Смекни!
smekni.com

Основи індустрії гостинності (стр. 9 из 15)

У 1996 р. під керівництвом нового президента і виконавчого директора компанії Howard Johnson СтефанаФіліпса підрозділ франчайзингових послуг в сфері гостинності (HFS) розробило план «Майбутнє настає сьогодні», основною метою якого було відновлення репутації бренду компанії в наступному сторіччі. Цей план дозволив підприємствам Howard Johnson за останні кілька років добре капіталізуватися за рахунок поліпшення якості обслуговування. Ключовою складовою цього відновлення є сміливий сучасний маркетинг. До традиційного для закладу кольору оформлення, з домінуванням жовтогарячого, був доданий новий, у якості фону, яскравий синій колір. Той же підхід до оформлення був рекомендований і усімфранчайзинговим структурам мережі.

Енергійний Філіпс, ветеран роботи в галузі, який сам протягом тривалого часу був франчайзин Howard Johnson, дуже сильно вірив у силу бренду компанії. Саме завдяки йому компанія в даний час настільки довго й успішно діє в центральних сегментах ринку.

Джон Уіллад Марріотт. Джон УіллардМарріотт, другий з восьми дітей у родині, народився і виховувався в штаті Юта. Як це часто буває у великихродинах, вже в юні роки він почав заробляти гроші, виконуючи самі різні види робіт. Так, до вісімнадцяти років він протягом двох років проробив у мормонській місії, після чого вступив у коледж Weber Junior, а пізніше – в університет штату. Щоб платити за своє навчання і допомагати своїй родині, він продовжував працювати, де тільки прийдеться, у тому числі продавав вовняну білизну лісорубам, завідував книгарнею і викладав англійську мову в середній школі.

У 1927 р. разом зі своєю дружиною ЕлісМарріотт почав продавати пиво A&W Root Beer у кіоску, який він сам побудував у Вашингтоні, столиці країни. Однак цей бізнес йшов не дуже спритно, особливо колинаставалихолоди, тому Марріотт вирішив додати в асортимент кіоску гарячі страви і перейменував свій кіоск у Hot Shoppe (Гарячі страви на продаж). Ідея спрацювала, і до тридцяти років Марріотт став мільйонером.

Незважаючи на проблеми зі здоров'ям, Марріоттзалишався дуже енергійною людиною, що активно розширював свій бізнес. Саме він став першим, хто запропонував годувати пасажирів під час перельоту. На практиці ця ідея була реалізована їм у 1937 р. разом з вашингтонською компанією Hoover Airfield. А всього через два роки після цього він вийшов на ринок продуктів харчування, запропонувавши свої послуги в даній області урядовим закладам, шкільним кафетеріям і лікарням. У 1957 р. Марріотт відкрив перший з надалі численних готелів Marriott. Завдяки успіхові й усе більш позитивному іміджеві компанії Марріотт у 1967 р. змінив її назву на Marriott Corporation. Білл-молодший, син Марриотта, офіційно став головним виконавчим директором Marriott Corporation у 1972 р. Під керуванням нового директора обсяг продажів компанії різко виріс і в середині 1980-х перевищив $3 млрд. Розширювалася сфера діяльності компанії. Тепер вона займалася також курортами, круїзними кораблями, ресторанами швидкого харчування і місцями для проживання людей похилого віку.

Після смерті УіллардаМарріотта в 1985 р. Marriott Corporation продовжує займати вагоме місце в індустрії гостинності. Завдяки своїй вірі, наполегливості і прихильності до родиниУіллардМарріотт, що почав власний бізнес з кіоску з продажу пива, який він побудував своїми руками, закінчив життя на чолі справи, вартість якоїскладає багато мільярдів доларів.

РейКрок. З погляду фінансового успіху, із усіх споживачів, що діяли в індустрії гостинності, РейКрок був самим щасливим. У 1982 р. він був призначений головою ради директорів компанії McDonald's, організації, що поставила собі за мету покрити усюземнукулю ресторанами, що торгують гамбургерами. Серед легенд, що ходили про Крока, одна говорить, що до п'ятдесяти двох років він і не уявляв про те, що в майбутньому його очікують такі слава і багатство.

Первісна ідея діяльності МсDоnаld's була розроблена двома братами – Ричардом і Морісом, що, утім, ніяк не збиралися розширювати свій бізнес. Братів Мак-Дональдс їх поточний прибуток цілком вулаштовував, як і володіння єдиним рестораном у м.Сан-Бернардіно, штат Каліфорнія. Однак один раз золоті арки цього закладу потрапилися на очі Кроку і вразили його уяву, як, утім, і його чистота та простота всіх операцій.

Серед талантів Крока відзначимо в першу чергу його організаційні навички, наполегливість і величезну віру в маркетинг. Крім того, він відрізнявся талантом підбирати собі помічників, які були тією ж мірою, як і він, спрямовані на справу і вносили свої фінансові, аналітичні і менеджерські здібності в успіх бізнесу. Однак саме Крок постійно залишався свого роду «свічею запалювання» і основною рушійною силою усієї справи, і так продовжувалося до самої його смерті, у 1984 р. У той час спадщина Крока коштувала багато мільярдів доларів.

