Смекни!
smekni.com

Шляхи удосконалення податкової політики підприємства (стр. 16 из 23)

- планування;

- формування бюджетів.

Менеджери ТОВ "ТРІНІТІ" розраховують порівняно простий для складання бюджет руху грошових коштів, який безпосередньо планує і фіксує реальні потоки коштів. Такий бюджет визначає "платоспроможність" підприємства як різницю надходжень і витрати коштів за певний період. Це є позитивним моментом з точки зору початку побудови бюджетної системи підприємства, але, на підставі проведеного дослідження, доцільно запропонувати шляхи покращення процесу розробки бюджетів.

Розробка бюджету повинна містити наступні етапи: постановка проблеми і збір вихідної інформації для розробки проекту бюджету, аналіз і узагальнення зібраної інформації, розрахунок науково-обґрунтованих показників економічної діяльності підприємства, формування проекту бюджету, оцінка проекту бюджету, затвердження бюджету.

При зборі вихідної інформації слід передбачати відповідальність структурних підрозділів ТОВ "ТРІНІТІ" по наданню інформації з метою взаємозв’язку показників.

За підсумками сформованого бюджету для збільшення наочності зіставлення планованих доходів і витрат у процесі формування бюджету необхідно будувати матрицю, яка дозволяє виявити залишок чи дефіцит коштів, проаналізувати витрати за статтями витрат, їх черговість, а також намітити заходи щодо зниження витрат з урахуванням їх важливості для поставленої підприємством цілі і розрахувати ефективність цих заходів.

Зведений бюджет повинен проходити узгодження зі службами ТОВ "ТРІНІТІ", які беруть участь у його формуванні, після чого він надається на затвердження вищому керівництву.

Наступною стадією планування фінансово-господарської діяльності ТОВ "ТРІНІТІ" повинен стати процес регулювання, тобто розробка детального плану реалізації бюджету, підготовка наказів і розпоряджень по його виконанню, а також внесення доповнень і змін у раніше прийняті накази і розпорядження. На підставі затвердженого керівництвом підприємства бюджету будуються щомісячні плани доходів і витрат, які затверджуються керівництвом підприємства і є обов’язковими для виконання всіма службами. Через ці плани здійснюється управління витратами підприємства, тобто забезпечується досягнення запланованого рівня економічних показників (обсяг продажів, чистий прибуток, рентабельність активів, норма прибутку на відновлення), без чого неможливий гнучкий розвиток підприємства.

Контролінг є продовженням планування і повинен супроводжувати процес реалізації планів. Контролінг в економічному змісті – це спостереження і управління. Але оскільки ефективне управління і спостереження неможливе без постановки цілей і планування заходів щодо їх реалізації, то контролінг містить комплекс задач з планування, регулювання і спостереження. Задачі контролінгу полягають у тому, щоб шляхом підготовки і надання необхідної управлінської інформації орієнтувати керівництво на прийняття рішень і необхідні дії.

Контролінг передбачає достатню, оперативну і надійну інформацію про виконання бюджету підприємства, як у частині доходів, так і витрат, проведення аналізу виявлених відхилень від запланованих показників.

Контролінг виконання бюджету ТОВ "ТРІНІТІ" забезпечить зіставлення планових показників з фактичними. Планові показники порівнюються з фактичними протягом усього фінансового року і після його завершення. Критерієм оцінки досягнутих значень показників є дані прийнятого бюджету. З метою виявлення відхилень фактичних показників від запланованих у бюджеті ТОВ "ТРІНІТІ" доцільно здійснювати оперативний і періодичний контролінг фінансово-господарської діяльності. Оперативний контролінг досягається за допомогою отримання необхідної інформації від підрозділів підприємства і спрямований на найшвидше виявлення змін економічних показників діяльності підприємства (обсяг реалізації, прибуток).

У щомісячному бюджеті слід уточнювати як дохідну так і видаткову частини, виходячи з інформації, що надійшла від підрозділів підприємства, і встановлювати баланс цих частин. Щомісячний бюджет затверджується за 1-2 дні до початку планованого місяця. Затвердження цього бюджету є підставою для здійснення платежів і зобов’язань для всіх служб підприємства. Щоденний контроль виконання плану доходів-витрат ведеться за даними фінансової служби, наведеними у інформаційному масиві, за допомогою якого до керівництва підприємства оперативно доводиться інформація про фактичний фінансовий стан на поточну дату.

Для ефективного управління ТОВ "ТРІНІТІ" доцільно використовувати щоквартальний прогноз виконання бюджету, щоб інформувати керівництво протягом фінансового року про вплив подій, не передбачених бюджетом, на ключові показники діяльності підприємства. При необхідності, керівництво прийматиме рішення про коригування річного бюджету підприємства за статтями відповідно до ситуації, що склалася.

Таким чином, бюджетний метод, заснований на контрольованому прогнозі, має ряд переваг і в умовах нестабільності та невизначеності інформації є одним з найбільш передових методів управління підприємством, що призведе до своєчасності сплати податків ТОВ "ТРІНІТІ".

3.2 Рекомендації щодо оптимізації організаційної структури податкового планування

Правильний вибір організаційної структури податкового планування, організація документообігу між її елементами створять передумови для ефективної роботи підрозділів податкового планування ТОВ "ТРІНІТІ". Необхідно укомплектувати ці служби кваліфікованими фахівцями, правильно розподілити між ними обов’язки, наділити їх необхідними правами, створити прийнятні умови для роботи.

