Смекни!
smekni.com

Інвестиційний клімат в Україні (стр. 13 из 27)

З метою забезпечення всебічного розвитку телекомунікаційного зв"язку, поширення сучасних його видів в містах та районах області збільшився випуск волоконно-оптичного кабелю, нового виду продукції (алюмінієвих кабелів зв"язку) - на ВАТ "Одескабель" на 51,2%.

Прийняття Закону України "Про заходи щодо державної підтримки суднобудівної промисловості України" створило умови для ефективного використання потужностей підприємств, скорочення витрат на суднобудівні роботи, а також для залучення інвестицій. Успішно виконується контракт з російською фірмою "FNJ" з будування 20 нафтоналивних танкерів класу "О" та завершена побудова баржі - контейнеровозу проекту 259 для німецької фірми "Філіп - Еберт" на Кілійському суднобудівному заводі. Обсяги виробництва на підприємстві зросли в 2,3 раза. Приріст обсягів судноремонту на Іллічівському судноремонтному заводі становив 5,8%.

За рахунок розширення внутрішнього ринку, послідовного формування виробничої, інвестиційної, збутової програми ефективно працювали підприємства чорної та кольорової металургії. Зріс випуск основних видів продукції: труб стальних (у 5,4 раза), електродів зварних (на 4,3%), дроту стального та звичайної якості (на 42,2%). Істотно поліпшилися виробничі показники на головних підприємствах чорної металургії - акціонерних товариствах "Стальметиз" (обсяги виробництва зросли на 34,8%) та "Стальканат" (на 31,2%). На ВАТ "Стальканат" завдяки впровадженню автоматизованої системи управління технологією та виробництвом з використанням мікропроцесорної техніки збільшився випуск алюмінієвого дроту у 1,7 раза.

Припинення у січні - травні поточного року поставок давальницької нафтосировини російською акціонерною компанією "Нафтова компанія Лук-ойл", якій належить 89,3% акцій ВАТ "Одеський нафтопереробний завод", суттєво вплинуло як на скорочення випуску продукції паливної промисловості (на 81,0%), так і на виробництво промислової продукції в цілому по області (на 24,2%). За січень-липень поточного року на підприємство поставлено 435,2 тис. тонн нафти проти 1132,2 тис. тонн (на 61,6% менше) нафтосировини, поставленої у січні - липні 1999 року. Питома вага продукції підприємства в загальному обсязі промислового виробництва області у січні - липні 1999 року становила 56,5%, у січні - липні 2000 року - 14,2%. Без урахування переробки давальницької сировини (нафти) обсяги промислової продукції за січень - липень 2000 року у порівнянні з відповідним періодом 1999 року зросли на 19,0%.

На ВАТ “Олійножировий комбінат” впроваджено у виробництво 4 нових види олійножирової та маргаринової продукції, запроваджено власну торговельну марку. Збільшення закупівлі сировини у населення забезпечило приріст виробництва масла тваринного на ЗАТ «Балтський молочноконсервний комбінат» на 48,7%. СП "Аттіс" розпочав виробництво продукції з незбираного молока за новою технологією в упаковці "ТЕТРА -РЕКС", обсяги виробництва на підприємстві зросли на 15,3%. Поліпшення якості й асортименту, зовнішнього вигляду і упаковки , підвищило конкурентоспроможність кондитерських виробів та забезпечило приріст обсягів виробництва на ЗАТ «Одеса» в 1,7 раза. АТ "Одесхарчокомбінат" збільшив обсяги виробництва харчових концентратів на 5,7% за рахунок розширення асортименту та впровадження в виробництво нових пакувальних матеріалів.

Реалізація регіональної програми розвитку садівництва, виноградарства та виноробної промисловості та впровадження в області державної політики щодо захисту національного товаровиробника сприяє розвитку лікеро-горілчаної та виноробної промисловості. Випуск алкогольних напоїв збільшився на 41,5%, у тому числі вина виноградного - на 15,5%, коньяку - у 1,9 раза. Розробка комплексу заходів по оновлення асортименту продукції та захист етикетки від підробок дало змогу наростити обсяги виробництва ЗАТ "Лікеро-горілчаний завод" на 38,8%, ОП Ізмаїльський винзавод - на 78,3%, Кілійський винзавод - на 21,9%. Розширення асортименту непродовольчих товарів, впровадження заходів по зниженню собівартості сприяло нарощуванню обсягів їх виробництва на 38,6% проти січня - липня минулого року. Досягнуто приріст обсягів виробництва товарів на ВАТ "Стальканат" на 22,6%, ВАТ "Елакс" - на 18,7%.

