Смекни!
smekni.com

Напрямки розвитку малого бізнесу в Миколаївській області (стр. 24 из 24)

Необхідні розробка та реалізація загальнодержавної та регіональної політики підтримки малого підприємництва в приоритетних напрямках на основі конкретних інвестиційних проектів за рахунок державних та місцевих джерел фінансування; подальший розвиток та вдосконалення ринкової інфраструктури, яка б забезпечувала підтримку та функціонування в першу чергу малого та середнього бізнесу; створення необхідних умов для залучення вітчизняних та іноземних інвестицій.

Потрібне чітке визначення статусу та функцій системи центральних та регіональних органів державного управління, які проводять державну політику підтримки та координації розвитку підприємництва, і в першу чергу малого та середнього підприємництва; забезпечення координації діяльності органів виконавчої влади всіх рівнів, які займаються формуванням та реалізацією державної та регіональної політики розвитку підприємництва, використанням міжнародної фінансової та технічної допомоги з урахуванням зацікавленості підприємницьких структур.

В загальному вигляді інфраструктура малого бізнесу є сукупністю підприємств, установ, організацій та інституцій, які безпосередньо забезпечують умови життєдіяльності, відтворення та існування малого бізнесу в цілому. Комплексна підтримка малого бізнесу повинна мати у складі: інформаційне забезпечення, в тому числі рекламу; підготовку кадрів (загальну та професійну); профорієнтацію; відбір та просування бізнес-проектів; консалтинг (економічне, управлінське, технічне забезпечення); маркетингове забезпечення (збут); лізинг; інжиніринг; пошук інвесторів; отримання кредитів; страхування; гарантії та здійснення контролю для інвесторів; отримання державних контрактів та субпідрядів; запуск системи малих підрядів.

Динамізм, розвиток і диверсифікація форм малого бізнесу дають основи передбачати, що в обозримому майбутньому цей сектор господарювання в країнах Заходу буде розвиватися. Хотілося б сподіватися, що найближчим часом і наша країна, враховуючи обширний зарубіжний досвід, піде по шляху адаптації підприємств малого бізнесу до сьогоднішніх економічних умов господарювання в Росії. Тим більше, що має глибоке коріння в економічній історії нашої країни малий і середній бізнес не використовується в повній мірі як в збільшенні обсягів виробництва, так і в підвищенні його ефективності і сбалансованності. Мале підприємництво веде до оздоровлення економіки загалом, що наочно видно з даної роботи. Отже кращим виходом з тієї, що створилася в Росії кризовій ситуації була б державна політика уряду, направлена на розширення і розвиток підприємств малого підприємництва в нашій країні.

Хотілося б помітити, що безперечна перспективність сектора малого і середнього підприємництва в сучасній економіці і, отже, великий інтерес до нього не треба розглядати лише як чергову компанію в системі антикризових заходів, але і як довготривалий напрям структурної політики, природним чином, що забезпечує органічну змичку виробничих і ринкових процесів в російському господарстві, реалізацію сучасної стратегії економічного зростання протягом довготривалого переходу. Бо, саме малі підприємства, особливо у разі задовільної розробки нової державної політики в області малого підприємництва, можуть стати основою ринкових структур у багатьох галузях, забезпечити перелив інвестицій в сфери найбільш ефективного додатку ресурсів і тим самим з'єднати процеси структурної політики і формування ринку.

Економічне зростання в інформаційному суспільстві докорінним чином відрізняється від зростання в індустріальному суспільстві, орієнтованому на масове споживання. Останньому притаманні великі форми організації серійного виробництва, що сьогодні спостерігається в Україні. Зародження постіндустріального суспільства викликало нові форми організації ведення бізнесу: венчурні фірми, які залучали кошти дрібних інвесторів для розвитку високих технологій; технопарки; аутсорсинг тощо. Розвинені країни приділяють велику увагу розвитку таких форм, забезпечуючи вагому державну підтримку малого та середнього бізнесу за цими напрямами. Адже середні та малі компанії не володіють необхідними ресурсами для перебудови своєї діяльності відповідно до вимог постіндустріальної економіки.

Особливо цікавою для нашої країни є форма аутсорсингу, яка дозволяє залучати економічні суб'єкти до вирішення завдань непрофільного характеру. Вона застосовується у відносинах як між великими та середніми і малими підприємствами, так і між державою та приватними компаніями. Аутсорсинг стає основним принципом корпоративного управління "новою економікою", його поширення та ефективність використання забезпечуються розвитком інформаційних мереж, зокрема "Інтернету". Політика аутсорсингу дозволяє суттєво розширити сферу діяльності малого та середнього бізнесу, створити умови розвитку економічної бази для формування середнього класу.


СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Конституція України, прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28.06.1996р.;

2. Господарський кодекс України

3. Закон України “Про державну підтримку малого підприємництва”// Офіц. вісн. України. – 2000. – № 46. – С. 22 – 26.

4. Закон України ”Про податок з доходів фізичних осіб” від 22.05.2003р. №889-IV;

5. Указ Президента України “Про іпотеку”

6. Указ Президента України “Про спрощену систему оподаткування обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва” № 746/99 від 28.06.1999р.;

7. Декрет Кабінету Міністрів України, “Про прибутковий податок з громадян”№ 13-92 (розділ IV) від 26.12.92р;

8. Білоус Г. Розвиток малого підприємництва в Україні//Економіка України. 2000 - №2 - с. 34-46.

