Смекни!
smekni.com

Інвестиційний клімат в Україні (стр. 14 из 27)

Спад виробництва у порівнянні з січнем-липнем 1999 року допущено у машинобудуванні та металообробці (-11,8 %), деревообробній промисловості (-26,7 %), борошномельно-круп’яній і комбікормовій (-24,8 %), електроенергетиці (-2,6 %) та в чорний металургії (-3,1 %).

Через втрату ринків збуту продукції значне зниження обсягів виробництва допустили акціонерні товариства “СМНВО ім.Фрунзе” (-19,0 %), “Селмі” (-66,1 %), “Кролевецький арматурний завод” (-24,8 %), а через значне скорочення надходження сировинних ресурсів скоротив - Кролевецький (-23,1 %) і Сумський (-35,6 %) комбінати хлібопродуктів, ВАТ “Василівський сирзавод” Лебединського району (-21,7 %).

В Тернопільській області у легкій галузі, питома вага якої майже 9 % в обласному обсязі виробництва, збільшення виробництва (+47,3%) досягнуто, в основному, за рахунок ВАТ “Текстерно”, Кременецької фабрики “Ватин”, швейної фабрики “Текстерно”, СП “Білербек-Україна”.

Питома вага фарфоро-фаянсової промисловості складає майже 5 % обласного рівня. Приріст (майже 30%) в ній відбувся за рахунок Бережанського ВАТ “Скляний завод” та Рогачинського склотарного заводу.

Не вийшли на рівень січня-липня 1999 року підприємства машинобудування та металообробки (13% загальнообласного обсягу), які зменшили виробництво на 25,4%. Основними підприємствами, що негативно вплинули на результати роботи галузі стали ВАТ “Комбайновий завод” (-44,2%), “Ватра” (-15,8%), “Оріон” (-75,7%). Питома вага названих підприємств становить 73 % у обсязі цієї галузі. Основними причинами спаду виробництва на зазначених підприємствах є: по ВАТ “Комбайновий завод” – невключення в перелік техніки, що поставляється сільгосптоваровиробникам за рахунок державного лізингового фонду та відсутність авансування виготовлення корене- та гичкозбиральних машин, а також непроведення реструктуризації заборгованості перед бюджетом, по ВАТ “Оріон”- зірвання підписання контракту з Індією на поставку продукції радіозв”язку на суму 2 млн.дол.США та невирішення питання надання пільгового кредиту для розробкиі впровадження у виробництво сучасної цифрової закритої транкінгової системи радіозв'язку для відомчих та державних структур України, по ВАТ “Ватра” – велика дебіторська заборгованість.

Зменшено виробництво на підприємствах промисловості будівельних матеріалів (питома вага – 3,5%) на 10,8%.

З 14 провідних галузей промисловості Харківської області збільшили обсяги виробництва 10 (чорна металургія на 21,6%, кольорова металургія - на 21,7%, легка промисловість - на 14,7%, харчова - на 49,7%, медична - на 41,2% та інші). Зростання обсягів виробництва продукції легкої промисловості відбулось за рахунок стабільної роботи провідних підприємств галузі. ВАТ "Харківський канатний завод" збільшено обсяги виробництва на 20,6%, ВАТ ВТФ "Еліта" – на 45,5%, ЗАТ "Ярославна" – в 5,5 р., ВАТ "Швейна фабрика ім. Тінякова" – на 4,2%, ВАТ "Вовчанська взуттєва фабрика – на 26,5%, ВАТ фабрика театрального реквізиту" – на 30,3%.

Ріст обсягів виробництва медичної промисловості відбувся за рахунок збільшення обсягів виробництва лікарських та освоєння нових імпортозамінних засобів, впровадження сучасних технологій.

Приріст обсягів виробництва продукції підприємствами харчової промисловості досягнуто, в основному, за рахунок збільшення виробництва в оліє-жировій, кондитерській, пиво-безалкогольній, тютюновій, спиртовій та м'ясній галузях. Так, виробництво м'яса збільшилось на 38,5%, ковбасних виробів - на 18,1%, кондитерських виробів – на 17,8%,олії – на 36,5%, мила господарського – в 5 разів, мила туалетного – на 44,6%, спирту етилового – в 2 рази, пива – на 37,2%, безалкогольних напоїв – на 19,9%, мінеральних вод – на 50,3%, цигарок та сигарет – на 44,8%.

На зниження обсягів виробництва в галузі машинобудування і металообробка вплинуло те, що 3 найбільш великих підприємства галузі мали значні труднощі у цей період. Так, ДП "Завод ім. Малишева" у березні поточного року фактично не працював, а всього за 7 місяців 2000 року спостерігалось скорочення виробництва на 92,4%. Це сталося із-за закінчення контракту з Пакистаном, а також інших замовлень. На сьогодні єдиним джерелом забезпечення стабільної роботи заводу є забезпечення фінансування робіт з розробки та модернізації броньованих бойових машин та закупівля їх Міністерством оборони, не вирішується вже довгий час закупівля прогресивних комплексів для шахт, а також дизелів для потреб “Укрзалізниці”.

На Харківському державному авіаційному виробничому підприємстві (ХДАВП) за цей період відбулось падіння виробництва на 25,1% в порівнянні з 7 місяцями 1999 року. Кризовий стан ХДАВП має кілька причин. Перш за все, це відсутність фінансування Державної програми розвитку авіаційної промисловості., крім того, - невиконанням доручень Президента України (від 11.08.98р. №1-14/605) на поставку чотирьох літаків АН-140 для потреб “Авіалінії України”.

