Смекни!
smekni.com

Інноваційні структури та венчурний капітал (стр. 6 из 14)

Держава теж намагається практично допомогти у створенні різноманітних інноваційних структур. Наприклад, в 1994 році на підставі указу Президента України розпочався економіко-технологічний експеремент з розвитку інноваційного підприємництва в Бродовському районі Львівської області шляхом створення територіального інноваційного центра. Було розроблено низку інвестиційних проектів для агропромислового сектору, експертизу яких проводили міжнародні фінансові організації. У рамках програми TACIS було надано 3,5 млн. екю на розробку питань з створення в Бродовському районі повного циклу переробки, зберігання та реалізації овочів. Крім того під цей центр було виділено 300 га, але місцева влада під час експерменту була змінена, що спочатку призупинило дію проекту, а потім взагалі звело його на нівець. /7,80/

В 1996 році з ініціативи Київської міської адміністрації за підтримки Державного комітету з питань науки та технологій, Президіуму НАН України та Міносвіти України в Києві було створено Київський Інноваційний Бізнес-Інкубатор (КІБІН). Планувалось, що цей інкубатор буде єднальною ланкою між розробниками нових технологій, підприємцями та фінансовими ресурсами, зокрема, венчурним капіталом. Але міська влада не змогла визначити систему взаємодії з КІБІНом та надати фінансові ресурси на розвиток цього інкубатору. Таким чином зараз КІБІН виконує обмежені функції, зокрема, консалтинг, проведення спеціалізованих виставок та створення баз технологій.

На початку 1998 року в Україні офіційно зареєстровано першу інноваційну структуру, яка відповідає нормативним вимогам, - Трускавецький Валеологічний Інноваційний Центр (ТВІЦ), основним видом діяльності якого є розробка, реалізація та застосування нових наукомістких технологій рекреації, лікування та реабілітації, екологічні дослідження. На цей час ТВІЦ є базою інноваційної компоненти спеціальної економічної зони “Курортополіс Трускавець”, проект якої було розроблено за участі спеціалістів ТВІЦ. Закон про створення цієї зони було прийнято ВРУ в березні 1999 року.

У Львівській області створена і успішно функціонує також асоціація “Львів-Технополіс”, яка об’єднує більше десяти фірм і малих підприємств. Крім того нормативними документами щодо створення Яворівської спеціальної економічної зони передбачено функціонування технопарку в межах цієї зони на правах суб’єкта.

При Донецькій областній держадміністрації створено та функціонує інноваційний центр, який повинен забезпечити розробку та застосування інноваційних проектів виробничого та соціального спрямування. /7,83/

В Харківській області розроблено регіональну програму інноваційного розвитку виробничої та соціально-економічної сфери регіону “Технокрай”, яка передбачає комплексний підхід до технологічного переоснащення виробництва, створення сучасної транспортної і комунікаційної інфраструктури, вирішення екологічних проблем.

За ініціативою Києво-Святошинської районної Ради народних депутатів розробляється проект створення на тереторії района демонстраційної зони інтенсивного науково-технічного і інноваційного розвитку “Агротехнополіс Святополь”, який буде виконувати класичні завдання подібних інноваційних структур.

В Києві БФ “Київ XXI століття” планує створити Київський Інноваційний Інтернет-Центр (див. Розділ 3). Планується, що цей проект буде захищатись в червні місяці цього року в Московській районній Раді народних депутатів м. Києва та буде профінансований за сприяння УАБІІЦ, МФСА, PBICA, SPICE Group, ADT, USAID та Програми розвитку ООН в Україні.

Розділ 2. Венчурний капітал та його роль в розвитку інноваційного бізнесу.

2.1. Загальна характеристика ринку венчурного капіталу.

В 1990-х роках в інноваційній сфері провідних країн світу спостерігалися дві важливі тенденції: по-перше, провідна роль в фінансуванні наукових досліджень і розробок переходить від суспільного до приватного сектора; по-друге, максимізація прибутку в сфері досліджень і розробок зовсім не передбачає пасивних і некомпетентних в технологіях інституційних інвесторів. Проте, зростає кількість посередників, що спеціалізуються на аналізі, відборі і управлінні технологічними іноваційними проектами. В числі таких посередників найважливішу роль грають венчурні капіталісти.