Велика частина з власних $400 млн Крока відповідно до заповіту були передані його співробітникам, лікарням і музеєві Mardhall Field. Що особливо важливо, Крок розробив базові операційні посібники, включаючи концепції KISS і QSC&V (з перших букв англійських виражень, які означають відповідно «Роби все так просто, щоб було зрозуміло і тупиці» і «Якість, сервіс, чистота і цінність». Гасло Крока «Ніколи не будь без справи» також знайшло втілення в організації його бізнесу.

Такі підприємства бізнесу, як McDonald's, не можуть бути створені без належного почуття самопожертви, і Рей Крок безсумнівно володів цим почуттям у повній мірі. Сьогодні типовий заклад McDonald's може принести $1 млн чистогоприбутку за рік, і це завдяки видатним маркетинговим здібностям Крока. Насправді McDonald's Corporation стала настільки впливовою у світі бізнесу, що журнал Enterpreneur (Підприємець) у 1997 р. назвав її структурою номер один у франчайзинговомубізнесі.

4. Томас Кук, Гренель Фростер, як перші фахівці з організації мандрівок. Люди, що добре розбираються в подорожах і тому можуть допомогти іншим відправитися в поїздку, існували протягом багатьох сотень років, однак саме Томас Кук став професійним агентом у цій сфері.

Токар по дереву за професією, Кук був дуже релігійною людиною й активно виступав за стримування від вживання спиртних напоїв. У 1841 р. він найняв потяг, щоб перевезти 540 чоловік на з'їзд своїх однодумців. Для цього він замовив поїздку з містечка Лейсестера до м.Лафборо, що розташовується на відстані 22 миль, і назад за ціною шилінг за кожного пасажира. Хоча в цьому випадку Кук не одержав від організації поїздки ніякогоприбутку, він добре зрозумів, наскільки потенційно прибутковим може бути організація поїздок інших людей. Із самого початку йому стало ясно, що бізнес з організації поїздок – це не тільки бізнес, але і можливість для освіти і розваги.

У 1845 р. Кук стає організатором екскурсій, яким приділяє весь свій час. Вважаючи, що 5% комісійних, котрі він одержував від залізничної компанії Midland Countries Railroad, не дозволять йому розгорнути більш-менш масштабний бізнес, він стає, якщо користуватися сучасними назвами, туроператором, а потім і роздрібним продавцем турів. Намагаючись домогтися того, щоб його тури були і зручними, і цікавими для його клієнтів, Кук видає «Довідник для мандрівника» про поїздки в 1845 р. з Лейсестера в Ліверпул. Незабаром він вводить купони, які можна використовувати для часткової оплати готельних послуг. У 1846 р. він відправив у поїздку в Шотландію 350 чоловік, що добиралися туди на пароплаві і по залізниці, користуючись під час подорожі керівництвом для туристів, першим документом такого роду, який був спеціально випущений для цієї поїздки. До 1851 р. число осіб, що скористалися послугами Кука, виросло до 165 тисяч. Саме в той рік Кук вирішив відвідати Лондон, де в Кришталевому палаці проводилася Всесвітня виставка.

Після цього Кук вирішив перенести свій основний офіс у Лондон, і тут він почав вигадувати різні неймовірні та цікаві подорожі. Так, через якийсь час він запропонував усімбажаючим відправитися в «великий тур по всій Європі», при цьому можна було вибрати один з декількох маршрутів, кожний з яких проходив через чотири європейські країни. Саме він у значній мірі популяризував відвідування Швейцарії як привабливого центра туризму, чому і сприяла організація їм у 1963 р. спеціального туру по цій країні. Незабаром після закінчення Громадянської війни в Америці син Кука Джон Кук- молодший приїхав із групою людей у США. Там мандрівники відвідали Нью-Йорк, Вашингтона (округ Колумбія) і кілька місць, де відбувалися великі бої, під час війни, яка нещодавно скінчилася.

У 1872 р. Кук організував першу подорож навколо світу, у якому взяли участь 10 чоловік. Щоб об'їхати земнукулю за наміченим маршрутом, групі треба було 222 дня. У наші дні цей же шлях можна зробити усього за тиждень.

Протягом усієї другої половини XIX століття The Cook's Tour організовувало і так називані групові експедиції, у яких групу супроводжував або сам Томас, або один з його синів. Однак через якийсь час засновник справи осліп, і бізнес практично перейшов у руки членів його родини, але на чолі компанії залишавсястарийКук. Саме він запропонував і організував поїздку в Йеллоустоунський парк, як тільки той відкрився для відвідувачів. У 1875 р. завершилися підготовчі роботи з організації турів компанії Кука в Норвегію, а потім у співробітництві з пароплавством Р and Про Steamship Line почалися поїздки в Індію. У 1890-і роки родинаКуківпершою організувала поїздки через усю Європу в Азію на потягах Транссибірської залізничної магістралі.

Успіх діяльності Соок's company у значній мірі пояснюється тим, що ця компанія зробила подорож набагато більш зручною і відносно простою справою. Крім того, як відзначалося, ентузіазм Томаса Кука у своєму бізнесі багато в чому був зв'язаний з тим, що він сприймав кожну подорож як розвага і пригода, що тепер стала доступнао не тільки представникам вищого класу, але і набагато більшому числу людей, яким стали по кишені ціни, установленіКуком. Можна взагалі говорити, що саме Куку середній клас зобов'язаний наданням можливостей для подорожей.