Смекни!
smekni.com

Шляхи удосконалення податкової політики підприємства (стр. 9 из 23)

Оптимізація заходів податкового менеджменту припускає якісно інший підхід до організації бізнесу. До звичайних критеріїв побудови бізнесу необхідно додати (і постійно враховувати) критерій мінімізації податків. Усю систему економічних, фінансових і правових відносин підприємства необхідно розглядати під кутом мінімізації податків і проводити комплекс відповідних заходів. Податкове планування оптимізаційних заходів являє собою розробку економічних дій, податкових схем і їх документальне оформлення, спрямовану на мінімізацію податків у рамках законної діяльності підприємства.

Математично модель оптимізації податкового планування може бути представлена як аналітична задача перебування мінімуму податкових платежів для застосовуваної фінансової схеми з деякими постійними і змінними показниками. Під постійними економічними показниками розуміються ті економічні показники, на які платник податків не може впливати, які від нього практично не залежать. Під змінними економічними показниками розуміються ті економічні показники, на які платник податків може впливати, які певним чином від нього залежать [79].

Таким чином, оптимізація податкового портфеля підприємства базується на законодавчо встановлених різних видах податкових режимів і пільг і залежить від причин системного характеру. У сучасній динамічній і складній економічній системі заздалегідь прорахувати всі податкові наслідки найрізноманітніших економічних дій підприємства принципово неможливо, тому завжди існують дії, більш вигідні підприємству-податкоплатнику.


2. Дослідження стану податкової політики ТОВ "ТРІНІТІ"

2.1 Організаційно-економічна характеристика підприємства

Товариство з обмеженою відповідальністю "ТРІНІТІ" (надалі – ТОВ "ТРІНІТІ") є юридичною особою, яке створено на засадах угоди між фізичними особами – громадянами України – шляхом об’єднання їх майна та підприємницької діяльності з метою отримання прибутку, та є самостійним суб’єктом підприємницької діяльності і діє у відповідності з законодавчими актами України, положеннями власного Статуту, Установчого договору на засадах повного госпрозрахунку, самоокупності та самофінансування, самостійно встановлює напрямки своєї діяльності, обсяг та структуру виробництва, здійснює планування, реалізує продукцію (товари, роботи, послуги). Підприємство зареєстровано Печерською районною державною адміністрацією м. Києва 15.07.96 №17513 та знаходиться за адресою: м. Київ-1, вул. Інститутська, 1.

ТОВ "ТРІНІТІ" створено з метою задоволення суспільних потреб у його продукції, роботах та послугах, одержання прибутку, реалізації на основі одержаного прибутку соціальних та економічних інтересів учасників та членів трудового колективу товариства.

Напрямами діяльності ТОВ "ТРІНІТІ" є:

- торговельна діяльність (у тому числі оптова, дрібнооптова, роздрібна, комісійна та консигнаційна торгівля);

- торгово-закупівельна та торгово-посередницька діяльність;

- створення мережі підприємств торгівлі громадського харчування побутового обслуговування;

- здійснення посередницьких, комерційних, дилерських та дистриб’юторських послуг виробничого та невиробничого характеру;

- надання послуг у галузях маркетингу, інжинірингу, управління, реклами, підготовки (стажування) кадрів;

- організація інформаційного обслуговування населення, у тому числі з використанням різноманітних інформаційних носіїв, включаючи аудіовізуальні засоби.

Розмір статутного фонду підприємства може змінюватися за згодою між учасниками у порядку, передбаченому чинним законодавством та Установчим договором.

Прибуток ТОВ "ТРІНІТІ" утворюється з надходжень від господарської діяльності після покриття матеріальних та прирівняних до них витрат і витрат на оплату праці з балансового прибутку товариства сплачуються проценти по кредитам банків та по облігаціям, а також вносяться передбачені законодавством України податки та інші платежі до бюджету. Чистий прибуток, одержаний після вказаних розрахунків, залишається у повному розпорядженні товариства, яке відповідно до установчих документів та рішень зборів учасників визначає напрямки його використання.

ТОВ "ТРІНІТІ" реалізує свою продукцію (товари, роботи, послуги) за цінами, встановленими ним самостійно, з урахуванням обмежень, встановлених чинним законодавством.

В умовах формування ринкових відносин в Україні, методика аналізу господарської діяльності спрямована в першу чергу на дослідження таких сторін діяльності, як конкурентноздатність, фінансова стійкість, платоспроможність.

