Смекни!
smekni.com

Місцеві фінанси 2 (стр. 1 из 26)

НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК

З ДИСЦИПЛІНИ

«МІСЦЕВІ ФІНАНСИ»

Для студентів ІV курсу денної та заочної форми навчання

Павлоград

2008

Зміст

ВСТУП

Тема 1. Місцеві фінанси, їх сутність, склад і роль у розвитку економічної та соціальної інфраструктури.

1.1. Ідейні засади функціонування місцевих фінансів.

1.2. Формування теорії місцевих фінансів.

1.3. Сутність, функції та роль місцевих фінансів.

1.4. Роль місцевих фінансів у реформуванні вітчизняної економіки.

1.5. Принципи організації місцевих фінансів та склад місцевих фінансових інститутів.

1.6. Проблеми становлення і розвитку місцевих фінансів в Україні.

Тема 2. Місцеві бюджети – визначальна ланка місцевих фінансів.

2.1. Етапи розвитку місцевих бюджетів України.

2.2. Місцеві бюджети в бюджетній системі сучасної України.

2.3. Місце і роль місцевих бюджетів у бюджетній системі України.

2.4. Доходи місцевих бюджетів.

2.5. Місцеві податки і збори в доходах місцевих бюджетів.

2.6. Видатки місцевих бюджетів.

2.7. Інвестиційна складова місцевих бюджетів.

Тема 3. Фінансові ресурси місцевого самоврядування.

3.1. Фінансова незалежність органів місцевого самоврядування.

3.2. Склад фінансових ресурсів органів місцевого самоврядування.

3.3. Місцеві позики в Україні.

3.4.Позабюджетні і цільові фонди.

Тема 4. Планування та порядок видатків місцевих бюджетів.

4.1. Методи планування місцевих бюджетів.

4.2. Кошторисне планування видатків установ, які утримуються з місцевих бюджетів.

4.3. Діючий порядок розрахунку дотацій вирівнювання місцевим бюджетам з Державного бюджету України.

4.4. Програмно-цільовий метод бюджетного планування.

Тема 5. Міжбюджетні відносини та їх складові.

5.1. Міжбюджетні відносини.

5.2. Сутність фінансового вирівнювання.

5.3. Бюджетне регулювання, його цілі та методи.

5.4. Бюджетні трансферти та їх види.

ТЕМА 6. Управління фінансами та фінансовий контроль на місцевому.

6.1. Управління місцевими фінансами.

6.2. Основні завдання та функції фінансового управління.

6.3. Бюджетний процес на рівні місцевих бюджетів.

Тема 7. Фінансове забезпечення підприємств комунальної власності.

7.1. Послуги, які надаються на місцевому рівні.

7.2. Місцеве господарство та його роль у формуванні місцевих бюджетів.

7.3. Фінансова діяльність підприємств житлового господарства.

7.4. Фінансова діяльність комунальних підприємств.

ТЕМА 8. Основи організації місцевих органів влади в зарубіжних країнах.

8.1. Європейська хартія та основні принципи функціонування місцевих фінансів.

8.2. Бюджетний унітаризм та федералізм.

8.3. Доходи та видатки місцевих бюджетів зарубіжних країн.

Термінологічний словник.

Практичні завдання.

Література.

ВСТУП

Наприкінці XX ст. прискорився процес демократизації державного устрою та управління. У багатьох країнах невід'ємною складовою демократичного управління є місцеві органи самоврядування. В умовах трансформації економіки України однією з найважливіших складових частин її фінансової системи є місцеві фінанси. Функції регулювання економічних і соціальних процесів поступово переходять від центрального рівня державної влади до місцевого, тому посилюється роль місцевих фінансів та розширюється сфера їх застосування. Через місцеві фінанси держава активно здійснює соціальну політику та регулює процес вирівнювання економічного та соціального розвитку територій, які внаслідок історичних, географічних та інших умов є депресивними порівняно з іншими територіями країни.

Фінансова наука в Україні стрімко розвивається в різновекторних напрямах, одним із яких є проблеми місцевих фінансів.

«Місцеві фінанси» як навчальна дисципліна має теоретично-прикладний характер. У теоретичному плані вона розширює та поглиблює знання студентів про сутність і роль місцевих фінансів в економічному і соціальному розвитку адміністративно-територіальних установ, розглядає порядок формування та використання фондів фінансових ресурсів, що забезпечують функціонування органів місцевого самоврядування. У прикладному – дає майбутньому фахівцю можливість об'єктивно оцінювати економічні процеси, що відбуваються в регіонах; розуміти тенденції розвитку фінансових відносин і їх особливості у сфері місцевих фінансів та фінансів господарських одиниць комунальної форми власності.

Завдання курсу:

дати в необхідному обсязі теоретичний матеріал, який включатиме сучасні наукові

розробки як вітчизняних, так і зарубіжних вчених-економістів; дати правильне розуміння закономірностей у сфері фінансових відносин держави,

місцевих органів, господарства та населення; розкрити шляхи використання цих закономірностей у практиці фінансової роботи; визначити сукупність заходів, що забезпечують використання фінансів, як одного з

дійових важелів економічної політики місцевих органів самоврядування.

