Смекни!
smekni.com

Господарське законодавство, Пігач, Труфонова (стр. 23 из 42)

вачів адміністративно-господарські санкції, включаючи вилучення недоброякісних товарів та зупинення діяльності зазначених субєктів у встановленому законом порядку. Адміністративно-господарські санкції можуть бути застосовані до субєкта господарювання протягом шести місяців з дня виявлення порушення, але не пізніш як через один рік з дня порушення цим субєктом встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності, крім випадків, передбачених законом.

Завдання та запитання:

Що таке господарське зобов’язання

Розкрийте порядок укладення господарських договорів.

Назвіть основні принципи виконання господарських договорів.

Розкрийте порядок внесення змін у договори, їх розірвання.

Розкрийте поняття договору купівлі-продажу.

Хто може бути субєктом договору купівлі-продажу

В якій формі може укладатися договір купівлі-продажу

Охарактеризуйте способи укладення договору поставки.

Зміна та розірвання договору поставки.

Яка передбачена відповідальність за невиконання, за неналежне виконання договору поставки

Розкрийте зміст договору перевезення вантажів.

Розкрийте поняття договору підряду.

Яка особливість характерна для виконання договору підряду

Розкрийте поняття і зміст договору підряду на капіталь-

не будівництво. л 15. Яка майнова відповідальність передбачена за порушення

умов договору підряду на капітальне будівництво 16. Перерахуйте істотні умови договору оренди. 17. Назвіть права та обовязки орендодавця та орендаря.

18. Порядок укладення договору оренди.

: 19. В яких випадках наймодавець може порушити питання про розірвання договору оренди

Назвіть основні види лізингових операцій.

Розкрийте питання Види господарсько-правової відповідальності.

РОЗДІЛ 5

Правове регулювання банкрутства

5.1. Поняття банкрутства.

За Законом України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом банкрутство це визнана господарським судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

Питання визнання субєкта підприємництва банкрутом розкриває глава 23 Господарського кодексу України. За ст. 209 ГКУ банкрутством вважається нездатність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів інакше як через застосування визначеної судом ліквідаційної процедури.

5.2. Суб’єкти у відносинах банкрутства, и

До суб’єктів банкрутства за законодавством можуть бути віднесені як юридичні, так і фізичні особи. Субєкт банкрутства це боржник, неспроможність якого виконати свої грошові зобов’язання встановлена господарським судом.

За Законом України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом боржником визнається субєкт підприємницької діяльності, неспроможний виконати свої грошові зобовязання перед кредиторами, у тому числі зобов’язання щодо сплати податків і зборів (обовязкових платежів), протягом трьох місяців після настання встановленого строку їх сплати. Господарський кодекс України зазначає, що субєктом банкрутства може бути лише суб’єкт підприємницької діяльності. Не можуть бути визнані банкрутами казенні підприємства.

Субєктами банкрутства не можуть бути відокремлені структурні підрозділи юридичної особи (філії, представництва, відділення тощо).

5.3. Організаційно-правові питання запобігання банкрутства.

Відповідно до ст. 211 ГКУ і ст. 2 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом засновники (учасники) боржника юридичної особи, власник майна, центральні органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування в межах своїх повноважень зобовязані вживати своєчасних заходів до запобігання банкрутству підприємства-боржника.

Власником майна боржника державного чи приватного підприємства, засновниками (учасниками) боржника юридичної особи, кредиторами боржника, іншими особами в межах заходів щодо запобігання банкрутству боржника може бути надана фінансова допомога в розмірі, достатньому для погашення зобовязань боржника перед кредиторами, у тому числі зобовязань щодо сплати податків і зборів (обовязкових платежів) та відновлення платоспроможності боржника (досудова санація).

Надання фінансової допомога боржнику зобовязує його взяти на себе відповідні зобовязання перед особами, які надали таку допомогу в порядку, встановленому законом.

Досудова санація державних підприємств провадиться за рахунок коштів державних підприємств та інших джерел фінансування. Обсяг коштів для проведення досудової санації державних підприємств за рахунок коштів Державного бюджету України щорічно встановлюється законом про Державний бюджет України.

Умови проведення досудової санації державних підприємств за рахунок інших джерел фінансування погоджуються з органом, уповноваженим управляти майном боржника, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Досудова санація державних підприємств провадиться відповідно до законодавства.

5.4. Провадження у справах про банкрутство.

Провадження у справах про банкрутство регулюється законом Про відновлення платоспроможності боржника або визнан-

ня його банкрутом, Господарським процесуальним кодексом України та іншими законодавчими актами України.

Справи про банкрутство підвідомчі господарським судам і розглядаються ними за місцезнаходженням боржника.

Право на звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство мають боржник, кредитор.

Справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно складають не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено Законом.

Заява про порушення справи про банкрутство подається боржником або кредитором у письмовій формі, підписується керівником боржника чи кредитора (іншою особою, повноваження якої визначені законодавством або установчими документами), громадянином субєктом підприємницької діяльності (його представником) і повинна містити:

найменування господарського суду, до якого подається заява;

найменування (прізвище, імя та по батькові) боржника,його поштову адресу;

и ♦ найменування кредитора, його поштову адресу, якщо кре- дитором є юридична особа, якщо кредитор фізична особа, в заяві зазначаються прізвище, імя та по батькові, а також місце його проживання;

♦ номер (код), що ідентифікує кредитора як платника по-х датків і зборів (обовязкових платежів);

♦ виклад обставин, які підтверджують неплатоспроможністьборжника, з зазначенням суми боргових вимог кредиторів,а також строку їх виконання, розміру неустойки (штрафів,

, пені), реквізитів розрахункового документа про списання коштів з банківського або кореспондентського рахунку боржника та дату його прийняття банківською установою боржника до виконання;

: ♦ перелік документів, що додаються до заяви.

Заява боржника повинна також містити відомості про:

суму вимог кредиторів за грошовими зобовязаннями урозмірі, який не оспорюється боржником;

розмір заборгованості по податках і зборах (обовязковихплатежах);

розмір заборгованості по відшкодуванню шкоди, заподіяної життю та здоровю, виплаті заробітної плати та вихідної допомоги працівникам боржника, виплаті авторської і г винагороди;

. ♦; відомості про наявність у боржника майна, у тому числі і грошових сум і дебіторської заборгованості;

♦ найменування банків, що здійснюють розрахунково-касове і кредитне обслуговування боржника.

До заяви боржника додаються:

: ♦ рішення власника майна (органу, уповноваженого управляти майном) боржника про звернення боржника до госпо-; . дарського суду з заявою, крім випадків, передбачених ст. 7 Закону Про відновлення платоспроможності боржника : або визначення його банкрутом;

бухгалтерський баланс на останню звітну дату, підписанийкерівником і бухгалтером підприємства-боржника;

перелік і повний опис заставленого майна із зазначеннямйого місцезнаходження та вартості на момент виникнення

і права застави;

♦ протокол загальних зборів працівників боржника, на яко-: му обрано представника працівників боржника для участі

в господарському процесі під час провадження у справі про і банкрутство;

♦ інші документи, які підтверджують неплатоспроможністьборжника.

Боржник подає заяву в господарський суд за наявності майна, достатнього для покриття судових витрат, якщо інше не передбачено законодавством.