Смекни!
smekni.com

Шляхи удосконалення податкової політики підприємства (стр. 12 из 23)

Законом передбачається визначення валових витрат виробництва та обігу як суми будь-яких витрат платника у грошовій, матеріальній або нематеріальних формах, пов’язаних з придбанням (виготовленням) товарів (робіт, послуг) для забезпечення власної господарської діяльності, незалежно від періоду використання цих товарів (робіт, послуг) у господарській діяльності такого платника податку.

Сума валового доходу, скоригованого на суму доходів, що виключаються із складу валових доходів, зменшена на суму валових витрат, формує прибуток, який є об’єктом оподаткування.

Сума прибутку, одержана юридичними особами за межами митної території України, включається до загальної суми прибутку, що підлягає оподаткуванню в Україні і враховується при визначенні розміру податку.

З метою ж уникнення подвійного оподаткування суми податку з одержаного за межами території України, її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони, сплачені юридичними особами за кордоном, зараховуються під час сплати ними податку з прибутку в Україні. При цьому розмір зараховуваних сум не може перевищувати суми податку з прибутку, що належить до сплати в Україні, стосовно одержаного прибутку за кордоном.

Законом запроваджено нові норми амортизаційних відрахувань і новий порядок визначення амортизації, який зокрема передбачає віднесення на зменшення бази оподаткування витрат на придбання, виготовлення або поліпшення основних фондів шляхом нарахування амортизаційних відрахувань з моменту здійснення таких витрат, а не з моменту введення основних фондів в експлуатацію, як це було передбачено раніше діючим порядком.

Основні фонди розподілено на три групи. Норми амортизації встановлюються у відсотках до балансової вартості кожної з груп основних фондів на кінець звітного періоду в розрахунку на календарний рік.

Прийнятий порядок обчислення податку та обчислення амортизаційних відрахувань суттєво скоротить базу оподаткування порівняно з 1996 роком, в результаті наявне скорочення надходжень від податку на прибуток підприємств. При цьому фінансові результати підприємств аналогічно збільшаться. Податок на прибуток відноситься до обов’язкових платежів до бюджету і не включається у валові витрати. Згідно ст. 10 Закону прибуток платників податків обкладається по ставці 30%. Для числення суми податку на прибуток з суми валових прибутків (скоректований валовий прибуток) знімаються суми валових витрат, амортизаційних відрахувань і вартість торгових патентів. При незмінній ставці податку на прибуток – 30%, чинник – величина оподаткованого прибутку – займає головуюче положення. Залежність величини оподаткованого прибутку на величину результативного показника – податку на прибуток – можна розрахувати використовуючи спосіб ланцюгових підстановок.


Нб = Пб

Сб, (2.1)

де Нб – податкове зобов’язання базового періоду;

Пб – оподаткований прибуток базисного періоду;

Сб – ставка податку на прибуток базисного періоду.

Зміна суми податку за рахунок першого чинника розраховується за формулою:

Нп = Пб

Сп, (2.2)

де Нп – податкове зобов’язання звітного періоду;

Сп – ставка податку на прибуток звітного періоду.

Виконання плану платежів до бюджету як у вартісному вираженні, так і по термінах – головна турбота колективів підприємств. Стан розрахунків з бюджетом по податку на прибуток багато в чому залежить від фінансового стану підприємства. На рис. 2.8, 2.9 відповідно представлена динаміка суми балансового прибутку та податку на прибуток, відрахованих ТОВ "ТРІНІТІ" в бюджет.

Рис. 2.8. Динаміка балансового прибутку ТОВ "ТРІНІТІ".


Співвідношення між податком на прибуток та загальним обсягом податкових відрахувань ТОВ "ТРІНІТІ" за період 2002-2005 роки наведено на рис. 2.10.

Отже, загальна сума податку на прибуток до бюджету на ТОВ "ТРІНІТІ", за період з 2002 по 2005 рік склала 97,68 тис. грн., що складає 12% від загального обсягу податкових надходжень підприємства.

Порівняємо тепер темпи приросту величини податку на прибуток, взявши за базу суму податку на прибуток попереднього періоду. Дані, які характеризують динаміку зростання обсягів відрахувань податку на прибуток, наведено у таблиці 2.11.

Рис. 2.9. Динаміка суми податку на прибуток ТОВ "ТРІНІТІ", відрахованого в бюджет.

Слід зазначити збільшення на 11,58 тис. грн. та 11,88 тис. грн. відрахувань податку на прибуток до бюджету на ТОВ "ТРІНІТІ" у 2003 і 2005 роках відповідно, та зменшення суми податку на 4,41 тис. грн. у 2004 року.

