Смекни!
smekni.com

Система соціального захисту в Україні (стр. 7 из 23)

«Німецьке чудо» було досягнуто, перш за все, завдяки вірному відбору соціально-економічної моделі розвитку сус­пільства, відповідності певних витрат (одна третина) від за­гального бюджету на соціальне забезпечення населення. Для охорони здоров'я здійснюється страхування на випадок хво­роби. Так, усі працюючі з найму безробітні та пенсіонери відповідно до Закону про страхування підлягають страхуванню на випадок хвороби. З метою раннього виявлення певних хво­роб передбачені профілактичні догляди різних груп застрахованих: дітей у віці до 4 років, жінок у віці від ЗО років та чо­ловіків у віці від 45 років.

Німецький варіант соціального захисту, який отримав на­зву соціальної ринкової економіки, викликає особливий інте­рес, оскільки він поєднує високу економічну ефективність з розвинутою системою соціального захисту, яка заснована на певних принципах. Основним з них є надання економічної свободи, що служить стимулом високої продуктивності праці. Сам принцип складається з таких елементів: свобода споживання, відповідно до якої споживачі можуть вибирати будь-які товари чи послуги на свій розсуд; свобода вироб­ництва і торгівлі (підприємства можуть виробляти ті товари і послуги, які потрібні споживачам); свобода вибору робочо­го місця; володіння і розпорядження приватною власністю. На принципі економічної свободи засноване децентралізо­ване економічне планування діяльності виробничих підприємств. Координація децентралізованого економічно­го планування в ринковій економіці виконується за допомо­гою ринкового механізму взаємодії попиту і пропозиції. Саме в цьому і полягає основна ідея ринкової економіки, а еконо­мічна свобода є руйнівною силою цієї економічної системи. Забезпечення дійсної конкуренції стало одним з важливих завдань держави. Якщо результати дії ринкового механізму стають неприйнятними з соціальної точки зору, то важливо забезпечити контроль з боку держави. За цих умов принцип економічної свободи доповнюється іншими принципами, характерними для соціальної держави.

У Німеччині існують різні елементи соціальної ринкової економіки, які дозволяють державі корегувати результати дій ринкових механізмів і колективних переговорів. Розподіл прибутків відбувається за допомогою податків. Громадяни з низькими прибутками звільняються від сплати прибутково­го податку.

Цінним у німецькій моделі є те, що тут передбачені заходи з охорони праці, зокрема:

- захист від незаконних звільнень з роботи;

- охорона праці жінок (заборона жіночої праці в гірничо-видобувній і будівельній галузях, охорона праці матерів і ва­гітних жінок);

- охорона праці молоді (заборона праці до 15 років, диференціація робочого часу і часу відпусток у залежності від пільг
на отримання професійної освіти);

- захист працівників від виробничих і професійних небез­пек (травм, надмірного шуму, отруєнь тощо);

- регулювання робочого часу, заборона працювати у
вихідні і святкові дні.

Німецька модель заснована на змішаному державно-приватному розв'язанні соціальних проблем, де відпові­дальність окремого підприємця замінена системою «обо­в'язкової» колективної відповідальності під контролем держави.

Стосовно застосування окремих положень німецької мо­делі в системі соціального захисту населення України мог­ли б бути втілені принципи активної державної політики повної зайнятості. Досягненню цього сприяє і високий рівень професійної підготовки молоді, 75 % якої у віці від 16 до 19 років здійснює професійну підготовку у професійно-навчальних закладах[46].

Концепція «соціального ринкового господарства» Л.Ерхарда має багато спільного з поглядом іншого вченого, лау­реата Нобелівської премії у 1974 р. - Г. Мюрдаля, засновника так зва­ної шведської моделі соціалізму, який був прихильником соціальної орієнтації ринку, соціальне регульованої еконо­міки, теорії соціальної держави та соціального партнерства.[47] Особлива модель соціальної держави у Швеції засновува­лась на складній системі прямих та непрямих податків, які вилучаються у населення [48].

