Смекни!
smekni.com

Шляхи удосконалення податкової політики підприємства (стр. 14 из 23)

Для цього в структурі аналітичного відділу ТОВ "ТРІНІТІ" передбачена позиція податкового юриста, у функції якого входить розробка разом з податковим відділом схем оптимізації податкового портфеля, консультування фахівців підприємства з актуальних питань податкового, митного і цивільного законодавства, представлення інтересів підприємства в податкових і судових органах, аналіз господарських договорів підприємства на предмет відповідності положень, закріплених у них, діючому податковому законодавству, контроль за правильністю визначення оподатковуваної бази службою бухгалтерії і відділом податків, аудит, разом з аудитором аналітичного відділу, показників фінансово-господарської діяльності підприємства (рис. 2.13).

Податкове планування ТОВ "ТРІНІТІ" будується, у залежності від тимчасових параметрів, на трьохрівневій основі.

Перший рівень складає прогнозування розвитку підприємства в довгостроковій перспективі. У цих цілях на підприємстві розроблений п’ятирічний план розвитку. Фінансовий розділ плану включає і прогнозовані податкові платежі підприємства в залежності від розвитку можливих сценаріїв змін у зовнішньому середовищі підприємства.

Тактичне податкове планування знаходить своє відображення в процесі розробки річної програми і бюджету ТОВ "ТРІНІТІ". Планування податкових відрахувань у рамках розробки річної програми і бюджету відбувається двома способами. Відповідно до першого варіанту, сектор планування планово-бюджетного відділу підприємства планує собівартість продукції й обсяг майбутньої реалізації. Сектор планування заробітної плати прогнозує річний фонд оплати праці в залежності від планованого обсягу виробництва і прогнозованої кількості середньосписочного складу працівників підприємства.

Заплановані дані далі передаються у відділ податків, фахівці якого розраховують оподатковувані бази за кожним податком з урахуванням застосування пільг, і відповідно до мережного графіка сплати податків розподіляють податкові платежі за часом сплати. Часовий графік податкових виплат включається в бюджет підприємства фахівцями планово-бюджетного відділу, затверджується директором з економіки і фінансів і передається на виконання у фінансовий відділ.


Рис. 2.13. Організаційна структура податкового планування ТОВ "ТРІНІТІ"

На другому рівні планово-бюджетний відділ ТОВ "ТРІНІТІ" самостійно розраховує економічні показники, у тому числі і податкові. Відділ податків лише корегує заплановані податкові дані з урахуванням пільгового порядку оподатковування. Даний спосіб податкового планування застосовується, головним чином, при коригуванні річної програми і бюджету підприємства протягом року в силу зміни умов господарювання, які значно впливають на заплановані показники.

На третьому рівні відбувається оперативне планування податкових виплат і вирахування авансових платежів найближчого звітного періоду.

У двадцятих числах місяця звітного періоду планово-бюджетний відділ ТОВ "ТРІНІТІ" надає у відділ податків інформацію відносно прогнозу планованої реалізації в даному звітному періоді. Виходячи з цієї інформації відділ податків робить нарахування податків і складає графік їх сплати в бюджет, причому якщо сума податку велика і підприємство не зможе здійснити відразу одноразовий платіж цього податку (наприклад, ПДВ), то відділ податків розбиває загальну суму податку на кілька авансових платежів.

Порядок і графік сплати прибуткового і соціального податків розраховуються виходячи з терміну виплати заробітної плати на підприємстві, інформація про яку запитується відділом податків у фінансового відділу. Остаточний графік сплати податків передається відділом податків у сектор по роботі з банками фінансового відділу, що займається прогнозуванням грошових потоків на найближчий звітний період.

Перед безпосереднім виконанням обов’язку по сплаті податків відділ податків на підставі оборотного балансу бухгалтерського обліку з урахуванням податкових показників, відбитих у бухгалтерській звітності, остаточно обчислює податкові платежі до сплати і передає ці дані у фінансовий відділ для виконання. Крім того, в останню декаду звітного періоду здійснюється, у випадку наявності вільних засобів, сплата реструктуризованої податкової заборгованості за графіком, розробленим відділом податків разом з податковим органом.

Контроль за правильністю вирахування податкових платежів здійснюється планово-бюджетною службою ТОВ "ТРІНІТІ" в частині відповідності фактично сплачених податків запланованим показникам у бюджеті, фінансовим відділом щодо тотожності зарезервованих для сплати податків фінансовим ресурсам і представленим для виконання податковим відділом даних, службою внутрішнього аудита в частині кореспонденції даних податкового і бухгалтерського обліку. Загальний контроль за правильністю розрахунків і сплати податків здійснює директор з економіки і фінансів.

З метою оптимізації зв’язків із приводу управління податковими платежами менеджерами ТОВ "ТРІНІТІ" розроблена карта взаємин підрозділів підприємства з відділом планування, контролю й обліку відрахувань у бюджет і позабюджетні фонди всіх рівнів.

