Смекни!
smekni.com

Інноваційні структури та венчурний капітал (стр. 12 из 14)

Оскільки послуги залежать від того, хто їх надає, для підвищення якості обслуговування передбачається організація навчання персоналу не тільки професійним навичкам, а й комунікативним.


1.4. Аналіз ринку та план маркетингу

Наш основний ринок . КІІЦ здійснюватиме свою діяльність на ринку навчально-сервісних послуг з підтримки інтернет-технологій м.Києва. На цьому ринку майже немає особливих сезонних коливань.

Наші імовірні клієнти:

1. молодь віком від 15 до 28 років, яка цікавиться інтернет-технологіями та вбачає в них свій майбутній фах , зокрема, студенти і старшокласники;

2. молоді інтернет-компанії та інтернет-підприємці.

За допомогою ТОВ “Танграм”, яке володіє торговою маркою Tangram Design Studio, було проведено ретельне дослідження ринку і зроблені висновки щодо основних його аспектів.

Дослідження було проведено ТОВ “Танграм” для здійснення комерційної діяльності і тому дозволено вказати лише часткові результати дослідження, що погоджено з керівництвом ТОВ “Танграм”.

Було опитано біля 100 молодих людей віком від 15 до 28 років. З них 55% відсотків жіночої статі, інші – чоловіки.

Головна мета досліджень виявити попит молоді на навчальні послуги новітнім інтернет-професіям та попит на їх подальше працевлаштування за даним фахом.

Були виявлені фактори, що впливають на формування попиту на такі навчальні послуги:

- відсутність бажання працювати за фахом згідно академічної освіти (біля 75 відсотків людей у віці від 20 до 28 не бачать свого майбутнього в обраній раніше професії; вони потребують професійної перепідготовки);

- відсутність бажання отримати академічну освіту, але виявлення бажання мати пристойний фах та заробляти солідні гроші (біля 25 відсотків людей у віці від 15 до 20 років бажають працювати відразу після школи та заробляти пристойну платню; вони потребують професійного навчання);

- втрата робочого місця (біля 30 відсотків безробітних в нашій країні молодь у віці від 15 до 28 років; вона потребує перенавчання та працевлаштування).

Під час дослідження біля 90 відсотків виявили зацікавленість у навчанні новітнім інтернет-технологіям.

Також компанією “Танграм” було проведено опитування 10 незалежних інтернет-компаній та інтернет-підприємців, які розпочали свій бізнес в 1999-2000 роках.

Головна мета досліджень виявити попит на сервісні послуги інтернет-центру.

Були виявлені фактори, що впливають на формування попиту на сервісні послуги інтернет-центру:

- наддорога орендна плати за приміщення, які знаходяться в центрі (біля 90 відсотків компаній не можуть собі дозволити зняти офіс в центрі міста, а для багатьох в нашій країні це грає на імідж; зазвичай вони потребують пристойного приміщення 3-4 рази на місяць для проведення зустрічей);

- неможливість утримувати професійного офіс-менеджера (біля 80 відсотків компаній беруть на посаду офіс-менеджеря аби-кого; вони потребують професійного офіс-менеджера, який би професійно відповідав на запити клієнтів);

- невміння проводити рекламно-маркетингової стратегії (біля 90 відсотків компаній зізнались, що в першу чергу економлять на рекламі та маркетинзі, бо вважають їх зайвим задоволенням, що і спричиняє відсутність клієнтів; вони потребують розробки недорогої рекламно-маркетингової стратегії);

- невміння шукати потенційного інвестора або партнера ( біля 90 відсотків компаній бажають знайти західного партнера або інвестора, але не знають як це зробити; вони потребують індивідуального підходу);

- у багатьох компаній виникають ті чи інші колізії, що пов’язані з законодавчою базою, а хороший юрист коштує дорого; вони потребують юридичного супроводу бізнесу.

Попит на кожний з видів послуг. Компанія “Танграм” також надала зведену інформацію з попиту на послуги, які планується запровадити в КІІЦу.

Таблиця 1.2.

Переваги у сфері послуг, які надаються Київським інноваційним інтернет-центром

Види послуг Зацікавленість споживача, %
1.Курс вебдизайну 90
2.Курс художнього дизайну 85
3.Курс з основих мов вебпрограмування 85
4.Курс інтернет-маркетенгу 80
Продовження таблиці 1.2.
Види послуг Зацікавленість споживача, %
5.Курс менеджменту в електронній комерції 80
6.Курс менеджменту інтернет-проектів 75
7.Курс для розробників контент-проектів 75
8.Курс менеджменту з підбору кадрів в інтернет-проекти 50
9.Пошук інвесторів та партнерів 100
10.Конференц-сервіс 90
11.Сервіс віртуального офісу та офіс-менеджера 90
12.Розробка рекламно-маркетингових стратегій та їх підтримка 90
13.Технічний сервіс для інтернет-проектів 85
14.Пошук необхідної комерційної інформації 85
15.Консультації бухгалтера з ведення податкової звітності 85
16.Надання консалтингових послуг 65
17.Реєстрація/переєстрація/ліквідація підприємств, установ, організацій будь-якої організаційно-правової форми та їх відокремлених структурних підрозділів 90
18.Представництво інтересів у суді та арбітражі щодо ведення господарських спорів 90
19.Надання правових послуг у сфері захисту інтелектуальної власності 90
20.Реєстрація товарних знаків 90
21.Консультування з питань оподаткування, валютного регулювання та митного регулювання 70
22.Підготовка проектів угод та інших документів юридичного характеру 70
23.Підготовка юридичних висновків та юридична експертиза документів 65
24.Юридичний супровід контрактів. 65