Промисловістю Полтавської області поступово нарощуються обсяги виробництва і в липні темпи росту склали 7,7 %проти червня поточного року. Збільшили обсяги виробництва 200 підприємств (51,4 %). Серед них такі, як ЗАТ транснаціональна фінансово-промислова нафтова компанія “Укртатнафта” (на 20,7 %), спільне українсько-голландське підприємство “Кребо” (на 28,4 %), “Полтавський гірничозбагачувальний комбінат (на 4,3 %), завод залізобетонних шпал в м.Кременчуці (на 68,7 %), ЗАТ “Соняшник” (в 2,0 раза), ВАТ “Лубнифарм” (в 5,0 раза). Разом з цим, загальний обсяг виробництва промислової продукції за січень-липень 2000 року проти січня-липня минулого року у порівнянних цінах знизився на 14,1 %. Зниження відбулося за рахунок ЗАТ транснаціональна фінансово-промислова нафтова компанія “Укртатнафта”. Без урахування цього підприємства обсяг промислового виробництва по області збільшився на 13,5 %

Значне зростання випуску продукції в Рівненській області відбулося на відкритих акціонерних товариствах “Рівненська кондитерська фабрика” - 67,4 %, “Костопільський домобудівний комбінат” - 11,4 %, а також ТОВ “ОДЕК” Україна - 79,5 %, ЗАТ СП “Рівненський завод високовольтної апаратури” - 48,3 %

В цілому по області, без врахування обсягів виробництва ВП “Рівненська АЕС”, приріст випуску продукції за січень-липень склав 16,9 %.

Разом з тим, нестабільна робота Рівненської атомної станції, яка формує 50% від загальнообласних обсягів виробництва, призвела до спаду випуску продукції в промисловості області за 7 місяців п.р. на 4,1 % (за січень спад становив 20,2 %). Через збільшення терміну ремонту третього енергоблоку та позапланові його простої в поточному році в кількості 55 діб недодано продукції на суму 107,2 млн.грн. Крім того, через обмеження в забезпеченні енергоносіями допущені простої на відкритих акціонерних товариствах “Рівнеазот” та “Волинь”, що призвело до втрат продукції в поточному році на суму, відповідно 51 млн.грн. та майже на 3 млн.грн.

У структурі виробництва Сумської області переважають: паливна промисловість - 29 %, машинобудування і металообробка - 26 %, харчова - 20,7 %та хімічна і нафтохімічна промисловість - 12,6 %. У збільшення обсягу виробництва у паливній промисловості значний вклад внесли НГВУ “Охтирканафтогаз” (приріст склав 3,7 %), Качанівський газопереробний завод Охтирського району (+ 22,6 %). У цьому році досить високі темпи виробництва утримує хімічна промисловість області завдяки ВАТ “Сумихімпром” (приріст виробництва за 7 місяців становить 6,9 %). У червні вималювалась ще одна перспектива для зростання виробництва на цьому підприємстві. У місті Суми губернатори Сумської, Курської та Бєлгородської областей підписали ряд документів про відновлення економічного співробітництва. Прикордонні з Україною російські регіони поставлятимуть на пільгових умовах апатити, іншу сировину, а хіміки - мінеральні добрива та консерванти.

Серед підприємств промисловості будівельних матеріалів значного розвитку здобуло акціонерне товариство “Слобожанська будівельна кераміка”, що в Роменському районі. За січень-липень обсяг виробництва на цьому підприємстві збільшився проти відповідного періоду минулого року в 1,8 раза.

З початку року найбільшими темпами зростають обсяги виробництва у харчовій галузі (+19,5 %). Збільшено випуск хліба і хлібобулочних виробів, ковбасних і кондитерських виробів, майонезу, багатьох видів молочної продукції. Протягом року постійно нарощують обсяги виробництва у ВАТ “Крафт Фудз Україна”, м.Тростянець (за 7 місяців +26,9 %), Сумський та Шосткинський молочні комбінати (+15,1; та в 1,5 р.б. відповідно), Сумський та Охтирський м’ясокомбінати (+9,7 та +8,2 %, відповідно), Сумська та Роменська кондитерські фабрики (у 1,9 р.б. і +20,5 % відповідно), тощо. Успіху досягнуто завдяки підвищенню якості продукції, розширенню асортименту, вмінню запропонувати її споживачеві. На підприємствах асоціації “Сумим’ясопром” за рахунок поглиблення переробки сировини зросли обсяги продукції з 1 тонни на 549 грн. (з 3125 до 3674 грн.).

Проте окремі переробні підприємства в п.р. працювали неритмічно, зменшили обсяги виробництва в порівнянні з відповідним періодом минулого року, потужності в них лишились майже незавантажені. Через відсутність сировини та ринків збуту готової продукції в поточному році не працював Ново-Суханівський спиртзавод, з перебоями працювали інші спиртзаводи, які скоротили обсяги виробництва на 35 %. Нижче своїх можливостей працює Сумський лікеро-горілчаний завод. Обсяг товарної продукції тут скоротився натретину, а виробництво лікеро-горілчаних виробів - на 40 %. Державне регулювання виробництва спирту та лікеро-горілчаних виробів позитивних результатів не дає.

У 2000 році спостерігається зростання продукції легкої промисловості. В основному завдяки пожвавленню виробництва в колективному виробничо-торговельному об’єднанні “Талан” та деяких швейних фабриках.