Відділ податків вправі запитувати й одержувати від структурних підрозділів матеріали, зведення і довідки, необхідні для планування, обліку і розрахунку податкових платежів. У свою чергу, відділ податків надає наступну документацію:

- у фінансовий відділ: дані про нарахування і сплату податків; про погашення податкової заборгованості в грошовій формі; про плановані платежі; розрахунки сплати фактичних платежів; дані про продукцію, зараховану в рахунок сплати податкової заборгованості, але не відвантажену;

- керівництву підприємства: звіт про виконання поточних завдань керівництва;

- у юридичний відділ: документи по організаціям, що мають прострочену заборгованість для оформлення примусового стягнення через арбітражний суд; документи, запитувані судовими органами відповідно до діючого законодавства.

При плануванні оптимізаційних заходів схеми застосування способів оптимізації податкового портфеля ТОВ "ТРІНІТІ" проводиться обов’язкове узгодження з юридичною службою підприємства. Крім того, бухгалтери відділу податків і співробітники головної бухгалтерії щомісяця роблять звірення даних по рахунках бухгалтерського обліку.

При плануванні податкових платежів на підприємстві застосовують широкий комплекс заходів щодо оптимізації податкового портфеля. Зокрема, використовуються:

- метод поділу відносин; метод відстрочки податкового платежу; метод прямого скорочення об’єкта оподатковування – методи розробляються відділом податків разом з юридичною службою під загальним керівництвом директора з економіки і фінансів;

- метод делегування податкової відповідальності підприємству-сателітові – у даному випадку укладають агентські угоди з аффілірованими особами, яким сплачуються за послуги комісійні;

- метод прийняття облікової політики з максимальним використанням наданих можливостей для зниження розміру податкових платежів;

- метод застосування законодавчо встановлених пільг і преференцій для різних галузей народного господарства і груп платників податків – застосовуються відділом податків разом з бухгалтерією, аналітичним відділом і службою внутрішнього аудиту.

У процесі податкового планування ТОВ "ТРІНІТІ" використовується допомога сторонніх консультантів, у якості яких виступають співробітники аудиторських фірм м. Києва. Основні питання консультування: правильність розрахунку податкових платежів; адекватність застосування податкових пільг при розрахунку податкових декларацій; думка аудиторів з питань оподаткування, які мають неоднозначне тлумачення. Фахівці відділу податків щорічно відвідують семінари і курси підвищення кваліфікації.


3. Основні напрямки удосконалення податкової політики ТОВ "ТРІНІТІ"

3.1 Розробка заходів щодо оптимізації податкової політики підприємства та аналіз їх доцільності

Своєчасна сплата податків до бюджету посідає важливе місце в системі податкового менеджменту ТОВ "ТРІНІТІ". Оптимізація оподатковування ТОВ "ТРІНІТІ" повинна включати: мінімізацію податкових виплат (у довгостроковому і короткостроковому періоді при будь-якому загальному товарообігу) і недопущення штрафних санкцій з боку фіскальних органів, що досягається правильністю нарахування і своєчасністю сплати податків.

На підставі проведеного дослідження запропонуємо деякі методи розробки податкової політики, які підвищать її ефективність у рамках діяльності ТОВ "ТРІНІТІ".

Доцільним для використання ТОВ "ТРІНІТІ" є перенесення бази оподаткування, яке передбачає наявність двох і більше підприємств, одне з яких має з певних податків менші ставки, ніж інші, або нульові ставки. Між цими підприємствами фінансово-господарські відносини організуються таким чином, щоб база оподаткування зменшилася у підприємства з більшими ставками оподаткування. Варіантами перенесення бази оподаткування є:

- реєстрація підприємства в спеціальних (вільних) економічних зонах;

- реєстрація підприємства за участю громадської організації інвалідів;

- реєстрація неприбуткової організації;

- реєстрація підприємства – платника єдиного податку;

- реєстрація підприємства в офшорній зоні.

Використання методу заміни відносин може вплинути на ефективність податкової політики ТОВ "ТРІНІТІ". Певна господарська операція (придбання майна, одержання доходу тощо) може бути виконана кількома шляхами. Чинне законодавство практично не обмежує господарюючого суб’єкта у виборі форми й окремих умов угоди, виборі контрагента тощо. Підприємство має право самостійно вибирати будь-який з можливих варіантів, беручи до уваги ефективність операції як із суто економічної точки зору, так і оподаткування. На цьому ґрунтується метод заміни відносин: операцію, що передбачає надмірне оподаткування, замінюють на операцію, яка дозволяє досягти тієї ж чи максимально близької мети й при цьому застосувати пільговий порядок оподаткування. Підкреслимо, що заміні підлягають саме правовідносини (весь комплекс прав і обов’язків), а не тільки формально деякі питання угоди (наприклад, лише її назва). Тобто, заміна не повинна містити ознак удаваності чи фіктивності.