Смекни!
smekni.com

Напрямки розвитку малого бізнесу в Миколаївській області (стр. 22 из 24)

Віброгасії камерного типу призначені для перетворення пульсуючого потоку газу в рівномірний. Такі віброгасії встановлюються на всмоктувальній та нагнітальній сторонах компресорів, на гідроприводах.

Вони забезпечують значне зниження рівня вібрацій трубо- та газопроводів.

Динамічне віброгасіння досягається також встановленням агрегату на масивному фундаменті. Маса фундамента підбирається таким чином, щоб амплітуда коливань підошви фундамента не перевищувала 0,1 – 0,2 мм.

Віброізоляція полягає у зниженні передачі коливань від джерела збудження до об’єкта, що захищається, шляхом введення в коливну систему додаткового пружного зв’язку. Цей зв’язок запобігає передачі енергії від коливного агрегату до основи або від коливної основи до людини, або від конструкцій, що захищаються.

Віброізоляція реалізується шляхом встановлення джерела вібрації на віброізоляторі. В комунікаціях повітропроводів розташовуються гнучкі вставки. Застосовуються пружні прокладки у вузлах кріплення повітропроводів, в перекриттях, несучих конструкціях будівель, в ручному механізованому інструменті.

Для віброізоляції стаціонарних машин з вертикальною змушувальною силою використовують віброізольовані опори у вигляді прокладок або пружин. Однак можлива їх комбінація. Комбінаційних віцброізолятор поєднує пружинний віброізолятор з пружною прокладкою. Пружинний віброізолятор пропускає високочастотні коливання, а комбінований забезпечує необхідну ширину діапазона коливань, що гасяться. Пружні елементи можуть бути металевими, полімерними, волокнистими, пневматичними, гідравлічними, електромагнітичними.

Засоби індивідуального захисту від вібрації застосовуються у випадку, коли розглянуті вище технічні засоби не дозволяють знизити рівень вібрації до норми. Для захисту рук використовуються рукавиці, вкладиши, прокладки. Для захисту ніг – спеціальне взуття, підметки, наколінники. Для захисту тіла – нагрудники, пояси, спеціальні костюми.

З метою профілактики вібраційної хвороби для працівників рекомендується спеціальний режим праці. Наприклад, при роботі з ручними інструментами загальний час роботи в контакті з вібрацією не повинен перевищувати 2/3 робочої зміни. При цьому тривалість безпосереднього впливу вібрації, включаючи мікро паузи, не повинна перевищувати 15 – 20 хв. Передбачається ще дві регламентовані перерви для активного відпочинку.

Всі, хто працює з джерелами вібрації, повинні проходити медичні огляди перед вступом на роботу і періодично, не рідше 1 разу на рік

4.3 Розрахунок освітлення приміщення (цеху)

Зробити розрахунок загального освітлення цеха. Довжина – А = 40 м, ширина В = 42 м, висота Н = 8м. Висота робочої поверхні

1,5 м. Для освітлення використовуються світильники з люмінесцентними лампами типу ПВЛМ. Мінімальна освітленість лампами розжарювання за нормами

= 100 лк. Напруга мережі 220 В.

Відстань від стелі до робочої поверхні

= Н -
8 – 1,5 = 6,5 м.

Відстань від стелі до світильників

= 0,2
= 0,2 * 6,5 = 1,3 м.

Висота підвішування світильника над освітлювальною поверхнею

=
-
= 6,5 – 1,3 = 5,2 м.

Висота підвищування світильника над підлогою

=
+
= 5,2 + 1,5 = 6,7 м.

(величина, що знаходить в межах норм). Для досягнення найбільшої рівномірності освітлення приймаємо відношення

L / h = 1,5/

Тоді відстань між центром світильників

L = 1,5

= 1,5 * 5,2 = 7,8 м.

Приймаємо 28 світильників (чотири ряди по 7 світильників).

Індекс приміщення.


За таблицею при і = 3,9;

= 70 %,
= 50 %,
= 10 % для світильника типу ПВЛМ коефіцієнт використання світлового потоку 0,68.

Світловий потік однієї лампи

лм.

де коефіцієнт запасу

= 1,4; Z = 1,1 для люмінесцентних ламп.

За знайденим світловим потоком, вибираємо лампу потужністю 1000 Вт, що має світловий потік 14600 лм, найбільш близький до розрахункового.

При цьому фактична освітленість:

лк.

