Смекни!
smekni.com

Напрямки розвитку малого бізнесу в Миколаївській області (стр. 7 из 24)

Додатково нараховані по остаточних розрахунках суми податку підлягають сплаті не пізніше одного місяця з дня отримання податкового повідомлення податкового органу, а зайві сплачені суми податку підлягають поверненню платнику не пізніше за один місяць після проведення остаточного розрахунку шляхом зарахування на його банківський рахунок, відкритий в будь-якому комерційному банку, або прямують поштовим переказом за адресою вказаною в декларації, або за заявою платника зараховуються в рахунок майбутніх платежів.

Декларації до податкового органу фізичні особи – суб'єкти підприємницької діяльності подають щокварталу наростаючим підсумком з початку року у встановленому законом терміни (на протязі 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу, тобто не пізніше: 10 травня – за I квартал, 9 серпня – перше півріччя, 9 листопаду – за 9 місяців, до 1 березня – наступного року – за звітний рік. У декларації вказується загальні суми отриманого доходу, витрат і сплаченого податку наростаючим підсумком за звітний календарний рік або інший період, за який здійснюється оподаткування (оподатковуваний період).

Спрощена система оподаткування, обліку та звітності. У рішенні питань розвитку економіки, піднятті її на належний рівень держава значною мірою покладається на мале підприємництво. Тому підтримка малого підприємництва є однією з найбільш важливих завдань державної політики.

Одним з основних напрямків державної підтримки малого підприємництва є впровадження спрощеної системи оподатковування, обліку і звітності, яке передбачає:

1. Заміну сплати встановлених законодавством податків та обов’язкових платежів сплатою єдиного податку.

2. Застосування спрощеної форми звітності - Книги ведіння обліку доходів та витрат ( форми № 10 ).

Метою державної підтримки малого підприємництва є стимулювання його розвитку, формування умов для забезпечення зайнятості населення України, запобігання безробіття.

Спрощена система оподаткування, обліку та звітності може застосовуватися поряд з діючою системою оподаткування, передбаченою законодавством, на вибір суб’єкта малого підприємництва. Для переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкт підприємницької діяльності – фізична особа подає письмову заяву до органу державної податкової служби по місту державної реєстрації не пізніше ніж за 15 днів до началу наступного звітного періоду при умові сплати всіх встановлених податків та обов’язкових платежів за минулий податковий період. При обиранні системи оподаткування треба мати на увазі, що не всі суб’єкти малого підприємництва мають право переходу на спрощену систему оподаткування. В особливості згідно ст.7 Указу Президента України “Про спрощену систему оподаткування, обліку і звітності суб'єктів малого підприємництва” від 28.06.1999 року №746/99 (зі змінами та доповненнями) його дія не поширюється на:

1.Суб’єктів підприємницької діяльності, які займаються торгівлею лікеро-горілчаними напоями та тютюновими виробами , паливно-мастильними матеріалами.

2.Суб’єктів підприємницької діяльності, які провадять діяльність у сфері грального бізнесу.

3.Суб’єктів підприємницької діяльності, які є виробниками та імпортерами підакцизних товарів.

Тому при виборі способу оподаткування суб’єкту підприємницької діяльності - фізичної особі слід ураховувати види підприємницької діяльності.

Для того, щоб приватний підприємець мав нагоду перейти на сплату єдиного податку, його діяльність повинна відповідати ряду умов, визначених Указом Президента України “Про спрощену систему оподаткування, обліку і звітності суб'єктів малого підприємництва” від 28.06.1999 року №746/99 (зі змінами та доповненнями):

- фізичні особи, що здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи, в трудових відносинах з якими, включаючи членів їх сімей, повинно бути не більш 10 осіб, і обсяг виручки яких від реалізації продукції за рік, не перевищує 500 тис. грн.

- повинні бути сплачені всі податки і обов'язкові платежі, термін сплати яких на дату подачі заяви наступив.

- необхідно перерахувати суму єдиного податку авансом не менше ніж за один місяць і надати платіжний документ про сплату.

- СПД - фізичні особи мають право самостійно вибрати спосіб оподаткування доходів по єдиному податку, шляхом отримання свідоцтва про сплату єдиного податку. Ставка диференційована залежно від виду діяльності від 20 до 200 грн. в місяць.

Якщо фізична особа - СПД здійснює декілька видів підприємницької діяльності, для яких встановлені різні ставки єдиного податку, їм отримується одне свідоцтво і сплачується єдиний податок, що не перевищує встановленої максимальної ставки.

У разі, коли платник єдиного податку здійснює діяльність із залученням найманої праці або праці членів його сім'ї, ставка єдиного податку збільшується на 50% за кожну особу. Єдиний податок сплачується щомісячно до 20 числа наступного місяця на окремий рахунок відділення держказначейства України. Доходи, одержані від здійснення підприємницької діяльності, не включаються до складу сукупного доходу оподаткування за підсумками року. 26 СТ15

Для визначення результатів власної підприємницької діяльності на підставі хронологічного відображення здійснених господарських і фінансових операцій фізичні особи – суб'єкти малого підприємництва, використовуючи спрощену систему оподаткування, обліку і звітності, ведуть Книгу обліку і звітності форми №10.