Перехід до ринкових відносин для підприємств пов’язаний з можливістю господарської невизначеності та підвищеного ризику, тому виникає необхідність проведення поточного і оперативного контролю показників фінансового стану. Показники платоспроможності і фінансової стабільності ТОВ "ТРІНІТІ" наведено у таблиці 2.1.


Таблиця 2.1 Показники платоспроможності і фінансової стабільності ТОВ "ТРІНІТІ"

№ п/п Показники Нормативне значення 2004 рік 2005 рік Відхилення 2005 року до 2004 року
1. Коефіцієнт покриття > 1 1,5 1,55 + 0,05
2. Коефіцієнт швидкої ліквідності 0,6-0,8 0,3 0,4 + 0,3
3. Коефіцієнт абсолютної ліквідності

> 0

збільшення

0,4 0,5 + 0,1
4.

Чистий оборотний капітал (тис. грн.)

> 0 збільшення 10452,0 11254,8 + 802,8

Дані таблиці 2.1 свідчать, що показники діяльності підприємства ТОВ "ТРІНІТІ" дещо нижчі від нормативів, проте протягом досліджуваного періоду зберігаються позитивні тенденції в діяльності даного підприємства. Так, коефіцієнт покриття загалом має позитивну динаміку. Якщо в 2004 році він становив 1,5, то вже в 2005 даний показник збільшився до 1,55. Стосовно коефіцієнта швидкої ліквідності слід відмітити, що він також поступово зростає – в 2005 році збільшився на 0,3 порівняно з 2004 роком. Тенденція до збільшення спостерігається і щодо показника абсолютної ліквідності та чистого оборотного капіталу досліджуваного підприємства (таблиця 2.2).

Таблиця 2.2 Показники ліквідності ТОВ "ТРІНІТІ"

№ п/п Показники

Нормативне значення

2004 рік 2005 рік Відхилення 2005 року до 2004 року
1. Коефіцієнт автономії

> 0,5

0,6 0,4 – 0,2
2. Коефіцієнт фінансування < 1 зменшення 0,2 0,2
3. Коефіцієнт забезпечення власними оборотними активами > 0,5 0,4 0,7 + 0,3
4. Коефіцієнт маневреності > 0 збільшення 0,3 0,5 + 0,2

Дані таблиці 2.2 свідчать як про позитивну так і негативну динаміку розвитку даного підприємства. Коефіцієнт платоспроможності ТОВ "ТРІНІТІ" має тенденцію до зниження. Якщо в 2004 році цей показник становив 0,6, то в 2005 році він зменшився до 0,4, що не відповідає нормі і свідчить про зниження платоспроможності підприємства.

Що стосується коефіцієнту фінансування, то він залишився незмінним. Коефіцієнт забезпечення власними оборотними активами ТОВ "ТРІНІТІ" дещо збільшився у 2005 році, порівняно з 2004 роком (на 0,3). Позитивна динаміка спостерігається і щодо коефіцієнта маневреності. Він збільшився на 0,2.

Показники ділової активності ТОВ "ТРІНІТІ" наведено у таблиці 2.3. В 2005 році збільшилась питома вага основного капіталу фірми та спроможність самофінансування. Інші показники використання коштів погіршились, що свідчить про неефективне використання власних коштів підприємства. Здатність підприємства розрахуватись по своїм зобов’язанням характеризує ліквідність (платоспроможність).

Таблиця 2.3 Аналіз ділової активності ТОВ "ТРІНІТІ"

№ п/п

Показники

2004 рік 2005 рік Відхилення 2005 року до 2004 року
1.

Коефіцієнт оборотності активів

1,9 1,8 – 0,1
2.

Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості

9,6 8,4 – 1,2
3. Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості 0,2 0,6 + 0,4
4.

Строк погашення дебіторської заборгованості

5,6 4,2 – 1,4
5.

Строк погашення кредиторської заборгованості

1,3

0,6 – 0,7
6. Коефіцієнт оборотності матеріальних запасів 4,3 6,0 + 1,7
7. Коефіцієнт оборотності основних засобів (фондовіддача) 2,8 1,9 – 0,9
8. Коефіцієнт оборотності власного капіталу 2,2 2,6 + 0,4

Також необхідно відмітити, що в 2005 році спроможність покриття заборгованості поліпшилась, але все ще залишається незадовільною. Загальна ліквідність характеризується позитивно, вона протягом року не збільшилась.

Спроможність ТОВ "ТРІНІТІ" розраховуватись з боргами є негайно незадовільною і вона ще погіршилась. Також не на належному рівні знаходиться спроможність покривати кредиторську заборгованість за рахунок дебіторської, хоча цей показник поліпшився. Показники рентабельності підприємства наведено у таблиці 2.4.