Смекни!
smekni.com

Господарське законодавство, Пігач, Труфонова (стр. 39 из 42)

Товарна біржа, відповідно до ст.1 Закону України Про товарну біржу, є організацією, що обєднує юридичних і фізичних осіб, які здійснюють виробничу і комерційну діяльність, і має за мету надання послуг в укладенні біржових угод, виявлення товарних цін, попиту і пропозицій на товари, вивчення, упорядкування і полегшення товарообігу і повязаних з ним торговельних операцій.

Товарна біржа діє на основі самоврядування, господарської самостійності, є юридичною особою, має відокремлене майно, самостійний баланс, власні поточні та вкладні (депозитні) рахунки в банках, печатку із своїм найменуванням. Товарна біржа не займається комерційним посередництвом і не має на меті одержання прибутку. Діяльність товарної біржі здійснюється відповідно до Закону Про товарну біржу та чинного законодавства України, статуту біржі, правил біржової торгівлі та біржового арбітражу.

Товарна біржа має право:

встановлювати власні правила біржової торгівлі та біржового арбітражу, які є обовязковими для всіх учасниківторгів;

створювати підрозділи біржі та затверджувати положенняпро них;

♦ розробляти з урахуванням державних стандартів власністандарти і типові контракти; зупиняти на деякий часбіржову торгівлю, якщо ціни біржових угод протягом днявідхиляються більше ніж на визначений біржовим комітетом (радою біржі) розмір;

встановлювати вступні та періодичні внески для членівбіржі, плату за послуги, що надаються біржею;

встановлювати інші грошові збори; встановлювати і стягувати відповідно до статуту біржі плату за реєстрацію угодна біржі, штрафи та інші санкції за порушення статуту біржіта біржових правил;

засновувати арбітражні комісії для вирішення спорів у торговельних угодах; укладати міжбіржові угоди з іншимибіржами, мати своїх представників на них, у тому числі набіржах, розташованих за межами України;

♦ вносити в державні органи пропозиції з питань, що стосу- ються біржової діяльності; видавати біржові бюлетені, довідники та інші інформаційні і рекламні видання; здійснювати інші функції, передбачені статутом біржі.

Товарна біржа забезпечує:

створення умов для проведення біржової торгівлі;•с ♦ регулювання біржових операцій;

регулювання цін на підставі співвідношення попиту та

пропозиції на товари, що допускаються до обігу на біржі;

♦ надання членам і відвідувачам біржі організаційних таінших послуг;

♦ збір, обробку і поширення інформації, повязаної з конюн-

ктурою ринку.

Товарна біржа створюється на засадах добровільного обєднання заінтересованих юридичних і фізичних осіб, яким це не заборонено чинним законодавством. Засновниками і членами товарної біржі не можуть бути органи державної влади та управління, а також державні установи (організації), що перебувають на державному бюджеті. Заснування товарної біржі здійснюється шляхом укладення засновниками угоди, яка визначає порядок та

принципи її створення, склад засновників, їх обовязки, розмір і строки сплати пайових, вступних та періодичних внесків. Кожний із засновників сплачує пайовий внесок. Товарна біржа діє на підставі статуту, який затверджується засновниками біржі. У статуті товарної біржі визначається:

найменування та місцезнаходження біржі;

склад засновників; предмет і цілі діяльності біржі;

види фондів, що утворюються біржею, та їх розміри;

♦ органи управління біржею, порядок їх утворення та компетенція, організаційна структура біржі;

порядок прийняття у члени біржі та припинення членства;права та обовязки членів біржі та біржі перед третіми особами, а також членів біржі перед біржею та біржі перед їїчленами; порядок і умови застосування санкцій;

майнова відповідальність членів біржі;

порядок припинення біржі.

Державна реєстрація товарної біржі здійснюється в порядку, встановленому для підприємств.

10.3. Біржові угоди.

Біржовою операцією визнається угода, що відповідає сукупності зазначених нижче умов:

а) якщо вона являє собою купівлю-продаж, поставку та обмінтоварів, допущених до обігу на товарній біржі;

б) якщо її учасниками є члени біржі;

в) якщо вона подана до реєстрації та зареєстрована на біржіне пізніше наступного за здійсненням угоди дня.

Угоди, зареєстровані на біржі, не підлягають нотаріальному посвідченню.

Зміст біржової угоди (за винятком найменування товару, кількості, ціни, місця і строку виконання) не підлягає розголошенню. Цю інформацію може бути надано тільки на письмову вимогу судам, органам прокуратури, служби безпеки, внутрішніх справ та аудиторським організаціям у випадках, передбачених законодавством України.

Угода вважається укладеною з моменту її реєстрації на біржі. Біржові операції дозволяється здійснювати тільки членам біржі або брокерам.

