Смекни!
smekni.com

Інноваційні структури та венчурний капітал (стр. 8 из 14)

Україна володіє не тільки величезними природними ресурсами, що активно розпродуються, але і високо продуктивними інтелектуальними ресурсами, що сьогодні утворюють дикий ринок і беззворотньо втрачаються, головним чином, шляхом “відпливу мізків”. В силу історичного розвитку науки і освіти Україна володіє унікальними покладами інтелектуального капіталу, що можна порівняти хіба що з алмазними трубками або нафтовими родовищами, що є тільки в деяких місцях на Землі і приносять країнам-власникам величезні доходи. Інтелектуально і професійно ми вже визріли для того, щоб продавати не розуми, а технології за допомогою компаній, що проводять технологічний бізнес.

Згадана схема призначена для створення іноваційного інкубатора як фабрики іноваційного бізнесу, для його наступного просування на ринок або продаж. Такий інкубатор може бути активно задіяний в процесі комерціалізації технологій (як продукту, приготованого цим інкубатором). Інкубатор може забезпечувати зростання іноваційних фірм шляхом прямої участі в розвитку їхнього бізнесу задля забезпечення виживання і довгострокового зростання таких фірм. Ключові задачі цього процесу наступні:

- створення іноваційного Інкубатора малого і середнього бізнесу на території вищого навчального закладу в стратегічно ключовому місці;

- створення і підтримка ресурсного центру в рамках інкубатора, що збирає, систематизує і застосовує ресурси розвитку бізнесу в межах регіону, де знаходиться інкубатор та з інших місць, для підтримки ранніх стадій зростання іноваційних фірм;

- визначення і пошук перспективних компаній і проектів в інститутах, університетах і використання створеного ресурсного центру для їхнього притягнення і підтримки;

- забезпечення фінансування діяльності інкубатора шляхом пошуку стратегічних інвесторів, венчурного капіталу або шляхом створення власного венчурного фонду на стартовій стадії діяльності інкубатору.

Для реалізації процесу самофінансування розумно використати два основних методи:

- Передача компанією інкубатору пакету акцій для його наступної продажі інвестору або на фондовій біржі;

- Шляхом формування “клубу” компаній для надання консультаційної допомоги зі сплатою членських внесків і системою клубних знижок.

Обидва цих засоби мають свої плюси і мінуси. Переважна більшість існуючих на сьогодні в Україні інкубаторів працюють за другим варіантом, тобо пускають на свою територію тільки ті компанії, що в змозі платити орендну плату, при цьому підчас надто високу. Парадоксально, але таких компаній знаходиться чимало. Інколи інкубатори навіть допомагають такій компанії отримати початкове фінансування, але найсумніше полягає в тому, що при цьому ці ж гроші ідуть на орендну плату (подібно клубним внескам), але при цьому нікого не цікавить, що відбувається в самій компанії. Доки гроші є, вона живе, як тільки гроші закінчуються, вона помирає, звільняючи місце новій щасливій жертві. Як показує статистика, зібрана не по журналам, а з практичної роботи, в середньому виживає 1 компанія з 10. У зарубіжних інкубаторах – 9 з 10. Можна уявити, скільки зусиль і затрат при цьому економиться. Закордоном в запропонованій моделі інкубатора система орендних платежів трансформується теж в систему клубних внесків, але за це компанія одержує не лише тотальну підтримку свого бізнесу, але і гарантію того, що вона буде жити. Є ще один ключовий момент в цьому процесі. До такого клубу будуть залучатись компанії, не лише здатні платити, але такі що дійсно є технологічними і мають розкішні перспективи для розвитку бізнесу. Щодо першого варіанту, то в інкубаторі ця практика може розвиватися і приймати свої різноманітні форми.

Згідно даних Price Waterhouse Venture Capital Survey лише в США за четвертий квартал 1998 року 713 компаній отримали $3.67 млрд. венчурного капіталу, що на 11% більше, ніж за аналогічний період 1997 року. В 1998 році обсяг інвестицій досягнув позначки в $14.27 млрд, що на 24% більше, ніж в 1997 році і на 78% більше, ніж в 1996 році.

Загальним критерієм оцінки для всіх венчурних фондів є відповідь на головне питання: чи здатна компанія до швидкого розвитку?