Згідно з проведеними нашими партнерами дослідженнями можна зробити висновок, що найбільшим попитом користуються навчальні послуги з вебдизайну, художнього дизайну та вебпрограмування. На інші навчальні послуги попит невеликий через тимчасову необізнаність в користності.

А серед сервісних послуг можна відзначити: пошук інвесторів та партнерів, конференц-сервіс, сервіс віртуального офісу та офіс-менеджера, розробка рекламно-маркетингових стратегій та їх підтримка. Всі інші сервісні послуги відсуваються на задній план і тому при комплектуванні гарантованого пакету послуг для членів КІІЦу потрібно включити ті, які користуються найбільшим попитом. Тобто чотири вказаних сервіси потрібно вважати основними, а всі інші додатковими.

Окрім того великою популярністю користуються послуги юриста, а особливо: реєстрація/переєстрація/ліквідація підприємств, установ, організацій будь-якої організаційно-правової форми та їх відокремлених структурних підрозділів, представництво інтересів у суді та арбітражі щодо ведення господарських спорів, надання правових послуг у сфері захисту інтелектуальної власності, реєстрація товарних знаків. Тобто можна спостерігати, що на інтернет-ринку виникла досить суттєва проблема, що пов’язана з інтелектуальною власністю та вирішенням суперечок, що в нашій країні для маленької компанії може закінчитись нічим.

На основі проведених маркетингових досліджень і аналізу попиту на послуги у молоді, інтернет-компаній та інтернет-підприємців м.Києва ми визначили, що на етапі становлення проекту (перший рік) кожного місяця ми будемо набирати три нові групи слухачів, які будуть слухати різноманітні курси з інтернет-професій три місяці і сплачуватимуть за це 6 грн. за годину/людину (всього буде 30 год.), або кожного місяця 1800 грн. з трьох груп. Стосовно копаній – в КІІЦу вже є три корпоративних клієнти, і передбачається, що кожного місяця буде з’являтись ще три компанії або підприємців і на кінець першого року їх буде 36. З дослідження відомо, що кожна компанія у формі членських внесків готова сплачувати за основні сервіси 300 грн./місяць, за додаткові сервіси 150 грн./місяць і за юридичний супровід бізнесу 150 грн./місяць. Низькі ціни на послуги зумовлені дотаціями донорських організацій в перший рік існування.

Таким чином спрогнозовано майбутні надходження коштів. В перший рік ця сума складатиме 194400 грн. (без ПДВ), а у майбутньому зросте за рахунок проведення рекламної кампанії, низької додаткової вартості і розширення асортименту послуг. Докладні прогнозні дані у – підпункті 1.7. <<Фінансовий план>>.

Наші конкуренти. Нашими конкурентами на ринку інкубування технологій є інноваційні центри та інкубатори м. Києва. Основні з них:

- Київський Інноваційний Бізнес-Інкубатор (м.Київ-150, вул. Горького, 180, к. 810, тел. 268-21-38; 269-43-73; факс 268-23-55).

- НГО “Фонд Київський Бізнес-Інкубатор” (м.Київ-190, вул. Баумана, 9/12, к. 43, тел. 442-60-77; факс 443-79-25).

Перший заклад працює в центрі міста, але його інноваційність полягає в пошуку та супроводженні науково-технічних розробок, що перетинається з послугами нашого інкубатору на невеликому сегменті ринку.

Другий заклад має досвід по роботі з софтверними компаніями, але цей інкубатор не проводить рекламних заходів, в ньому слабо відбувається притік нових клієнтів, причиною чого може бути незручне місце розташування, окрім того спостерігається відтік клієнтів, зокрема, на захід, через непродуману політику керівництва. Зараз він лише починає працювати на ринку інтернет-інкубування. Також треба додати, що тут не проводять активної реклами та місцезнаходження не дає значних переваг даному інкубатору хоча він вже й має постійних клієнтів.

Тобто вище перераховані інноваційні інкубатори займають відмінну від нашої ринкову ділянку: кожний з них має свою інноваційну специфіку.

Наявність в нашому штаті професійного психолога створює додаткові конкурентні переваги, оскільки існує гарантія підбору кадрів як для команди нашого проекту так і для компаній, які будуть працювати з нами.

Конкурентні переваги: