Смекни!
smekni.com

Напрямки розвитку малого бізнесу в Миколаївській області (стр. 11 из 24)

У 2006 році в малому бізнесі було зайнято 147 тис. осіб, або 19,8% від кількості населення у працездатному віці, з них 51,9 тис. осіб, або 35,3% працювали на малих підприємствах, решта займалися підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи. Проти попереднього року кількість зайнятих у сфері малого підприємництва зросла на 1,2%, при цьому зростання забезпечено підвищенням зайнятості у фізичних осіб-підприємців на 3,6%.

У розрахунку на одного суб‘єкта малого підприємництва кількість найманих працівників, як і 2005 році, склала 2 особи. При цьому, якщо на одному малому підприємстві працювали 4 найманих особи, то фізичні особи-підприємці уклали трудову угоду в середньому з одним працівником.

За підсумками 2006 року суб‘єктами малого підприємництва реалізовано продукції (робіт, послуг) на 5697,3 млн. грн, з них 46,3% малими підприємствами, решта – фізичними особами-підприємцями.

Наприклад, для того, щоб проаналізувати ефективність діяльності підприємств МБ в Миколаївській області в галузевому аспекті, треба змоделювати залежність між кількістю МП та показниками їхньої ефективності (обсягом виробленої продукції) в різних галузях, де представлені МП. Вид та ступінь достовірності отриманої за розрахунками залежності буде свідчити про характер впливу галузі на ефективність МБ на рівні окремої області.

На відміну від обсягу виробленої продукції, особливість іншого показника ефективної діяльності – фінансового результату від звичайної діяльності до оподаткування, заключається в тому, що прибутковість підприємства, на відміну від обсягу виробленої продукції, лише опосередковано залежить від галузевих особливостей, місцезнаходження та інших зовнішніх для цього підприємства ознак. В першу чергу, розмір прибутку залежить від ефективної діяльності самого підприємства, від обсягу виробленої продукції, від доходів та витрат, інших якісних факторів. Тому в даному дослідженні, більш доречно буде встановити залежність фінансового результату МП не від їхньої кількості, а від їхнього обсягу виробленої продукції.

Таким чином, для того, щоб виявити вплив галузі на ефективність діяльності малих підприємств на рівні окремої області будуються наступні моделі залежності (таблиця 2.6)

Для розрахунку розроблених моделей на основі статистичних даних було побудовано графік залежності двох величин за моделлю 1 (між кількістю МП та обсягом їхнього виробництва) :


Таблиця 2.6 Моделі залежності показників діяльності МП

№ моделі Ознака Модель залежності
1 За видами економічної діяльності (галузь) Обсяг виробленої продукції (робіт, послуг) = F [(кількість малих підприємств)Галузь], тобтоY1 = F (XГалузь )
2 За видами економічної діяльності (галузь) (Фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування / кількість МП в галузі) =F [(обсяг виробленої продукції (робіт, послуг) / кількість МП в галузі)Галузь], тобтоY2 = F (XГалузь )

Проаналізувавши статистичні дані було отримано наступні результати:

1. МП Миколаївської області представлені в декількох видах економічної діяльності (за збільшенням кількості): готелі та ресторани, транспорт, інші види діяльності – разом біля 12% загальної кількості МП області, сільське та лісове господарство - 7%, будівництво - 9%, операції з нерухомістю - 15%, промисловість біля - 17% , оптова та роздрібна торгівля – біля 40% .

2. В середньому кожне мале підприємство Миколаївської області мало в 2001 році обсяг виробленої продукції в розмірі 85920 грн., але це тільки в середньому, в дійсності розподіл загального обсягу виробленої продукції серед малих підприємств є досить нерівномірний.

На основі графіку (рис.2.1) було побудовано лінію тренду поліноміального типу та отримано наступний вид рівняння залежності другого ступеню:

З таблиці 2.7 модель № 1:

Y1= F(XГалузь )= -0,5393*(XГалузь )2 + 19,894*(XГалузь ) + 1,7286


Таблиця 2.7 Співвідношення кількості малих підприємств та обсягу виробленої продукції по різних галузях в Миколаївській області

Галузь Кількість малих підприємств Обсяг виробленої продукції (робіт, послуг), млн.грн.
Всього 7216 620
готелі та ресторани 262 23
транспорт 349 52,3
інші види діяльності 486 23,9
сільське та лісове господарство 531 86,3
будівництво 639 102,1
операції з нерухомістю 1074 69
промисловість 1208 154,5
оптова та роздрібна торгівля 2667 108,9

Як видно за рівнянням зв’язок між обсягом виробленої продукції та кількістю МП, що розглядається на рівні області в галузевому аспекті є навіть зворотнім. Це спричинено, наприклад, такими фактами.

Дані відображені на рис.2.1.

Рис.2.1. Співвідношення кількості малих підприємств та обсягу виробленої продукції по різних галузях в Миколаївській області

1 МП в галузі операцій з нерухомістю, кількість яких налічує 1074 та перевищує приблизно в два рази кількість МП в галузі лісового та сільського господарства – 531, виробляють продукцію в загальному обсязі навіть меншому, ніж МП лісового та сільського господарства. Так, обсяг виробленої продукції (робіт, послуг) МП в галузі операцій з нерухомістю дорівнює 69 млн.грн., а обсяг виробленої продукції (робіт, послуг) МП лісового та сільського господарства – 86,3 млн.грн.(таблиця 2.7)

2 Така ситуація спостерігається в галузі оптової та роздрібної торгівлі. Так, кількість МП в цій галузі становить 2667, а обсяг виробленої продукції (робіт, послуг) 108,9 млн.грн. В той же час при такому ж обсягу виробленої в галузі будівництва продукції (робіт, послуг) 102,1 млн.грн., кількість МП в якій в 4 рази менша.

Така диспропорція призводить до не прямого, а зворотнього зв’язку між кількістю МП та обсягом виробленої ними продукції. За побудованим рівнянням залежності виходить, що чим більша кількість МП, тим менший обсяг виробленої ними продукції.

3. Від’ємний зв’язок та незначний рівень величини достовірності апроксимації побудованого рівняння (1.1): R2 = 0,675 кажуть про наступне: по-перше, про дійсно різне співвідношення між кількістю МП та обсягом їхнього виробництва в різних галузях, про неможливість об’єднання МП різних галузей для дослідження ефективності в одному рівнянні, по-друге, про багатофакторність залежності обсягу виробленої продукції підприємства, що пояснюється різноманітними причинами, основними з яких можна виділити:

- особливість ринкової кон’юнктури, попит на ту чи іншу продукцію в Миколаївській області,

- вихід на ринки поза межі області чи країни,

- державні програми підтримки МП, або МП тої чи іншої пріоритетної галузі,

- державні закупівлі,

- сезонність,

- технологічні особливості та вимоги галузі (капіталоємність виробничої та будівничої галузі порівняно зі сферою торгівлі та сферою послуг, тощо),

- технічні, фінансові можливості самого МП,

- професіоналізм та ефективність діяльності МП.

Особливості створення та організації малого підприємства, а також особливості збуту продукції тієї чи іншої галузі, впливають не тільки на кількість МП в ній, як первинного показника розвитку МБ, але і на результативні показники цього сектору. 35 ст22

Зрозуміло, що обсяг виробленої продукції на підприємстві залежить від багатьох внутрішніх, зовнішніх чинників, певна частина з яких є взагалі якісними і не можуть бути розраховані.

Найбільш показовим в діяльності кожного підприємства є його фінансовий результат – прибуток. Наявні статистичні дані дозволяють проаналізувати прибутковість МП, та її залежність від особливостей галузі і зробити наступні висновки (таблиця 2.8, рис.2.2)

Таблиця 2.8 Співвідношення обсягу виробництва та фінансового результату малих підприємств по різних галузях в Миколаївській області

Галузь Обсяг виробленої продукції (робіт, послуг)/ кількість МП, грн. Фінансовий результат від звичайної діяльності/ кількість МП, грн.
Всього 85920,18 -1233,37
оптова та роздрібна торгівля 40832,40 1274,84
інші види діяльності 49176,95 -6584,36
операції з нерухомістю 64245,81 -2793,30
готелі та ресторани 87786,26 -4198,47
промисловість 127897,35 4801,32
траспорт 149856,73 1146,13
будівництво 159780,91 3442,88

1. Найбільш прибутковими є МП в галузях: промисловості (в середньому 4801 грн. за рік на одне МП), будівництві (3443 грн./рік), оптова та роздрібна торгівля (1275 грн./рік). Але в цілому, МП Миколаївської області є збитковими, фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування цього сектору в 2001 році дорівнював (- 8,9 млн.грн.), і результати прибуткових підприємств згаданих галузей не можуть подолати цієї тенденції (таблиця 2.8).

2. Окрім того, наведені прибутки в галузях промисловості, будівництва, торгівлі із розрахунку на одне підприємство за рік є дуже невеликими навіть для МП, оскільки не надають можливостей для розширення діяльності. Така невелика прибутковість у розрахунку в середньому на 1 МП каже про те, що в галузях промисловості, будівництва, торгівлі теж існує багато збиткових підприємств і загальну картину створюють лише декілька прибуткових підприємств тієї чи іншої галузі.

1 Обсяг виробництва в середньому на одне МП в галузі готелі та ресторани – 87786 грн./рік, це більш ніж в два рази більше за обсяг виробництва 1 МП в галузі оптової та роздрібної торгівлі. – 40832 грн./рік. Але разом з тим, фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування 1 МП в першій згаданій галузі - (- 4200,00 грн./рік), а 1 МП в галузі торгівлі – 1275,00 грн./рік.