На ВАТ "ХТЗ" скорочення обсягів виробництва за цей період становило 79,0%, що викликано відсутністю в цьому році фінансування виробництва тракторів на умовах лізингу.

У липні проти червня п.р в цілому в Херсонській області відбувся спад виробництва на 37,7% в основному через планову зупинку у липні п.р. ВАТ ”Херсон­нафто­пе­рероб­ка” (-65,6% до попереднього місяця) та тимчасову зупинку виробництва на ВАТ ”Херсонський бавовняний комбінат” (-63,5%).

Погіршили показники роботи у порівнянні з 7 місяцями мину­лого року ВАТ ”Целюлозно-паперовий комбі­нат” (-63,6%), “Завод “Прибій” (-75,6%), ”Херсонські комбайни” (-27,4%), “Півден­елек­т­ро­маш” (-38,6%), Каховська ГЕС (-29,7%). Найгірші показники роботи на підприємствах Іванівського (-55,2%), Ви­со­ко­піль­ського (-54,0 %), Скадовського (-41,6), Цюрупин­ського (-53,9%) районів.

В Чернігівській області продовжується позитивна тенденція щодо стабілізації промислового виробництва та поступового зростання його обсягів. У порівнянні з відповідним періодом минулого року вони збільшились на 18,2 %. Починаючи з І кварталу обсяги виробництва перевищують докризовий рівень 1998 року (+10,9 %).

Приріст виробництва забезпечено у легкій промисловості (+58,8 %), харчовій (+34,6 %), хімічній промисловості (+28,3%), машинобудуванні і металообробці (+15,2%), борошномельно-круп"яній і комбікормовій промисловості (+1,1%), електроенергетиці (+3,2%), деревообробній, целюлозно-паперовій (+0,1 %), а також у 17 регіонах та містах Чернігові, Ніжині і Прилуках. Разом з тим не вдалося подолати ряд негативних тенденцій. Продовжується падіння обсягів виробництва у промисловості будівельних матеріалів (-34,7 %) та паливній промисловості (-0,5 %). Через перенасичення внутрішнього і недоступність зовнішніх ринків збуту мінусує лікеро-горілчана підгалузь харчової промисловості (-9,5 %).

В м.Севастополі випуск промислової продукції в діючих оптових цінах склав 167 млн грн. У порівнянні з відповідним періодом 1999 року приріст виробництва промислової продукції в порівняних цінах склав 32,2 %.

Найбільший ріст обсягів виробництва в порівнянні з відповідним періодом минулого року зафіксований у наступних галузях:

- у чорній металургії на 52,2 % за рахунок поліпшення якості менеджменту на Балаклавському рудоуправлінні ім. Горького, що забезпечило приріст обсягів виробництва на 44 % в порівнянні з 7 місяцями 1999 року;

- у машинобудуванні і металообробці на 56,8 % за рахунок збільшення виробництва трансформаторів нового покоління на СП «Страз-Ідал» на 141,7 %, світильників на ВАТ «Севастопольський Маяк» на 133,3 %, вакуумних вимикачів на ТОВ «Таврида-Електрик» у 3,6 раза, відцентрових насосів на ВАТ «Молот» у 2,8 раза, збільшення замовлень на дочірніх підприємствах ВАТ «Севморзавод»;

- у деревообробній промисловості 2,0 раза за рахунок виробництва віконних блоків і дверей по новітніх технологіях на СП «Транс-Прогресс»;

- у легкій промисловості на 56,3 % за рахунок поновлення виробництва на фабриці трикотажних виробів і розширення асортименту на швейній фабриці ім.Н.Онилової;

- у харчовій промисловості на 14,1 % за рахунок збільшення купівельного попиту відпочиваючих і туристів.

Слід відмітити, що будівництво – це та галузь, за допомогою якої і реалізується інвестиційна діяльність. Тому як дуже позитивний слід розцінювати те, шо стабільно високими темпами нарощують обсяги робіт у поточному році будівельники Івано-Франківської, Львівської, Одеської, Сумської, Чернігівської областей та м.Києва. Це характерно для регіонів, де будівельні підприємства отримали замовлення на будівництво об’єктів загальнодержавного та регіонального значення, що своєчасно фінансуються.

Так, в Одеській області активно ведуться роботи по будівництву зернового комплексу в м.Іллічівську та естакади порту в м.Одеса.

Підприємствами м.Києва значні обсяги будівельних робіт виконуються на ЧАЕС, на будівництві метрополітену, ремонті та будівництві газопроводу Амвросіївка-Горлівка-Краматорськ.

Стабільно працюють будівельні підприємства Холдингової компанії «Київміськбуд», які виконують близько 50% обсягу будівництва у м.Києві, і за сім місяців п.р. збільшили обсяги проти відповідного періоду минулого року на 39,4 %.

Протягом поточного року не вдалося досягти минулорічних обсягів будівництва підприємствам Дніпропетровської, Житомирської, Закарпатської, Київської, Рівненської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської областей та м.Севастополя.

Основною причиною постійного зниження темпів будівельно-монтажних робіт залишається відсутність коштів у замовників. Так, в Луганській області призупинені роботи по програмі реструктуризації шахт, що здійснювались в минулому році (в 2000р. не виделені кошти з бюджету).

З цієї ж причини залишається скрутним становище в м.Севастополі, де виконані обсяги становлять лише половину минулорічних.

Лише на рівні 15% профінансовано роботи, виконані на будівництві Рівненської АЕС, які в загальних обсягах будівництва по області становлять більше 30%. Внаслідок цього обсяги будівельних робіт по Рівненській області в цілому зменшились на 31,2% порівняно з січнем-липнем 1999р.