Темпи зростання суми податку на прибуток значно перевищують темпи зростання загальної суми податкових відрахувань до бюджету ТОВ "ТРІНІТІ". Взагалі кажучи це є негативним моментом в організації облікової політики на підприємстві, перш за все в політиці організації податкових розрахунків. Збільшуючи суму податку на прибуток, підприємство тим самим збільшує податковий тягар, погіршує своє фінансове становище, відчуває нестачу оборотного капіталу.

Рис. 2.10. Структура податку на прибуток в загальній сумі податкових відрахувань ТОВ "ТРІНІТІ".

Таблиця 2.11 Темпи зростання суми податку на прибуток ТОВ "ТРІНІТІ"

Роки

Податок на прибуток, тис. грн.

Питома вага в загальному обсягу відрахувань, %

Відхилення, (+; –) Динаміка, %
2002

14,97

13
2003 26,55 18 + 11,58

177

2004 22,14 14 – 4,41 83
2005 34,02 17 + 11,88 154
Разом 97,68

62

Далі проаналізуємо, як здійснюються відрахування податку на додану вартість ТОВ "ТРІНІТІ". Суми податку, що підлягають виплатам до бюджету, відшкодуванню з бюджету, визначаються як різниця між загальною сумою податкових зобов’язань, що виникли в зв’язку з будь-яким продажем товарів (робіт, послуг) протягом звітного періоду, і сумою податкового кредиту звітного періоду:

Ндсб = НО – НК, (2.3)

де Ндсб – сума податку, що підлягає сплаті до бюджету чи відшкодуванню з бюджету;

НО – сума податкових зобов’язань;

НК – сума податкового кредиту.

На рис. 2.11 наведено динаміку податку на додану вартість (тис. грн.) за 2002-2005 роки.

Рис. 2.11. Динаміка податкового зобов`язання та податкового кредиту по ПДВ ТОВ "ТРІНІТІ" за 2002-2005 роки.

Отже, аналізуючи динаміку податкового зобов`язання та податкового кредиту по ПДВ ТОВ "ТРІНІТІ" за 2002-2005 роки слід відмітити, що сума податкового кредиту значно перевищує податкове зобов`язання по ПДВ. Це свідчить про позитивну податкову політику на підприємстві стосовно ПДВ, тобто підприємство намагається зменшувати суму податкового зобов`язання за рахунок реалізації товарів, звільнених від оподаткування ПДВ, та товарів іноземного походження, виготовлених з вітчизняної давальницької сировини.

Отже, загальна сума сплати податку на додану вартість на ТОВ "ТРІНІТІ" за період з 2002 по 2005 роки складає 97,68 тис. грн., що складає 28% від загального обсягу податкових надходжень підприємства. Аналіз обсягу податкових відрахувань податку на додану вартість в загальній сумі податкових платежів ТОВ "ТРІНІТІ" свідчить, що його питома вага складає 28%, що значно перевищує обсяг інших податків. Отже, податок на додану вартість є найбільшим податком в обліковій політиці підприємства. Порівняємо тепер темпи приросту величини податку на додану вартість, взявши за базу суму податку на прибуток попереднього періоду. Дані, які характеризують динаміку зростання обсягів відрахувань податку на додану вартість, наведені у таблиці 2.12.

Таблиця 2.12 Темпи зростання суми податку на додану вартість ТОВ "ТРІНІТІ", тис. грн.

Види податкових платежів 2002 рік 2003 рік Відхилення, (+, –) Динаміка, % 2004 рік Відхилення, (+, –) Динаміка, % 2005 рік Відхилення, (+, –) Динаміка, %
Податок на додану вартість, що підлягає виплаті до бюджету, тис. грн. 42,2 58,1 + 15,9 138 59,2 + 1,12 102 76 + 16,8 128
Податок на додану вартість, що підлягає відшкодуванню з бюджету, тис. грн. 32,2 40,4 + 8,2 125 44,5

+ 4,1

110 53,3 + 8,84 120
Податкове зобов’язання з ПДВ, тис. грн. 9,98 17,7

14,8

22,7

Темпи зростання податку на додаткову вартість свідчать про збільшення суми податкового зобов`язання на 15,9 тис. грн., 1,12 тис. грн. і 16,76 тис. грн. у 2003, 2004 і 2005 роках відповідно, та збільшення суми податкового кредиту на 8,18 тис. грн., 4,06 тис. грн. і 8,84 тис. грн. у 2003, 2004 і 2005 роках відповідно. Це свідчить про зростання як обсягів реалізації, так і обсягів надходження товарів підприємства.

Податок на додаткову вартість характеризується кількома суттєвими перевагами. Незважаючи на те, що він являє собою, по суті, різновид акцизу, це універсальний фінансовий інструмент. Так, ПДВ дає можливість регулювання фонду заробітної плати і ціни. Він створює можливість ліквідувати зайві ланки господарського управління. Крім того, він дозволяє відносно точно визначити реальну вартість кожного товару і на підставі цього встати в основу формування економічних пропорцій.