9. Берднікова Наталія, голова Миколаївської обласної профспілкової організації підприємців Всеукраїнської профспілки працівників кооперації та інших форм підприємництва. "Пріоритети" №. 5(11)/2003

10.Гнатовський О.П. Ефективність запровадження та розвитку малого підприємництва в Україні // Фінансист № 5, 2006 с.17-19

11.Гнатцов О. Г. Малий бізнес в Україні: від стратегії зростання до стратегії розвитку // Збірник матеріалів конференції „Проблеми розвитку малого бізнесу в Україні”, УПСК, 2006 с.61-65

12.Донців В.Я. Проблеми законодавчого забезпечення малого підприємництва // Економіка підприємства №1, 2005 с.5-9

13.Дубравський В., Погорська О. та ін. Iнвестиції та підприємництво // Мале підприємництво України: процес розвитку. К., 2001.

14.Зарембо Ю.Г. Державне регулювання економіки (Огляд Законів України) – Рівне, 2001. – 140 с.

15.Заїкіна О. О. Проблеми розвитку малого бізнесу на сучасному етапі трансформації економіки України // Збірник матеріалів конференції „Проблеми розвитку малого бізнесу в Україні”, УПСК, 2006 с. 47-51

16.Колот В. М., Щербина О.В. Підприємництво: Навч. посібник. для самост. вивч. дис. - К.: КНЕУ, 2003. – 198 с.

17.Конєва Т.А., Ефективність діяльності підприємств малого бізнесу як передумова формування диференційних програм їхньої підтримки, Миколаївський державний гуманітарний університет імені Петра Могили

18.Косова Т.Д., Лук’янченко В.О. Механізм фінансово-кредитної підтримки малого підприємництва. // Фінанси України. – 2002. - № 12.

19.Кузнецова І.С. Фінансова підтримка малого підприємництва. // Фінанси України. – 2001. - № 6.

20.Мазур О.Є. Напрями фінансової підтримки малого бізнесу. // Фінанси України. – 2001. - № 4.

21.Михасюк І., Мельник А., Крупка А., Золога З. Державне регулювання економіки: Підруч. / За ред. І.Р. Михасюка. – 2-ге вид. – К.: Ельга-Н, 2002. – 592 с.

22.Подсолонко В.А., Процай А.Ф., Миронова Т.Л., Василенко В.О. Підприємництво. – К.: Центр навч. літ-ри, 2003. – 616 с.

23.Попельнюхов Р. В., студент Академії муніципального управління (м. Київ), Шляхи забезпечення позитивного розвитку малого та середнього підприємництва в Україні.

24.Реверчук С.К., Кубай Н.Є. Програми підтримки МП: суттєвий внесок у розвиток // Діло. - 1995. - №43. - С. 14.

25.Сизоненко В.О., Колесник Н.Ф. Методологічні аспекти фінансової діяльності суб’єктів малого підприємництва // Фінанси України. - 2000. - №12

26.Стельмащук А.М. Державне регулювання економіки: Навч. посіб. – Тернопіль:ТАНГ, 2000. – 315 с.

27.Тюнік А. С. , Донбаський державний технічний університет, Проблеми розвитку малого бізнесу в ринковій економіці, «Экономические науки» - № 10.

28.Узунов В.М. Фінансові аспекти розвитку підприємництва в Україні. // Фінанси України. – 2001. - № 8.

29.Швець В.Я. Малий бізнес: інвестиційні важелі розвитку, проблеми та перспективи // Вісник Економічних наук України, 2003, №1(3).

30.Шемшученко О. Ю. Деякі аспекти економічної політики і правового регулювання у сфері малого бізнесу // Збірник матеріалів конференції „Проблеми розвитку малого бізнесу в Україні”, УПСК, 2006 с.74-78

31.Яворівський Г.Й. Малий і середній бізнес у пошуках місця в стратегії економічного зростання в Україні // Збірник матеріалів конференції „Проблеми розвитку малого бізнесу в Україні”, УПСК, 2006 с. 52-54

32.Економіка підприємства: Підручник / За заг. ред. С.Ф.Покропивного. – К.: КНЕУ, 2004. – 528 с.

33.Iнформація про роботу Всеукраїнської наради з питань малого та середнього бізнесу // Пріоритети. 2002. №1.

34.Малий і середній бізнес у пошуках місця в стратегії економічного зростання в Україні: Зб. Наук. статей / за ред. Я.А. Жаліло-К.: Альтпрес, 2002.-118 с.

35.Матеріали до засідання фокус-групи "Очікування підприємців щодо програми розвитку малого підприємництва".

36.Матеріали конференції “Вступ України до СОТ: перспективи та виклики для малого та середнього бізнесу”, 3 лютого 2006 р, м. Київ

37.Пофакторний аналіз фінансового стану малого підприємства в регіоні // Фінанси України. – 2006. - №10. – С. 129-131.

38.Регуляторна політика. Як оцінити наслідки регуляторних актів. За ред. Д.Ляпіна і С. Береславського.- Київ.: Інститут Конкурентного Суспільства.

39.Статистичні щорічники Миколаївської області за 2004-2008роки;