Смекни!
smekni.com

Інвестиційний клімат в Україні (стр. 12 из 27)

Водночас за січень-липень 2000 року знизили обсяги виробництва підприємства паливної промисловості (-20,6%), електроенергетики (-1,1%), скляної і фарфоро-фаянсової промисловості (-5,1%).

Залишаються значними темпи зниження обсягів виробництва продукції на таких промислових підприємствах, як: ВАТ «НПК «Галичина» (на 61,1%) в результаті невирішеного питання ритмічного забезпечення підприємства сировиною, Роздільське ДГХП "Сірка" (на 66,8%) за рахунок зменшення виробництва сірчаної кислоти та міндобрив, ПФ «Білаки» (на 30,6%) в результаті звуження сировинної бази, АТ «Явір» (на 37,8%), ВАТ «Львівмехсклозавод» (на 54,4%), ВАТ «Львівпокізол» (на 79,1%) за рахунок скорочення будівельних робіт, ВАТ «Дрогобицький долотний завод» (на 20,4%), ТзОВ «Коллаген» (на 48,5%), СП «Україна-Польстер Дизайн» (на 19,2%), ВАТ «Плодоконсервний завод «Галичина» (на 5,6%), ДП «Львівський комбінат хлібопродуктів» (на 21,7%), ДП «Стрийський комбінат хлібопродуктів № 2» (на 31,2%) через проблеми забезпечення підприємств хлібопекарної промисловості високоякісним зерном, ТзОВ «Торговий дім «Прем’єр-груп» (на 42,9%) та інших.

Основними проблемами розвитку промисловості області залишаються забезпечення прискоренної реструктуризації підприємств (особливо гірничо-хімічного комплексу), створення умов для підвищення конкурентоспроможності їх продукції через проведення заходів технічного переозброєння та захисту вітчизняного товаровиробника від недобросо­вісної конкуренції. Суттєвою проблемою також є низький рівень прогнозування ринків збуту на більшості підприємств.

В промисловому комплексі Луганської області триває тенденція зростання темпів виробництва товарної продукції. З початку року промисловими підприємствами вироблено продукції на суму 5327,6 млн. грн., в тому числі в липні - 784,9 млн. грн. (у порівняних цінах), що до попереднього місяця складає 94,5 %, до липня 1999 р. - 116,4 %, з початку року - 119,0 %. По темпам росту виробництва Луганська область випереджає такі промислово розвинені регіони України, як Харківська (103,2 %), Донецька (114,6 %), Дніпропетровська (114,7 %). В електроенергетиці досягнуто приріст за рахунок збільшення виробництва електроенергії на Луганської ТЄС, яка є основним її виробником в області. На станції здійснюється реконструкція енергоблоку № 12, що дозволить значно збільшити виробництво електроенергії як в поточному , так і в наступному роках.Переробка нафти на ВАТ "ЛиНОС" в липні склала 66,2 тис тон, а з початку року - 655,5 тис. т, що в 1,78 рази більше показника 1999 року. В другому півріччі передбачається переробити 1430 тис. т нафти. Автомобільного бензину з початку року вироблено 195,3 тис. т, що майже вдвічі (197,5 відс) перевищує аналогічний показник минулого року.

В вугільній галузі спостерігається зростання темпів виробництва як в липні до червня п.р. (105 %), так і до липня минулого року (109,0 %), а також 7 місяців п.р. до відповідного періоду 1999 р. (115,6 %). В липні видобуто 1718 тис. т вугілля, а з початку року - 12770,0 тис .т, що складає 108,9 відс . до показника минулого року. В тому числі збільшився видобуток вугілля для коксування в липні до липня минулого року в 1,64 рази і досяг 423 тис т, а за січень-липень видобуто 2711 тис. т, або в 1,72 рази більше, ніж за 7 місяців 1999 року.

В чорній металургії ріст обсягів виробництва як до попереднього місяця, так і з початку року обумовлено стабільною роботою ВАТ "Алчевський металургійний комбінат" , ВАТ "Алчевський коксохімзавод", ВАТ "Стахановський феросплавний завод", Лутугинське об'єднання по виробництву прокатних валків. У кольоровій металургії незважаючи на збільшення обсягів до попереднього місяця на 10,7 %допущено спад темпів виробництва як до липня 1999 р. - на 8,2 %, так і за підсумками січня-липня - на 8,0 %. Це пов'язано із запланованим скороченням обсягів виробництва на СВ "Інтерсплав" із-за коливань попиту на продукцію на світовому ринку.

Підприємства хімії і нафтохімії забезпечують стабільний ріст виробництва продукції як за підсумками липня, так і з початку року. Приріст забезпечений в основному за рахунок СДПП "Об'єднання "Азот", де з червня почав роботу цех оцтової кислоти. Збільшився випуск продукції на Рубіжанському хімзаводі "Зоря", хімоб'єднанні ім. Петровського, ВАТ "Барвник", ВАТ "Склопластик" та інших. Але актуальними залишаються проблеми забезпечення сировиною, матеріалами, збуту готової продукції, відсутності обігових коштів.