Фіксований податок. Відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України від 26.12.92 року №13-92 “Про прибутковий податок з громадян”, фізична особа - суб'єкт підприємницької діяльності, що проводить діяльність по продажу товарів і наданню супутніх такому продажу послуг на ринках і є платником ринкового збору відповідно до чинного законодавства, має право самостійно вибрати спосіб оподаткування доходів, одержаних від цієї діяльності, за фіксованим розміром податку шляхом придбання патенту при дотриманні певних умов. Однією з таких умов є не перевищення валового доходу такого громадянина від самостійного здійснення підприємницької діяльності або з використанням найманої праці за останні 12 календарних місяців, передуючих місяцю придбання патенту, семи тисяч не оподатковуваних податком мінімумів доходів громадян (на справжній момент - 119000 грн.).

а) для отримання патенту платник податку подає до податкового органу заяву, складену в довільній формі, яка повинна містити інформацію про місце здійснення підприємницької діяльності;

б) перелік осіб, що знаходяться в трудових відносинах з платником податку, і їх ідентифікаційні номери або членів його сім'ї, що беруть участь в здійсненні підприємницької діяльності;

в) інформацію про доходи суб'єкта підприємницької діяльності - фізичної особи від здійснення підприємницької діяльності за останні 12 місяців або про неотримання таких доходів (стаття 14 Декрету). Окрім поданої заяви, підставою для видачі податковим органом патенту є документ, що засвідчує сплату фіксованого податку не менше ніж за один календарний місяць.

Патент видається на термін від одного до дванадцяти календарних місяців по вибору платника фіксованого податку.

Здійснення господарської діяльності суб’єктами малого бізнесу – юридичними особами.

Загальна система оподаткування для юридичних осіб регулюються Законом України “Про оподаткування прибутку підприємств”, відповідно до якого визначений доход оподатковується за ставкою 25%.

При досягненні обсягу реалізації товарів, робіт, послуг, вивезення (ввезення, пересилання) товарів понад 300 тисяч грн. згідно з Законом України “Про податок на додану вартість” у суб’єкта господарювання на загальній системі оподаткування виникає необхідність зареєструватися платником податку на додану вартість. Загальна ставка податку становить 20%.

Спрощена система оподаткування для суб'єктів малого підприємництва – юридичних осіб, здійснюється, також, відповідно до Указу Президента та має дві ставки: 6% від реалізації товарів, робіт (послуг) з реєстрацією платником податку на додану вартість, 10% від реалізації товарів, робіт (послуг) без реєстрації платником податку на додану вартість.


РОЗДІЛ 2. АНАЛІЗ ПОКАЗНИКІВ РОЗВИТКУ МАЛОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ тА мИКОЛАЇВСЬКій ОБЛАСТІ

2.1 Стан розвитку малого бізнесу в Україні

За звітними даними Держкомстату України, на початок 2006 року в Україні нараховувалося 253791 малих підприємств, це на 8,64% більше, ніж у 2005 році і в 5,39 разів більше за кількість малих підприємств в 1991 році. Частка малих підприємств в загальному обсязі виробленої продукції (робіт, послуг) в цілому по економіці Україні становить лише 7,3%. Зрозуміло, що ці дані незрівнянні із показниками розвинених країн. Але поряд з цим, в умовах перехідної економіки, коли Україна переживала економічний спад, стрімке зростання рівня безробіття, першими суб’єктами господарювання, що почали успішно діяти в нових умовах стали малі підприємства. Вони виявилися найбільш мобільними та змогли знайти своє місце на вітчизняному ринку. В сучасних умовах малий бізнес є єдиним сектором економіки країни, кількість підприємств якого стабільно зростає щороку (див. табл.2.1).

Таблиця 2.1 Основні показники розвитку малих підприємств в Україні

Показник 2006 2007 2008
Кількість суб’єктів малого підприємництва (без селянських (фермерських) господарств), тис. од., у т. ч.: 1421 1708 1945
Кількість малих підприємств, тис. од. 218 233 251
Темп зростання за рік, % 10,7 6,9 6,8
МП на 10 тис. населення, од. 44 48 53
Кількість суб’єктів малого підприємництва - фізичних осіб, тис. осіб 1203 1475 1785
Темп зростання за рік, % 13,4 22,6 21,0

Ринкові трансформаційні процеси в економіці України сприяли відповідним змінам у формах власності малих підприємств (див. табл.2.2). За період з 1992 року по 2008 рік частка малих підприємств з державною формою власності скоротилася з 14 до 1,1 %. У структурі недержавної форми власності частка колективної зросла з 50 до 61,4 %, а приватної – залишилася на рівні 34,9 %.