Тема 1. Місцеві фінанси, їх сутність, склад і роль у розвитку економічної та соціальної інфраструктури

План

1.1. Ідейні засади функціонування місцевих фінансів.

1.2. Формування теорії місцевих фінансів.

1.3. Сутність, функції та роль місцевих фінансів.

1.4. Роль місцевих фінансів у реформуванні вітчизняної економіки.

1.5. Принципи організації місцевих фінансів та склад місцевих фінансових інститутів.

1.6. Проблеми становлення і розвитку місцевих фінансів в Україні.

1.1. Ідейні засади функціонування місцевих фінансів

Передумовою існування місцевих фінансів є функціонування інституту місцевого самоврядування, яке існує в країнах, де держава визнає право місцевих органів влади на автономію та самостійність у вирішенні ними місцевих проблем. За таких умов здійснюється певне розмежування функцій і завдань, які покладаються на центральні органи влади і управління та на місцеве самоврядування.

Сучасне поняття «місцеві фінанси» грунтується на ідейно-теоретичних засадах, що формувалися протягом досить тривалого часу:

1 . «Руська Правда» Ярослава Мудрого (978-1054 рр.).Головним джерелом є місцеве звичаєве право, яке своїми початками сягало до родоплемінних часів.

2. Магдебурзьке право (виникло в XIII ст.) – регламентувало самоуправління міст, діяльність міської влади, суду, питання земельної власності в межах міст, торгівлі, ремесел, оподаткування та ін.

3. Статути Великого князівства Литовського (1529, 1566 та 1588 років) – представляли собою збірник місцевих законів, що вміщував норми державного, земельного, кримінального, процесуального та спадкового права.

4. Децентралізаційна теорі – відстоювала міцний централізований бюрократичний механізм влади. ЇЇ головне положення – обґрунтувати поділ адміністративних справ на такі, які є наслідком самоврядування і на справи державні, делеговані общинам.

5. Теорія вольності общин – обґрунтовувала такі твердження: община старша від держави, тобто історично виникла першою; общини не створені державою, а визнані нею; община є інституцією, рівною державі; держава існує для общин, а не общини для держави.

6. Державницька теорія місцевого самоврядування – а обґрунтовувала твердження стосовно того, що органи місцевого самоврядування - це органи державного управління, які є складовою частиною держави і ніяких самостійних справ не можуть мати, при цьому наділені певною правовою, організаційною та фінансовою самостійністю.

7. Теорія муніципального соціалізму – відвертала увагу громадськості від глобальних проблем розвитку країн та зосереджувала її на місцевому рівні, вважаючи, що саме там можна досягти соціального миру й гармонії шляхом поступових змін (націоналізації земель, розширення комунальної власності, соціалізації виробництва).

Становлення місцевого самоврядування у XVIII-XIX ст. відбувалося разом з розвитком буржуазних держав, яке проходило в умовах жорсткої боротьби абсолютизму з народною демократією. Централізована державна влада була неспроможна ефективно виконувати всі свої завдання, особливо соціального спрямування. Частину з них доцільно було передати в компетенцію самостійної і незалежної місцевої влади.

1.2. Формування теорії місцевих фінансів

Перші згадки про місцеві фінанси, зустрічаються в працях Адама Сміта, Карла Штейна, Рудольфа Гнейста, Карла Рау, Адольфа Вагнера та ін. Вони досліджували господарство територіальних громад, відзначали необхідність надання їм автономії, в тому числі у сфері фінансів. Окремим напрямом їх досліджень було вивчення доходів і видатків місцевих спілок, місцевого оподаткування, його відповідності критеріям ефективного оподаткування.

Протягом ХІХ-ХХ ст. розвиток поглядів на сутність місцевих фінансів, їх склад та принципи організації проходив від представлення їх як:

1 . Фінансового господарства територіальних одиниць - господарства місцевих спілок.

2. Сукупності умов для задоволення потреб місцевих самоврядних одиниць, матеріальних засобів місцевого самоврядування, доходів і видатків органів місцевого самоврядування.

3. Системи економічних відносин.

У Росії процес формування теорії місцевих фінансів розпочався після земської реформи 1864 р. Саме в цей час проходив процес остаточного організаційного оформлення інституту місцевого самоврядування - земств.

Після революції 1917 р. радянський уряд розробив заходи щодо подальшого розвитку місцевих фінансів, але зміни, що відбулися у сфері економіки і політики країни, призвели до змін у структурі власності на засоби виробництва, згортання демократичних основ розбудови держави, скасування поділу бюджету на державний та місцевий (1920 р.), централізації фінансів і ліквідації значної частини прав, якими були наділені органи місцевого самоврядування.

Відродження місцевих фінансів розпочалося в період перебудови і переходу до ринкових відносин у 1990 р., коли в СРСР були відновлені основи демократичного