10.4. Правила біржової торгівлі.

• Правила біржової торгівлі розробляються відповідно до чинного законодавства і є основним документом, що регламентує порядок здійснення біржових операцій, ведення біржової торгівлі та розвязання спорів з цих питань. Правила біржової торгівлі затверджуються загальними зборами членів товарної біржі або органом, ними уповноваженим. У правилах біржової торгівлі визначається:

ід ♦ строк та місце проведення біржових операцій; , ♦ склад учасників біржових торгів і сукупність вимог, що ставляться до них;

♦ порядок здійснення та реєстрації біржових операцій; поу. рядок визначення та розмір плати за користування послугами біржі;

♦ відповідальність учасників та працівників біржі за невиконання або неналежне виконання правил біржової торгівлі;

, ♦ інші положення, встановлені органами управління біржі. На товарній біржі забороняються: купівля-продаж товарів (контрактів) однією особою безпосередньо або через підставних осіб з метою впливу на динаміку цін; будь-які погоджені дії учасників біржової торгівлі, які мають своєю метою або можуть призвести до зміни чи фіксації поточних біржових цін; поширення неправдивих відомостей, що можуть призвести до штучної зміни конюнктури.

н 10.5. Правовий статус фондової біржі.

Фондова біржа організаційно оформлений, постійно діючий ринок, на якому здійснюється торгівля цінними паперами.

Фондова біржа акціонерне товариство, яке зосереджує попит і пропозицію цінних паперів, сприяє формуванню їх біржо-

вого курсу та здійснює свою діяльність відповідно до Закону України Про цінні папери і фондову біржу (Відомості Верховної Ради (ВВР), 1991, №38, ст. 508) та інших актів законодавства України, статуту і правил фондової біржі.

Фондову біржу може бути створено не менш як 20 засновниками торговцями цінними паперами, які мають дозвіл на здійснення комерційної і комісійної діяльності по цінних паперах за умови внесення ними до статутного фонду не менш як 10000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дана біржа набуває прав юридичної особи з дня її реєстрації Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку. Фондова біржа це організація, яка створюється без мети отримання прибутку та займається виключно організацією укладання угод купівлі та продажу цінних паперів та їх похідних. Вона не може здійснювати операції з цінними паперами від власного імені та за дорученням клієнтів, а також виконувати функції депозитарію.

Статут та правила фондової біржі затверджуються її вищим органом.

У статуті фондової біржі визначаються:

а) найменування і місцезнаходження фондової біржі;

б) найменування і місцезнаходження засновників;

в) розмір статутного фонду;

г) умови і порядок прийняття в члени і виключення з членівфондової біржі;

д) права і обовязки членів фондової біржі; =.є) організаційна структура фондової біржі;

є) компетенція і порядок створення керівних органів фондом

ВОЇ біржі;

ж) порядок і умови відвідування фондової біржі;

з) порядок і умови застосування санкцій, встановлених фондовою біржою;

и) порядок припинення діяльності фондової біржі. У статуті можуть передбачатися інші положення, що Стосуються створення і діяльності фондової біржі.

Правила фондової біржі повинні передбачати:

♦ ♦

види угод, що укладаються на фондовій біржі;

порядок торгівлі на фондовій біржі;

умови допуску цінних паперів на фондову біржу;

умови і порядок передплати на цінні папери, що котируються на фондовій біржі;

порядок формування цін, біржового курсу та їх публікації;

перелік цінних паперів, що котируються на фондовій біржі;

обовязки членів фондової біржі щодо ведення обліку таінформації, внутрішній розпорядок роботи комісій фондової біржі, порядок їх діяльності;

систему інформаційного забезпечення фондової біржі;

види послуг, що надаються фондовою біржою, і розмір

плати за них;

правила ведення розрахунків на фондовій біржі;

інші положення, що стосуються діяльності фондової біржі. Діяльність фондової біржі припиняється у тому разі, коли число її членів стало менше 10. Якщо у фондовій біржі залишилося 10 членів, її діяльність припиняється у разі неприйняття нових членів протягом шести місяців. Діяльність фондової біржі припиняється відповідно до законодавства України про акціонерні товариства та інші види господарських товариств.

Завдання та запитання:

Ознайомтесь з законами України Про товарну біржу іПро цінні папери і фондову біржу.

Дайте визначення товарної біржі.

Перерахуйте права товарної біржі.

Який орган здійснює реєстрацію товарної біржі

Розкрийте поняття біржова операція.

Розкрийте зміст Правил біржової торгівлі.

Розкрийте правовий статус фондової біржі.

Які умови створення фондової біржі

Розкрийте зміст статуту фондової біржі.

Що повинні передбачати Правила фондової біржі