Смекни!
smekni.com

Напрямки розвитку малого бізнесу в Миколаївській області (стр. 10 из 24)

16 січня 2007 року було презентовано миколаївський бізнес-портал (www.business.mk.ua), на якому розміщується корисна для підприємців інформація: реєстр об'єктів сфери послуг, реєстр вільних об'єктів (ЦМК міської комунальної власності), які можна взяти в оренду, реєстр об'єктів торгівлі, громадського харчування, сфери послуг, реєстр об'єктів, що пропонуються до продажу регіональним відділенням Фонду держмайна України по Миколаївській області, реєстр нерухомості та останні новини.

2. У м. Миколаєві переглянуті з метою вдосконалення процедури отримання дозволів на розміщення об'єктів торгівлі та сфери послуг, переведення житлових приміщень у нежитловий фонд для розміщення об'єктів торгівлі, побутового обслуговування, громадського харчування та оренди комунального майна.

У вересні 2007 р. на додаток до дозвільного офісу, котрий із 2006 року працює за принципом "єдиного вікна", почав функціонувати єдиний реєстраційний центр, у якому на підставі рішення виконкому Миколаївської міської ради від 25 липня 2006 р. № 1095 виконуються воднораз реєстраційні та облікові процедури започаткування бізнесу.

3. В частині створення системи захисту прав суб'єктів підприємництва:

- в містах та районах області органами виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх структурними підрозділами прийнято положення про порядок здійснення контролю за діяльністю суб'єктів підприємницької діяльності. В основу цього положення покладена ідеологія підготовленого Держкомпідприємництва законопроекту "Про основні засади здійснення контролю за діяльністю суб'єктів підприємницької діяльності";

- в містах та районах області створено апеляційні ради з питань розгляду заяв та скарг суб'єктів підприємницької діяльності на дії посадових осіб райдержадміністрацій та виконавчих органів міських рад;

- склад координаційної ради з питань розвитку підприємництва в м. Миколаєві поповнено представниками підприємницьких структур за галузевими ознаками.

- в м. Миколаєві створена система обліку та моніторингу скарг суб'єктів підприємницької діяльності на дії посадових осіб органів, на яких покладено функції щодо видачі дозволів та погоджень на організацію і ведення підприємницької діяльності, з наступним їх розглядом на засіданнях координаційної ради з питань розвитку підприємництва;

- на базі представництва Держкомпідприємництва створена експрес-група для виїзду на місця в разі виникнення в суб'єктів підприємництва проблем, пов'язаних з протиправними діями та зловживаннями контрольно-наглядових органів, до складу якої залучаються незалежні експерти - представники юридичних фірм, засобів масової інформації та громадських об'єднань підприємців.

4. З метою вдосконалення організаційної структури роботи відділів Миколаївського міськвиконкому та функціональних обов'язків спеціалістів, які регулюють підприємницьку діяльність, у зв'язку з відкриттям в м. Миколаєві єдиного реєстраційного центру затверджено в новій редакції положення про реєстраційну палату, внесено зміни до положення про відділ міжнародного співробітництва, для надання оперативних консультацій створено інформаційно-диспетчерський відділ з прийому суб'єктів підприємництва.

Програми розвитку малого підприємництва. В області розроблені та ефективно діють 1 обласна, 18 районних і 5 міських програм розвитку малого підприємництва. У Миколаєві з бюджету міста виділено 250 тис. грн., у Вознесенську - 40 тис. грн., у Южно-Українську - 15 тис. грн., у Первомайську - 6 тис. грн., в Очакові - 0 грн.

На реалізацію заходів Регіональної програми розвитку малого підприємництва в Миколаївській області передбачено 11570 тис. грн., причому з обласного бюджету виділено 450 тис. грн., з міських бюджетів - 311 тис., із районних - 54,3 тис., або 7% від загальної суми. 93% передбачених на виконання програми коштів надходитимуть за рахунок власних коштів підприємців та підприємств, банківських кредитів, кредитних ліній, коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття та фондів підтримки підприємництва.

Співпраця об'єднань підприємців та органів влади. До позитивних моментів реалізації в регіоні перерахованих вище заходів слід віднести побудову засад та започаткування діалогу між органами влади, депутатським корпусом і громадськими організаціями підприємців у ході спільного розгляду та вирішення питань регуляторного характеру.

