Смекни!
smekni.com

Інноваційні структури та венчурний капітал (стр. 13 из 14)

- орієнтація на два взаємопов’язаних ринки (молодь віком від 15 до 28 років, яка цікавиться інтернет-технологіями та вбачає в них свій майбутній фах , зокрема, студенти і старшокласники та молоді інтернет-компанії та інтернет-підприємці);

- спеціалізація відповідно до споживача;

- низькі ціни;

- зручне місцерозташування;

- гарантія якості обслуговування.

Реклама і створення іміджу. У період становлення КІІЦу важливою задачею є розробка іміджу, отримання належної репутації, реклама послуг з метою залучення якомога більшої кількості клієнтів. Можна вважати, що імідж БФ “Київ XXI століття”, який напрацьовано за рік буде позитивно впливати на просування даного проекту.

Реклама буде здійснюватись таким чином:

- рекламні об’яви за місцем дислокації споживачів;

- світлова реклама над входом;

- проведення презентацій у школах та вищих навчальних закладах;

- реклама в газеті “Самоврядування”;

- реклама за допомогою Інтернет.

В перший рік існування інкубатору планується витрачати в середноьму 600 грн. на місяць, що протягом року складе 7200 грн. Ці кошти підуть на друкування рекламних об’яв, анкет, купівлю баннерів в Української баннерної мережі тощо.

Витрати будуть визначатись локально, але не більше ніж на 600 грн. в місяць.

Планується, що витрати на маркетинг та рекламу у перші три роки реалізації проекту складатимуть відповідно 7200, 10800, 16200 грн. Проведення маркетингової діяльності на підприємстві буде входити в обов’язки офіс-менеджера за допомоги тренера-консультанта з маркетингу.


1.5. Виробничий план

Робочий день КІІЦу плануватиметься згідно з побажаннями респондентів, які були визначені під час проведення маркетингового дослідження.

Більшість респондентів вважає, що через брак часу найкраще відвідувати навчальні курси ввечері, а що стосується інтернет-компаній, то день - це найкращий час для ведення бізнесу. Тобто графік роботи було визначено за допомогою двох споживчих груп – з 10 до 21 год, субота – з 10 до 16 год., вихідний день – неділя.

Треба сказати, що успіх навчальних послуг залежить від технічного забезпечення та професійного рівня тренерів-консультантів. Підбір кадрів будуть проводити психолог та директор, крім того останній буде нести за це особисту відповідальність. Успіх сервісних послуг залежить від професійних якостей офіс-менеджера та технічного оснащення офісу. Якісний юридичний супровід бізнесу зможе забезпечити лише професійний юрист з великим досвідом роботи.

Окрім того інтер’єр і яскрава вивіска над входом підвищують привабливість будь-якого підприємства.

Потреба в обладнанні. В перший рік існування КІІЦу будуть придбані необхідні для його успішного функціонування прилади, інструменти і обладнання. Їх вартість, враховуючи витрати на транспорт і монтаж, складе 60000 грн. Оренда обладнання не передбачена.

Ми маємо інформацію про можливих постачальників обладнання, але попередніх домовленостей з ними немає.

Прямі матеріальні витрати. Перший рік – 3000 грн. на місяць, другий рік – 4500 грн. на місяць та третій рік - 6000 грн. на місяць потрібно для повноцінного забезпечення виробничого процесу: засоби телекомунікацій, електроенергія тощо.

Потреба у приміщеннях. Згідно із вимогами донорів до закладів подібного зразка, необхідністю економити кошти та вимогами різноманітних державних служб був проведений підрахунок необхідної площі основних і допоміжних приміщень. Загальна площа приміщень повинна складати не менше 120 кв.м. (табл. 1.3.).

Орендна плата за приміщення складатиме 600 грн. щомісяця.


Таблиця 1.3.

Потреба у площах

Найменування приміщення Розмір необхідних площ, кв.м.
Адміністрація (директора і бухгалтер) 15
Офіс-менеджеріат та бібліотека 30
Конференц-зала 30
Навчальний клас 15
Комп’ютерний клас 15
Кімната для проведення ділових зустрічей 15
Всього 120

Таблиця 1.4.

Потреба у робочій силі

Найменування професії (посада) Кількість робітників, осіб Середня тарифна ставка (оклад згідно контракту з врахуванням податків), грн./місяць/особа
2001 р. 2002 р. 2003 р.
Директор 1 1200 1320 1440
Бухгалтер 1 1000 1100 1300
Юрист 1 1000 1100 1300
Психолог 1 1000 1100 1300
Офіс-менеджер 1 800 880 960
Тренер-консультант 3 800 880 960

Залучати працівників будемо на контрактній основі за рахунок матеріальних (зарплати, премії) і нематеріальних стимулів (цікава робота, гарні умови праці, дружня атмосфера в колективі).

Службовими інструкціями будуть визначатися обов’язки, відповідальність, система підпорядкування.

Контроль за якістю послуг, що надаються. Контроль за якістю послуг буде здійснювати директор, що має великий досвід роботи. Він відповідатиме за якість і правильність виконаних робіт, разом з цим він буде технічним директором КІІЦу.