Венчурні капіталісти за визначенням - люди, здатні до ризику: адже інвестування здійснюється без надання будь-якої застави, на відміну, наприклад, від банківського кредитування. Після того, як компанія потрапляє в поле зору венчурного капіталіста, розпочинається довгий і непростий процес вивчення одне одного (due diligence). Розгляду піддаються всі аспекти стану компанії і бізнесу. Коли підготовча робота завершена компанія одержує інвестиції. Як правило, частина коштів вноситься в акціонерний капітал фірми, а інша - надається в формі інвестиційного кредиту на термін від 3 до 7 років. Після цього настає нова стадія, що носить назву “hands-on management” або “hands-on support”. Представник венчурного фонду входить до складу Ради директорів компанії і приймає участь в розробці доленосних рішень. Заключна стадія процесу інвестування полягає у виході компанії на біржу, іншими словами перетворення її з закритої приватної фірми в відкриту акціонерну компанію ("exit"). Критерієм успіха є збільшення вартості компанії в декілька раз протягом 5-7 років з моменту інвестування. /15,1/

Сьогодні існує велика кількість венчурних фондів, що вкладають гроші лише в інтернет-проекти. До їх числа відносять, наприклад, Crystal Internet Venture Funds, що інвестує в перспективні інтернет-компанії згідно шести основних напрямків: програмне забезпечення, апаратура, доступ в Інтернет, забезпечення безпеки інформації, розробка тематичних сайтів і вертикальні додатки. Власний капітал фонду складає $240 млн, а компанії на початковому етапі можуть розраховувати на суму до $5 млн. Часто венчурні фонди створюють на базі відомих фірм - світових лідерів з комп'ютерних технологій. Гарним прикладом є фонд Novell Ventures, що допомагає Novell в її зусиллях з впровадження новітніх мережаних технологій на базі Інтернет. Novell Ventures приділяє особливу увагу компаніям, що підтримують NDS і Java-додатки, що поширюються по мережам такими серверами, як Novell NetWare 5. Більш ніж $15 млн направив фонд Novell Ventures на придбання частки акцій п'яти компаній Edgix, Food.com (розробка онлайнових торгівельних сайтів), Indus River, Red Hat (створення операційної системи Linux з відкритим вихідним текстом) і W.R. Hambrecht (створення служби OpenIPO, аукційної торгівлі, що використовує систему для прийняття перших відкритих замовлень на запропоновані товари).

Можна навести ще сотню подібних прикладів, однак зупинимось на особливостях інвестування в інтернет-проекти. До 1980-х років стандартною була ситуація, коли за 7 років (типовий термін співробітництва фірми з венчурним капіталістом) одна з десяти компаній, що фінансується банкротувала, три повертали вкладені інвестиції, три подвоювали їх, двом вдавалося збільшити їх в 5 разів, а одна домагалася збільшення початкового капіталовкладення в 10 разів. Згідно такої формули інвесторам вдавалося заробляти від 20% до 30% річного прибутку. Згодом венчурні капіталісти розробили серію правил, що допомагала встановлювати їм бажану ціну на акції. Остання залежить від того, як багато кощтів було вкладено в компанію і як довго вона фінансувалася до того моменту, як стала прибутковою. За подібним сценарієм фінансувалися такі “монстри”, як Apple Computer, Sun Microsystems and Compaq Computer. /15,1/

Бум інтернет-компаній докорінно змінив систему венчурного фінансування. Звичне правило, коли венчурний фонд “не дасть добро” компанії відкрито продавати свої акції на ринку, доки вона не стане прибутковою, відійшло в небуття. Тепер перспективна фірма може залучати капітал від відносно незаможніх індивідуальних інвесторів, що взяли на себе роль венчурних капіталістів і фінансують проекти на середній і пізній стадії їхнього розвитку.

В якості прикладу можна назвати фірму, що вже згадувалася Red Hat. На базі операційної системи Linux, яка була ще в розробці, вимагалося створити броузер, поштову програму, сервер електронної торгівлі і забезпечити безпеку інформації краще, ніж це було реалізовано у її конкурентів - Sun Microsystems і Microsoft. Всі ці проблеми були успішно вирішені за рахунок грошей середніх індивідуальних інвесторів.

Стосовно України можна сказати, що венчурні капіталісти лише розпочинають приходити на український ринок і особливо їх цікавлять можливості місцевих розробників програмного забезпеченняє та інтернет проекти, які вже створено або планується створити в Україні. Наприклад, 23 травня 2000 року проходила перша зустріч підприємців, інвесторів та інших професіоналів, що зацікавлені у розвитку Інтернету на Україні та за кордоном. Ця перша зустріч відбувалась під егідою клубу Ukrainian Net Exchange (UNEX), аналогічні якому існують по всьому світу. Взагалі UNEX проводить зустрічі першого вівторка щомісяця. Інтернет професіонали зустрічаються з тими, хто зацікавлений у фінансуванні їх ідей - інвесторами, банкірами, бізнесменами. /20,1/

Розділ 3. Проект створення Київського Інноваційного Інтернет-Центру

( далі КIІЦ)

3.1. Виконавче резюме