Посадові інструкції фахівців, зайнятих у процесі податкового планування, повинні містити, крім обов’язкових для адміністративно-управлінського складу, спеціальні вимоги, запропоновані у зв’язку з комплексним характером податкових відносин, що регулюються як нормами податкового, митного, цивільного, адміністративного законодавства, так і виходячи з їх економічної сутності і стану суспільних відносин.

На підставі результатів проведеного дослідження доцільно запропонувати наступні посадові інструкції спеціалістів з податкового планування ТОВ "ТРІНІТІ".

1. Начальник відділу податкового планування (керівник податкової групи).

Здійснює керівництво роботою з податкового планування ТОВ "ТРІНІТІ", спрямованою на організацію раціональної господарської діяльності відповідно до вимог податкового законодавства і можливостей одержання необхідних ресурсів, виявлення і використання резервів оптимізації податкових платежів з метою досягнення найбільшої ефективності роботи підприємства. Очолює підготовку проектів поточних планів підрозділами підприємства, що беруть участь у процесі податкового планування, а також обґрунтувань і розрахунків до них. Бере участь у розробці стратегії підприємства з метою адаптації його господарської діяльності і системи управління до мінливих зовнішні і внутрішніх економічних умов, податкової політики держави.

Керує складанням середньострокових і довгострокових комплексних податкових планів підприємства, погоджує всі їх розділи. Забезпечує доведення планових завдань до економічних підрозділів підприємства. Організує розробку прогресивних планових техніко-економічних нормативів в області податкового планування.

Здійснює керівництво проведенням комплексного економіко-податкового аналізу усіх видів діяльності підприємства і розробкою заходів щодо оптимізації податкового портфеля підприємства. Організує контроль за виконанням підрозділами підприємства планових податкових завдань, а також статистичний облік показників податкового планування, підготовку періодичної звітності у встановлений термін, систематизацію статистичних матеріалів.

Підготовляє пропозиції щодо конкретних напрямків вивчення практики податкового планування у вітчизняних і закордонних організаціях з метою визначення перспектив розвитку підприємства, здійснює координацію проведення досліджень, спрямованих на підвищення ефективності заходів податкового планування. Дає необхідні рекомендації з питанням оподатковування з метою попередження прорахунків і помилок, що можуть спричинити штрафні й інші санкції, знизити прибуток і негативно вплинути на репутацію підприємства.

Стежить за змінами і доповненнями в нормативних правових документах. Разом з бухгалтерією здійснює методичне керівництво й організацію роботи з податкового обліку й аналізу результатів виробничо-господарської діяльності з метою оподатковування, розробку раціональної, з погляду податкових наслідків, облікової політики; здійснює контроль за дотриманням порядку оформлення первинних і бухгалтерських документів, розрахунків і платіжних зобов’язань; забезпечує законність, своєчасність і правильність оформлення документів, складання економічно обґрунтованих звітних калькуляцій собівартості виконуваних робіт (послуг).

Організує розробку уніфікованої планової документації, економічних стандартів, упровадження засобів механізованої й автоматизованої обробки планової й облікової інформації. Надає методичну допомогу працівникам підрозділів підприємства з питань оподатковування і податкового обліку, контролю, звітності й економічного аналізу. Керує працівниками відділу (групи).

Начальник відділу податкового планування (керівник податкової групи) повинний знати: податкове і митне законодавство; законодавство по бухгалтерському обліку; постанови, розпорядження, накази, інші керівні, методичні і нормативні матеріали вищестоящих, фінансових і контрольно-ревізійних органів з питань організації податкового і бухгалтерського обліку і складання податкової звітності, а також стосовно господарсько-фінансової діяльності підприємства; цивільне і фінансове право, законодавство про валютне регулювання і валютний контроль; структуру підприємства, стратегію і перспективи його розвитку; положення й інструкції з організації податкового планування на підприємстві, правила його ведення; порядок оформлення операцій і організацію документообігу з податкового планування; форми і порядок фінансових розрахунків; порядок складання фінансових і податкових планів, прогнозних балансів і бюджетів коштів, планів реалізації продукції (робіт, послуг), планів по прибутку; систему фінансових методів і важелів, що забезпечують управління фінансовими потоками; методи економічного аналізу господарсько-фінансової діяльності підприємства, виявлення внутрішньогосподарських резервів; умови оподатковування юридичних і фізичних осіб; сучасні засоби обчислювальної техніки і можливості їхнього застосування для виконання обліково-обчислювальних робіт і аналізу виробничо-господарської і фінансової діяльності підприємства; передовий вітчизняний і закордонний досвід удосконалювання організації податкового планування; організацію розробки перспективних і поточних податкових планів; порядок розробки бізнес-планів; систему економічних стандартів і показників підприємства; організацію статистичного обліку, планово-облікову документацію, терміни і порядок складання звітності; засоби обчислювальної техніки, комунікацій і зв’язку; основи трудового законодавства; правила і норми охорони праці; економіку, організацію виробництва, праці і управління; основи технології виробництва; ринкові методи господарювання; етику ділового спілкування.