Три чверті машинобудівних підприємств збільшили обсяги виробництва в липні, що дало можливість забезпечити темп до попереднього місяця 105,5 %, але за підсумками січня-липня допущене раніш скорочення не подолано, спад ще становить 9,8 %. Знизили обсяги ВАТ "Краснолучський машзавод", ВО"Луганський верстатобудівний завод", ХК "Луганськтепловоз", АТЗТ "Стахановмаш" та інші підприємства. Негативно впливають на роботу галузі перебої в забезпеченні сировиною, матеріалами, недостатність обігових коштів, відключення електроенергії і газу в зв'язку із заборгованістю, відсутність платоспроможних замовників продукції.

Спостерігається стабільний ріст обсягів виробництва в деревообробній та целюлозно-паперовій промисловості. Темп випуску продукції в липні до червня п.р. становив 104,8 %, до липня 1999 р. - 127,0 %, з початку року - 139,4 %. Головними підприємством галузі є Рубіжанський картонно-тарний комбінат, який постійно нарощує обсяги виробництва за рахунок реорганізації виробництва, упровадження прогресивних технологічних процесів.

Деякі позитивні зрушення намітились в промисловості будівельних матеріалів. Порівняно з попереднім місяцем в липні збільшився обсяг виробництва на 4,9 %. Але до липня минулого року та з початку поточного року спад, який становив відповідно 20,5 та 26,6 %, ще не подолано.

В скляній промисловості ситуація залишається стабільною. Ріст спостерігається в липні до червня п.р. - 111,8 %, в липні до липня минулого року - 114,6 та з початку року - 111,7 %Випуск віконного скла в січні-липні збільшився на 5,4 %або на 376,9 тис. кв. м та становив 7334,1 тис. кв. м.

Стабілізувалась робота легкої промисловості. Забезпечено темп росту в липні до червня 102,7 %, до липня 1999 р. - 141,8 %, з початку року - 126,9 %Усі великі підприємства галузі збільшили обсяги виробництва з початку року: ЗАТ ЛШФ "Стиль" (понад 110 %), ВАТ "Лутри" (185,0 %), АТЗТ "Рубіжанка" (167,7 %), АТЗТ "Лугань" (100,9 %).

Аналіз показників економічного і соціального розвитку Миколаївської області свідчить про те, що на протязі року зберігається тенденція нарощування обсягів виробництва майже у всіх провідних галузях промисловості, поступово зростають обсяги виробництва товарів народного споживання, завершено реформування колективних сільськогосподарських підприємств, зменшуються обсяги заборгованості по заробітній платі, зменшується недоїмка по платежах до Пенсійного фонду, в регіоні немає заборгованості по сплаті пенсій .

Скорочення обсягів виробництва відбулось у галузі електроенергетика - темпи зменшення обсягів виробництва до рівня минулого року становите 21,6%, по підприємствах промисловості будівельних матеріалів – 20,1% ( за півріччя відставання становило 40,2%).

Фінансовий стан господарчих суб'єктів області залишається складним. Підприємствами та організаціями області за п'ять місяців поточного року одержано 110,1 млн.грн. балансового прибутку, що на 62,9 млн.грн. менше відповідного періоду минулого року, це пов’язано зі збитковою діяльністю ВП “Южноукраїнська АЕС”. Частка промисловості в загальному балансовому прибутку становить 47,8 % і створений він практично двома галузями - кольоровою металургією - 34,8 млн. грн., машинобудуванням та металообробкою - 71,3 млн.грн. Електроенергетикою вперше за останні роки одержані збитки в сумі 54,4 млн. грн. у тому числі по ВП "ПУ АЕС" сума збитків склала 38,4 млн.грн., або 70,6 % від суми збитків по електроенергетиці.

З загальної кількості за підсумками 5 місяців поточного року з прибутком спрацювало 44,5 % підприємств решта одержало збитки. Найбільш значна питома вага збиткових підприємств на підприємствах житлово-комунального господарства – 84,6 %, сільському господарстві – 80 %, постачання та збут – 78,6%, будівництві - 70,8 %. Переважно прибуткова галузь “фінанси, кредит, страхування“, де 75 % установ працюють з прибутком.

В Одеській області в липні в порівнянні з червнем 2000 року обсяги промислового виробництва зросли на 7,5%. Набув інтенсивності процес реструктуризації підприємств, їх адаптації до ринкових умов, напрацювання нових напрямів розвитку виробничої структури з сучасною технологічною базою, визначеними довгостроковими пріоритетами розвитку виробництва. Поширюють спеціалізацію підприємства автомобільної промисловості, впроваджуючи у виробництво поряд з комплексом автомобільної техніки (причепи для легкових автомобілів "Одісей", для перевезень комбайнів, кузовів для автомобілів "Газель" та "Мерседес") новітню сільськогосподарську. На ВАТ "Одаз" за умов спільної діяльності з ВАТ "Таганрозький комбайновий завод" налагоджене серійне збирання високоманеврових зернозбиральних комбайнів (КЗС-3 "Русь"). На замовлення фермерських господарств виготовлено 2 комбайни для збирання як зернових колосових, так і технічних культур. Постійне вдосконалення технічного рівня профільної продукції (грунтообробної техніки) на ВАТ "Одессільмаш" сприяло освоєнню потенційного ринку сільськогосподарських машин та забезпеченню приросту виробництва. Одне з домінуючих місць зайняла продукція підприємства в експозиції Міжнародної спеціалізованої виставки-ярмарку "Агро-2000". З метою безпосереднього забезпечення власною технікою ВАТ "Одессільмаш" став засновником мережі нових машинно-технологічних станцій разом з фермерськими господарствами.