Слід зазначити, що координаційні ради з питань розвитку підприємництва створені в усіх містах та районах області, за цього паритетне співвідношення між кількістю державних службовців і кількістю представників громадських об'єднань та підприємців дотримане в 20 координаційних радах із діючих 25. На засіданнях координаційних рад розглядаються питання щодо шляхів розв'язання конкретних місцевих проблем, які постають на заваді розвитку підприємництва, а крім того, періодично заслуховуються звіти співвиконавців регіональних програм розвитку малого підприємництва, за висновками яких запроваджуються відповідні заходи для покращення існуючого бізнес-клімату.

Завдяки спільним зусиллям співробітників представництва Держкомпідприємництва України в Миколаївській області, місцевих органів державної виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, громадських організацій підприємців і ділової спільноти на місцевому рівні розв'язано такі питання:

- представників підприємницьких структур введено до складу конкурсних комісій, комісій з видачі дозволів (узгоджень);

- в регіоні вдосконалено реєстраційні процедури та процедури отримання дозвільних документів на відкриття об'єктів;

- запроваджено в практику проведення публічної атестації державних службовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування, на яких покладено функції з надання того чи іншого права суб'єктам підприємницької діяльності;

- уніфіковано порядок здійснення органами місцевої державної виконавчої влади та місцевого самоврядування контролю за діяльністю суб'єктів підприємництва;

- відкрито доступ до реєстрів нерухомості, виробничих площ та обладнання як для внутрішніх, так і зовнішніх інвесторів;

- створено систему захисту інтересів і прав підприємців, що ведуть господарську діяльність;

- побудовано стратегію ефективної місцевої податкової політики;

- на узбережжі Коблевсько-Рибаківської зони відпочинку відкрито на сезонний період пункт прийому відпочивальників і підприємців фахівцями представництва Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва у Миколаївській області, обласного управління у справах захисту прав споживачів, територіального відділення Антимонопольного комітету України й управління формування споживчого ринку та підтримки підприємництва головного управління економіки облдержадміністрації;

- протягом двох років в останню п'ятницю кожного місяця главою облдержадміністрації проводяться зустрічі з представниками малого бізнесу, на яких оперативно вирішуються питання, що стосуються їхньої діяльності;

- розширено базу інфраструктури підтримки підприємництва;

- внормовано процес залучення до побудови стратегії розвитку підприємництва в області громадських організацій підприємців та бізнес-структур.

Вищенаведені офіційні дані свідчать про те, що в області дотримується стратегічна лінія, спрямована на розвиток підприємництва загалом, однак існує ще багато адміністративних бар'єрів, що стримують розвиток бізнесу кожного окремого підприємства, підприємця. Сьогодні підприємець доконечно залежить від доброї волі державних службовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування, на яких покладено функції щодо надання того чи іншого права суб'єктам підприємницької діяльності, за цілковитої відсутності персональної їх відповідальності за створення перешкод розвитку підприємництва.

Мале підприємництво Миколаївської області у 2007 році.

У 2007 році в області функціонувало 74,5 тис. суб‘єктів малого підприємництва, з яких 11,8 тис. суб‘єктів (або 15,8%) – малі підприємства (з урахуванням фермерських господарств) та 62,7 тис. суб‘єктів (84,2%) – фізичні особи-підприємці.

У порівнянні з 2006 роком кількість суб‘єктів малого підприємництва зросла на 2,1%, у тому числі фізичних осіб-підприємців на 3,3%. Тим часом кількість малих підприємств зменшилась на 4,1%.

Основні показники діяльності суб'єктів малого підприємництва Миколаївської області у 2007 році наведені у таблиці 2.5.32

У розрахунку на 10 тис. осіб наявного населення кількість суб‘єктів малого підприємництва по області порівняно з 2006 роком зросла на 2,9% і становила 613 суб‘єктів. За цим показникам область серед регіонів країни посіла третє місце після м. Києва (766 суб‘єктів) та м. Севастополя (659)


Таблиця 2.5 Основні показники діяльності суб'єктів малого підприємництва Миколаївської області у 2007 році

Кількість суб'єктів Середня кількість зайнятих працівників,тис. осіб
тис.одиниць на 10 тис. осіб наявногонаселення, одиниць всього з неїнайманихпрацівників
Суб'єкти малого підприємництва 74,5 613 147,0 78,6 5697,3
у тому числі
малі підприємства1 11,8 97 51,9 46,3 2350,1
у % до загального показника 15,8 х 35,3 58,9 41,2
фізичні особи-підприємці2 62,7 516 95,1 32,3 3347,2
у % до загального показника 84,2 х 64,7 41,1 58,8

Примітки:

1 Дані наведено з урахуванням діючих фермерських господарств, обсяг реалізованої продукції (робіт, послуг) приведено без ПДВ та акцизу

2 Статистичну інформацію сформовано на підставі даних ДПА України.