На думку Мюрдаля, головне у «державі добробуту» — це соціальний захист населення. Створення соціального захисту передбачає такі напрями діяльності держави:

- забезпечення членів суспільства високим прожитковим мінімумом і надання матеріальної допомоги тим, кому внаслідок об'єктивних чинників вона необхідна; зупинення дії при­вілеїв стосовно тих, хто ріс має в них потреби;

- створення умов, які дозволяють громадянам заробляти кошти для повноцінного життя будь-якими засобами, що не суперечать закону;

- забезпечення екологічної безпеки членів суспільства;

- створення умов, що забезпечують задоволення високого рівня потреб громадян у освіті, медичній допомозі тощо;

- забезпечення сприятливих умов праці для найманих робітників, захист їх від негативного впливу ринкової економіки;

- захист громадян від злочинних намагань;

- захист громадянських та політичних прав і свобод, що відповідають принципам правової, соціальної держави;

- захист від політичного переслідування та адміністративного свавілля;

- забезпечення свободи духовного життя, захист від ідеологічного тиску;

- створення сприятливого соціально-психологічного клімату як в цілому у суспільстві, так і в окремих осередках та структурних утвореннях, захист від психологічного пресингу;

- забезпечення максимальної стабільності громадського життя.

Для реалізації цих заходів соціального захисту необхідно вивчати, формувати і враховувати намагання людей, які, за оцінками Г. Мюрдаля, «дійсно належать до числа найбільш важливих соціальних явищ та у величезній мірі визначають історію».[49]

Соціальний захист у Швеції забезпечується у відповідності з соціальним стандартом. Це значить, що при будь-яких життєвих негараздах кожна сім'я може розраховувати на життєвий рівень, який був у цій сім'ї до появи цих негараздів. Ця модель передбачає:

- високий відсоток національного прибутку, акумульованого у держави, місцевих органів влади чи спеціальних інститутів, які займаються соціальним захистом населення;

- високий рівень ефективності національної економіки;

- високий рівень зайнятості та інвестицій, спрямованих на одночасне забезпечення певної зайнятості і стабілізації цін.

У Фінляндії згідно діючій Конституції цієї країни (ст. 19) кожен, хто не в змозі забезпечити собі існування, яке відповідає нормам людського достоїнства, має право на необхідне утримання та забезпечення. Законом гарантується кожному право на основне соціальне забезпечення під час безробіття, хвороби, непрацездатності, а також у випадку народження дитини та втрати годувальника. Органи громадської влади зобов'язані згідно закону гарантувати кожному достатнє соціальне і медичне забезпечення, а також сприяти зміцненню здоров'я населення, підтримувати можливості сім'ї та інших осіб, які відповідають за опікунство дітей, забезпечують благополуччя та розвиток особистості дитини[50].

Фундаментальною ознакою соціальної політики в Польщі та Чехії є принципова спрямованість на допомогу суспільства тільки в тих випадках, коли особа чи родина, які на неї пре­тендують, не мають власних можливостей подолати економі­чну й фінансову скруту[51].

У Чехії діють три взаємодоповнюючі системи соціального захисту населення:

- система соціального страхування (охоплює практично все населення країни і становить 10 % ВВП);

- система державної соціальної допомоги (60 % населення і 2 % ВВП), що спрямована на попередження зниження доходів, у першу чергу сімей із дітьми;

- система соціальної підтримки (4 % населення і 4 % ВВП), за якої держава гарантує мінімальний рівень підтримки соціальне вразливим прошаркам населення.

Приблизно 0,5 % населення цієї країни належать до маргінальних груп (безпритульні, біженці, бродяги тощо), які випали з суспільного життя. Таким категоріям надається відповідна допомога як державними, так і недержавними ус­тановами й організаціями.

Якщо в Чехії та Польщі в основу діючих систем соціаль­ного захисту закладають диференційований рівень прожит­кового мінімуму з урахуванням складу сім'ї, то у такій високорозвиненій країні, як Нідерланди, ще з 1965 року відмо­вились від практичного використання прожиткового мінімуму. Мінімальний рівень державних гарантій у цій країні встановлюється ви­ходячи з рівня мінімальної заробітної плати, яка визначаєть­ся раз на рік, ґрунтуючись на механізмах соціального парт­нерства[52].

Для США характерна ліберальна модель соціального за­хисту населення, яка відокремлює соціальний захист від вільного ринку та обмежується захистом лише тих, хто позбавлений інших доходів. Згідно цієї моделі проблема соці­ального захисту розв'язується переважно на рівні підприємств і найманих робітників в особі профспілок. Ра­зом з тим держава також направляє значну частину коштів на забезпечення соціального захисту населення. В числі за­ходів з соціальної підтримки населення США слід відзна­чити розробку програм професійної підготовки та пере­підготовки кадрів: охоплення системою соціального захис­ту широких верств населення; надання допомоги тим, хто її потребує, у тому числі в натуральній формі (талони на без­коштовне отримання продовольчих товарів, субсидії па житло, безкоштовна медична допомога). До речі, у США людина обирає додаткову медичну послугу залежно від своїх прибутків.