Загальна потужність освітлювальної установки

=
N = 1000 * 28 = 28000 Вт. = 28 кВт

РОЗДІЛ 5. ОХОРОНА НАВКОЛИШНЬГО СЕРЕДОВИЩА

5.1 Гігієнічна характеристика забруднювачів, та їх вплив на навколишнє середовище

Набір речовин, забруднюючих повітря, дуже широкий, це: газоподібні неорганічні речовини (SO2, H2S, NO2, Cl2, CO, SiF4); мінеральні кислоти (Hcl, HF, H2SO4, HNO3); радіонукліди (стронцій -90, цезій – 137, йод – 19, плутоній – 240, радій – 226, америцій - 241); прості органічні речовини (альдегіди, ефіри, вуглеводні, кетони, феноли, крезоли тощо ); речовини з сильним запахом (наприклад, аміни і меркантани); полі циклічні вуглеводні (наприклад, 3,4-бенз(а)пірне і 1,12-бензперілен); пилоподібні речовини і суміші речовин (сажа, летюча зола, вуглевий пил, цементний пил, збагачений оксидами металів, свинцем, миш’яком).

Для числа найбільш важливих для контролю забруднюючих атмосферне повітря речовин в Україні віднесено: пил, SO2, NO2, CO, свинець, формальдегід, бенз(а)пірне, озон. Під час проведення контролю атмосферного повітря в обов’язковому порядку визначається наявність атмосферному повітрі загальнопоширених забруднюючих речовин, показників та інгредієнтів атмосферних опадів, зазначених в табл.

В Україні розроблено нормативи для майже 600 хімічних речовин, які забруднюють атмосферне повітря, тому важливо порівняти нормативи лише тих речовин, які контролюються у більшості країн: пил, диоксид сірки, диоксид азоту, оксид вуглецю, бенз(а)пірне, формальдегід, свинець. Вказані речовини, які характеризують якість атмосферного повітря в Україні, співпадають з основними речовинами, прийнятими в інших країнах, однак перелік основних забруднюючих речовин в Україні дещо ширший.


Таблиця 5.1. Загальнопоширені забруднюючі речовини в атмосферному повітрі наявність яких визначається під час проведення контролю.

Показники та інгредієнти атмосферних опадів Забруднюючі речовини в атмосферному повітрі
1 2
СульфатиХлорАзот амонієвийНітратиГідрокарбонатиНатрійКалійКальційМагнійрН і кислотність ПилДиоксид сіркиОксид вуглецюДиоксид азотуСвинець та його неорганічні сполуки (в перерахунку на свинець)Бенз(а)пірнФормальдегідРадіоактивні речовини (за погодженим переліком)

Для усіх зазначених сполук є методи контролю і розроблені нормативи для двох періодів усереднення: середньодобові за 24 години і 20 хвилин (табл..5. 2). У більшості країн використовується середньорічна концентрація, яка регламентується стандартами міжнародних організацій, але в Україні саме цього нормативу немає, тому для співставлення отриманих даних щодо забруднення повітря, стандарти України бажано доповнити середньорічним нормам.

Розглянемо механічний цех 250. Виробництво по механічній обробці поверхонь представляє собою механічну підготовку поверхонь деталей гідро абразивного пливу.

Обладнанням для механічної обробки являються: тупикова камера дробеметної обробки та камери ДК – 104М для чистки великогабаритних відливок від літієвих останків, барабани до беструйної обробки для очистки деталей від літієвої окалини, камери пескоструйної обробки пневматичного або гідравлічного метода подачі робочої суміші (для зачистки поверхонь під гальванообробку або напилення ЛКМ) з використанням річного або електрокорундового піску.


Таблиця 5.2 Нормативи забруднення атмосфери для двох періодів усереднення

Хімічна речовина Забруднення за час усереднення, мг/м3 Клас небезпеки Показник небезпеки
24 години 20 хвилин
ПилДиоксид сіркиДиоксид азотуОксид вуглецюБенз(а)піренФормальдегідСвинець 0,150,050,043,0 (8год)
0,0030,0003
0,50,50,0855,0-0,0350,001 3324121 ТоксичнийТоксичнийТоксичнийТоксичнийКонцентрованийТоксичнийНейротоксичний

В наслідок виконання технологічних операцій на протязі року використовується 236,0 т дроби металевої; 62,0 т електрокорунда; 4,8 т абразина; 1,8 т піску річного; 3,2 т піску кварцового; 31,8 т піску металевого; 2,5 т масла мінерального; 0,02 т окису хрому; 0,5 т фрита скла.