1.6. Управління і організація

Менеджмент. Головним вмконавцем проекту буде благодійна організація БФ “Київ XXI століття”, що має статус неприбуткової, занесена до єдиного державного реєстру неприбуткових організацій та має пільги в оподаткуванні, зокрема, з членських внесків та благодійних внесків не стягується прибуток на податок. Так, як організація володіє лише 10 відсотками необхідних коштів, будуть залучені додаткові донори проекту, зокрема, Міжнародний фонд соціальної адаптації, Агенство США з міжнародного розвитку та Програма розвитку ООН в Україні.

Планується, що через рік проект вийде на самоокупність і відокремиться в окрема госпрозрахункове підприємство, яке буде сплачувати єдиний податок у розмірі 10 відсотків.

Як вже зазначалось вище - БФ “Київ XXI століття” має досвід в галузі підтримки інтернет-технологій.

Організаційна структура підприємства. Організаційна структура проекту КІІЦ має два організаційні рівні: перший рівень – директор та бухгалтер, другий рівень - юрист, психолог, офіс-менеджер та три тренери-консультанти. (мал. 1.1.) Крім того на даному малюнку показано і схему управління проектом.

Вищий орган управління Загальні збори членів БФ “Київ XXI століття”, яким підпорядковується Правління на чолі з президентом, а їм в свою чергу директор проекту.

Кожний член фонду має один голос, згідно статуту члени сплачують внески до організації, яка витрачає всі кошти на статутні завдання. Крім того згідно статуту Правління на чолі з президентом працює на громадських засадах. Контролюючі функції виконує Наглядова рада, до якої входять представники всіх донорських організацій.

Директора та психолога проекту буде призначати Правління на чолі з президентом, узгодивши кандидатури з Загальними зборами членів БФ “Київ XXI століття”. Всіх інших виконавців проекту буде підбирати директор і психолог на конкурсних засадах, відповідальність за підбір кадрів буде нести директор.

Працівники другого рівня будуть здійснювати всі функції, що пов’язані з положенням БФ “Київ XXI століття” про КІІЦ. Основна мета – забезпечити рентабельне функціонування проекту та його вихід на самоокупність в кінці першого року. Для цього Директор за допомогою проектної групи БФ “Київ XXI століття”, в яку можуть входити найбільш професійні працівники КІІЦу :

- визначає перелік послуг і організовує взаємовідносини в команді проекту, зокрема, за допомогою професійного психолога;

- розробляє політику маркетингу (перелік послуг, атмосфера, ціноутворення, реклама), зокрема, за допомогою професійного тренера-маркетолога;

- формує політику щодо форм і методів обслуговування клієнтів, контролює їх здійснення та розподіляє завдання робітникам.


Малюнок 1. Організаційна структура управління проектом

1.7. Фінансовий план

Цей підпункт бізнес-плану узагальнює попередні підпункти і подає їх вартісне узагальнення.

Капітал. Функціонування проекту передбачається на основі використання частково власного капіталу, а частково за рахунок держави, західних донорських джерел та спонсорських внесків на розвиток інтернет-ринку та його розгалуженої інфраструктури.

Сума бюджету проекту на момент початку його діяльності складатиме 208900 грн. Джерело формування бюджету – грант від визначеного пізніше донора та власні кошти БФ “Київ XXI століття” у розмірі 10 відсотків від вартості проекту. Якщо проект матиме тенденцію стати прибутковим, то грант буде надано на умовах зворотності.

Весь прибуток від діяльності проекту буде спрямовуватись на статутні цілі БФ “Київ XXI століття”, розширення меж діяльності проекту та створення мережі аналогічних інтернет-центрів.

Грошові кошти бюджету будуть спрямовані на створення КІІЦу, проведення попередніх маркетингових досліджень і реклами, на підтримку функціонування підприємства до часу його виходу на безбитковий обсяг продажу.

Прогноз реалізації послуг. На підставі результатів маркетингових досліджень, які були проведені ТОВ “Танграм”, були спрогнозовані обсяги реалізації послуг для перших трьох років існування нашого підприємства (таблиці 1.5. та 1.6.)


Таблиця 1.5.

Прогноз реалізації послуг за перший рік

Вид послуг Обсяг реалізації у 2001 р., тис. грн.
Помісячно Всього за рік
I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Навчальні - 1,8 3,6 5,4 5,4 5,4 5,4 5,4 5,4 5,4 5,4 5,4 54,0
Сервісні (основні) 0,9 1,8 2,7 3,6 4,5 5,4 6,3 7,2 8,1 9,0 9,9 10,8 70,2
Сервісні (додаткові) 0,45 0,9 1,35 1,8 2,25 2,7 3,15 3,6 4,05 4,5 4,95 5,4 35,1
Юридичний супровід бізнесу 0,45 0,9 1,35 1,8 2,25 2,7 3,15 3,6 4,05 4,5 4,95 5,4 35,1
Всього: 194,4

Таблиця 1.6.