, до XIX століття поїздки, зв'язані з відпочинком, могла дозволити собі тільки дуже незначна частина людей. Ситуація кардинально змінилася в часи промислової революції, коли мільйони жителів Америки і Європи отримали кошти, які вони могли витратити за своїм розсудом, у тому числі і на відпочинок. Важливо зазначити те, що залізниці і літаки зробили поїздки набагато більш зручними і дешевими, ніж колись. Відповідаючи на ріст попиту на поїздки, такі підприємці, як Thomas Cook and Son, а пізніше й інші агентства з організації поїздок, роблять усе можливе, щоб подорож стала ще більш зручним видом відпочинку.

Гренель Фостер Найстаршим агентством з організації поїздок вважається компанія Ask Mr. Foster (Запитаєте містера Фостера). Його історія почалася в 1888 р., колиУордГренельФостервідкрив у м. Сан-Августін, штат Флорида, заклад, який він називав «офіс з надання інформації, зв'язаноїз поїздками». Всім, у кого виникали які-небудь питання з приводу поїздок куди-небудь, радили йти в подарунковий магазинчик містера Гренеля, де вони могли довідатися усе, що їм було потрібно. Пізніше містерові Фостеру спала на думку оригінальна ідея використовувати фразу Ask Mr. Foster (Запитаєте містера Фостера) як назву свого агентства.

У 1890-і роки відділення його агентства Ask Mr. Foster відкрилися в інших містах штату Флорида, потім у Нью-Йорку й інших великих містах США. Як правило, вони розміщалися у великихбудинках, де розташовувалися великі готелі або магазини, тобто там, де було багато відвідувачів. Компанія надавала безкоштовно потрібну інформацію всімбажаючим і здійснювала для них резервування місць у готелях. У її брошурі була обіцянка «спланувати Вашу поїздку, замовити Вам квиток, забронювати Вам номер в готелі, місце на пароплаві, автомобілі, залізниці – словом, скрізь, де Ви забажаєте».

Незважаючи на великий успіх, у 1928 р. Фостер вирішив продати свій бізнес. З тих пір ця компанія безлічразів переходила з рук у руки, поки в 1979 р. не була придбана Carlson Companies, конгломератом, що діє в індустрії гостинності, штаб-квартира якої розташовується в Міннеаполісі, штат Міннесота. У 1988 р. у компанії Ask Mr. Foster було більш 750 відділень у сорока шести країнах. Загальнийобсяг продажів її послуг перевершує аналогічний показник агентства з організації поїздок American Express.


Лекція 1.5 Сучасний стан розвитку індустрії гостинності у різних країнах світу

1. Тенденції розвитку готельного бізнесу

Рекомендована література до вивчення теми [ 1,3,4,16 ]

1. Тенденції розвитку готельного бізнесу

Контроль за зайнятістю. Цей напрямоквідноситься до фахівців, що контролюють продаж готельних номерів, місць у літаках, здачу автомобілів на прокат і квитки на атракціони. В даний час власники цих активів займаються контролем над продажами і дистриб’юцією, однак усе більше контроль переходить у руки тих, хто володіє і керує глобальними системами резервування і/абоведе переговори в інтересах великих груп покупців. До факторів, що помітно впливають на результат цього процесу, відносяться телекомунікації, програмне забезпечення, урядові нормативні акти, обмежений капітал і мережідистриб’юції послуг у сфері поїздок.

Безпека.Найважливішими аспектами безпеки є випадки тероризму і зростаючий розрив між самими багатими та самими бідними,фінансові ресурси, що скорочуються, проблеми інфраструктурного характеру, питання здоров'я, стабільність урядів і особиста безпека.

Активи і капітал. Проблеми, зв'язаніз активом і капіталом, євідображенням раціонування приватного капіталу і фондів, розташовуваних владою.

Технології.Зростаюче використання експертних систем (базова форма штучного інтелекту) зробить виконання стандартних операційних процедур можливим в онлайновомрежимідвадцять чотири години на день, а також дозволить створювати системи керуваннядоходами, що допомагають приймати цінові рішення. Серед інших прикладів цього роду вкажемо появу «розумних» готельних номерів і комунікаційних портів, що дозволяють створювати віртуальні офіси для бізнес - мандрівників, а також вплив технології на структуру корпоративних офісів і окремих готелів.

Новий менеджмент. Набір факторів, зв'язаних з контролем над зайнятістю, безпекою, рухом капіталу і технологіями, зажадає зовсім інших управлінських кадрів, здатних адаптуватися до швидко здійснюваних змін, щовідбувають практично у всіх системах менеджменту.

Глобалізація. Ряд американських і канадських мережних структур створили і продовжують створювати нові готелі по усім світі. Крім того, міжнародні компанії займаються інвестуванням і в готельну індустрію Північної Америки.

Консолідація.У міру того як галузь стає усе більш зрілою, корпорації або поглинають одна одну, або зливаються одна з одною.

Диверсифікованість усередині сегментів готельної індустрії. Сегмент економічних готелів сьогодні підрозділяється на заклади нижчого, середнього і вищого класу. Аналогічний розподіл закладів має ринок більш тривалого проживання, утім, як і інші сегменти.

Швидкий рістчасткового володіння місцями відпочинку. Часткове володіння місцями відпочинку – швидкозростаючий сегмент індустрії гостинності, що, у міру того як покоління бэби-бума стає п'ятдесятилітнім і шістдесятирічним, продовжує розширюватися.

Збільшення числа оздоровчих курортів і пропонованих видів обслуговування.Комфорт і «шлях до нірвани» користуються усе великим попитом, оскільки гості намагаються усе більше відпочити від стресів повсякденного життя, що постійно прискорюється.

Азартні ігри. Число готелів, тісно зв'язаних з обслуговуванням азартних ігор, постійно збільшується.


Висновок

Отже, перші згадування про гостинність ідуть у глиб століть, у часи античних Греції і Рима, коли активізація торгівлі і зв'язаних з нею подорожей зробила зовсімнеобхідною організацію місць для нічлігу подорожан.

Римляни створили досить ефективну систему поштових станцій. Древні перси будували свого роду готельні комплекси, що сполучали функції загонів для верблюдів і приміщення для нічлігу людей, які називались караван-сараями.

У середні століттязі створенням професійної гільдії кулінарів гостинність починала приймати більш організовані форми. В Англії улюбленим засобом пересування по країні стає поштова карета.

Багато цінностей, установлені для індустрії гостинності в Середні століття, залишаються актуальними донині, наприклад, такі, як дружелюбне обслуговування, приємна атмосфера і добра їжа, хоча санітарні стандарти тих готелів, у порівнянні із сучасними, виглядають дивовижними, а умови проживання – убогими.

У шістнадцятому сторіччі в побут європейців увійшли два екзотичних напої – чай і кава. Кав'ярні стали не тільки улюбленими місцями спілкування людей, але і сприяли протверезінню всього континенту.

Ще в Середні століття в більшості пришляхових готелів по-різному приймали звичайних подорожан і шляхетних мандрівників. Це привело до створення спеціальних таверн для простого народу, називаних «ординарними», у яких подавалися прості блюда за фіксованими цінами.