Смекни!
smekni.com

Шляхи удосконалення податкової політики підприємства (стр. 20 из 23)

Виходячи з цільових параметрів, будується організаційна структура процесу податкового планування. Найбільш прийнятною для реалізації стратегічних цілей податкового планування, як показало дослідження, є проектна структура управління податковими потоками, оскільки вона дозволяє поєднати елементи лінійно-функціональної організаційної структури, у рамках якої відбувається на практиці процес бюджетування, і індивідуальний підхід при оптимізації податкового портфеля. Це, в свою чергу, вимагає застосування знань і навичок фахівців різного профілю, починаючи з працівників фінансової, бухгалтерської, економічної, юридичної служб і закінчуючи маркетологами й аудиторами.

Успішність податкового менеджменту залежить від наявності налагодженого, раціонально організованого документообігу, а також чіткого визначення посадових обов’язків фахівців, зайнятих у процесі розробки податкової політики підприємства. Останньому слід приділяти значну увагу, оскільки конкретизація трудового статусу працівників – неодмінна умова успіху організації діяльності підприємства.

Узагальнення наукових підходів до процесу розробки податкової політики підприємства дає підстави стверджувати, що процес розробки податкової політики підприємства складається з чотирьох взаємозалежних етапів: знання податків; дотримання податкових законів; представлення в податкових установах; податкова оптимізація.

Процесу розробки податкової політики підприємства властива наступна структура:

- аналіз господарської діяльності;

- визначення основних податкових проблем;

- розробка і планування податкових схем;

- підготовка і реалізація податкових схем;

- включення результатів у звітність і очікування реакції контрольних органів.

Податкова політика підприємства виконує оперативні функції, функції контролю і функції планування. Отже, податкову політику можна представити у вигляді трьохрівневової системи, яка включає оперативні, тактичний і стратегічний елементи, у залежності від яких трансформується об’єктивна сторона процесу податкового планування, видозмінюються заходи щодо планування податків. Проекція конструкції податкової політики у вигляді піраміди невипадкова, оскільки дозволяє найбільше точно відобразити наявні зв’язки і залежності, що простежуються на всіх етапах податкового планування підприємства.

В роботі диференційовано заходи щодо розробки податкової політики підприємства, детально розглянуто методи податкової оптимізації.

Дослідження показало, що процес розробки податкової політики підприємства складається з наступних етапів:

1) визначення загального періоду формування податкової стратегії;

2) дослідження факторів зовнішнього податкового середовища і податкової політики держави;

3) формування стратегічних цілей діяльності підприємства в області податкового планування;

4) конкретизація цільових показників податкової стратегії за періодами її реалізації;

5) розробка податкової політики за окремими аспектами діяльності з планування податкових відрахувань;

6) розробка системи організаційно-економічних і економіко-правових заходів щодо забезпечення реалізації податкової стратегії;

7) оцінка ефективності розробленої податкової стратегії.

Проведене дослідження динаміки сплати та структури податкових платежів дає підстави стверджувати, що ТОВ "ТРІНІТІ" фінансово стійке і рентабельне. Аналіз прямих податків ТОВ "ТРІНІТІ" показав збільшення на 0,25 тис. грн., 0,12 тис. грн. і 0,27 тис. грн. відрахувань податку на прибуток у 2004-2005 роках відповідно, що в динаміці складає 125%, 110% і 120%.

Більш того, темпи зростання суми податку на прибуток значно перевищують темпи зростання загальної суми податкових відрахувань ТОВ "ТРІНІТІ" до бюджету. Це є досить позитивним моментом в організації облікової політики підприємства та вказує на збільшення, як фонду оплати праці так і особистих доходів працівників підприємства.

Аналіз відрахувань у спеціальні фонди показав їх зростання за останні роки. Отже, відрахування в Пенсійний фонд збільшилися на 3,9 тис. грн. і 8,49 тис. грн. у 2004 і 2005 роках відповідно. Відрахування на соціальне страхування по лікарняним збільшилось на 0,72 тис. грн., на 1,07 тис. грн. і 1,12 тис. грн. у 2003-2005 роках відповідно. Збільшення відрахувань в Пенсійний фонд та фонд соціального страхування, свідчить, по-перше, про збільшення фонду оплати праці, по-друге, про те, що керівництво підприємства дбає про інтереси своїх працівників.

Аналіз структури відрахувань в спеціальні фонди в загальній сумі податкових платежів ТОВ "ТРІНІТІ" показав, що перше місце за вагомістю займають відрахування в пенсійний фонд, друге місце займає соціальне страхування на випадок безробіття, останнє місце належить відрахуванню на соціальне страхування від нещасних випадків та комунальному податку.