Венчурний капітал – це довгостроковий, ризиковий капітал, що інвестується в акції нових і швидкозростаючих компаній з метою отримання високого прибутку після реєстрації акцій цих компаній на фондовій біржі. Венчурний капітал надаєтьсяформальному і неформальному секторам. В формальному секторі переважають фірми (або фонди) венчурного капіталу (venture capital firms; далі – ФВК), які за організаційно-правовою формою є партнерствами (private partnership) та об'єднують ресурси декількох інвесторів: приватних і державних пенсійних фондів (на них в Європі припадає понад 50% всіх інвестицій венчурного капіталу), благодійних фондів, корпорацій, приватних осіб і самих венчурних капіталістів – власників ФВК. Як правило, інституційні інвестори розподіляють 2-3% свого інвестиційного портфеля в альтернативні активи, такі як венчурний капітал. ФВК інвестують залучені кошти в нові фірми, що можуть принести високий прибуток протягом 5-7 років. Окрім ФВК, учасниками формального сектору є спеціальні підрозділи або дочірні підприємства комерційних банків або промислових корпорацій (“corporate venturing”), а також державні інвестиційні програми.

Учасниками неформального сектору є приватні інвестори венчурного капіталу: так звані “бізнес-ангели”, а також члени сімей новостворених малих фірм. “Бізнес-Ангели” – це, як правило, професіонали з досвідом роботи в бізнесі: одні є вдалими підприємцями, інші – високооплачуваними фахівцями в галузі бізнесу (бухгалтери, консультанти, юристи тощо) і обіймають високі посади у великих компаніях. Неформальні інвестори володіють значними фінансовими збереженнями, що були отримані завдяки власній праці. Багато з “бізнес-ангелів” інвестують напряму в нові і зростаючі фірми, входячи до складу синдикату, що об'єднує друзів і партнерів по бізнесу, і це дозволяє реципієнтам інвестицій одержувати більші фінансові кошти. “Бізнес-Ангели” активно діють в США і багатьох європейських країнах, також і в Східній Європі, зокрема, розпочинають діяти в Україні. В Європі і США обсяг інвестицій неформального сектору венчурного капіталу в декілька раз перевищує обсяг інвестицій формального сектору. В Великобританії в 1997 році одноразова інвестиція “бізнес-ангелу” складала в середньому від 16 до 80 тисяч доларів. Формальний і неформальный сектори несуть взаємодоповнюючу роль. Інвестиції неформального сектору особливо важливі на ранніх стадіях розвитку “стартових” фірм, коли ці фірми потребують “посівного капіталу” (seed finance) для розробки концепції продукту і дослідного зразка, в той час як формальний сектор більш активний на стадії швидкого зростання фірми, коли потрібні кошти на розширення виробництва і обсягу продажів. /19,1/

Чому венчурний капітал особливо важливий для малих високотехнологічних фірм (тобто малих фірм, товари і послуги яких значною мірою залежать від застосування науково-технічних навичок або знань; далі – МВТФ)? Основна умова ринкового успіха нових фірм в галузях, що базуються на високих технологіях, – це швидкість їх розвитку. Впровадження нової технології пов'язано з високими початковими витратами, але по мірі зростання продаж витрати виробництва з розрахунку на одиницю продукції падають, в той час як споживачам стає вигідно користуватися цією технологією, у порівнянні з її конкурентами. В цьому полягає явище “зростаючої віддачі від масштабу”, що серйозно розробляється в останні роки в економічній теорії. Таким чином, МВТФ, що отримали потужний “поштовх” на ранній стадії – або у вигляді фінансових вливань, або у вигляді вдалої управлінської або маркетингової стратегії, – можуть захопити найбільшу частку ринку і стати законодавцями стандартів, в результаті цього одержувати левову частку прибутків; при цьому технологія, що перемоглане обов'язково переважає конкуруючі технології за технічними характеристиками. Очевидно, що щойно створені МВТФ не можуть досягти успіхe в конкурентній боротьбі через органічний розвиток на основі нерозподіленого прибутку, що характерно для традиційних секторів. В той же час банківські кредити також не можуть розглядатися як основне джерело інвестицій в стартові МВТФ: причина полягає в високому ризикові, бо засновники нових фірм часто не мають кредитної історії і не можуть забезпечити адекватну заставу, високій частці безперспективних інновацій, труднощам з оцінкою потенційного ринку і з експертизою проекту з боку фінансистів. Проблема полягає ще і в тому, що засновники МВТФ часто не мають фінансових і управлінських навичок.

Функція американських і європейських венчурних капіталістів (ВК) як з формального, так і неформального секторів, полягає в подоланні цих перешкод на шляху розвитку МВТФ. ВК є в першу чергу підприємцями і вже після цього – фінансистами. Вони, як правило, вивчають декілька сотень інвестиційних можливостей на рік і обирають декілька найбільш перспективних проектів. ВК грають активну роль в діяльності фірм, що отримали фінансування, зокрема, приймають участь в поточному управлінні і стратегічному плануванні цих фірм. Вони не тільки фінансують, але і “вирощують” фірми. Венчурні капіталісти надають новим фірмам наступні цінні послуги: