Смекни!
smekni.com

Напрямки розвитку малого бізнесу в Миколаївській області (стр. 14 из 24)

− низьку відсоткову ставку;

− тривалий термін кредитування;

− можливість повернути отриману суму до закінчення терміну кредиту;

− дольове фінансування (частину проекту фінансують інші заклади).

Можливо, якби в Україні були створені відповідні умови кредитування, то більша кількість громадян, які бажають започаткувати свій бізнес, але не мають стартового капіталу, отримала б можливість власного підприємництва.

За вигідних умов кредитування більша кількість людей отримає можливість організувати свою справу, отже, зросте конкуренція, підвищиться якість товарів і послуг.

Проблемою та перешкодою ефективному розвиткові малих та середніх підприємств є адміністративні бар’єри, як-от: висновки, сертифікація, ліцензування, дозволи, що видаються на короткий термін, наприклад на рік, і змушують підприємство, яке не змінює свого функціонального призначення, оформлювати багато документів знову та знову отримувати дозволи.

Таким чином, можна виділити такі основні проблеми становлення й розвитку малого та середнього підприємництва в Україні, які на нашу думку, потребують розв’язання:

− відсутність адаптованого до сучасних соціально-економічних умов законодавства;

− адміністративні бар’єри, бюрократія;

− відсутність доступної системи кредитування;

− надмірне втручання органів контролю в діяльність малого та середнього підприємства.

Також слід зазначити, що посилення жорсткості дотримання фіскальної політики вестиме до детинізації економічних відносин, які, як відомо, є джерелом певної частки доходів більшості українських малих підприємств. Тому, слід надати м'якші, ніж до інших, вимоги по оподаткуванню, стандартизації і сертифікації, безпеці, умовам праці і т.п.

Дивно, що при всіх названих труднощах в Україні взагалі створюються нові малі підприємства. Причина – гнучкий потенціал малого бізнесу і підприємницька енергія засновників.

В першу чергу розвитку малих підприємств повинна сприяти економічна політика держави. Адже розвиток малого бізнесу – це запорука успіху та виходу економіки з кризи. Необхідно створити на ринку рівних можливостей розвитку, дякуючи яким найбільш ефективним підприємствам зможуть добитися успіху, незалежно від їх розміру і форми власності.

Підводячи підсумки, можна констатувати факт, що не дивлячись на позитивні зрушення в розвитку малого підприємництва в Україні, існують проблеми, які перешкоджають його повноцінному розвитку. Перешкоди для розвитку малого бізнесу: труднощі з постачальниками і покупцями; правова невизначеність (відсутність правових гарантій); вплив злочинної діяльності (мафія); брак приміщень і виробничих потужностей; відсутність підприємницького ноу-хау; відсутність сучасних фахівців; податкове навантаження. Але однієї з найбільш гострих проблем в діяльності більшості суб'єктів малого підприємництва – проблема пошуку і отримання фінансових ресурсів. Внаслідок дослідження необхідно активізувати державну підтримку на всіх рівнях.

Для закріплення і подальшого розвитку позитивних тенденцій зростання українського малого підприємництва, кардинального розширення поля його діяльності потрібна активізація державної підтримки МП на всіх рівнях. В першу чергу підтримки потребує сфера кредитування і страхування малого бізнесу, стимулювання його інвестиційної активності. Необхідністю є декриміналізація малого бізнесу, ліквідування перешкоди для розвитку малого бізнесу; створення надійної систему заходів щодо надання підтримки.

Надзвичайно важливо також розширення інноваційної і наукової діяльності малих підприємств на користь розвитку всіх сфер української економіки.


РОЗДІЛ 3. НАПРЯМКИ ПОДАЛЬШОГО РОЗВИТКУ МАЛОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ

3.1 Загальні шляхи удосконалення діючих умов та систем розвитку малого бізнесу в Україні

Факторів, що впливають на створення і функціонування малих підприємств можна представити у вигляді таблиці 3.1.

Таблиця 3.1 Групування факторів, що впливають на створення і функціонування малих підприємств