Динаміка акцизного збору ТОВ "ТРІНІТІ" засвідчила значне його збільшення, тобто підприємство збільшило реалізацію підакцизних товарів, асортимент тютюнових виробів та паливних матеріалів. Взагалі, акциз складає незначну частку в структурі непрямих податків ТОВ "ТРІНІТІ", що свідчить про досить значну частку в сумі непрямих податків ПДВ.

Зростання суми мита свідчить, що підприємство досить активно займається зовнішньоекономічною діяльністю (співпрацює з країнами СНД), але мито теж складає незначну частку в структурі непрямих податків ТОВ "ТРІНІТІ".

Аналіз динаміки податкового зобов`язання та податкового кредиту по ПДВ ТОВ "ТРІНІТІ" за 2002-2005 роки показав, що сума податкового кредиту значно перевищує податкове зобов`язання по ПДВ. Це свідчить про позитивну податкову політику підприємства стосовно ПДВ, тобто підприємство намагається зменшувати суму податкового зобов`язання за рахунок реалізації товарів, звільнених від оподаткування ПДВ, та товарів іноземного походження, виготовлених з вітчизняної давальницької сировини.

В роботі проаналізовано стан податкового менеджменту ТОВ "ТРІНІТІ", особливості організаційної структури податкового планування. Податкове планування ТОВ "ТРІНІТІ" будується, у залежності від тимчасових параметрів, на трьохрівневій основі.

Перший рівень складає прогнозування розвитку підприємства в довгостроковій перспективі. У цих цілях на підприємстві розроблений п’ятирічний план розвитку. Фінансовий розділ плану включає і прогнозовані податкові платежі підприємства в залежності від розвитку можливих сценаріїв змін у зовнішньому середовищі підприємства.

На другому рівні планово-бюджетний відділ ТОВ "ТРІНІТІ" самостійно розраховує економічні показники, у тому числі і податкові. Відділ податків лише корегує заплановані податкові дані з урахуванням пільгового порядку оподатковування. Даний спосіб податкового планування застосовується, головним чином, при коригуванні річної програми і бюджету підприємства протягом року в силу зміни умов господарювання, які значно впливають на заплановані показники.

На третьому рівні відбувається оперативне планування податкових виплат і вирахування авансових платежів найближчого звітного періоду.

У процесі податкового планування ТОВ "ТРІНІТІ" використовується допомога сторонніх консультантів, у якості яких виступають співробітники аудиторських фірм м. Києва. Основні питання консультування: правильність розрахунку податкових платежів; адекватність застосування податкових пільг при розрахунку податкових декларацій; думка аудиторів з питань оподаткування, які мають неоднозначне тлумачення. Фахівці відділу податків щорічно відвідують семінари і курси підвищення кваліфікації.

За результатами проведеного аналізу запропоновані шляхи удосконалення податкової політики ТОВ "ТРІНІТІ", а саме: заходи щодо оптимізації податкової політики підприємства та аналіз їх доцільності; рекомендації щодо оптимізації організаційної структури податкового планування.

Розподіл посадових обов’язків податкових фахівців ТОВ "ТРІНІТІ", так само як і кореспонденцію зв’язків між підрозділами підприємства з приводу податкового планування, доцільно здійснювати на основі матриці прийняття управлінських рішень, яку запропоновано в підрозділі 3.2 дипломної роботи.

Організація податкового планування ТОВ "ТРІНІТІ" вимагає наявності фінансових, матеріально-технічних, інтелектуальних ресурсів, обсяг і перелік яких стосовно окремих заходів податкового планування варто закріплювати в податковому плані підприємства.

Ефективність реалізації і контролю закріплених у податковому плані заходів і показників може бути підвищена шляхом використання електронно-обчислювальної техніки й автоматизованих комплексів.

Таким чином, розробка податкової політики ТОВ "ТРІНІТІ" являє собою комплексний, інтеграційний процес, організація якого повинна базуватися на системному підході, з використанням досягнень різних економічних, фінансових і юридичних дисциплін.


Список використаних джерел

1. Закон України Про систему оподаткування – К.: Паpламент. вид-во, 2002. – 57с.

2. Закон України Про бухгалтерський облік і звітність в Україні. – К.: Паpламент. вид-во, 2005. – 117с.

3. Закон України Про державну податкову службу в Україні / Веpхов. Рада Укpаїни; [Ред. Лазаpева О.О.]. – К.: Паpламент. вид-во, 2002. – 32с.

4. Закон Укpаїни Пpо податок на додану вартість / [Веpхов. Рада Укpаїни]. – К.: Паpламент. вид-во, 2003. – 34с.

5. Закон України Про внесення змін і доповнень до Закону України Про оподаткування прибутку підприємств від 22 травня 1997 р.

6. Указ Президента України від 3 липня 1998 року Про спрощену систему оподаткування обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва з додатковими змінами відповідно до Указу Президента від 28 червня 1999 p.