Група факторів Фактори
Фінансові Відсутність належної системи фінансування, кредитування, страхування малих підприємств.Існуюча система оподаткування і податкові пільги для малих підприємств.Відсутність належної державної фінансової підтримки щодо розвитку малих підприємств.
Економічні Загальний стан і стабільність економіки країни.Рівень інфляції.Надійність національної грошової одиниці та стан грошового обігу. Темпи і послідовність роздержавлення і приватизації.
Організаційні Процедура організації створення малих підприємств.Наявність інформації про можливі сфери діяльності малих підприємств.Відсутність інформаційної, консультативної та науково методичної допомоги малим підприємствам.Умови розвитку зовнішньоекономічної діяльності малих підприємств.
Психолого-професійні Психологічна готовність займатися створенням малих підприємств і їх діяльністю.Емоційна діяльність та престижність займатися діяльністю малих підприємств.Наявність і можливість одержання професійних знань щодо організації створення і діяльності малих підприємств.
Правові Правова база здійснення діяльності малих підприємств.Наявність правових гарантій функціонування малих підприємств. Система нормативних та інструктивних документів щодо регулювання діяльності малих підприємств.
Ресурсні Способи і можливість залучення початкового капіталу для створення і діяльності милих підприємств.Система матеріально-технічного забезпечення малих підприємств. Наявність і способи отримання виробничих площ для малих підприємств.
Соціальні Ставлення держави до підприємницької діяльності, зокрема до малих підприємств.Громадська думка щодо розвитку малих підприємств взагалі і особливо в сільській місцевості.Стан ринкової інфраструктури для забезпечення функціонування малих підприємств.Рівна і справедлива конкуренція на ринку товарів і послуг.

Сьогодні становище вітчизняного малого бізнесу є вкрай складним і вимагає негайного вирішення. Малі підприємства змушені діяти в реаліях кризової економіки: вони потерпають від надмірного оподаткування, нестачі кредитних джерел, адміністративних утисків, та інших негативних явищ, які супроводжують процеси реформування в країні. Мале підприємництво, як найуразливіший сектор економіки, не отримує належного захисту та підтримки держави. Результатом цих труднощів є масовий відхід малих підприємств у тіньовий сектор, посилення кримінальних тенденцій у бізнесі тощо.

Сектор малого бізнесу в Україні ще недостатньо розвинутий. Спостерігається підвищена концентрація малих підприємств у торгівлі, матеріально-технічному постачанні та громадському харчуванні, тобто галузях зі швидкою окупністю капіталу. Існує тенденція до зменшення кількості малих підприємств у промисловості.

Необхідне вдосконалення організаційно-економічних умов розвитку малого підприємництва шляхом розробки концепції відповідної регіональної політики сприяння розвитку малого бізнесу, яка має бути спрямована на: створення нових робочих місць та зменшення безробіття; збільшення обсягів виробництва та реалізації продукції та послуг за рахунок діяльності суб’єктів малого бізнесу та залучення їх до вирішення соціально-економічних проблем регіону; створення конкурентного середовища на відповідних ринках та підвищення технологічного рівня малих підприємств; вдосконалення галузевої структури та пошук оптимальних форм взаємодії та співробітництва великих та малих підприємств в регіоні; стимулювання розвитку малих підприємств в пріоритетних галузях та сприяння формуванню “середнього класу” власників та підприємців.

Найважливішою умовою формування сфери малого підприємництва повинно стати створення розвиненої інфраструктури. Тому формування інфраструктури — пріоритетний напрямок забезпечення його стійкості, відтворення, розвитку та підтримки. Саме інфраструктурне забезпечення дає змогу малим підприємствам отримати доступ до факторів виробництва, що є необхідним для задовільного вирішення головних завдань будь-якого виробничого характеру.

Інституціональна інфраструктура малого підприємництва — сукупність установ, організацій, фірм, структур, які забезпечують процес підготовки, створення та розвитку малих підприємств. Завдяки унікальності причин, а також з урахуванням термінових та фінансових обмежень формування цілісної інфраструктури малого підприємництва, доцільно використовувати в стратегічному плануванні скориговану модель такої інфраструктури.

Беручи до уваги ступінь дослідження проблеми становлення та розвитку малого бізнесу, а також досвід функціонування підприємств у країнах з розвиненою економікою, можна зробити висновки, що для того, щоб стимулювати розвиток малого та середнього підприємництва в Україні, потрібно вести політику максимального стимулювання розвитку малого та середнього бізнесу. Першими кроками в цьому напрямку може бути усунення адміністративних перешкод.

Головною умовою збереження високого рівня добробуту населення вважається зростання продуктивності праці, в основі якого лежить розвиток великого виробництва, і одночасне підвищення конкурентоспроможності малих і середніх підприємств. Західна економіка стоїть на двох китах: з одного боку, великі структури, що додають їй стабільність і керованість, з іншого – малі підприємництва, що формують конкурентне середовище і забезпечують гнучкість.

Аналіз досліджень політики підтримки, розвинених країн у цьому напрямку показує, що головна її мета – збалансування інтересів держав і бізнесу. Для здійснення державного регулювання в малому та середньому підприємництві потрібно застосувати спеціальне законодавство, розробити й реалізувати систему цільових програм фінансового, інформаційного, технологічного, зовнішньоекономічного сприяння розвитку цього сектора економіки. У цих програмах використати особливі схеми фінансування, прийняти заходи щодо вирівнювання положення малих і середніх підприємств на ринку порівняно з більшими.